Індивідуальна програма фізкультурно-оздоровчих занять для дітей, у яких спостерігається відставання в розвитку фізичних якостей

Про матеріал
Індивідуальна програма фізкультурно-оздоровчих занять для дітей, у яких спостерігається відставання в розвитку фізичних якостей.
Перегляд файлу

image

imageБажан Наталія Вікторівна –  вчитель фізичної культури Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 40 Харківської міської ради 

Харківської області

image

Загальні поняття

 

 

 

Розвиток фізичних якостей – це зміни в показниках фізичної якості, що викликані запрограмованим природним шляхом.

  

image

Виховання фізичних якостей – це зміни, причиною яких є спеціальне втручання, цілеспрямована робота з прогнозом результатів. Тобто виховання фізичних якостей – є процесом управління розвитком тієї чи іншої фізичної якості, її вдосконалення.

 

 

 

 

 

image 

 

 

-    imageНедостатня рухова активність

-    Спадковість

-    imageНедостатнє перебування дітей на свіжому повітрі - Нераціональний руховий

режим та загальний режим дня                                  

 

 

imageМета фізкультурно –  оздоровчих занять

 

 

Ø Зміцнення опорно-рухової та м’язової системи

Ø Формування рухових навичок та вмінь

Ø Розвиток фізичних якостей

Ø Розвиток особистості дитини

Ø Набуття основ гігієни та здорового способу життя

 

Вправи, які можна застосовувати при складанні індивідуальної програми:

 

     Розвиток гнучкості: нахили, прогиби, випади, статичні вправи. Розвиток координації: вправи з рівноваги, кроки в різному напрямку з закритими очима, вправи з м’ячами та з іншими предметами.

     Розвиток сили: вправи з масою власного тіла, з масою предметів, вправи атлетичної гімнастики,  вправи в самоопорі. Вправи рекомендується виконувати в 3-6 підходів. Кожна вправа повторюється 5-10 разів, тривалість відпочинку між серіями 2-3 хвилини. Вправи виконуються в повільному та середньому темпі. 

     Розвиток спритності: біг з максимальною швидкістю на короткі дистанції, човниковий біг 4Х9 метрів, спортивні та рухливі ігри.

     Розвиток витривалості: різновиди бігу, ходьба на лижах, стрибки через скакалку. Перші заняття ходьбою слід проводити 10-15 хв. у темпі 90 – 120 кроків/хв. Потім чергувати біг з ходьбою, поступово замінивши ходьбу бігом.

 

v     Гнучкість – це морфофункціональні властивості опорно-рухового апарату, які визначають ступінь рухливості його ланок. Показником гнучкості є максимальна амплітуда рухів. Її, зазвичай, подають у кутових чи лінійних одиницях вимірювання, тобто в градусах від 0° до 180° або в см

v    

image

Сила — фізична величина що характеризує ступінь взаємодії тіл. Якщо на дане тіло діють інші тіла, то ця дія (взаємодія) проявляється в збереженні стану відносної рівноваги тіла, у зміні форми і розмірів тіла (тіло деформується), або/та у зміні швидкості тіла (тіло рухається з прискоренням). У першому випадку маємо статичний прояв сили, у другому — динамічний. Виходячи з цього можливі два способи визначення сили: за деформацією тіла (наприклад, пружини) і за прискоренням, отриманим тілом.

 

imageВ.п. сидячи на підлозі ноги на ширині плечей. 1 –2 -  максимальний нахил тулуба вперед кінчиками пальців доторкуємося до носка лівої ноги. 3 – 4 - максимальний нахил тулуба вперед кінчиками пальців доторкуємося до носка лівої ноги ( ноги в колінних суглобах не згибаємо).

 

üЧастота занять – 2-3 рази на тиждень ü Тривалість заняття – 30-45 хвилин ü Обов’язкове вимірювання ЧСС (мах ЧСС під час виконання фізичних вправ не повинна перевищувати 160 уд/хв.)

ü При самостійних заняттях самоконтроль – є обов’язковим!

Інтернет – ресурси:

       https://naurok.com.ua/

       https://www.uzhnu.edu.ua/

       https://vseosvita.ua/ 

       https://uk.wikipedia.org/wiki

       https://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/get/24433

 

 

 

 

image 

 

imageimageНаша допомога дітям дуже потрібна !

 

Дякую за увагу!

 

pdf
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
1896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку