Індивідуальність людини. Формування особистості. Цінність людського життя.Гідність людини. Людські чесноти

Про матеріал
Презентація до уроку Етики у 5 класі за новою програмою на тему: "Індивідуальність людини. Формування особистості. Цінність людського життя. Гідність людини. Людські чесноти".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальність людини. Формування особистості. Цінність людського життя. Гідність людини. Людські чесноти

Номер слайду 2

Що таке індивідуальність? Індивідуальність – це властивість бути несхожим на інших. Це слово підходить до всього, що оточує нас. Звичайний камінчик на дорозі, квітка в полі або на клумбі, будь-яке дерево чи кущ, птах чи інша тварина по-своєму унікальні. Все зустрічається в природі в єдиному екземплярі, навіть якщо входить до складу комплексу каміння, цілого букету, лісу повного дерев і кущів, навіть якщо це частина цілого класу або загону якогось виду тварин. Все у нашому світі різне. Стосується це, звісно, ​​і людини.

Номер слайду 3

Поняття індивідуальності увійшло в кілька наукових галузей і будується на різних складових визначення відповідно. У біологічному ракурсі у це поняття вкладається унікальність і оригінальність кожної особини всередині виду, і самого виду серед інших живих істот. До біологічних ознак індивідуальності відносять генетичні параметри, такі як зовнішній вигляд, тривалість життя, вікові зміни, внутрішньовидові та інші особливості прояву.

Номер слайду 4

Проте, стосовно людської істоти, варто розглядати індивідуальність як особливу унікальну форму перебування в суспільстві, це дозволяє відійти від виключно біологічного розгляду даного поняття, де все спочатку закладається природою. Оскільки неможливо вважати індивідуальністю лише унікальність сітківки ока чи відбитків пальців, необхідно брати до уваги й суспільні якості, психологічний аспект. Унікальність складається з неповторних поєднань біологічного та суспільного.

Номер слайду 5

Особистість Особистість – суспільна людина, якій притаманні погляди на життя, переконання, а значить розвинутий світогляд, яка активно реалі Людина стає особистістю за таких умов:1 – коли стає психічно-здоровою (народжена людина ще не є особистістю);2 – коли формується у суспільства (серед людей). Будуючи наділеною від народження певними біологічними якостями, людина стає особистістю по мірі засвоєння соціального досвіду у різних його проявах (способів і засобів виробництва, духовної культури тощо).

Номер слайду 6

Що для кожного з нас найдорожче? Що для кожного з нас найдорожче? Звичайно, є чимало цінностей, але найголовніша – це життя. Його не стане – і все втратить сенс. Яким воно має бути, як необхідно поводитися, щоб життя було цікавим і змістовним, багатим на великі події і добрі вчинки? Для чого людина приходить у цей світ? Вона приходить для добра. Творити добро в міру своїх обдарувань і здібностей повинен кожний, адже це високе покликання людини. А кожна людина – це неповторна особистість, яка має свої відчуття, бачення подій, власне життя. Тому в кожного воно складається по-різному.

Номер слайду 7

Роль нас самих в житті дуже велика. Наше майбутнє багато в чому залежить від власного вибору і поведінки сьогодні. Тому, завдання дорослих – вміти вислухати, зрозуміти та допомогти дітям у виборі достойного життєвого напрямку. Наш час надто обмежений, для того, щоб витрачати його марно. У нас є, у найкращому випадку, всього сто років, всього 36525 днів, всього 876600 годин, всього 52596000 хвилин, і кожна з них – неповторна і до болю жадана.

Номер слайду 8

Пам’ятай:немає безвихідних ситуацій. Ніколи не опускайте руки. Поки ми живемо, ми здатні поліпшити своє життякращі ліки від смутку, від стресу, від невдач - оптимізмcтався до інших людей так, як хотілося б щоб інші люди ставилися до тебене обставини повинні управляти людиною, а людина обставинаминайкоштовніше в нашім житті - здоров'я. Про нього потрібно піклуватися. Спати стільки, скільки вимагає організм. Більше рухатися, раціонально харчуватися, оголосити війну паліннюжиття любить щасливих. Про минуле жалкувати даремноаналізуйте кожний прожитий день - вчитися найкраще на власних помилках

Номер слайду 9

Гідність людини Гідність — особливе моральне ставлення людини до себе, що виявляється в усвідомленні своєї самоцінності й моральної рівності з іншими людьми; ставлення до людини інших людей, в якому визнається її безумовна цінність. Визнання суспільством гідності людини позитивно впливає на розвиток почуття її власної гідності як форми самосвідомості. Це визнання вона сприймає як свідчення об'єктивного існування її гідності, навіть за відсутності її моральних чеснот. А це сприяє формуванню самовимогливості і самоконтролю людини, що належить до передумов її самовдосконалення. Адже, як стверджував французький філософ Шарль-Луї Монтеск'є (1698—1759), окремі пороки виникають від дефіциту в людини самоповаги. Почуття власної гідності чинить "опір духу інстинкту" (Ф. Шіллер). Гідність надає людській діяльності, "всім її прагненням найвищого благородства" (К. Маркс).

Номер слайду 10

Гідність — внутрішня переконаність людини у власній цінності, почуття самоповаги та поваги до інших людей.

Номер слайду 11

Людські чесноти Чеснота — це позитивна моральна якість людини. Чеснота є рисою або властивістю, яка вважається морально доброю і, таким чином, оцінюється як основа моральних законів, принципів і цінностей. Персональні чесноти є характеристикою етичних цінностей особи. Протилежною до чесноти є вада.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання:1. Написати чесноти до кожної букви свого імені.2. Письмово дайте відповіді на запитання: Від чого підвищується наша самооцінка? Як ви найчастіше виявляєте свою індивідуальність?

pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
6714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку