Полюси планети Земля

Про матеріал
Пізнаємо природу. 6 клас. Розділ V. Пізнаємо себе і світ Тема 2. Мистецтво виживання. Скільки полюсів у Землі. Хто підкорив географічні полюси. (Презентація знайомить із історіями дослідження природи та її знаменитими дослідниками, містить інформацію про неймовірні полюси нашої планети).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Полюси планети Земля. Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА

Номер слайду 2

Природа – це єдина книга з великим змістом на кожному аркуші Гете

Номер слайду 3

Географічний полюс – точка, в якій вісь обертання Землі перетинається з поверхнею Землі. Є два географічні полюси: Північний полюс – розташований в Арктиці і Південний полюс – в Антарктиці. Південний полюс Землі розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті близько 2800 м над рівнем моря. Північний полюс Землі розташований посередині Північного Льодовитого океану, постійно покритий шаром морського льоду товщиною близько 2-3 м. Північний полюс має широту 90 ° пн. ш., Південний полюс має широту 90 ° пд. ш. У географічних полюсах сходяться всі меридіани, тому географічні полюси не мають довготи. 

Номер слайду 4

Географічний Північний полюс Землі знаходиться в Північному Льодовитому океані, глибина під ним сягає близько 4260 м – це одна з найглибших точок в океані. Найближчою ділянкою суходолу до полюса є 700-метровий острів Кафенклуббен, що розташований у 707 км від нього. Острів цікавий тим, що на ньому є невелике однойменне озеро, яке являє собою найпівнічнішу прісноводну водойму на планеті. Найближчим населеним пунктом до Північного полюса вважається поселення Алерт на острові Елсмір (Канада) у 817 км від нього. Північний полюс

Номер слайду 5

Джозеф Отіс Флетчер (1920 – 2008)6 квітня 1909 р., пройшовши близько 480 миль на собачих упряжках, через 5 місяців після виходу з основного табору біля мису Колумбія (Гренландія), американський офіцер Роберт Пірі та Метью Хенсон з чотирма ескімосами першими досягли точки, котру вони вважали Північним полюсом. За результатами експедиції Роберт Пірі був удостоєний звання контр-адмірала і Золотої медалі британського Королівського географічного товариства.3 травня 1952 р. американський пілот ВВС підполковник Джозеф Флетчер вийшов з літака і ступив ногою на точне місцеположення Північного полюсу, ставши першою у світі людиною, котрій це вдалось зробити. Роберт Едвін Пірі (1856 – 1920)

Номер слайду 6

Південний полюс. Найближче до Південного полюса розташована Нова Зеландія. Експедиція Руаля Амундсена маршрут подорожі на шхуні “Фрам” похід до Південного полюсу(19.10.1911 – 26.01.1912рр.)………..

Номер слайду 7

Руаль Амундсен (1872 – 1928)  Руаль Амундсен – норвезький полярний мандрівник – «Наполеон полярних країн». Перша людина, яка досягла Південного полюса, побувала на обох географічних полюсах планети. Перший мандрівник, який здійснив морський перехід Північно-Західним проходом (протоками Канадського архіпелагу), пізніше здійснив перехід Північно-Східним шляхом (уздовж берегів Сибіру), вперше замкнув кругосвітню дистанцію за Полярним колом. Один із піонерів застосування авіації – гідролітаків і дирижаблів – в арктичних подорожах. Загинув у 1928 році під час пошуків зниклої експедиції Умберто Нобіле. Мав нагороди багатьох країн світу, в тому числі найвищу нагороду США — Золоту медаль Конгресу, його ім'ям названі численні географічні та інші об'єкти.

Номер слайду 8

Магнітні полюси Землі так само, як і географічні, знаходяться в Арктиці та Антарктиці, проте з географічними вони не збігаються (тобто, якщо будете рухатися згідно з компасом на північ або південь, то потрапите не на географічний полюс, а на магнітний). Магнітні полюси землі, на відміну від географічних, не є антиподальними, тобто вони не діаметрально протилежні. Магнітні полюси ЗемліПівнічний магнітний полюс і Південний магнітний полюс – точки, де магнітне поле спрямоване до земної поверхні під кутом 90°. North Magnetic Pole. NSSouth Magnetic Pole

Номер слайду 9

Полюси недосяжності(точка, найбільш віддалена від берегових ліній)

Номер слайду 10

Полюс недосяжності в Євразії знаходиться в точці з координатами 46°17′ пн. ш., 86°40′ сх. д., найвіддаленішій від океану, на північному заході Китаю, поблизу кордону з Казахстаном. Ця точка знаходиться на відстані 2645 км від найближчого узбережжя, та на відстані близько 320 км на північ від міста Урумчі Китаю, в пустелі Гюрбантюгют. Полюс недосяжності в Африці знаходиться в точці з координатами 5°65′ пн. ш., 26°17′сх. д., на відстані 1814 км від узбережжя, неподалік від стику кордонів ЦАР, Південного Судану та ДР Конго, поблизу міста Обо.

Номер слайду 11

В Північній Америці полюс недосяжності знаходиться в точці з координатами 43°36′ пн. ш., 101°97′ зх. д., на південному заході Південної Дакоти, США, приблизно за 10 км на південний схід від м. Кайл, на відстані 1650 км від найближчого морського узбережжя. В Південній Америці полюс недосяжності знаходиться в точці з координатами 14°05′ пн. ш., 56°85′ зх. д. поблизу міста Аренаполіс в Бразилії, на відстані 1504 км до найближчої берегової лінії.

Номер слайду 12

Полюс недосяжності в Австралії знаходиться в точці з координатами 23°17′ пд. ш., 132°27′сх. д. (23°02′ пд. ш., 132°10′сх. д.) на відстані 920 км від найближчого узбережжя. Найближче місто – Папуня (близько 30 км на південний захід), Північна територія. Полюс недосяжності в Антарктиді знаходиться в точці з координатами 83°06′ пд. ш., 54°58′сх. д. на відстані 878 км від Південного полюсу на висоті 3718 м.

Номер слайду 13

Океанічний полюс недосяжності (48°52′ пд. ш., 123°23′ зх. д.) — географічна точка в океані, найвіддаленіша від будь-якого суходолу. Ця точка знаходиться в Тихому океані на відстані 2688 км від найближчої землі: острова Дюсі, що входить до архіпелагу Піткерн на півночі, Моту-Нуї (належить до острова Пасхи) на північному сході та острова Маер неподалік від узбережжя Землі Мері Берд в Антарктиді на півдні. Далі на захід знаходяться острови Чатем, а на схід – Чилі. Цю точку інколи називають «Точка Немо». Цікаво, що води на околиці Точки Немо повністю закриті для судноплавства через те, що саме тут знаходиться Цвинтар космічних кораблів. У тутешніх водах затоплюються залишки космічних кораблів (якщо вони не встигли згоріти у шарах атмосфери) після планового виведення їх з експлуатації. Точка Немо (Point Nemo)

Номер слайду 14

(84°03′ пн. ш., 174°51′ зх. д.) знаходиться в пакових льодах Північного Льодовитого океану на відстані 661 км від Північного полюса, в 1453 км від мису Барроу на Алясці. Північний полюс недосяжності Найближчі точки суходолу — острів Елсмір та архіпелаг Земля Франца-Йосипа, розташовані на відстані 1094 км. Arctik Ocean

Номер слайду 15

Умовні полюси недоступності

Номер слайду 16

Найглибшою точкою поверхні Землі вважається Безодня Челленджера в Маріанській западині, глибина якої становить від 10898 до 11034 м. Гора Джомолунгма (Еверест) – висота становить 8848 м, вважається полюсом висоти та (умовно) третім полюсом Землі.

Номер слайду 17

На мисі Горн розташовується найпівденніший у світі маяк. Прохід навколо мису Горн вважається одним із найнебезпечніших маршрутів для морських подорожей.Існує традиція – пройшовши цю складну ділянку, мореплавець обов’язково викурює сигару і виплескує в океан трохи алкоголю на знак подяки Нептуну за безпечний перехід. Яхтсмени можуть похвалитися наявністю свого полюса, яким є мис Горн – крайня південна точка архіпелагу Вогняна Земля. Полюс яхтсменів

Номер слайду 18

Полюси холоду

Номер слайду 19

Цікавий факт – влітку кожен північний полюс холоду може ненадовго перетворитися на полюс спеки, коли стовпчик термометра піднімається до незвичних для місцевості цифр +38 °С (аномальне підвищення температури спостерігалося в 2011 р. в Оймяконі і 2020 р. в Верхоянську). Полюсів холоду, зважаючи на нестабільність температури на планеті, кілька. У Південній півкулі – це станція «Схід», на якій у 1983 р. було зафіксовано температуру – 89,2 °С. У Північній півкулі на звання «Полюс холоду» претендують кілька населених пунктів — Верхоянськ з мінімальною температурою – 67,8 °С, зафіксованою у 1883 р., та околиці Оймякона, де у 1933 р. було зафіксовано температуру – 67,7 °С.

Номер слайду 20

Полюси спеки

Номер слайду 21

Долина Смерті (англ. Death Valley) – міжгірна западина - 86 м нижче рівня моря в точці з координатами 36°14′ пн. ш., 116°46′ зх. д., розташована на південний схід від гірського ланцюга Сьєрра-Невада, у Великому Басейні, в районі пустелі Мохаве на заході США, Каліфорнія. На поверхні висохлого озера Рейстрек-Плая виявлене унікальне геологічне явище – Камені, що рухаються глинястим дном. Найспекотнішим місцем на землі вважається Долина Смерті в Північній Америці, де в 1913 році була зафіксована температура повітря 56,6 °С.

Номер слайду 22

Пустеля Деште-Лут в Ірані, з температурою поверхні, що дорівнює 80,8 °С (2018 р.).Іранське нагір’я. Деште-Лут – піщано-солончакова пустеля у центральній частині Іранського нагір'я. Довжина близько 550 км, ширина від 100 до 200 км. Деште-Лут (від перс. “дешт” – степ, рівнина і “лут” – піщана пустеля, безводне місце) з усіх боків оточена горами, які закривають доступ вологого повітря, тому тут сформувався “полюс спеки”.27 за розмірами пустеля у світі, об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2016 р. Значні ділянки пустелі зайняті такирами, солончаками, на півдні пустелі – масиви пісків.

Номер слайду 23

Полюси сухості

Номер слайду 24

Площа регіону становить 4 800 км²  і тут майже немає води — частково це пов'язано з горами, що його оточують, блокуючи потрапляння вологи та стічними вітрами, які рухаються зі швидкістю до 320 км/год, випаровуючи та видаляючи вологу з місцевості. Найсухіше місце планети – Сухі Долини (англ. Dry Valleys), територія долин-оаз (три найбільші: Вікторії, Райта, Тейлора) Землі Вікторії в Антарктиді – дощу не було близько 2 млн. р.!У Долині Тейлора розташована одна з природних пам'яток Антарктиди – Кривавий водоспад, який зобов'язаний своїм кольором діяльності анаеробних бактерій.

Номер слайду 25

За даними NASA, одним із найпосушливіших місць на планеті є пустеля Атакама, яка охоплює 1000 км смугу на узбережжі Тихого океану в Південній Америці (на захід від Анд, Чилі). Площа пустелі становить 105 тис км². Вчені вважають, що найпосушливіший регіон пустелі Атакама не бачив значних опадів протягом 401 року в період між 1570 і 1971 роками. У деяких районах цієї пустелі випадає від 1 до 3 мм опадів на рік.

Номер слайду 26

Полюси дощу

Номер слайду 27

Літній мусон з Бенгальської затоки проходить над вологими рівнинами Бангладешу і потрапляє у звужені гірські долини Мегхалаї. «Затиснуте» вологе повітря сприяє практично постійним дощам під час сезону мусонів. Орографічний підйом і спрямування гірських долин уздовж напрямку рухів мусонів забезпечили рекордну кількість опадів у Мовсінрамі. За період 1951 – 2000 рр. саме Мовсінрам є найбільш зволоженим місцем на Землі. А у 1985 році зафіксована рекордна річна кількість опадів 26000 мм. Цей факт підтверджений у Книзі рекордів Гіннеса! У місті Черрапунджі середньорічна кількіть опадів – 11 777 мм (розміщене на висоті 1313 м над рівнем моря). Найвологіше місце на Землі – село Мовсінрам, яке розташоване за 15 км від міста Черрапунджі у штаті Мегхалая на північному сході Індії, на висоті приблизно 1400 м над рівнем моря.

Номер слайду 28

Полюсом гроз на Землі є Індонезія. На острові Ява (острів Великих Зондських островів Малайського архіпелагу, розташований між Суматрою та Балі) в місті Богор грім гримить 230 днів на рік!Гроза – це атмосферне явище, при якому виникають блискавки, що супроводжуються громом. Гроза утворюється в потужних купчастих хмарах і пов'язана зі зливовим дощем, градом і сильним вітром.

Номер слайду 29

Блискавки Кататумбо (ісп. Relаmpago del Catatumbo) – природне явище, що виникає над місцем впадання річки Кататумбо в озеро Маракайбо (Південна Америка). Імовірність удару блискавки у цьому районі – найвища у світі!Нічні грози тут бувають до 260 діб протягом року, 280 блискавок за годину (інколи до 28 блискавок за хвилину), розряди тривають до 10 годин, у кожен квадратний кілометр озера та його заболочених берегів за рік ударяє до 250 блискавок.

Номер слайду 30

Блискавки відображено на прапорі та гербі венесуельського штату Зулія, де й знаходиться озеро Маракайбо. Оскільки феномен проявляється у виникненні безлічі блискавок безперервно протягом тривалого часу переважно вночі, їх видно з відстані до 400 км, що породило міф про існування блискавок без грому. Пік активності блискавок припадає на час від 19 до 4 год. та з сильною варіацією залежно від пори року – найбільше у травні та жовтні, з кінця січня і в березні блискавки бувають рідко, інколи зовсім зникають на кілька ночей підряд. Через хорошу видимість блискавок з великої відстані, їх використовували для навігації, через що явище також відоме під назвою «Маяк Маракайбо».

Номер слайду 31

Хмара настільки постійна у виборі місця для своєї появи, що пілоти давно використовують її як своєрідний орієнтир. Над австралійськими островами Тіві щодня формується велика грозова хмара, у якої навіть є ім'я – «Гектор».

Номер слайду 32

Полюси вітрів

Номер слайду 33

Полюс вітрів. Полюсом вітрів називають райони на Землі з великою повторюваністю сильних вітрів або штормів. Головний полюс вітрів знаходиться на берегах Землі Аделі в Антарктиді. Тут з центральних частин континенту на узбережжя дмуть найсильніші стічні вітри, швидкість яких перевищує 27-28 м/с, а в окремі періоди може сягати 90 м/с. Причина таких вітрів - величезна різниця атмосферного тиску в центрі материка і на його узбережжі (вітер дме з областей високого тиску в області з низьким, і чим більша різниця тиску, тим сильніший вітер).

Номер слайду 34

У північній частині Атлантичного океану формуюється другий полюс вітрів –Атлантичний сезон ураганів (англ. Atlantic Hurricane Season). Сильні вітри, характерні для ураганів, є результатом спіралеподібного повітря, яке рухається до центру шторму, і як тільки його вітри перевищують 74 миль/год, шторм офіційно стає ураганом. У самому центрі урагану тиск настільки низький, що прохолодне сухе повітря з верхньої атмосфери засмоктується вниз, приводячи до центральної області спокійного, ясного неба; очей урагану. Сезон ураганів для Північної Атлантики триває з 1 червня по 30 листопада.шторм Агнесвересень 2023 р.

Номер слайду 35

Третій полюс вітрів – острів Нова Земля. Острів гористий, невисокі гори розташовуються практично субширотно, холодне повітря, долаючи перешкоду, падає вниз, створюючи ефект бора. Швидкість вітру взимку становить 40-50 м/с. Бора зазвичай з'являється на північно-східних гористих узбережжях великих водойм, де досить невисокі гори (400-600 м) відгороджують плоскогір’я  або рівнини, на яких накопичується значні маси холодного повітря, яке з великою швидкість падає вниз по підвітряному схилу і зі шквалом обрушується на узбережжя. (На арктичній Новій Землі носить назву  «мисливський вітер»).

Номер слайду 36

Сильні вітри в Патагонії дмуть постійно, але взимку – особливо. На зимові місяці закриваються всі туристичні маршрути в цьому районі, адже вітер просто збиває з ніг, а якщо врахувати низькі температури, які там бувають нерідко, то ефект виходить подвоєний. Четвертий полюс вітрів – Патагонія (чилійська частина) у Південній Америці.

Номер слайду 37

Полюси сонячної радіації

Номер слайду 38

Незважаючи на те, що в Центральній Антарктиді взимку протягом декількох місяців триває полярна ніч, річна сумарна сонячна радіація наближається до річної сумарної радіації екваторіальної зони 4200-5000 МДж/м2/рік (≈120 ккал/(см² рік)), а влітку досягає дуже великих значень – до 1250 МДж/м² міс. (≈ 30 ккал/(см² міс.)). Однак через те, що сніг і лід мають альбедо 85-95 % , значна частина сонячної радіації, що надходить, відбивається поверхнею назад у світовий простір і лише ≈ 10 % йде на її нагрівання. Тому радіаційний баланс Антарктиди негативний, а температура повітря дуже низька.

Номер слайду 39

Вчені зафіксували світовий рекорд сонячного випромінювання у 2177 Вт/м2 на чилійському плато Альтіплано. Це набагато більше, ніж випромінювання у верхніх шарах атмосфери, які отримують близько 1360 Вт/м2. Хмари часто блокують сонячне світло або відбивають випромінювання назад у космос, але тонкі розірвані хмари в цьому місці можуть інтенсивно фокусувати сонячні промені на поверхні в явищі, відомому як пряме розсіювання – це як піднести до сонця збільшувальне скло. Дослідження показало, що ці хмари можуть посилювати сонячне випромінювання на поверхні на 80 %, порівняно з безхмарними умовами.1 Дж =1 Вт · 1сек

Номер слайду 40

Джерела https://local-traveler.com/uk/skilki-polyusiv-u-planeti-zemlya/ https://discover.in.ua/interesting-facts/tochka-nemo-de-znahoditsja-najviddalenishe-vid-sushi-misce-na-zemli.html https://texty.org.ua/ https://uk.wikipedia.org/wiki/ https://www.istockphoto.com/uk/

Номер слайду 41

Не дивіться на годинник; робіть те ж саме, що й він, йдіть вперед Сем Левенсон

Номер слайду 42

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку