Презентація на тему:"Адаптації людини й тварин до гіпоксії, тиску, концентрації солей."

Про матеріал
Презентація на тему:"Адаптації людини й тварин до гіпоксії, тиску, концентрації солей." Мета: Вдосконалювати вміння аналізувати які виникають адаптації у людини й тварин до гіпоксії, тиску, концентрації солей. 11 клас профільний рівень К. Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Адаптації людини й тварин до гіпоксії, тиску,концентрації солей

Номер слайду 2

Гіпотонічне середовище. Гіпотонічне – це середовище нище нормального осмотичного тиску плазми крові або осмотичного тиску в рослинних або тваринних клітинах і тканинах. Ізотонічне – нормальне середовище

Номер слайду 3

Гіппертонічне – це середовище вище нормального осмотичного тиску плазми крові або осмотичного тиску

Номер слайду 4

Осмос- це процес проникнення через напівпроникну мембрану розчинника з розчину нижчої концентрації у розчин із вищою концентрацією, зумовлений вирівнюванням хімічних потенціалів розчинника.

Номер слайду 5

Функції гемоглобінузалізовмісний білок еритроцитів тварин і людини, здатний оборотно зв'язуватися з киснем, забезпечуючи його перенесення до тканин.

Номер слайду 6

Функції міоглобіну - білок транспорт кисню до скелетних м'язів та м'язів серця хребетних тварин.

Номер слайду 7

Пристосування до гіпоксії та тискув умовах високогір’я. Гіпоксія – киснева недостатність.1. Екстреної адаптації до гіпоксії: А) збільшуються частота й глибина подиху, Б)посилюється серцебиття, В)розширюються судини головного мозку й серця. Г)Посилюється ефективність процесів енергетичного обміну, особливо гліколізу. Д) Стимулюється вихід еритроцитів із кров’яних депо (селезінки).

Номер слайду 8

2. Якщо гіпоксія триває досить довго, фор-муються механізми тривалої адаптації.1. Відбувається гіпертрофія легень і серцевого м’яза. 2. Збільшується кількість альвеол у легенях. 3. Активується утворення еритроцитів.4. У клітинах збільшується число мітохондрій,5. У тканинах підвищується ефективність метаболізму.

Номер слайду 9

У корінних мешканців високогір’їв Південної Америки й Гімалаїв наявні генетичні зміни молекули гемоглобіну, який добре насичує артеріальну кров киснем.

Номер слайду 10

Адаптація до гіпоксії в пірнаючих тварин 1. Збільшений об’єм легень і високий вміст гемоглобіну в крові у 4 рази більший за наземних 2. Частота серцевих скорочень знижена. 3. Кровоток уповільнений і перерозподілений так, що насамперед кров’ю забезпечується головний мозок.4. Частина клітин може тимчасово переходити до анаеробного гліколізу.

Номер слайду 11

Пристосування водних твариндо екстремальних глибин. Зі збільшенням глибини у водоймах знижуються концентрація їжі і вміст кисню. На великих глибинах немає сонячного світла, низька температура і величезний тиск на кожні 10 м тиск збільшується на 1 атмосферу живі істоти, що живуть на глибині океану до 10 000 м.1. В усіх глибоководних риб слабко розвинені кістяк і мускулатура просочені водою так, що риба відчуває однаковий тиск і зсередини, і ззовні. 2. Притаманний своєрідний баланс метаболічних реакцій об’єм продуктів менший за об’єм субстратів.3. Фотосинтез неможливим, джерелом енергії для глибоководних риб є органіка, яка опускається зверху.4. Мізерні запаси їжі — причина малих розмірів глибоководних тварин.5. Глибоководним властива біолюмінесценція- світла вони шукають корм, спілкуються, відволікають хижаків.

Номер слайду 12

Збереження водно-сольовогогомеостазу(гіпотонічне середовище)1. Концентрація солей у прісній воді нижча, ніж у клітинах, вода надходить в організм прісноводних гідробіонтів осмотичним шляхом. 2. В одноклітинних тварин цей процес відбувається через поверхню клітини, у багатоклітинних - через зябра й слизову оболонку травного тракту.3. Надлишок води виводиться через скорочувальні вакуолі (у найпростіших) або через бруньки у складі сечі. 4. Тварини закачуючи різні йони солей з навколишнього середовища крізь поверхню тіла й зябер як активний транспорт.

Номер слайду 13

Гіпертонічне середовище- море. У результаті осмосу вода залишає клітини і організм весь час зневоднюється.1. Морські риби постійно п’ють воду, але й одержують надлишок солей, який виводиться через зябра, нирки (із сечею), кишечник.2. У ниркових канальцях морських кісткових риб реабсорбція йонів дуже знижена, а зворотне всмоктування води з первинної сечі відбувається вкрай інтенсивно.

Номер слайду 14

Запитання та завдання1. Чому в умовах гіпоксії збільшується кількістьмітохондрій у клітинах? 2. Чому глибоководні риби гинуть, якщо намагатися підняти їх на поверхню? 3. Поясніть, чому морські риби не можуть жити в річках.

Номер слайду 15

Домашнє завдання § 39. Адаптації людини й тварин до гіпоксії, тиску,концентрації солей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткачова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
8285
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку