Інформ-реліз "Видатні постаті та культурне різноманіття України"

Про матеріал
Захід виховує риси моралі, як основи духовності мацбутнього національно-свідомого громадчнина. Знайомить з іменами українців, які назавжди увійшли в історичну пам'ять України
Перегляд файлу

Інформ-реліз 

 

Тема.  «Видатні постаті та культурне різноманіття     України»

Мета:

– ознайомити з іменами українців, які назавжди увійшли в історичну пам'ять;

– розвивати  мовлення, память, логічне мислення;

– виховувати риси загальнолюдської моралі, як основи духовності майбутнього національно-свідомого громадянина України.

Обладнання

 Проектор, комп’ютер , мультимедійна дошка, рушники, глиняний посуд, відеофрагменти фільму «Україна прекрасна», пісня «Україночка»

Хід

І.Організаційна частина

Створення емоційно-вольової сфери. Звучить гімн України.

Вихователь

Слава країни – це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне – люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам'ять, у душу народу українського.

ІІ. Основна частина

Вихователь:

А зараз учні нашого класу розкажуть про значущі постаті українського народу.

Учень 1

Тарас Григорович Шевченко – український поет, філософ, письменник, графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

Григорій Сковорода–педагог, поет, просвітитель, філософ, автор трактатів, байок, пісень.

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет, народився в 10 березня 1842 році в Полтавській губернії.

Учень 2

Михайло Грушевський –історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України.

Борис Патон всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Микола Амосов – видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.

Учень 3

Відомі українські спортсмени:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною) і Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика) із Донецька, Оксана Баюл (фігурне катання) із Дніпропетровська, Яна Клочкова (плавання) із Сімферополя, Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Анна Бессонова (Київ) (художня гімнастика).

Учень 4

Відомі українці в мистецтві:

Із сучасних зірок в усьому світі стала відомою українська співачка Руслана (Руслана Лижичко), яка в 2004 році виборола перемогу на конкурсі співаків Євробачення.

Ольга Куриленко,  яка сьогодні мешкає в Лондоні, також народилася в Україні в місті Бердянськ. Вона відома ролями в кіно і участю в рекламах.

Ще одна всесвітньо відома красуня, акторка, модель і модельєр Міла Йовович народилася в Києві. Відома ролями в кіно і участю в рекламах.

 Вихователь

Україна славиться не тільки видатними постатями, а і неповторним культурним різноманіттям. Про особливості українських ремесел Вам розповість група учнів.

Учень 5

У кожного народу є свої національні здобутки. Вишивка, будучи, мабуть, одним з найдавніших способів оздоблення, нітрохи не втратила своєї чарівної привабливості і актуальності сьогодні. Придивіться уважніше і Ви побачите вишиванку хрестиком в інтер'єрі, вишиті сорочки часто можна побачити в гардеробах відомих акторів, телеведучих, спортсменів.

Вихователь

Вважається, що основне призначення вишивки — прикрашання одягу та насправді вишивка несла і несе більш окультний характер. Вишивки — це в першу чергу обереги від усього поганого, а саме: від блискавки, від бездітності, від неврожайності, від нещастя та інших чар зловмисних людей. Розміщення вишивки було невипадковим. Наприклад, в одязі орнамент розташовувався там, де відкривався доступ до тіла, а саме - в низах рукавів, на горловині або комірі, подолі одягу. Кожен колір несе своє значення, кожна фігура у вишивці усе несе своє значення, свою ауру, свою енергетику.

Учень 6

Разом із вишиваними рушниками, сорочками писанка є однією з найдавніших галузок нашого народного ужиткового мистецтва.  Чудові, чарівні, прекрасні - такими епітетами нагороджують шанувальники оригінальні зразки народного мініатюрного розпису писанки.

Вихователь

Майстерність художнього вивершення української писанки, багатство сюжетних і орнаментально-декоративних композицій, неповторність кольорових гам - усе це поєднує давнє, традиційне і вічно молоде рукодільництво, котре не поступається перед знаменитими китайськими та японськими малярськими мініатюрами.

          Учень 7

Традиції українського гончарного виробництва не тільки продовжують існувати. Останнім часом вони одержали новий імпульс до розвитку, що відбилося у відродженні старих і створенні нових промислів. У наш час кожна господиня має глиняний посуд, що є не лише модно, але й корисно.

Вихователь

Український танок займає значне місце серед культурних надбань нашого народу. Широка популярність українського танка в нашій країні та за кордоном пояснюється невичерпним багатством тем і сюжетів, щирістю, життєрадісним запалом, гумором. У танцювальних образах розкривається національний характер народу, відображаються явища, взяті безпосередньо з його побуту.  Зустрічайте учнів школи з сучасним танком

(Учні виконують танок «Подоляночка»)

 

ІІІ. Підсумок

Рефлексія

Підведення підсумку виховної години.

Зустрічайте учнів школи з сучасним танком

(Учні виконують танок «Подоляночка»)

 

doc
Додано
28 жовтня 2019
Переглядів
463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку