Інформаційна година «Курити - здоров`ю шкодити!»

Про матеріал

Третій четвер листопада – відзначається в світі як Міжнародний день відмови від куріння, який був встановлений Американським онкологічним товариством в 1977 році.

Перед світовою спільнотою поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички – однієї з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотіноманіі, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

Матеріал містить сценарій заходу та супроводжуючу презентацію.

Мета заходу: інформування учнів про згубний вплив тютюну на здоров'я молодої людини; розвиток ціннісного ставлення до свого здоров`я; профілактика куріння в підлітковому віці; пропагування здорового способу життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Курити – здоров`ю шкодити!"

Номер слайду 2

Тютюн завдає шкоди тілу,руйнує розум, отупляє цілі націїОноре де Бальзак

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Міфи про куріння і реальність. Тютюн підвищує працездатність. Куріння знижує відчуття голоду. Щоб кинути курити, потрібна сила воліТі, що кинули курити, набирають вагу. Сигарета заспокоює, знімає стрес. Перехід на легкі сигарети допомагає кинути курити

Номер слайду 16

Чому слід кинути курити?  Поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду Економія бюджету. Турбота про оточуючих. Жінки, що кинули палити до 30 років, практично повністю уникають ризику померти від пов'язаних з курінням захворювань. Куріння призводить до втрати зубів. Через куріння з'являються зморшки і темні кола під очима. Курці часто хворіють застудами та грипом, які нерідко переходять в різні ускладнення

Номер слайду 17

Що людині дає те, що вона не палить ?зберігає своє здоров’я і цим самим запобігає виникненню багатьох хвороб;має змогу заощаджувати і за ці кошти відпочити з коханою людиною;немає неприємного запаху з рота;має хороше самопочуття і може займатися спортом;людина має сильний характер і силу волі;це приносить людині задоволення тому, що у неї відсутній «стадний інстинкт».

Номер слайду 18

Курити неможна кинути , ,? ?

Номер слайду 19

Як все-таки кинути палити? визначте точну дату;відвикайте поступово;«Пан або пропав!»;будьте готові до синдрому абстиненції;пийте багато води;змініть розпорядок дня;використовуйте препарати проти паління;відвідуйте заходи проти паління;альтернативна терапія;Ніколи не здавайтесь!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

S M O K I N G

Перегляд файлу

Інформаційна година

 «Курити - здоров`ю шкодити!»

Мета:  інформування учнів про згубний вплив тютюну на здоров'я молодої людини; розвиток ціннісного ставлення до свого здоров`я;  профілактика куріння в підлітковому віці; пропагування здорового способу життя.

2ДіЖХід заходу

 

І. Оголошення теми та мети заходу

Слайд 1

Слайд 2

Тютюн завдає шкоди тілу,

руйнує розум, отупляє цілі нації

Оноре де Бальзак

Слайд 3

 

Викладач

Третій четвер листопада – відзначається в світі як Міжнародний день відмови від куріння, який був встановлений Американським онкологічним товариством в 1977 році.

Ідея цього дня – закликати людей відмовитися від куріння хоча б на день, щоб звернути їх увагу на те, що кожна викурена сигарета завдає шкоди їх здоров’ю. Вперше ідея кинути курити на один день народилася в Артура Мулані, коли він у 1971 році закликав людей відмовитися хоча б на один день від сигарет, а на заощаджені кошти зробити ремонт місцевої школи. У 1974 році «Don’t Smoke Day» або «День некуріння» був вперше публічно проголошений на сторінках газети «Монтічелло Таймс», штат Міннесота. 18 листопада 1976 року каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня. Відтоді цей день дістав назву День відмови від куріння та з часом став міжнародним.

Перед світовою спільнотою поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички – однієї з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотіноманіі, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

Більшість курців познайомилася з тютюном у підлітковому та юнацькому віці. Починається куріння під впливом товаришів-курців: з пустощів, наслідування прикладу, прагнення показати себе перед іншими дорослим. Однією з причин цієї хиби є незадовільне виховання та низький культурний рівень людей.

 

Слайд 4 Відеоролик «День відмови від куріння – статистика та наслідки»

 

Викладач

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров'я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов'язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну вважається також як хвороба, що відноситься до розряду наркоманії. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей і продовжує розповсюджуватись. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі.

Історія вживання тютюну

 

Історик 1

У побуті людини тютюн з'явився давно. Палили ще до нашої ери. Слайд 5  Грецький історик Геродот (V століття до нашої ери) розповідає, що «Вони сідали навколо дерева, кидали у розкладене багаття якісь плоди і сп'янялись димом цих плодів, як елліни сп'яняються вином».

 

Історик 2

Але більш точні дані про вживання тютюну з'являються з відкриттям Америки Христофором Колумбом. Після довгого плавання в Атлантичному океані каравели Колумба у жовтні 1492 року пристали до одного з щойно відкритих Багамських островів — острова Сан-Сальвадору. Його мирне населення привітно зустріло чужинців із Старого Світу. Все тут було новим і дивовижним для іспанців. Та більш за все вони були здивовані, коли побачили в роті індійців згорнуті з коричневого листя цигарки. З рота і носа індійці випускали дим. Слайд 6 Ось як про це згадував сам Христофор Колумб: «Висадившись на берег, ми відправились у глиб острова. Нас зустріла велика кількість майже голих людей, які йшли з своїх сіл з головешками в руках, що горіли, та травою, дим від якої за своїм звичаєм вони «пили».

Не відразу звик до тютюну екіпаж каравели. Порушення сну і апетиту спочатку викликало огиду до коричневого листя. Проте згодом матроси почали звикати, більше того, всі запаслися листям тютюну і завезли його до себе на батьківщину, в Іспанію.

Історик 1

Вирощувати тютюн в Європі почали наприкінці XV століття в Іспанії; пізніше насіння його потрапило до Португалії. Завзятим розповсюджувачем тютюну в Європі був французький посол у Португалії Жан Ніко, від імені якого дістав свою назву нікотин, що міститься у тютюновому листі. Слайд 7 Жан Ніко подарував французькій королеві Катерині Медічі тютюнову рослину, листя якої, на його думку, мали властивість «виганяти і знищувати хвороби голови та мозку». На той час тютюн у вигляді порошку нюхали.

У другій половині XVII століття нюхання тютюну змінилося курінням, а 1680 року Людовик XIII видав спеціальний наказ про те, що продаж тютюну дозволявся тільки аптекарям. Згодом численні випадки отруєння, часто смертельні, змусили відмовитися від лікувального застосування тютюну. Між тим споживання його здоровими людьми швидко поширювалось.

Історик 2

Європейські колонізатори швидко збагнули, що поширення тютюну може стати новим засобом збагачення. У південних районах земної кулі та на островах купці вимінювали золото, слонову кістку та чорних рабів на тютюн. Пізніше португальські купці почали завозити тютюн в Індію, Японію та Китай, і куріння стало швидко поширюватися, охоплюючи все нові й нові країни. А на кінець XVIII століття вже не було жодної країни, куди б не потрапив тютюн.

Слайд 8  Відео «Історія тютюнопаління»

 

Вплив куріння на організм людини

Слайд 9

Науковець

Тютюн (від іспанського «табако») — рослина родини пасльонових. Дим, що утворюється під час куріння тютюну, містить в собі багато шкідливих для здоров'я речовин. Серед них головне місце посідає нікотин — складна органічна сполука, яка є однією з найсильніших отрут. Крім нікотину, до складу тютюнового диму входять багато інших органічних та неорганічних речовин. Серед них окис вуглецю (чадний газ), синильна кислота, вуглекислота, сірководень, ефірні олії, смола, метиловий алкоголь (деревний спирт) та інші компоненти — всього близько 200 шкідливих речовин, у тому числі й такі, які викликають небезпеку захворіти на рак.

Слайд 10 Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 міліграм, або 2-3 краплі.

Протягом 30 років курець викурює приблизно 20000 сигарет, або 160 кг тютюну, поглинаючи в середньому 800 г нікотину.

Слайд 11 Соціальний ролік «Проти куріння»

 

Викладач

Хоча шкідливість куріння була відома дуже давно, проте й до цього часу тютюн широко вживається населенням усієї земної кулі. Кількість курців не зменшується, а навіть зростає. Відзначається подальше захоплення курінням молоддю, у тому числі особами жіночої статі, що неминуче шкідливо позначається на загальному стані здоров'я підростаючого покоління, згубно впливає на відтворення населення. У зв'язку з поширенням куріння в усіх країнах світу з року в рік зростає і випуск тютюнових виробів.

Еколог

Враховуючи незадовільну екологічну обстановку в містах, неабияке значення слід надавати курінню тютюну, особливо в місцях громадського призначення. Слайд 12 За цих умов куріння слід розглядати як джерело додаткового екологічного забруднення, а курців — забрудниками навколишнього середовища.

 

Лікар

Слайд 13 Куріння шкідливо впливає на здоров'я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в оточенні курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або змушене куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруєних речовин, інша половина потрапляє в оточуючу атмосферу. Тому не випадково у травні 1986 року на 39-му конгресі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було прийнято звернення до урядів усіх країн з закликом «забезпети ефективний і надійний захист осіб, що не палять, від впливу тютюнового диму».

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров'ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.

Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров'ям.

Отруєння тютюном погіршує перебіг будь-якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, хвороби потребують тривалого лікування. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити. Багато хто не усвідомлює всієї небезпеки для власного здоров'я від куріння. Важко зрозуміти тих, хто знає, як це загрожує здоров'ю і разом з тим не бажає кинути палити. Дуже шкідливе куріння для людей творчої праці, де потрібні кмітливість та підвищена працездатність, а також для осіб похилого віку.

Слайд 14 Фрагмент мультфільму «Острів скарбів»

 

Дослідник

Слайд 15         Міфи про куріння і реальність

Тютюн підвищує працездатність. Справді, під впливом тютюнового диму відбувається деяке розширення судин мозку, що й сприймається як приплив нових сил. Однак така дія дуже короткочасна. Вже через кілька хвилин на зміну розширення приходить ще сильніше звуження. Унаслідок цього кровопостачання погіршується і працездатність падає.

Куріння знижує відчуття голоду. Це обумовлено тим, що отрутні компоненти диму, всмоктавшись у кров, діють на нервові закінчення, розташовані на стінках шлунку й кишечнику, і блокують передачу імпульсів, що сигналізують про голод. «Віддалені результати» такого схуднення — розлад вегетативної нервової системи і всі хронічні захворювання, що з цим пов’язані.

Щоб кинути курити, потрібна сила волі. Сила волі в даному випадку не має значення. Насамперед, людина робить свій вибір — кидати курити чи ні. Найчастіше виявлення сили волі асоціюється з чимось неприємним, негативним чи дискомфортним. Некуріння сприймається так само. У такий спосіб відсутністю сили волі прикриваються ті, хто ще не визначився.

Ті, що кинули курити, набирають вагу.  Нікотин призводить до зниження ваги шляхом впливу на апетит і посилення метаболізму організму. Проведене в Японії тривале дослідження показало: у заядлих курців у середньому збільшувалася вага й важили вони більше, ніж люди, які ніколи не курили, але через кілька років вони схуднули до рівня тих, хто не курить. Ті, котрі курили мало чи помірковано, а потім кинули, набрали у вазі як некурці, й більше вага не зростала. Щоб не поправлятися, пийте більше рідини, ведіть активний спосіб життя.

Сигарета заспокоює, знімає стрес. Курцям потрібні дедалі більші дози нікотину, а щойно вміст нікотину в крові знижується, вони відчувають гостре бажання закурити, що викликає стрес. Коли ж удасться викурити бажану сигарету, людина сприймає це як «розслаблення». Отже, властивості нікотину знижувати стресс — це лише ілюзія.

Перехід на легкі сигарети допомагає кинути курити. Справді, легкі сигарети містять менше смол і нікотину, та для отримання своєї дози нікотину курець затягується глибше й курить більше. Додавання в сигарети аміаку дозволяє підсилити дію нікотину. У результаті ці сигарети викликають таку саму залежність, як і звичайні або без фільтра. Дослідження показали: легкі сигарети не менш небезпечні, ніж звичайні.

Ми повною мірою пожинаємо плоди цивілізації. Якщо врахувати, що серед негативних «подарунків» — порушена екологія, як наслідок — забруднені продукти, захворювання невідомої етіології та ритм життя, що веде до постійних стресів, кожний із нас має право вибирати для себе спосіб життя. Для людей мудрих стрілка терезів схиляється в бік здоров’я.


Експерт 

Слайд 16                 Чому слід кинути курити?

Поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду.  Куріння нікого не робить здоровим і гарним: задишка, ризик раку легень, інсульту, пожовтілі зуби та нігті, передчасні зморшки, нездоровий колір обличчя та інше.             
Турбота про оточуючих, близьких і дітей. Варто подумати й про тих, хто не курить, але вимушений дихати димом. Вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза домом чи в домі. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза домом, в організмі в дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він як напівлетюча речовина разом з іншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.

Економія бюджету. Вартість сигарет, які викурює людина, легко обчислити. Досить помножити суму, витрачену на щоденну купівлю сигарет, на 365, і ви побачите, скільки грошей витрачаєте на куріння впродовж року. А якщо говорити в глобальному масштабі, то, за оцінками Всесвітнього банку, щороку на лікування хвороб, безпосередньо викликаних курінням, потрібно 200 млрд. дол.

Слайд 17

Викладач

Що людині дає те, що вона не палить ???

Учень

- зберігає своє здоров’я і цим самим запобігає виникненню багатьох хвороб;

- має змогу заощаджувати і за ці кошти відпочити з коханою людиною;

- немає неприємного запаху з рота;

- має хороше самопочуття і може займатися спортом;

- людина має сильний характер і силу волі;

- це приносить людині задоволення тому, що у неї відсутній «стадний інстинкт».

 

Викладач

Слайд18

То ж, хто і де поставить кому, залежить від вибору кожного з вас!

Курити  неможна  кинути

Викладач

Слайд19

Як все-таки кинути?

Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу, котрий підійшов би всім і кожному. Тому потрібно вибрати для себе спосіб чи поєднання способів, які будуть дієвими саме для вас.
 

10 способів кинути палити 


1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця. 


2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість. 


3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз.

 

4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції. 

5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця. 


6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять. 

7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок, льодяників до назальних спреїв.

 8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

 
9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички. 


10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

 

Слайд 20 Відеокліп «Вибір є у кожній долі»

Слайд 21 Тож скажемо «THE END SMOKING!»

zip
Додано
17 липня 2018
Переглядів
1125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку