Презентація на тему:"Адаптації людини й тварин до жари й холоду."

Про матеріал
Презентація на тему:"Адаптації людини й тварин до жари й холоду." Мета: Вдосконалювати вміння аналізувати які виникають адаптації у людини й тварин до жари й холоду. 11 клас профільний рівень К. Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Адаптації людини й тварин до жари й холоду

Номер слайду 2

Активність ферменту

Номер слайду 3

Субстрати для енергетичного обміну

Номер слайду 4

Адаптація людини до жари й холоду. Пристосування до холоду — найбільш складний вид кліматичної адаптації людини. Адаптації до жари в нас вироблені краще, ніж до холоду, тому що наші предки жилив умовах теплого клімату, і в процесі еволюції відбувалася адаптація до тепла.

Номер слайду 5

Пристосування до холоду1. Перша реакція організму на вплив холоду спрямова на зменшення тепловтрат. Рефлекторно звужуються кровоносні судини шкіри, і це зменшує тепловіддачу. 2. Організм посилює продукцію теплачерез посилення обміну речовин. Особливоактивується катаболізм ліпідів і вуглеводів, у процесі розпаду яких виділяється багато енергії.

Номер слайду 6

3. Тремтіння – мимовільне скорочення підшкірних м’язів, енергія якогоперетворюється на тепло.

Номер слайду 7

Механізми адаптації до перегрівання1. Збільшення тепловіддачі й зниження теплопродукції. відбувається розширення кровоносних судин шкіри, і через шкіру організм віддає в навколишнє середовище надлишок тепла.2. Якщо температура перевищує +30 °С, провідним стає потовиділення. Волога, що випаровується з поверхні тіла й дихальних шляхів, охолоджує організм.

Номер слайду 8

Довготривалі захисні механізми.1. Високий уміст холестерину й жирних кислот у сироватці крові, стовщений шар підшкірного жиру.2.Інтенсивність обміну речовин3. В ескімосів раціону становлять білки й жири.4. Невисокий зріст, короткі кінцівки, розвинений шар підшкірного жиру запобігають зайвим тепловтратам.

Номер слайду 9

Довгі кінцівки збільшують площу поверхні тіла, тож збільшується тепловіддача.

Номер слайду 10

Адаптації тварин до холоду. Фізична терморегуляція у тварин1. Здійснюється завдяки особливим анатомічним і морфологічним рисам їхньої будови.2. Густе хутро ссавців, пір’яний і пуховий покриви тіла птахів дозволяють зберігати навколо тіла прошарок повітря і зменшує тепловіддачу. 3. У тварин, що мешкають у холодних кліматичних умовах, розвинений підшкірний прошарок жиру, бо жир – гарний теплоізолятор.4. Багато тварин здатні підтримувати оптимальну температуру тіла за рахунок роботи м’язів.

Номер слайду 11

5. Деякі тварини зимою впадають у сплячку. Під час сплячки всі хімічні процеси в організмі сповільнюються і потреба в їжі зменшується.

Номер слайду 12

6. Тварини накопичують у біологічних рідинах антифризи- речовини, що знижують температуру замерзання розчинів. У багатьох полярних комах у гемолімфі дуже високийрівень гліцеролу. РИБА НОТОТЕНІЯ Комар Бельгіка без крил

Номер слайду 13

Адаптація тварин до перегріву1. Випаровування шляхом потовиділення або крізь вологі слизові оболонки порожнини рота і верхніх дихальних шляхів.

Номер слайду 14

2. Багато рептилій за критичних температур важко дихають або тримають рот відкритим.

Номер слайду 15

3. Бджоли, що літають у жарку по году, виділяють із рота краплю рідини, випар якої видаляє надлишок тепла.

Номер слайду 16

4. У ссавців — мешканців жарких регіонів -збільшується за рахунок більш довгих вух, хвостів, кінцівок.

Номер слайду 17

5. У сильну жару тварини ховаються в тіні, норах, щілинах. У пустелях удень деякі види ящірок і змій зариваються в менш нагріті шари піску.

Номер слайду 18

Запитання та завдання1. Чому тепловіддача з поверхні шкіри людининеефективна для терморегуляції за температури навколишнього середовища вище 36 °С? 2. Наскільки ефективним для терморегуляції буде потовиділення у вологих тропіках? 3. Як люди адаптуються до холодного й жаркого клімату за рахунок харчування?4. Поясніть, чому люди, пристосовані до різних клі-матичних умов, мають різні пропорції тіла? 5. Подумайте, як тварини можуть використовувати житлой притулок для терморегуляції.

Номер слайду 19

Домашнє завдання § 38. Адаптації людини й тварин до жари й холоду.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тихончук Олександр Васильович
    Чудова змістовна презентація. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
16771
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку