Інформаційно-пізнавальна хвилинка "День Андрона Звіздаря"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з історією виникнення цієї дати, прикметами, пов*язаними з цим днем. Виховування інтересу до звичаїв та вірувань свого народу.
Перегляд файлу

Тема.    День Андрона Звіздаря

Мета. Ознайомити учнів з історією виникнення цієї дати, прикметами, пов*язаними з цим днем. Виховувати інтерес до звичаїв та вірувань свого народу.

Обладнання: комп*ютер, ілюстрація.

 

                                                  Зміст заходу

 

    І. Ознайомлення з темою засідання

- 25 жовтня – День Андрона  Звіздаря.

 

   ІІ. Основна частина

 - В цей день згадують трьох святих мучеників — Прова, Тараха і Андроника, постраждалих за віру при імператорі Діоклетіані.

     Під час гонінь на християн трьох чоловіків схопили і привели на суд до правителя.

    Мучителі по черзі запитували Прова, Тараха і Андроника про те, як їх звуть. І кожен з них давав один і той же відповідь: «Я — християнин, і це ім'я для мене дорожче, ніж те, що дано батьками». Трьох мучеників піддавали новим тортурам, але на всіх допитах вони говорили, що не бояться смерті, тому що оживуть на небесах. Втративши надію відвернути християн від віри, правитель розпорядився кинути чоловіків на поживу диким звірам, але хижаки не чіпали їх.

    Святого Андрона (Андроніка) вважали мудрим звіздарем. «Андрон може шестом небо дістати, совком зірки почерпнути», — говорили наші предки. У день пам'яті святого було прийнято до півночі спостерігати за зоряним небом. По зірках судили і про погоду, і про майбутній урожай. Так, якщо небо було зоряним, на наступний рік повинен був вродити горох. Яскраві зірки віщували мороз, тьмяні — відлигу, а миготливі — переміну погоди. Якщо ж бачили падаючу зірку — чекали вітрів і сухого року.

    У цей час продовжувалася молотьба — із зерна робили крупу та борошно. Тому самим популярним блюдом на селянському столі була каша ячмінна, вівсяна або пшоняна. Кашу подавали з маслом або салом, а для дітей її заправляли солодким варенням.

    Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя.

    Якщо 25 жовтня стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там», аби нещастя в будинок не впустити.

    Цього дня господині готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей.

    У церкві 25 жовтня почитали пам'ять трьох мучеників: Прова, Андроніка і Тераху, які постраждали за віру в Христа під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном, відомим своєю нетерпимістю до прихильників християнського вчення.

    Трьох проповідників схопили і привели до імператора на суд. Коли вони не побажали відректися від віри в Христа, то були піддані численним тортурам, які стійко терпіли. Правитель, втративши віру в те, що можна переконати ув'язнених, розпорядився кинути їх у рів з дикими тваринами, але хижаки їх не зачепили. І тоді трьом мученикам відрубали голови.

    Також в церкві 25 жовтня почитали святого Андрона, який був в уявленні народу мудрим звіздарем. Не дивно, що виникло так багато прикмет, заснованих на спостереженні за зірками в цей день.

    Наші пращури вірили, що зірки впливають на більшість життєвих подій і явищ.

    Вважалося, що за кількістю зірок можна визначити, скільки людей живе на Землі. Вірили, що коли людина народжується, то на небі запалюється нова зірка. Зірка, що падала, відповідно, говорила про те, що хтось помер. Дуже боялися комет, вважаючи їх передвісниками неврожаїв, епідемій, війн, смертей та інших нещасливих подій.

       Народні прикмети на 25 жовтня

- Тьмяні зірки 25 жовтня- до тепла, а яскраві - до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.

- Багато зірок 25 жовтня - чекай доброго врожаю.

- Вітер дме з Півночі - чекай похолодання, а з Півдня - буде тепло.

- Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок - за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

 

                       Перегляд  мультфільму  «Большое Ухо»

 

ІІІ. Підсумок

- Ім*я якого святого почитається сьогодні в церкві?

- Які прикмети, пов*язані із сьогоднішнім днем ви запам*ятали?

- Чи сподобався вам мультфільм? Чим?

- Дякую всім за увагу.

25 жовтня - Андрон Звіздар

docx
Додано
11 січня 2020
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку