Інформаційний калейдоскоп «За крок до дорослого життя»

Про матеріал

Даний матеріал допоможе підготувати учнів до дорослого життя, свідомо формувати навички планомірної поведінки, оволодіння певними правилами і ефективними прийомами пошуку роботи та уникнення помилок. Дати розуміння, що вхід у доросле життя вимагає усвідомлення відповідальності за власні вчинки, передбачає вміння аналізувати і робити свідомий вибір.

Перегляд файлу

 

 

 

Міністерство освіти і науки України

Волинська обласна державна адміністрація

Маневицький професійний ліцей

 

 

 

 

 

 

Інформаційний калейдоскоп

«За крок до дорослого  життя»

 

 

 

                                                  Підготувала вихователь гуртожитку

                                                  Турик Ганна Романівна

 

 

 

 

 

 

 

2018 рік

 

Тема.  Інформаційний калейдоскоп «За крок до дорослого  життя» 

Мета. Готувати учнів до дорослого життя, свідомо формувати навички планомірної поведінки, оволодіння певними правилами і ефективними прийомами пошуку роботи та уникнення помилок. Дати розуміння, що вхід у доросле життя вимагає усвідомлення відповідальності за власні вчинки, передбачає вміння аналізувати і робити свідомий вибір.

Обладнання: відеофільм «Станція призначення – життя».

                             Хід проведення заходу

Вихователь.  Дорогі друзі!  Ви перебуваєте за крок до дорослого життя, яке здається вам безпроблемним і яскравим. Але не все так просто  і легко у дорослому житті. У кожного своя стежка. Свій шлях до мети. Кожен займе тільки йому призначене місце у соціумі своєї країни.  І сьогодні ми постараємось дати  вам зрозуміти, що вхід у доросле життя, паспорт, який ви отримали, - це своєрідний квиток до нього, що дає не лише розширення можливостей, а й вимагає усвідомлення відповідальності за власні вчинки, передбачає вміння аналізувати та робити свідомий вибір. Адже ви повинні бути проінформовані, обізнані з багатьох питань дорослого життя, тоді вам легше буде робити вибір. І тема нашої      сьогоднішньої зустрічі  «За крок до дорослого життя».

    Сьогодні тут зібралися учні, які через кілька місяців завершать навчання в ліцеї. Але наявність диплома ще не означає автоматичного одержання місця роботи. Конкуренція при влаштуванні на роботу висока і продовжує зростати. Тому знання певних неписаних правил, які вже склалися на ринку праці, стане в пригоді вам. Пошук роботи вимагає не тільки професійних знань, а й дотримання загальних правил поведінки, вміння ефективно використовувати конкретні ситуації, що виникають на цьому етапі.

      Сьогодні на нашому заході присутні люди, які допоможуть вам оволодіти певними правилами й ефективними прийомами пошуку роботи та уникнути помилок як у себе на батьківщині, так і при виїзді на роботу за кордон. Це заступник директора центру зайнятості  Лариса Іванівна та викладач права нашого ліцею Сіліч Люба Іванівна.

     Отже, для отримання інформації з питань техніки пошуку роботи  я запрошую до слова заступника директора центру зайнятості Ларису Іванівну. Лариса Іванівна навчить вас, як знаходити джерела, які містять інформацію про наявні вакансії, правильно складати резюме, спілкуватися з роботодавцем та справляти гарне враження на нього під час співбесіди.   (Виступ представника центру зайнятості)

Вихователь. Ми дякуємо Ларисі Іванівні за цікаву і корисну інформацію. Я надіюсь, що ті поради, які ви від неї почули, стануть вам у пригоді під час пошуку роботи після закінчення ліцею. І взагалі, якщо у вас виникнуть певні проблеми з питання пошуку роботи , ви можете звернутись до досвідчених спеціалістів служби зайнятості і вони допоможуть вам зорієнтуватися у ситуації на ринку праці.

    Отже, позаду залишилися тривожні пошуки роботи, співбесіди з роботодавцями та заповнення анкет. З вами укладено трудовий договір та оформлено трудову книжку – ви офіційно працевлаштовані. Пропоную вам деякі практичні поради, які допоможуть правильно розпочати роботу на новому місці й професійно утвердитись.  Пам’ятайте, що приймаючи до свого колективу  нову людину, керівництво і колеги будуть оцінювати вас за такими основними показниками:

  •                   дотримання трудової дисципліни;
  •                   продуктивність та якість праці;
  •                   самостійність та ініціативність у роботі;
  •                   наполегливість у виконанні завдань;
  •                   толерантність у відносинах у колективі.

Тому намагайтеся контролювати свою поведінку на роботі:

  •                   вивчіть свої нові обов’язки;
  •                   завжди прагніть досягти високих стандартів у роботі;
  •                   вмійте сприймати критику, будьте готові вчитися;
  •                   знайдіть спільну мову з колегами;
  •                   не допускайте відсутності на роботі без поважних причин;
  •                   не соромтесь запитати, якщо щось не зрозуміло, а не виконуйте завдання з помилками;
  •                   вірте в самого себе, і у вас все вийде!

Вихователь.   Сьогодні існує можливість  для пошуку роботи не тільки в Україні, але й за кордоном. Ви, мабуть,  не раз бачили оголошення в газетах про роботу за кордоном? Вам, безперечно, розповідали історії про чудове життя українців, які працюють в інших країнах  та отримують багато грошей.  Ви, можливо, і самі хотіли б спробувати виїхати за кордон на заробітки?  Але пам’ятайте, що, працюючи в Україні, ви соціально захищені. Ви причетні до розвитку своєї країни, вільні у своєму виборі. Ваша активність, знання і праця неодмінно допоможуть вам знайти гідне місце в житті. Якщо ж ви вирішили виїхати на роботу за кордон, обов’язково порадьтеся з фахівцями, отримайте правдиву інформацію про поїздки за межі України, тому що робота за кордоном має не лише переваги, але й значні ризики. Ви можете опинитися на нелегальній роботі і замість прибутку бути ув’язненим, депортованим, змушеним сплатити штрафи. А ще ви можете потрапити до тенет злочинців, спокусившись надзвичайно привабливими умовами та можливостями працевлаштування за кордоном. Щоб з вами не трапилось біди, яка ставить людину в залежність від обставин, ви повинні знати одну важливу річ: рабство  в третьому тисячолітті існує. І сучасний його прояв – це торгівля людьми.

     За даними Міжнародної організації  міграції, за останні 15 років жертвами торгівлі людьми              стали 100 тисяч українців. А у світі жертвами работоргівлі щороку стає 800 тисяч чоловік., 80 % із них – жінки, і половина з них – неповнолітні.  Кожному з нас здається, що саме зі мною такого трапитися не може, але доросле життя багатолике. Хто знає, яким випробуванням воно нас піддасть. Зараз я вам пропоную вам переглянути фрагмент документального фільму «Станція призначення – життя», з якого ви дізнаєтесь, як люди потрапляють до рук торгівців людьми та які небезпеки їх там підстерігають.

Перегляд фрагменту відеофільму «Станція призначення – життя»

Вихователь.     Отже, ви отримали  інформацію з проблеми, над якою розмірковують не лише журналісти, але й юристи, правозахисники. І вам вибирати: ризикувати чи ні. Пам’ятайте: це чужа земля. Вона вам невідома. І щоб ви не стали предметом, який продається, зверніть увагу на правила безпеки під час виїзду за кордон, з якими вас ознайомить викладач права нашого ліцею Сіліч Люба Іванівна . ( Виступ викладача права Сіліч Л. І.)                 

Вихователь. Ми дякуємо Любі Іванівні за корисні поради, за цікаву інформацію про правила безпеки під час виїзду за кордон, про те, як зменшити можливі ризики під час працевлаштування за кордоном.

Щоб підбити підсумки нашої сьогоднішньої зустрічі, хочу ще раз вам сказати: бути дорослим за віком дуже легко, а от стати по-справжньому дорослою людиною – це дуже непросте завдання, яке потребує щоденної кропіткої роботи. Роботи над собою, своїм здоров’ям, своїм «я», вимагає усвідомлення відповідальності за власні вчинки, передбачає вміння аналізувати і робити свідомий вибір. Але ця робота буде стократ віддячена добрим словом тих, хто перебуває поруч з вами.                                         

 

docx
Додано
12 березня 2018
Переглядів
979
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку