Етапи роботи над проєктом: проблема планування пошук інформації продукт презентація Інформаційний проєкт зорієнтований на збирання інформації про об'єкт, явище з метою його аналізу, узагальнення, представлення аудиторії. Проєкт спонукає виявити інтелектуальні здібності, моральні і комунікабельні якості, продемонструвати рівень оволодіння знаннями й загальнонавчальниминавичками, розвиває творче мислення, стимулює пізнавальну активність, самостійність, посилює зацікавленість до навчання учнів/учениць
Окреслення проблеми. Теоретична, практична, пізнавальна значущість очікуваних результатів. Самостійна діяльність учнів.проблема. Визначення об'єкта, завдань роботи над проєктом. Структурування змістової частини проєкту із зазначенням поетапних результатівпланування. Збір, аналіз, систематизація, узагальнення інформації.пошук інформаціїОбговорення результатів роботи, підбиття підсумків, оформлення (презентація, колаж, постер, буклет, лепбук тощо).продукт. Презентація готового проєкту аудиторії. Оцінка. Висновки.презентація
Продумайте, де можна буде використати готовий проєкт. Поміркуйте, які знання / вміння знадобляться вам для створення проєкту. Вирішіть, над якою частиною проєкту буде працювати кожний. Обговоріть можливі джерела інформації для вашого проєкту (книжки, Інтернет, карти тощо). Підберіть матеріал для вашого проєкту (текст, малюнки, фото тощо). Розробіть проєкт. Підготуйте коротке повідомлення, у якому розкажіть про свій проєкт. (Не забудьте вказати мету проєкту та можливі способи використання, а також переваги від його використання). Не забувайте про авторське право! Обов’язково вкажіть використані джерела інформації. Проєкт розробляють, як правило, не по одному, а у парах / групах – об’єднаємося! Обговоріть у парі / групі ваші ідеї та оберіть тему проєкту. Визначте мету. (Мета – це те, що бажаєте отримати в результаті виконання роботи зі створення проєкту.) Обговоріть ваші уявлення про готовий проєкт. Створюємо проєкт!
Дичина – це їстівні дикі птахи і звірі, на яких прийнято полювати. Покровитель мисливців – Святий Губерт Групи об'єктів полювання: хутрові звірі (немишовидні гризуни) копитні (переважно оленеподібні) перната дичина (мисливські птахи)Із давніх-давен у лісі люди добувають мед. Раніше з диких вуликів викурювали або випалювали бджолині родини, добуваючи корисний продукт. Згодом з’явилося ремесло бортництво. Бортники – це люди, які вміють добувати лісовий мед із борті – природного вулика, зазвичай дупла дерева, де оселялися бджоли.2018 року бортництво було занесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Традиційно на кінець літа припадає Горіховий Спас – кінець серпня здавна вважався періодом достигання горіхів, тому сімейний похід до лісу наприкінці літа був обов'язковим, збирати урожай належало як дорослим, так і малим. Частину урожаю обов'язково освячували в церкві. Ліси регулюють водний баланс місцевості, захищають ґрунти від заболочування й ерозії. Врожай горіхів передвіщав гарний урожай хліба наступного року: Багато горіхів на Спас - через рік запасешся хліба про запас. На Горіховий Спас із ліщини заготовляли віники для лазні. Вважалося, що за їх допомогою зцілювалися від найважчих хвороб. Сушити такі віники потрібно було подалівід віників із гілок інших дерев. СО2 О2 Фотосинтез. Кліматоутворення• Поглинання вуглекислого газу • Джерело кисню
Ще в давнину люди навчилися лікувати різні хвороби травами. Вони щиро вірили, що рослини мають чарівну силу. Тому й назви давали їм гучні і промовисті – дивосил, звіробій, чистотіл … У світі як лікарські використовують 21000 видів рослин. Із них більшість – у народній, а також арабській, індійській, китайській, тибетській та інших традиційних медицинах. Лікарська рослина (лат. plantae medicinales) – рослина, органи або частини якої є сировиною для отримання засобів, що використовуються з лікувальною або профілактичною метою. Ліс – це джерело деревини для виготовлення будівельних матеріалів, виробництва меблів і напівфабрикатів, різних видів паперу, картону, целюлози, штучного волокна, паперу. Ліси північного поясу (зосереджені в помірному поясі північної півкулі і охоплюють територію північної Азії та Північної Америки), особливо тайга, мають однорідний видовий склад з переважання цінних хвойних порід. У лісах південного поясу (розташовані в екваторіальному і субекваторіальному поясі Південної Америки, Африки, Південно-Східної Азії) переважають широколистяні породи дерев.
Ліси мають естетичне й культурне значення, це місце відпочинку, оздоровлення. Як правильно збирати гриби в лісі. Вирушати по гриби потрібно вранці (6-7 год). Збирайте лише ті гриби, які ви знаєте і в яких впевнені, що вони їстівні, кладіть в кошик капелюшками вниз. Ніколи не збирайте і не вживайте гриби перезрілі, в'ялі, червиві, зі слідами плісняви. Принесені гриби потрібно перебрати, почистити, піддати термічній обробці. Збирають лісові ягоди впродовж літа і осені аж до перших снігів. Необхідно володіти достовірною інформацією, які саме лісові ягоди їстівні та який вони мають вигляд. Збирати ягоди краще в суху пору з раннього ранку. У мокру або дощову погоду ягоди швидко псуються, а в суху, спекотну – швидко в’януть. Корисні ягоди лісу: агрус, аронія, брусниця, глід, горобина, журавлина, калина, лохина, малина, обліпиха, ожина, суниці, червона смородина (порічки), чорна смородина, чорниця, шипшина, шовковиця, ялівець.
суниці (Fragaria vesca)аґрус(Ribes uva-crispa) малина(Rubus idaeus)шовковиця(Morus nigra, Morus alba)калина (Viburnum opulus) чорна смородина(Rіbes nіgrum L.)ожина (Rubus)лохина (Vaccinium corymbosum L.)ялівець (Juniperus communis L.) горобина (Sorbus)аронія (Aronia) журавлина (Vaccinium oxycoccos)шипшина (Rosa canina L.)червона смородина (Ribes rubrum L.) брусниця (Vaccinium vitis-idaea L.)чорниця(Vaccinium myrtillus)обліпиха (Hippophae) глід (Crataegus) Корисні ягоди
Вміст корисних біологічно активних речовин, макро- та мікроелементів у лісових ягодах є надзвичайно високим, тому їх рекомендують включати до дієти. Люди, які споживають лісові ягоди, мають більш активний та стресостійкий спосіб життя, порівняно з тими, хто уникає цих смаколиків. Лісові ягоди, що ростуть в природних умовах, мають особливу цінність завдяки своїм натуральним поживним речовинам, майже не забрудненим людським впливом. Вони не піддаються хімічній обробці та захисту від шкідників. Лісові ягоди майже не містять радіонуклідів та важких металів, оскільки ці шкідливі елементи можуть поглинатися корінням, але не досягають плодів.
білий гриб(Boletus edulis) маслюк(Suillus)лисичка (Cantharellus cibarius)опеньок (Armillaria mellea)підберезник(Leccinum scabrum)підосичник(Leccinum)глива(Pleurotus ostreatus) хрящ молочник (Lactarius resimus)печериця(Agaricus)сироїжка (Russula vesca)парасолька(Macrolepiota procera)рядовка (лепіста) ліловонога (Lepista personata) Гриби їстівні
Перелік посиланьhttps://uk.wikipedia.org/wiki/ https://www.istockphoto.com/uk/https://www.youtube.com/watch?v=v. V3 X7n. Zwb2ghttps://uriffm.org.ua/uk/news/318 https://yak-zrobyty.in.ua/istivni-yagodi-v-lisi-foto-ta-spisok/ https://www.unian.ua/health/country/jistivni-gribi-nazvi-opis-foto-jistivnih-gribiv-novini-ukrajini-11206598.html