Інформаційний буклет "Струм у різних середовищах"

Про матеріал
Інформаційний буклет в якому розкриваються принципи проходження електричного струму у металах, рідинах, напівпровідниках,газах та вакуумі. Його можна роздрукувати та використати на уроках або для наповнення шкільної фізичної газети.
Перегляд файлу

image

Електричний струм у...


image     Електричний струм - упорядкований рух вільних електрично заряджених частинок, наприклад, під впливом електричного поля. Такими частками можуть бути: в провідниках - електрони, у електролітах - іони (катіони і аніони), в газах - іони і електрони, у вакуумі при певних умовах - електрони, в напівпровідниках - електрони і дірки

(електронно-діркова провідність).

 

Струм у металах

     Носіями струму в металах є вільні електрони. Електрони, розміщені на зовнішній оболонці, слабко зв’язані з ядром атома. Їх називають зовнішніми або валентними електронами, оскільки вони визначають властивість даного елемента – здатність його атомів входити в хімічний зв’язок з певним числом інших атомів.

Струм у напівпровідниках

Напівпровідники - речовини, електронна провідність яких має проміжне значення між провідністю провідників і діелектриків.  

Провідність напівпровідників, зумовлена наявністю в них вільних електронів, називають електронною провідністю, а вільні електрони — електронами провідності.

imageКоли електрон залишає ковалентний зв'язок одного з атомів, точніше — однієї пари атомів, то цей зв'язок у парі лишається незайнятим — вільним. Цей вільний зв'язок прийнято називати діркою. Природно, що дірці приписують позитивний заряд.

На вакантне місце може «перестрибнути»  електрон від сусіднього зв'язку, і там, у свою чергу, утвориться дірка.       

Струм у рідинах

    Носіями зарядів у водних розчинах і розплавах електролітів будуть іони. Якщо посудину з розчином або розплавом включити в ланцюг, то позитивно заряджені іони почнуть рухатися до катода, а негативні — до анода. У результаті цього руху виникне електричний струм. Даний вид провідності називають іонною провідністю.

Крім іонної провідності  рідини можуть володіти і електронною провідністю. Такий тип провідності властивий, наприклад, рідким металам. Як зазначалося вище, при іонної провідності проходження струму пов’язане з перенесенням речовини.

 

pdf
Додано
27 січня 2022
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку