Інформаційна година "Вода має пам'ять"

Про матеріал
систематизувати знання учнів про воду як природний оксид; охарактеризувати екологічний стан питних вод України та значення води в життєдіяльності людини; розкрити основні хімічні і фізичні властивості води; виховувати бережливе ставлення до водних ресурсів.
Перегляд файлу

Комунальний заклад

«Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат  І-ІІІ ступенів»

Запорізької обласної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година

Вода має пам´ять

 

 

 

 

Підготувала вихователь  

Філіпенко Е.М.

«Спеціаліст вищої категорії»

Педагогічне звання «Старший вихователь»

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матвіїка 2021-2022

 

 

ТЕМА:  Вода має пам´ять.

 

МЕТА: систематизувати знання  учнів про воду як природний оксид; охарактеризувати                              

              екологічний стан питних вод України та значення води в життєдіяльності людини;                                                                                                                                 

              розкрити основні хімічні і фізичні властивості води;

              виховувати бережливе ставлення до водних ресурсів.

 

                                                              Вода – початок і сутність усього.

                                                                                            Давньогрецькі філософи

                                       

Хід заняття

1. Організаційна частина.

 

Вступне слово.

    Сьогодні ми з вами поговоримо про надзвичайно важливу  для людства речовину,в  якій зародилось життя. Ми самі, наші тіла на 65% складємось з неї. Без цієї речовини  наша плaнета була б просто сухою кулею. Ви, напевно, вже здогадались, що йдеться про воду. Ми розглянемо цю речовину з усіх можливих сторін, розглянемо властивості та значення в

повсякденному житті та в масштабах Всесвіту

 

 

 

 

2. Виступи учнів.

 

  УЧЕНЬ - ФІЛОСОФ:

Ти  не маєш ні смаку, ні кольору, на запаху, Тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти сaме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш  нашими почуттями. З тобою повертається до нас сила, з якою ми вже попрощались. По твоїй милості в нас знову починають бурлити висохлі джерела нашого серця. Ти саме велике багатство на світі…

Ви, напевно, здогадались, що це найкоштовніша копалина на Землі. Вода з глибокої давнини збуджувала уяву людини. Проте минули тисячоліття, перш ніж з’явилися наукові дані про воду. Класична формулу води встaновили у 1805 році вчені Гей-Люссак і Гумбольдт, а перед тим склад води встановив вчений Лавуазьє, вивчаючи її властивості.

 

 

 

 

 

УЧЕНЬ - ФІЗИК:

Фізичні властивості води.

  • Це рідина без кольору, смаку і запаху. Кипить при темперaтурі 1000С.  Замерзає при температурі  00С.  Найбільша її густина при температурі 40 С дорівнює 1 .
  • Хaрактерною властивістю води є її висока теплоємність. Вода вбирає велику кількість тепла, а зі зниженням температури поступово віддає тепло в атмосферу, чим помякшує клімат Землі.
  • Лід і чиста вода майже не проводять електричний струм.
  • Вода є універсальним розчинником, більшість процесів у неживій природі  і живій природі відбуваються в розчинах. І всі ці властивості води людина широко використовує  у своїй практичній діяльності.

Це найголовніші властивості води.

 

 

 УЧЕНЬ - ХІМІК:

Я- Вода - складна речовина формули Н2О. Гaзи водень і кисень з’єдналися, утворили мене - рідину. Я вкриваю ѕ земної кулі. Це океани, моря, річки, озера, грунтові води. Світ відзеркалюється в краплині води. Це не тільки поетична метафора. Дійсно, в краплинах води можна побачити життя зеленого листка і людини, труби заводів-гігантів і зелені поля, світ космічного корабля і схід Сонця. Мене можна зустріти всюди. Навіть у камені. І щоб переконатись у цьому, не треба викликати велетня зі старої дитячої казки. Будь-який хімік скаже,що, наприклад, у 1 кг гіпсу міститься 210 г. Я є у всіх живих оргaнізмах.

Мабуть, лише Земля має такі величезні запаси води. Це найбільш поширена  речовина.

Остаточно питання походження води наукою не розв’язане. Припустіть, що вода виділилася, як і материкова кора, під час утворення землі з верхньої мантії  або накопичувалася поступово. Вода і сьогодні виділяється з магми, потрапляючи на поверхню Землі під час виверження вулканів, утворення океанічної кори в зонах розтягання плит літосфери. Так відбуватиметься ще багато років. Частина води надходить на Землю з космосу

   Уявіть собі, що сталося б, якби вода зникла  з нашої планети. Пересохли б усі річки, озера, оголилися похмурі днища морських і океанічних западин, вкритих товстим шаром солі. Ні рослини, ні тварини, жодної людини на Землі….

Мертва планета, як  і всі планети Сонячної системи…

Але наша планета – блакитна, як спеціально створена для життя .

 

УЧЕНЬ - БІОЛОГ:

Вода – найцінніший скарб  планети Земля. Її значення важко оцінити.

« Вода стоїть окремо в історії нашої планети. Немає природного тіла, що могло б зрівнятися з нею за впливом основних, найбільш грандіозних процесів. Не існує ні земної речовини – мінералу, гірської породи, ні живого тіла, в якому не було б води»,- відзначав В.І.Вернадський.

Людський ембріон розвивається також у навколоплідних водах, в утробі материнського організму, тому вважають, що вода – колиска життя. Її вміст з віком у тканинах зменшується.

Живі істоти на дві третини складаються із води. Багато води в соковитих плодах, м’якоті листя, коренях рослин, наприклад, в плодах  кавунів, огірків – до 90% води.

В організмі ссавців масова частка води становить 70%, риб – 80%, медуз-97%.  В організмі людини міститься 65% води, але в ранньому віці її, навіть, більше. Більшість тканин і органів в основному складаються із води

Втрата організмом великої кількості води спричиняє його  загибель. Без води людина може прожити три дні, а без їжі – 30-50 днів.

У живих організмах жоден процес не відбувається без участі води.

УЧЕНЬ- МЕДИК:

Організм людини складається з 65 % води, Тому, навіть незначна втрата води може спричинити:

  • 1% - з’являється спрага
  • 2% - почуття неспокою, втрата апетиту, працездатності
  • 4% - почуття нудоти, запаморочення, втома
  • 6%- втрачається координація, зв’язність мовлення
  • 10%- порушується терморегуляція і починають гинути клітини
  • 11%- організм зазнає серйозних змін, необхідна професійна медична допомога
  • 20% - може настати смерть.

УЧЕНЬ-АГРОНОМ:

Ми з’ясували вміст води в організмі тварин і людини. Згадаймо. Для чого потрібна вода рослинам.

  • Для поглинання поживних речовин з грунту, їх пересування судинами.
  • Для фотосинтезу.
  • Для транспірації (випаровування)– вода захищає рослини від перегрівання.
  • Для деяких рослин вода необхідна для запліднення, поширення плодів і насіння (вільха, кокосова пальма).
  • Для проростання насіння.

Найпоширеніша рідина і речовина. Щороку з поверхні Землі випаровується в атмосферу 511 тис. м3 води.

Але вода не тільки є найціннішим скарбом, вона може приносити біду, силу води виміряти неможливо.

ВОДА-РУЙНІВНИК:

  • Своєю діяльністю руйнує матінку-планету, утворюючи яри, печери, пустелі
  • Порушує мирне життя елементів, постійно переслідує лужні метали і галогени
  • Розчиняє у собі величезну кількість речовин, стає непридатною для використання. Більше 97% води на планеті – це солоні води океанів, непридатні для пиття та поливу, 3% прісна вода, поширена вкрай нерівномірно. Так, Кувейт, країна багата на нафту і бідна на воду, щороку ввозить 1 млн. м3 води з-за кордону
  • Під час сильних штормів забрала тисячі людських життів, зруйнувала багато міст
  • Разом з киснем повітря руйнує залізо, перетворює його на іржу, таким чином, пошкоджує корпуси кораблів, водопостачальні і каналізаційні труби, мости, гідроспоруди.
  • З давніх часів людство приписує чудесні властивості воді. Але тільки останніми роками вода почала піддаватися серйозному науковому вивченню

 Питання до аудиторії: Здається, вже ми все знаємо про воду, але обмеженість наших знань можна  виявити простим питанням:

  • Чому в давнину криниці були закриті і вода в оселі теж трималась закритою?

 

    Виявляється, що вода має пам’ять, реагує на слова,  змінює свою структуру

 

https://www.youtube.com/watch?v=2scSCv0pN_k

 

Чи має вода пам’ять?

  У 15 ст. на межі Франції і Іспанії в замку графа Де- Мюррей стався загадковий випадок. Одного разу, прогулюючись, граф побачив біля свого джерела жебрачку, яка черпала воду. “ Що ти тут робиш? Як ти можеш пити воду з мого джерела? Пішла геть!” – закричав він. Але вона схилилася над джерелом і почалa шепотіти якісь слова. Невдовзі прибігли слуги і, забравши нещасну жінку, віддали її інквизиторам, які і спалили її як відьму. А у замку після цього розпочалися неприємності. Граф досить швидко захворів і як його не намагалися лікувати - він помер. Після цього почали говорити про прокляття старої відьми. В народі такі речі називають - заговори на воду, приворот та прокляття..

  • – Часто можна почути: ми те, що ми їмо. Але можна сміливо додавати: ми і те, що ми п`ємо. «За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, більш як 80% захворювань людини пов`язано з якістю питної води», — розповідає професор українського Інституту екології людини Михайло Курик. На жаль, якість ця залишає бажати кращого. «Вода, яка тече з крана, очищається і знезаражується хлором і іншими хімікатами, обробляється кварцуванням, іонізується, — продовжує експерт. — А при неодноразовому прокачуванні води могутніми електронасосами, під впливом сильних електромагнітних полів абсолютно руйнується її структура. В результаті з крана ми одержуємо «мертву воду», яка негативно впливає на наш організм. Адже людина — невід`ємна частина природи, тому їй необхідна поверхнева проточна «жива» вода, яка насичує і оздоровлює наші клітини»
  • УЧЕНЬ-АНАЛІТИК:
  • Наша розповідь про воду була б неповною, якщо не згадати, що в світі існує жива священна вода, яка здатна давати життєву силу, наснагу, очищати домівки, оселі, людські душі, вселяти  віру в власні сили - це вода із священних джерел «Почаївська»

  Таємниці святої води

  Відомо, що свята вода не псується і має лікувальні властивості. А що таке свята вода? Це вода заряджена молитвою. А молитва це звернення до Бога, позитивна духовна інформація, яка очищує і зцілює навколишнє середовище. Вода може також заряджатися і вібрацією церковних дзвонів. За  старовинними рецептами самі тяжкі недуги рекомендували лікувати трьохдзвонною водою – святою водою взятою з трьох церков, розташованих так, щоб дзвін однієї не був чутний у сусідній церкві. Її набирають при повному мовчанні і потім зливають разом. Людина, яка несе таку воду, ні в якому разі не повинна розмовляти зі зустрічними, інакше вода втратить свої чудодійні властивості. В лабораторії професора Павла Госькова були проведені хімічні і біологічні аналізи святої і простої водопровідної води. Потім свята вода додавалась до водопровідної у пропорції 10 грам. на 60 літрів. Кінцевий аналіз показав, що проста вода перетворювалась у святу за структурою і біологічними властивостями. Скільки б ви не розбавляли святу воду від цього її чудодійні властивості не зменшаться. На цих же принципах будує свою роботу гомеопатія, де на одну молекулу ліків приходиться мільйон молекул води і лікувальний ефект уже спостерігається. Залишається тільки здогадуватися до якої міри духовна енергія здатна очистити воду і змінити її властивості. Абсолютно чистої води у природі немає і навіть у лабораторних умовах отримати її дуже складно. Російські вчені зуміли отримати тільки стовпчик понадчистої води діаметром всього 2,5 см. Результат їх просто приголомшив. Виявилося, що з’єднання молекул цієї води таке, що для розриву цього стовпчика потрібна сила 900 кг. По поверхні озера з такої води можна було б ходити і навіть бігати на ковзанах. Можливо і Ісус Христос міг ходити по воді тому, що під впливом його потужної духовної енергії вона міняла свої властивості. Колись можливо наука пояснить, яким чином тримав Моісей води Мертвого моря, доки євреї по його дну не перейшли на інший бік.

 

  Всі знають давні легенди про живу і мертву воду, але не всі здогадуються, що ці легенди мають реальну основу. Живою ми називаємо воду, яка виникає після танення снігу чи льодовиків. Вчені дослідили, що саме тала вода має унікальні властивості, вона здатна пришвидшувати всі біологічні процеси. Рослини, які поливаються такою водою значно швидше ростуть ніж ті, які поливаються звичайною, тварини, які вживають цю воду, стають активнішими і здоровішими. Людям рекомендується її пити особливо напровесні, коли організм ослаблений. Виготовляють її так. Тарілку чи широку посудину з холодною водою (бажано з кювету чи фільтру) поставити в морозильну камеру. Першу коринку льоду треба викинути, у ній накопичуються негативні речовини. Після того як вода замерзне верхівку льоду потрібно сполоснути холодною водою, щоб змити шкідливі домішки. Лід повинен бути абсолютно прозорим. Розтоплюйте у теплому місці, без сильного і швидкого нагрівання. Пийте по стакану 2-3 рази в день. 

 

Підведення підсумків.

На підставі даних приведених вище можна зробити деякі висновки: 

1. Добро впливає на структуру води творчо, зло руйнує її. 
2. Добро первинне, зло вторинне. Добро активне, воно працює саме, якщо прибрати злу силу. Тому молитовні практики світових релігій включають очищення свідомості від суєти, «шуму» і егоїзму. 
3. Людська свідомість набагато сильніше впливає на буття, ніж навіть дії. 
4. Слова можуть безпосередньо впливати на біологічні структури. 
5. Процес вдосконалення заснований на любові (милосерді і співчутті) і подяці. 
6. Важка рок-музика і негативні слова схожі по дії на живі організми

  • вода – безцінний дарунок природи, - шануймо її
  • Прісної води на землі небагато, - бережімо її
  • Вода має унікальні властивості, - не забруднюймо її
  • Людина повинна ощадливо ставитись до використання води, - щоб передати цей скарб природи нащадкам!

 

 

 

Ось ми познайомились з особливостями води. Але про цю речовину, таку звичайну для нас і незнайому, можна говорити ще й ще. І кожного разу вода відкриває нам нові і нові таємниці.

 

 

docx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку