Інноваційні підходи до аналізу та інтерпретації художнього твору

Про матеріал
Проблема аналізу художнього твору була і залишається провідною в системі літературної освіти здобувачів освіти. Така прискіплива увага до аналізу художнього твору – не випадковість, адже він безпосередньо вторгається в читацьке світосприйняття учня. Дана робота – це не тільки дослідження поезії талановитої сучасної поетки Ліни Костенко, а і глибоке осмислення її філософських мотивів, поетичний аналіз ситуації. Мета - вчити учнів через призму сучасності осмислювати поезію поетеси, виховувати свідомого патріота України, бути борцем за свободу і незалежність своєї країни. Матеріали можуть бути використані для міжпредметних зв’язків з таких предметів як зарубіжна література, художня культура, як фрагмент уроку при вивченні творчості Ліни Костенко та як окремий виховний захід.
Перегляд файлу

БІЛОЗЕРСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ

 

 

 

 

«Інноваційні підходи до аналізу та інтерпретації художнього твору»

 

 

 

 

 

 

                                                             Викладач Козуб Ірини Михайлівни

 

 

 

 

 

 

  

2020

ЗМІСТ

 

 

ВСТУП

  1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Особливості аналізу художнього твору.

  1. Види аналізу художнього твору.
  2. Шляхи аналізу художнього твору.
  3. Методи та прийоми театралізації та інсценізації на уроках української літератури, їх специфіка.
  1. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Розробки уроків вивчення творчості Ліни Костенко

 

ВИСНОВКИ

 

ЛІТЕРАТУРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

          Проблема,  яку  я висвітлюю в своїй роботі: "Особливості аналізу художнього твору різними шляхами".

          Актуальність полягає в тому, що основне завдання сучасної літературної освіти - це формування уважного читача з розвинутими творчими, розумовими, пізнавальними здібностями, який у процесі роботи над твором, максимально зможе наближаючись до авторського задуму, готовий до критичної, виваженої оцінки, обстоювання власної думки, при цьому врівноваживши у своїй свідомості інші точки зору на предмет обговорення.

          Об'єкт дослідження: шляхи аналізу художнього твору на уроках української літератури. 

           Предмет дослідження - аналіз художнього твору.

         Ця робота ділиться на два розділи. У першому розділі мова йдеться про види, шляхи, прийоми аналізу художнього твору. Розкрита повна структура розбору твору. Кожен із шляхів розглянуто окремо.

         Другий розділ присвячений саме розробкам уроків із української літератури. У цьому розділі показано на прикладі уроків, де і як можна застосовувати різні методи, шляхи і прийоми аналізу художнього твору.

        Аналіз художнього твору - це уявна операція над твором, яка передбачає членування його на частини (складники змісту і форми), виділення певних частин, дослідження їхніх особливостей, визначення місця й функціональної ролі в загальній системі твору, встановлення характеру взаємодії з іншими його частинами.

        Художній твір є безкінечно складною структурою, цілісною системою із власними процесами та відносинами, типами зв'язку та взаємозв'язку, які загалом можна назвати художність. Ідеалом для кожного автора є повна відповідність створеної художньої побудови з тим, що було заплановано письменницьким образним мисленням. Ця гармонія досягається шляхом нелегкої творчої праці.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1. Особливості аналізу художнього твору

1.1 Види аналізу художнього твору

       Культурологічний аналіз. Культурологічна лінія Державного стандарту базової і повної середньої освіти має такий зміст: "Художня література в контексті національної та світової культури, її взаємопов'язаність з релігією, філософією, естетикою, літературною критикою, різними видами мистецтв". Відображення характеру народу в національній літературі та культурі. Традиції і новаторство в літературі та культурі. Діалог культур, його вплив на літературний процес. Зв'язок літературних напрямів і течій з естетичним пошуком митців інших видів мистецтв". Культурологічний аналіз передбачає дослідження художньої літератури в контексті національної та світової культур.

        Лінгвістичний аналіз. Спираючись на це визначення, М. Шанський сформулював мету і розкрив значення лінгвістичного аналізу. Метою лінгвістичного аналізу є виявлення та пояснення використаних у художньому тексті мовних фактів у їхньому значенні та вживанні, причому лише настільки, наскільки вони пов'язані з розумінням літературного твору як такого. Предметом лінгвістичного аналізу є мовний матеріал тексту.

         Стилістичний аналіз. Літературознавчий словник-довідник визначає стиль як сукупність ознак, які характеризують твори певного часу, на пряму та індивідуальну манеру письменника. Стилістичний аналіз - це виявлення прийомів індивідуально-авторського використання мовних засобів, дослідження особливостей творчості письменника, якими його твори відрізняються від творів інших митців.

         Філологічний аналіз. Спираючись на наукові пояснення, зрозуміло, що філологічний аналіз передбачає тлумачення тексту художнього твору з використанням прийомів дослідження мови, почерку, манери письменника.

         Контекстуальний аналіз. Контекстуальний аналіз художнього твору передбачає наявність певного контексту, в якому твір вивчається та аналізується. Розрізняють такі контексти:

1) певної історико-літературної доби (визначенням у ній місця твору);

2) творчості окремого письменника (з визначенням у ній місця твору);

3) певної історичної доби (досліджується повнота відображення доби в літературному творі). Контекстуальний аналіз завжди передбачає найпильнішу, найбільшу увагу до тексту як форми вираження авторського суб'єктивного трактування об'єктивного світу.

          Компаративний (порівняльний) аналіз. Досліджуються явища мистецтва слова через порівняння їх з іншими такими явищами переважно в різних національних письменствах.

         Міфологічний аналіз. Майже всі літературознавці так чи інакше звертаються до міфології, оскільки художня література рясно насичена міфами, міфічними сюжетами, міфологемами (наявність у літературному творі міфологічного загальновідомого сюжету або мотиву, які структурують його) і міфо-світами. Що стосується фольклору, то він ґрунтується на міфологічній основі, бо має в собі міфологічну константу. Тому головне завдання міфологічного аналізу - дослідити безпосередній взаємовплив літератури та міфів.

        Інтерпретація - тлумачення літературного твору, своєрідне розуміння та розкриття його змісту і форми. Інтерпретація - це переоформлення художнього змісту твору через його виклад мовою інших видів мистецтва або мовою науки. Таким чином, художній літературний твір може інтерпретуватися художніми мовами малярства, графіки, театру, кіно, музики тощо, а також понятійно-логічною мовою науки - в літературній критиці та літературознавстві.

Інтерпретація - це форма засвоєння переосмислення та збагачення традиції художнього досвіду людської цивілізації, це вияв глибинного і невичерпного змісту класичних творів, їх вічного буття.

        Вчити учнів аналізувати художній твір - означає виокремлювати його складові, досліджувати їх, робити аргументовані висновки; синтезувати окремі частини, щоб побачити твір у цілому: відчути його естетичну цінність, усвідомити зміст, дати самостійну, критичну, обґрунтовану оцінку.

 

1.2 Шляхи аналізу художнього твору

Шлях аналізу "Услід за автором"

        Використовуючи аналіз "Услід за автором", учитель на етапі підготовки до уроку прочитує текст, ділить його на логічно завершені змістові частини та складає до кожної з них систему запитань, спрямовану на аналіз твору в єдності форми та змісту. Якщо твір невеликий за обсягом, кожна частина зачитується у під час уроку, після чого проводиться аналіз методом евристичної бесіди. Якщо твір великий за обсягом, то на уроці аналізуються частини, які містять ключові епізоди, інші прочитуються вдома, а на уроці аналізуються через систему запитань, підготовлених учителем.

        Отже, тема, ідейно-художня цінність, образи та інші компоненти, що становлять цілісність естетичної структури твору, осмислюються учнями з огляду на розвиток сюжету, що, безперечно, потребує уважного, вдумливого читання, глибокого розуміння прочитаного, а це, у свою чергу, сприяє формуванню навичок відчуття стилю автора, його мови, поетики художнього твору в цілому. Переваги такого шляху аналізу (за В. Маранцманом) полягають у природності порядку розбору, який повторює на складнішій основі процес читання, стеження за розвитком думки автора, а також емоційність, що виникає під час співпереживання та розгляд твору у взаємодії форми і змісту.

Пообразний шлях аналізу.

      Як свідчить досвід, частіше використовується пообразний шлях аналізу літературного твору. Це зрозуміло, бо в центрі кожного художнього твору є образ або образи людей, тварин, речей чи інших істот, створених фантазією автора.

      Саме цей шлях аналізу сприяє утвердженню погляду на літературу як людинознавство, що ставить перед читачами важливі для кожної особистості питання морального характеру, естетичного та соціального спрямування: Хто я? Яке моє місце в цьому світі? Що таке добро, а що таке зло? Як пізнати себе, навколишній світ? Тобто - це ті проблеми, над якими завжди замислюється молоде покоління. Сучасні підлітки - не виняток у цьому загальнолюдському процесі пошуків себе.

        Однак можна погодитися і з наріканнями, викликаними традиційним пообразним аналізом, оскільки він здебільшого зводився до поділу на позитивних та негативних героїв, і навіть цей поділ був чітко визначений у підручниках та методичних посібниках.

Проблемно-тематичний шлях аналізу.

        Пошуки ефективних видів роботи, які активізували б творчість учня, здійснювали відомі педагоги (Я.А. Коменський, Й. - Г. Песталоцці, А. Дістервег, К. Ушинський, О. Матюшкін та багато інших), психологи (С. Рубінштейн, О. Леонтьєв, Д. Богоявленський, Н. Менчинська), дидактики (Ю. Бабанський, М. Скаткін та ін.). До таких пошуків вдавалися й методисти, розробляючи ідеї, пов'язані з проблемним навчанням (В. Стоюнін, В. Острогорський, В. Водовозов, Т. Бугайко, В. Маранцман, А. Ситченко та ін.).

       Готуючись до реалізації проблемно-тематичного шляху аналізу, необхідно з'ясувати лексичне значення слів та словосполучень: проблема, проблемне запитання, проблемне завдання, проблемна ситуація. Без усвідомлення цього не буде зрозумілим ланцюжок методичної роботи вчителя:

  • від визначення проблем до проблемних запитань;
  • від проблемних запитань до проблемної ситуації;
  • від проблемної ситуації до проблемних завдань;
  • від проблемних завдань до пошукової роботи, спрямованої на виявлення напрямів розв'язання визначених проблем.

 

Комбінований шлях аналізу.

      Цей шлях аналізу передбачає використання двох чи більше варіантів послідовностей під час дослідження літературно-художнього твору, яких саме - визначає учитель. Застосовуючи будь-який відомий шлях аналізу художнього твору української літератури, вчитель розглядає генетичні зв'язки (між різними літературними явищами, пов'язаними своїм походженням: теми, сюжети, мотиви; роди, жанри, жанрові різновиди; складові літературного твору або літературного процесу) або ж контактні (між письменниками, школами, течіями, літературами) з використанням прийому порівняння.

Дослідницький метод застосовується, щоб навчити учнів науково розглядати художній твір, аналізувати.

       Сама ідея дослідження як методу навчання налічує дві з половиною тисячі років і належить відомому давньогрецькому філософу Сократу. Свій метод він назвав майєвтикою (що грецькою означає повивальне мистецтво). Дослідницький метод взаємодіє з евристичним, але під час його застосування домінує самостійна робота учнів порівняно з іншими видами діяльності. Цей метод, як і всі інші, вважається навчальним. Від учнів не чекають наукових відкриттів, хоча окремі випадки можуть траплятися у світовій практиці. В середніх класах учитель застосовує лише окремі елементи цього методу, що допомагають виконати пропедевтичну роботу. Всебічне застосування дослідницького методу передбачається у старших класах, коли для стимулювання навчальної діяльності залучаються всі його прийоми. Критичне опанування художніх творів, наукових або науково-популярних книжок та статей у процесі роботи над певною темою набуває характеру дослідження.

 

1.3 Методи та прийоми театралізації та інсценізації на уроках української літератури, їх специфіка

     Прийоми вивчення літературного твору:

1. Аналіз літературного твору – творчий процес.

2. Прийоми розуміння авторської позиції (літературознавчі прийоми).

3. Прийоми активізації співтворчості письменника (методичні прийоми).

       Головне призначення літературознавчих прийомів аналізу – засвоєння тексту, його композиції, стиля письменника, наближення читача до авторської думки у єдності образного та логічного початків. Розглянемо деякі з них, з використанням театралізації:

       1. Коментар історичного, побутового, загальнокультурного або літературного типу відновлює в очах учнів реальну дійсність, зображену митцем, тим самим прояснює у ході аналізу наміри письменника. Без знань спеціальних з історії культури та суспільства в читацькому сприйнятті викривляються або не дуже повно усвідомлюється позиція автора. Використовую на уроках елементи театралізації на любому типі уроку. Використовую персоніфікацію – реально історичного персонажа або письменника вивчаємого твору. Я ці образи залучаю на уроці в якості помічника вчителя (консультанта, екскурсовода, господаря салону, кафе тощо). Використовую театрально-рольові ігри, наприклад: «Хто я?» - учень у костюмі персонажу розповідає про нього. Учні відгадують, хто він. У своїй педагогічній діяльності використовую уроки-біографії письменника з елементами театралізації: «Я вас кохав», «Кафе поетів», урок читацька-вистава «А ви могли б?»  тощо.

       2.Співставлення частин та різних елементів художнього тексту, виявлення сюжету та співставлення образів героїв, розгляд зв’язку пейзажу і портрету із загальною течією тексту – основні прийоми розуміння композиції. Розгляд композиції не обов’язково відбувається «по ходу розвитку дії». Тут треба змінити точку зору на відомий твір, побачити його або героїв з іншого ракурсу. Такій творчий театралізований підхід розвиває не тільки окремі читацькі якості учня, а й збагачує його мову, допомагає збагнути зміст літературного твору. Цікаво проходять уроки, на яких учням пропонується скласти кіносценарій(відео сценарій) або театральну постановку, звичайно, такі сценарії не претендують на професійну завершеність. Але учні радіють такій грі, віддаються їй повністю, тому що в такій грі творчість. Цей вид роботи посилює співпереживання та виховує вдумливе повільне читання. Дома учні допрацьовують кіно або театральний сценарій і наочно переконуються в тому, що не все у літературному тексті можна переносити на екран або на сцену, є речі, що не перекладаються на мову кіно або театру. Ще один цікавий прийом з елементами аналізу можна запропонувати – виступити у ролі режисера, змінити кінцівку твору, відтворити її під час уроку. Учням пропонується поміркувати: як міняється авторське бачення проблеми, долі героя тощо? Учні починають розуміти, що кожний вид мистецтва неповторний і має право на існування.

       Творчі форми уроку в залежності від характеру творчої діяльності поділяють на логічні та емоційно-образні (або емоційно-художні). До логічних форм належать уроки-лекції, семінари, практикуми, дослідження, захисти докладів, рефератів. До емоційно-образних форм відносяться урок-концерт, композиція, монтаж, урок-новела, урок-казка, урок-уявна подорож, урок-вистава. Підготовка і проведення емоційно-образних форм уроку «залучає учнів до творчості: спроба створення сценарію концерту або композиції, використання в сценарії інсценізації творів, знайомство з критичною літературою, підбір віршів та їх використання, пошуки музичних творів, що посилюють емоційне враження, розробка емоційного аналізу-коментаря» - все це залишає в учнів відчуття співтворчості та сприяє переносу отриманих на уроках знань та навичок у творчу діяльність. Одним з ефективних засобів розвитку творчості на уроці є театралізація. Саме вона здатна активізувати пізнавальну діяльність учнів, а також підвищує інтерес учнів до предмету.

       Методологічні та організаційні форми співдружності між викладанням української літератури та театром складалися упродовж багатьох років і нерідко змінювались в залежності від реальних умов( змінення програми, характеру репертуару, особливостей інтересів того чи іншого колективу), але головний принцип – принцип зв’язку літератури з формуванням читацького досвіду – завжди виявлявся надзвичайно плідним і виправдовував ті зусилля, які витрачав учитель на його здійснення: розширював коло літературних інтересів учнів, виникала стійка зацікавленість до фактів сучасної культури, і в першу чергу – до театру, збагачувався світ емоцій, моральні почуття та знання учнвв, активно формувалося морально-етичне оцінювання, помітно підвищувалася самостійність і обґрунтованість суджень. А що таке театралізація? Чим вона відрізняється від інсценізації? У чому їх особливості?

        Театралізація – методологічний прийом, що передбачає введення в урок заздалегідь підготовлених елементів театрального дійства, оформлення, при якому своєчасно підготовлені учні з’являються у кабінеті з елементами костюму героя, вимовляють найбільш виразні його репліки.

       Інсценізація – створення драматичної трансформації епічного тексту. Учням пропонується створити діалог героїв і створити ремарки, які б уточнювали образ місця і часу, стану та поведінки героїв. Цей прийом можна використовувати для виявлення динаміки фабули, сутності конфлікту, так як драматичний виклад вимагає точного визначення дії, стану, пояснення взаємовідносин. Інсценізацією також називають створення вистави або його фрагментів за п’єсою. Можливо використовувати на заключних уроках вивчення драматичних або епічних творів.

       Режисерський коментар – створення опису майбутньої вистави від імені уявного режисера, роздуми над засобами зображення місця та часу у виставі, характерах дійових осіб, розуміння головної ідеї вистави, створення ескізів, декорацій, костюмів, пошук музичного оформлення. Можлива як групова, так і індивідуальна робота.

       Театральне бачення п’єси – прийом вивчення драматичного твору, в якому робота над п’єсою ведеться у вигляді ділової гри – створення уявного театру. В процесі гри здійснюється режисерський коментар, ескізи костюмів та декорацій, проводяться проби на роль, визначається головне завдання вистави і тим самим зясовується ідейно-художня своєрідність п’єси.

       У навчанні театралізації та інсценізації виокремлюють наступні етапи:

  • підготовчий: первинне читання, фрагментарне читання, безпосереднє сприйняття тексту, осмислення, аналіз тексту;
  • виконавчий аналізінтерпретація художнього тексту, доповнена елементами театральної технології (інтонування, мізансцени, ескізи, костюми, декорації, музичне та світлове оформлення);
  • етап репетиції перед уявним глядачем;
  • презентація підготовленого проекту;
  • рефлексія: обмін враженнями після перегляду, створення проблемної ситуації, що мотивує знову звернення школярів до тексту, співставлення аналізу художнього тексту та інсценізації епізоду.

       Підбираючи матеріал для театралізації та інсценізації, необхідно дотримуватися основних критеріїв: збереження авторського задуму, авторської концепції, атмосфери твору, відповідність теми інтересам читача та глядача і віковим особливостям учнів, обмеженим об’ємом твору чи фрагменту, наявність у вибраному фрагменті діалогу.

       Як вже зазначалось раніше, театралізація здійснюється у декілька етапів.

       Підготовчий період роботи – безпосереднє сприйняття художнього тексту та водночас процес входження у текст, розуміння змісту, поетики твору, перехід художніх образів у поняття, судження, концепції. Коли, де, в яких умовах відбуваються події, що за люди герої, як вони виглядають, як себе ведуть, як ставляться один до одного. Учні уявляють картину дії, співставляють факти з тими подіями, які зустрічалися в їхньому житті, уводять асоціації.

       На уроках української літератури «зануренню» у текст приділяється особлива увага, звертається увага на коментарі історико-культурного, етнографо-побутового та мовленнєвого характеру. На цьому етапі треба звернутися до доступних літературознавчих матеріалів, здатних збагатити розуміння тексту: додаткові відомості про автора, історія створення художнього твору, епоха, побутова культура. Головним для театралізації є правильний вибір теми у тексті твору. В обємному творі (повість, роман) вибирається тема, цікава для дітей, якій підкоряються усі елементи композиції театралізації.

       На уроках української літератури при аналізі художніх творів, як я вже зазначала, вступає в силу закон театральної педагогіки, урок повинен бути розпланований по подіям, як вистава. Цей етап підготовки уроку називається педагогічним інсценуванням. Такі уроки значно виграють, якщо вчитель володіє театральними прийомами організації педагогічної діяльності. Інсценізація окремих епізодів створює на уроці благотворну емоційну атмосферу для сприйняття та поглиблення розуміння літературних творів. Такі уроки, як правило, надають підліткам можливість розкрити індивідуальні здібності, експериментувати, демонструвати свої уміння. У зв’язку з цим необхідно вирішити наступні завдання: встановити крапки дотику двох предметів; виявити загальні поняття.

       Закономірний взаємозв’язок літератури та театру досягається на уроках аналізу художнього твору. Таким чином, література і театр природно доповнюють один одного. Задача моя як вчителя полягає у тому, щоб підтримати інтерес учнів до уроків української літератури, допомогти зрозуміти характери героїв.

       Інсценізація приховує в собі великі можливості для серйозної розумової діяльності учнів, для поглиблення їх дослідження тексту «оригіналу», так як в створюваному на його основі сценічному варіанті здійснюється поєднання творчої уяви та літературного «розуміння» учнями. Принципово, щоб учень, який працює над інсценізацією епічного твору або епізоду, вмів:

-виділити основну сюжетну лінію оповідання, визначити її зав’язку, кульмінацію та розв’язку (а, можливо, і експозицію);

 - збагнути силу дії – зіткнення, боротьбу, ворожбу, сварку (тобто конфлікт);

 - визначити головних та другорядних героїв, збагнути їх взаємодію, уявити собі, як ці стосунки проявляються в кожному з них в залежності від його характеру;

 - усвідомити значення мови кожної особи як його головної характеристики;

 - знати головну думку оповідання та ставлення самого автора до відтворених ним подій та героїв – від цього залежить загальний характер інсценування(жанр та її пафос).

       Учитель, який ставить перед собою такі завдання, відповідально підходить до вибору епізодів або оповідання для інсценізації. Я, наприклад, повинна переконати учнів, що інсценізація підкоряється законам драми, і таким чином, ознайомити їх з цими законами. Можливо довірити вибір матеріалу для інсценізації самим учням, що буде ефективно, буде здійснюватися виховання у них грамотного та вдумливого читача. Головне завдання у тому, щоб визначити головні принципи та прийоми аналізу, які допомогли б учневі при читанні п’єси збагнути особливий характер її виражальних засобів і допомогли б йому зробити правильний вибір матеріалу для інсценізації. Знайти методологічні шляхи для вирішення цього завдання допомагає відоме висловлювання К. С. Станіславського: «Кращий спосіб пізнати п’єсу – це простежити: як зароджується та розвивається в ній конфлікт, за що і між ким ведеться боротьба, які групи борються і в ім’я чого? Яку роль у цій боротьбі грає кожний персонаж, яка його участь у конфлікті, яка його лінія боротьби, яка його поведінка?» У рамках української  літератури є можливість з найбільшою доцільністю використовувати елементи театралізації, так як література і театр – два види мистецтва, спільним для яких є слово.

       Порівнюючи текст твору з театральним дійством окремих сцен посилюється емоційна сторона аналізу художнього твору, розширяються знання та уміння учнів. Це не тільки удосконалює знання та уміння учнів, але і підводить їх до глибокого розуміння закономірностей розвитку мистецтва. На мою думку, використання театралізованих сцен на уроках літератури є одним з важливих аспектів реалізації між предметних зв’язків, які формують світогляд учнів, їхній естетичний розвиток. Головне завдання таких уроків – розвиток таких якостей, як пам'ять, образне мислення, мова. Саме в театралізації можлива апробація учнями накопичених літературознавчих знань, а також вираження емоційного сприйняття. Зіграна роль учнем, залишиться в памяті як творчість, як цінність. Підлітки, як правило, наслідують улюблених героїв, вони супроводжують свою, зазвичай, нескладну мову, жестами, мімікою, характерними рухами. Така форма проведення освітнього процесу допомагає надовго зберегти в памяті яскраві та глибокі враження від вивченого твору, тому що звертається не тільки до розуму учня, а й до його почуттів. Таким чином, театралізація охоплює різні художні аспекти: вибір репертуару, сценічну мову, сценічний рух, створення сценаріїв, виготовлення костюмів, декорацій, реквізити, малюнок, живопис. Тим самим створюються благотворні умови для формування естетичних цінностей (почуття краси).

       У процесі підготовки театральної постановки, можна ще раз наголосити, учні потребують додаткову інформацію (відомості з історичної етнографії, матеріальної культури, релігії, мистецтва тощо) і самі починають пошуки потрібного матеріалу, читають додаткову літературу (довідкову, науково-популярну, художню літературу, критичну літературу), частіше звертаються за консультацією до вчителя – це створює умови для формування навичок (досвіду) самоосвіти. Виділення такого типу уроків зв’язано із залученням театральних засобів, атрибутів та їх елементів – при вивченні, закріпленні та узагальненні програмового матеріалу.       

       Театралізовані уроки приваблюють тим, що вносять в учнівські будні атмосферу свята, покращують настрій, дозволяють учням виявити свою ініціативу, сприяють відпрацюванню у них почуття взаємодопомоги, комунікативних вмінь та навичок. Під час підготовки таких уроків навіть робота над сценарієм та виготовлення елементів костюмів стає результатом колективної діяльності учителя та учня. Тут, як і на самому театралізованому уроці, складається демократичний тип стосунків, коли вчитель передає учням не тільки знання, але й свій життєвий досвід, розкривається перед ними як особистість. Необхідно сказати, що і сам процес підготовки до уроку також може бути одним з елементів пробудження інтересу до предмету. Наповнення сценарію фактичним матеріалом та його реалізація на театралізованому уроці вимагає від учнів серйозних зусиль у роботі з підручником, першоджерелом, науково-популярною літературою при вивченні відповідних історичних відомостей, що у кінцевому результаті викликає у них інтерес і до навчання.

       Безпосередньо на самому уроці учитель втрачає авторитетну роль у навчанні, він лише виконує функцію організатора вистави. Вона (вистава) починається, як правило, із вступного слова ведучого, обов’язки якого не обов’язково покладаються на вчителя. Само дійство після інформативної частини може бути продовжено постановкою проблемних завдань, які безпосередньо залучають до роботи на уроці решту учнів. В заключній частині інсценізації, ще на стадії розробки, бажано передбачити етап підведення підсумків і зв’язане з ним оцінювання, враховуючи усі види діяльності учнів на уроці. Відмічу, що треба достатньо часу для проведення заключного етапу такої форми уроку, по можливості повторити та узагальнити використаний в інсценізації матеріал, не підводити підсумки поспіхом, а також оцінити знання учнів. Зрозуміло, що представлена структура застосовується як один з варіантів при конструюванні театральних уроків, різноманітність яких визначається перш за все змістом використаного матеріалу та вибором відповідного сценарію .

       А саме головне, театралізація – один з самих популярних методів роботи не тільки вчителів-словесників. Її використовують усі вчителі, які намагаються зробити свій урок цікавим та різноманітним. Але урок української літератури – завжди маленька вистава, в якій «грають усі», навіть самі «тихі» актори, втягнуті у дійство, що відбувається. Це особливий театр, де імпровізація – душа всього. Здається, режисер готовий до любих змін у «сценарії», передбачає реакцію акторів на деякі питання, але навіть не завжди знає усі варіанти розіграного театрального дійства. Довгий час існував погляд на літературу як відображення історичних подій та політичних течій, але навіть у всі століття автори художніх творів вирішували одне питання – що є людина? Тому і вчитель повинен дати можливість самим учням розібратися у проблемах героїв, показати, що літературні персонажі близькі живим людям, сучасні.

       У цьому допоможе вчителю театральна педагогіка, що вивчає закони побудови уроку як сценічної дії. Початок уроку – саме головне. Це ключ до всієї майбутньої розмови. Головною подією може слугувати питання-інтрига, життєва ситуація самого вчителя( вона буває вкрай цікава учням), історія, яку прочитали у книзі, стаття з газети чи журналу, лист до кого-небудь тощо – одним словом, фактори-подразники, використані вчителем з метою завоювати увагу аудиторії, заінтригувати, зосередити думки учнів на предметі майбутньої дискусії. Друга частина уроку – головна його подія. Літературний твір аналізується наступним чином: розглядаються деталі, сни, репліки героїв, їхні внутрішні монологи – для цього необхідне «вдумливе прочитання» художнього тексту, тому що це важливо для розуміння характерів героїв, їх концепцій та ідей. Третя частина уроку – центральна подія. Вчитель може поділити учнів на творчі групи, залучивши їх до рольової гри, запропонувати скласти запитання, які хотіли, але не змогли задати герою оповідання тощо. Головне, щоб діяльністю були охоплені усі учні. Самим важливим, визначальним етапом уроку, є четвертий, головний, заради якого відбувається театралізоване дійство. Учні-актори відкривають для себе істину, роблять це за допомогою своїх логічних думок і запитань. Вчитель направляє «течію розмови» в потрібне русло, відкриття яке здійснили разом: учень, учитель і автор твору. Відкриття може супроводжуватися емоційним вибухом, «моментом істини», коли на деякий час діти забудуть про те, де і хто вони, повністю повірив у реальність гри. Але, можливо, емоційного сплеску може і не бути. Може утворитися глибока тиша, вона може бути свідченням живої участі кожного з них у проблемах, що були підняти на уроці. Це сама цінна і хвилююча хвилина для автора уроку – учителя, тому що задача вирішена, мета досягнута: ніхто з уроку не піде байдужим. Уроки української літератури покликані навчити людину думати, творити, відстоювати свої думки, але не забувати, що саме визначне у світі написано людьми і для людей.

  1. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 

Урок № 1

 

Тема: «Поезія – це завжди неповторність…» (Життєвий та творчий шлях Ліни Костенко. Особливості індивідуального стилю)

Мета: допомогти учням зрозуміти особистість поетеси, осягнути особливості її творчої манери, дослідити проблематику лірики Ліни Костенко; удосконалювати вміння працювати у групах, навчати учнів з'ясовувати світоглядні позиції автора за його творчістю; розвивати образне мислення і творчі здібності, навички дослідницької роботи; виховувати повагу, любов до особистості митця; плекати почуття патріотизму, національної гідності; формувати громадянську свідомість, високу духовність.

Тип уроку: урок-дослідження.

Методи, прийоми і форми роботи: розповідь викладача, робота у групах, дослідницькі повідомлення, «Мікрофон», засідання круглого столу, складання таблиці-схеми.

Обладнання: портрет Ліни Костенко,», фотоматеріали, виставка творів поетеси, навчальний плакат.

Епіграф уроку:

                                                                       Життя людського строки стислі.
                                                                                            Немає часу на поразку.

                                                                                                             Л. Костенко


                                                                          Змири гординю, приклони коліна
                                                                             Торкнись душею їхньої строки,
                                                                          Чурай Маруся, Леся, горда Ліна –
                                                                                    Богині слова і святі жінки.

                                                                                                         В. Ковтуненко

 

Випереджувальні завдання.

І. Міні-проект «Життя - подвиг»

Завдання: «дослідникам» - ознайомити присутніх зі спогадами про поетесу; «біографам» - скласти усний літературно-хронологічний диктант «Життєвий подвиг Ліни Костенко»; «акторам» - підготувати інсценізацію поезії «Доля».

II. Міні-проект «Нев'янучий сад поезій Ліни Костенко»

Завдання: «літературознавцям» - дослідити проблематику поетичного доробку Ліни Костенко; декламаторам - підготувати презентацію поезій: виразне читання, ідейно-художній аналіз; «експертам» - розробити схему «Нев'янучий сад серцеспіву Ліни Костенко».

III. Міні-проект «Кодекс честі - заповідь нащадкам»

Завдання: «критикам» - підготуватися до засідання круглого столу «Чому творчість Ліни Костенко знайшла своїх шанувальників у всьому світі?»; «експертам» - скласти «Кодекс честі» за творами Ліни Костенко.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Повідомлення теми й мети уроку, мотивація навчальної діяльності учнів

ІІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Кожна людина, яка приходить у цей світ, залишає по собі слід, пам’ять про себе: у добрих чи не зовсім добрих ділах і вчинках. Люди, наділені талантом від Бога, залишають після себе картини, музичні шедеври, твори літератури.

На сьогоднішньому уроці ми будемо вести мову про легендарну жінку, окрасу сучасної літератури, поетесу від Бога - Ліну Костенко.


О, як мені жилось і як мені страждалось!
І як мені навіки взнаки воно далось!
А що таке життя? Чи те, що переждалось?
Чи все-таки життя – це те, що відбулось?

Але перш, ніж перейти до вивчення життєвого та творчого шляху Ліни Костенко, хочу сказати, що учні працювали з випереджувальними завданнями:
Дослідники творчості Ліни Костенко
Літературознавці
Історики
Критики

1. «Мозковий штурм»

- З матеріалу попередніх уроків пригадайте, хто такі шістдесятники, чому їх так називали? («Шістдесятники» - це нова генерація творців, які прагнули сказати власне, оригінальне слово не лише в мистецтві, а й у суспільному житті, намагалися позбутися нагляду й тиску КДБ. Працювали в 60 рр. ХХ ст., тому їх назвали шістдесятниками).

- Назвіть відомих «шістдесятників»: поетів, прозаїків, перекладачів, літературних критиків. (Найбільш відомими були: поети Дмитро Павличко, Ліна Костенко, Василь Симоненко, Іван Драч, Василь Стус, Борис Олійник; прозаїки Григір Тютюнник, Євген Гуцало, Володимир Дрозд, Валерій Шевчук; перекладачі Григорій Кочур, Анатоль Перепадя; літературні критики Іван Світличний, Іван Дзюба, Євген Сверстюк).

- Які теми висвітлювались «шістдесятниками»? («Шістдесятники» висвітлювали у своїх творах питання правди та історичної пам’яті, голодомору та сталінських репресій, щиру любов до України, віру в непоборну силу її народу).

- Скільки хвиль арештів було, коли саме? (Було три хвилі арештів: перша в серпні-вересні 1965р. заарештували Івана Світличного, Опанаса Заливаху, братів Гориних та інших; друга – 1972 р. забрали Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, Івана Світличного, Івана Дзюбу, Івана Калинця та інших; третя хвиля – 1980рр.)

- Які головні варіанти виходу з цієї ситуації були? (Дисиденство – відкрите протистояння тоталітарному режимові, цілковите неприйняття його псевдо ідеалів і псевдо цінностей. Дисидентами були В. Стус, І.Світличний, А. Горська; «Внутрішня еміграція» - самоізоляція у власному внутрішньому світі, втеча в мовчання – це Л. Костенко, В. Шевчук, М. Коцюбинська; Конформізм – намагання ціною моральних та ідейних вчинків урятувати власне життя й кар’єру, заради фізичного виживання Д.Павличко, І. Драч, В. Коротич).

- Назвіть основні світоглядні засади «шістдесятників» (Лібералізм, гуманізм та антропоцентризм, духовний демократизм, духовний аристократизм, моралізм та етичний максималізм, космізм, активний патріотизм, культурництво). (Демонстрація слайдів Українська література ХХ ст)

IV. Сприйняття та засвоєння учнями нового матеріалу

Сьогодні ми відкриємо двері у дивовижний світ художнього слова видатної української поетеси, яку знають і люблять мільйони людей не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Сьогоднішнє засідання круглого стола присвячене цій мужній поетесі, її життєвому і творчому шляхові в контексті нелегкої доби, в яку їй випало жити і творити.

На нашій зустрічі присутня група істориків, яка повинна охарактеризувати основні особливості періоду творчості шістдесятників, а також біографи, читці та критики, які допоможуть нам скласти картину життя і творчості Ліни Костенко.

(Учні записують тему уроку, в ході розповіді роблять короткі записи).

Визначаємо мету уроку.

«Мікрофон». Перед тим, як зануритися в поетичний світ, прошу вас висловити свої асоціації, пов'язані з ім'ям Ліни Костенко.

Орієнтовні відповіді учнів
• Всесвітньо відома письменниця, її твори люблять дорослі й діти.
• Літописець доби.
• Душа і совість нації.
• Голос українського народу.
• Гордість України.
• Берегиня українського слова і нашої духовності.
• Жінка-борець, взірець громадянської мужності.

Викладач. Кожен із вас виклав свою думку про Ліну Костенко-геніальну поетесу, митця від Бога. Поети такої творчої потуги і масштабу народжуються нечасто.

Поетом не можна стати, на поета не можна вивчитися, ним можна тільки народитися. Поет - це пророк, на якого сходить Дух Святий і відкриває нікому не відомі речі. Таким поетом Божої ласки є Ліна Костенко.

Послухаймо судження колег-митців про творчість Ліни Костенко, що їх зібрали учні - «дослідники».

Міні-проект І

1-й «дослідник». Максим Рильський писав: «Видатна поетеса України Ліна Костенко прийшла у світ української поезії у дерзновенний і обнадійливий її період, коли молодість потужно заявила про світанок нового дня в мистецтві.

Вже перші її збірки "Проміння землі" (1957 р.) і "Вітрила" (1958 р.) провістили прихід дужої і своєрідної творчої індивідуальності і її велике майбуття в літературі. Вони були першими ознаками того явища, котре з часом прийме славне ім'я шістдесятництва. Її твори, кожен з котрих унікальний по-своєму, довели, що українській ментальності, окрім емоційності й ліризму, притаманні прагнення чину, воля й інтелект, бо саме вони становлять основу її художньої образності».

2-й «дослідник». Колега й однодумець поетеси Василь Симоненко так сказав про її творчу манеру: «Прийшла пора щедрих врожаїв у саду поезії Ліни Костенко. Вірні прихильники її слова чекають на нові книги-одкровення. У 1961 р. встигла побачити світ ще одна книжка молодої поетеси "Мандрівки серця", яка творилася ще вільно і святково в світі надій і перспектив. Її третя книга має принципове значення. Ліна Костенко красива у своєму смутку і сліпучо осяйна в своїй радості».

3-й «дослідник». Викладач Львівського університету Михайло Осадчий, якого судили з братами Горинями, Мирославою Зваричевською, розповідав таке: «Ліна Костенко кілька разів їздила до Львова, щоб морально підтримати своїх однодумців, над якими чинили судове свавілля. Треба сказати, що на той час такий вчинок межував з громадянським подвигом - на нього могла зважитись тільки по-справжньому мужня людина. Коли ми йшли в приміщення суду, нам кидали квіти, а натовп кричав: "Слава, слава..." Я побачив, як Ліна Костенко пробилась крізь стрій охоронців і спритно вклала в руки Мирославі Зваричевській плитку шоколаду».

4-й «дослідник». Письменник-шістдесятник Анатолій Дімаров згадує: «У 1962 р. по Україні прокотилась лавина арештів. Та Ліну Костенко обминула. Гадаю, її просто побоялись арештувати. І не тому, що була матір'ю двох дітей, Ні, причина була в іншому. Поезію Ліни Костенко знали і любили, Тому арешт популярної поетеси викликав би велику хвилю протесту як в Україні, так і за її межами. Вихід знайшли в тому, щоб ізолювати її, оточити глухою стіною замовчування».

«Біографи» проводять підготовлений усний літературно-хронологічний диктант на тему:

«Життя Ліни Костенко - подвиг».

19 березня 1930 р.- у Ржищеві народилася Ліна Василівна Костенко.

1936 р. - сім'я переїхала до Києва.

1944 р. - написала перший вірш.

1951-1956рр. - навчання в Московському літературному інституті.

1957р. - збірка поезій «Проміння землі».

1958р. - збірка «Вітрила».

1961 р. - надруковано книжку «Мандрівка серця»; «Зоряний інтервал» -заборонена збірка, не побачила світу.

1976р. - заборонено збірку «Княжа гора».

1961-1977 рр. - вимушена творча перерва, замовчування і заборона творів Ліни Костенко.

1977р. - збірка «Над берегами вічної ріки».

1979р. - роман у віршах «Маруся Чурай».

1980р. - книжка «Неповторність».

1987р. - книжка «Сад нетанучих скульптур».

1987 р. - Державна премія ім. Тараса Шевченка за історичний роман у віршах «Маруся Чурай».

1989р. - збірка «Вибране».

1994 р. - за збірку «Інкрустації», видрукувану італійською мовою, присуджено премію ім. Франческа Петрарки.

1998 р. - у Торонто Світовий конгрес українців нагородив поетесу найвищою своєю відзнакою - медаллю Святого Володимира.

1999р. - роман у віршах «Берестечко».

2000р. - лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім, Олени Теліги.

Викладач. Ліна Костенко - невтомна трудівниця, про це говорять її ж поезії: «Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку». Скромність - провідна риса характеру, не любить мисткиня галасу, спілкування з репортерами тощо. Та зустріч з автором - це насамперед знайомство з його творами.

Яка ж вона Ліна Костенко – як жінка, як поет, як особистість? Сьогодні ми з вами постараємось відповісти на це питання.

Для плідної та ефективної роботи в кожного з вас, учні, на столах є міні-конспекти до уроку, де є коротка біографія поетеси, словник літературознавчих термінів та завдання, які ми будемо виконувати.


І все на світі треба пережити.
І кожен фініш - це, по суті, старт.
І наперед не треба ворожити.
І за минулим плакати не варт.
Хай буде все небачене побачено.
Хай буде все пробачене пробачено.
Хай буде вік прожито, як належить.
На жаль, від нас нічого не залежить.
А. треба жити. Якось треба жити.
Це зветься досвід, витримка і гарт.
І наперед не треба ворожити.
І за минулим плакати не варт.
Отак, як є. А може бути й гірше.
А може бути зовсім, зовсім зле,
А поки розум од біди не згірк ще,
Не будь рабом, і смійся, як Рабле.
                              Ліна Костенко

1. Сім’я та оточення, в якому зросла письменниця.

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року в містечку Ржищеві, що розташоване за 80 кілометрів від Києва униз по Дніпру. Славний історією, Ржищів знав вогні народних повстань під проводом Павлюка, Гуні, Остряниці, Скидана. Над містом височить Іван-гора – ще за часів Київської Русі там було місто-фортеця Іван-Город, яке зруйнували монголо-татари. Про минувшину маленькій Ліні розповідав батько. А він був дуже цікавою особистістю: працюючи учителем у школі, викладав мало не всі предмети, знав 12 мов.

Мама теж була вчителькою. У вільний час переповідала доньці родинні легенди, які згодом закарбувалися у віршах поетеси: «Веселий привид прабаби», «Храми», «Мати», «Люблю легенди нашої родини». Послухайте одну з них.

Читець:

Мати
Вона була красуня з Катеринівки.
Було у неї п’ятеро вже нас.
Купляла нам гостинчика за гривеник,
Топила піч і поралась гаразд.
Ходила в церкву, звісно, як годиться.
Гладущики сушила на гину.
Така була хороша молодиця
І мала мрію гарну і чудну.
У ті часи, страшні, аж волохаті,
Коли в степах там хто не воював, -
От їй хотілось, щоб у неї в хаті
На стелі небо хтось намалював.
Вона не чула зроду про Растреллі.
Вона ходила в степ на буряки.
А от якби не сволок, а на стелі –
Щоб тільки небо, небо і зірки.
Уранці глянеш - хочеться літати.
Вночі заснеш у мужа на плечі.
Де б маляра такого напитати?
Навколо ж орачі та сіячі.
Уваживши ту мрію дивовижну,
Приходив небо малювать шуряк.
Вона сказала: - Перестань, бо вижену.
У тебе, - каже, - небо, як сіряк.
Якийсь художник у роки голодні
Зробити небо взявся за харчі.
Були у нього пензлі Боговгодні,
Став на ослін, одсунув рогачі.
у нього й хмари вигинались зміями.
Уже почав і сонце пломінке.
Вона сказала: - Ні, ви не зумієте.
Злізайте, - каже. - Небо не таке.
Вона тим небом у тій хаті марила!
Вона така була ще молода!
Та якось так - то не знайшлося маляра.
Все якось так - то горе, то біда.
І вицвітали писані тарелі.
І плакав батько, і пливли роки, -
Коли над нею не було вже стелі.
А тільки небо, небо і зірки.

Біограф (продовжує) Коли Ліні виповнилося шість років, сім’я переїхала до Києва. З шести до одинадцяти – найкраща пора дитинства у Київській Венеції. Проте не тільки серед краси і теплого родинного мікроклімату минули дитинство маленької Ліни. Переїзд батьків у це місто ознаменувався й певними матеріальними випробуваннями, а згодом - і страшною сімейною драмою. Це ж була друга половина тридцятих. Жорстока доба сталінізму. Репресії. Велике полювання на «ворогів народу». «Ворогом народу» став батько Ліни, засуджений на 10 років таборів - за те, що був занадто інтелігентним, освіченим.

2. Світогляд, риси характеру.

Кажуть, ріки мають великий вплив на людей. Тим, хто народжується на їх берегах, вони передають частину своєї енергії. Згадаймо Олександра Довженка з його "Зачарованою Десною". Чим більша ріка – тим щедріші дарунки. А зі Ржищева маленька Ліна мала нагоду з юних літ споглядати красу Дніпра, відчувати його впевнену могутність і силу. Доленосна ріка супроводжувала її й по переїзді до Києва, А ще в передвоєнні часи столичний Київ говорив майже виключно українською мовою. Мужнє чекання разом з матір'ю безневинно засудженого батька теж вплинуло на формування духовного світу майбутньої поетеси. А потім була війна, жахливі й сумні «біженські мандри». Тоді Ліні було одинадцять років. Упродовж цілого життя переходила борознами випробувань – а вони укріплюють душу. І війна – чи не найглибша із цих борозен. Вона поставила першу зарубку на дереві творчості.

Читець:

Мій перший вірш написаний в окопі,
на тій сипкій од вибухів стіні,
коли згубило зорі в гороскопі
моє дитинство, вбите на війні.

Лилась пожежі вулканічна лава,
Стояли в сивих кратерах сади.
І захлиналась наша переправа
Шаленим шквалом полум'я й води.

Був білий світ не білий вже, а чорний.
Вогненна ніч присвічувала дню.
І той окопчик - як підводний човен
у морі диму, жаху і вогню.

Це вже було ні зайчиком, ні вовком,
кривавий світ, обвуглена зоря! –
а я писала мало не осколком
великі букви, щойно з букваря, -

той перший віршик, притулившись скраю,
щоб присвітила поночі війна.
Який він був, я вже не пам'ятаю.
Снаряд упав - осипалась стіна.

3. Де, коли й за яких обставин здобула освіту; духовне становлення?

Досить юною Ліна Костенко вже зробила свій вибір. Вона знала, що коли виросте, буде поетом. Після війни відвідувала літературну студію при Спілці письменників у Києві, а шістнадцятилітньою вже мала перші публікації.

Закінчивши десятий клас, Ліна Костенко успішно склала іспити у тодішній Київський педагогічний інститут імені Горького (нині це Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова), але через деякий час забрала свої документи з цього закладу й успішно пройшла досить прискіпливий підбір абітурієнтів до Московського літературного інституту. Безперечно тут були всі умови для становлення молодого таланту: це дійсно був один з найкращих, найпрестижніших і найвільнодумніших навчальних закладів. А ще прекрасні московські бібліотеки, літературне середовище, палкі дискусії, публічний аналіз найцікавіших добірок поезій Рождественського, Євтушенка, Вознесенського, чия слава гриміла тоді на всю Москву, і не тільки. Навчалася майбутня поетеса у колі відомих митців. Творчим семінаром керував російський поет Михайло Светлов, який не міг не помітити Ліниних непересічних здібностей. У заліковій книжці студентки не було ні трійок, ні четвірок. Дівчина надзвичайно багато читала, її талант міцнів, поетичне слово набирало високого звучання.

Ліна Костенко закінчила інститут з відзнакою. Серед своїх однокурсників була неперевершеним авторитетом. Її диплoмною роботою стала чесна і глибоко громадянська поетична збірка «Проміння землі». Критик Всеволод Іванов у рецензії прямо заявив: «Дипломна робота Ліни Костенко, вірші, заслуговує, з моєї точки зору, найвищої оцінки... Це дуже талановитий поет з великим майбутнім... Я відчуваю, що українські вірші її досконалі». Наступного року "Проміння землі" було видане окремою книжкою у видавництві «Молодь», а у 1958 вийшла нова збірка "Вітрила". В обох за московським привілейованим стандартом (тільки для столичних митців, тільки для росіян за національністю, не різних там «буржуазних націоналістів») не було віршів-паровозів про Леніна й партію, не було штучних відгуків на червоні дати календаря. Але ж авторкою була українка! Але ж збірки виходили в Україні! Тут великою сміливістю, як на ті часи, вважалося навіть укласти, навіть запропонувати до друку такі книги. А Ліна Костенко їх видала! Непоступливість і вміння аргументувати свою позицію, свій вибір у Ліни Костенко починався саме з цих перших книг. Інша річ, що згодом окремі риси характеру переростуть у позицію, сформують неординарний світогляд, зроблять Ліну Костенко живою совістю епохи.

Викладач. Ліна Костенко - невтомна трудівниця, про що говорять її ж поезії: «Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку». Скромність -провідна риса характеру, не любить мисткиня галасу, спілкування з репортерами тощо. Та зустріч з автором - це насамперед знайомство з його творами.

Критик (продовжує). Здається немає в літературі таких тем чи проблем, яких би не торкнулася прямо чи опосередковано письменниця. У її творах – теми історичної пам’яті й екології, осмислення історичного минулого і призначення митця, кохання і зради... Однією з центральних є тема місця й ролі митця в суспільстві, розвинута в поезіях «Ти знов прийшла, моя печальна музо», «Кобзарю», «Доля», «Умирають майстри» та інших.

У вірші «Доля» з циклу «Крізь роки і печалі» за допомогою алегоричної форми сну Ліна Костенко спілкується з власною долею. З'ясовує свої обов'язки і майбуття. Різні, іноді діаметрально протилежні, погляди на світ, особу і суспільство персоніфіковано в образах доль. Характеризуючи кожну з них. авторка висловлює свою позицію: громадянський обов'язок, вимагає від митця самопожертви.

Учні представляють інсценізацію поезії.

«Доля»
Наснився мені чудернацький базар.
Під небом, у чистому полі
для різних людей, для щедрих і скнар
продавалися різні Долі.
 

Одні були царівен не гірш,
А другі - як бідні Міньйони.
Хто купляв собі Долю за гріш.
А хто - за мільйони.

Дехто щастям своїм платив.
Дехто платив сумлінням.
Дехто - золотом золотим.
А дехто - вельми сумнівним.

Долі-ворожки, тасуючи дні.
До покупців горнулись.
Долі самі набивались мені.
І тільки одна відвернулась.

Я глянула їй в обличчя смутне.
Душею покликала очі.
- Ти все одно не візьмеш мене, -
сказала вона неохоче.

- А як візьму?
- Ти собі затям, -
сказала вона суворо. -
За мене треба платити життям,
а я принесу тобі горе.

- То хто ж ти така?
Як твое ім'я?
Чи варта такої плати?
- Поезія - рідна сестра моя.
Правда людська - наша мати.

І я її прийняла як закон.
І диво велике сталось:
Минула ніч. І скінчився coн.
А Доля мені зосталась.

Я вибрала Долю собі сама.
І що зі мною не станеться –
У мене жодних претензій нема
До Долі - моєї обраниці.

Викладач. Ми запрошуємо «літературних критиків» допомогти нам здійснити мандрівку в нев'янучий сад поезій Ліни Костенко.

Міні-проект II

«Літературознавець». Уважно вслухаючись у розмову поетеси і Долі, ми зрозуміли, що Ліна Костенко обрала собі непростий життєвий шлях. Вона взяла у серце обов'язок перед своїм народом - відкривати йому світ.

Свої міркування про місце і роль поета в суспільстві Ліна Василівна висловлює в таких віршах: «Страшні слова, коли вони мовчать», «Ти знов прийшла, моя печальна музо...», «Не бійся, я не покладаю рук...» тa ін..

Як для Тараса Шевченка й Лесі Українки, для Ліни Костенко надзвичайно важливою і актуальною стає проблема служіння митця народові. Афористичні рядки багатьох віршів підкреслюють, що поет зобов’язаний бути свідомим не тільки свого призначення, а й своєї страдницької долі й навіть невдячності суспільства, в якому живе, сучасників, для яких сусідство з генієм дуже клопітке й не особливо для них бажане, бо небезпечне через протистояння співця владі.

1-й «літературний критик». У поезії Ліни Костенко чути голос віків, Вона відкриває читачеві драматичні сторінки історії; розп'яття Христа, смерть Предтечі, осліплення князя Василька, помста княгині Ольги древлянам, спалення Жанни Д'Арк, суд над легендарною піснетворкою Марусею Чурай.

2-й «літературний критик». У творчості Ліни Костенко важливе місце посідає тема національної історії, історичність творів авторки суголосна із сучасністю, пам'ять - єдина формула безсмертя. Голос історичної пам'яті чуємо, спостерігаємо в поезіях про війну, вічна ріка не може бути рікою забуття.

1-й декламатор читає напам’ять твори «Тут обелісків ціла рота…», «Пастораль ХХ сторіччя».

3-й «літературний критик». Ліна Костенко поезіями звертається до людства, закликаючи схаменутися, змиритися, аби війни ніколи не повторювались і не залишали по собі страхіття.

4-й «літературний критик». У полі зору поетеси - видатні постаті минулого: Шевченко, Сошенко, Данте, - це той підмурок, який тримає її в хаосі й бурхливій течії сьогодення.

2-й декламатор

«Кобзарю...»


Кобзарю, знаєш, нелегка епоха оцей двадцятий невгамовний вік.
……………………………………………………
Тарас гранітний дивиться суворо:
          - А ви гартуйте ваші голоси!
Не пустослів'ям, пишним та барвистим,
не скаргами,
не белькотом надій,
не криком,
не переспівом на місці,
а заспівом в дорозі нелегкій.
Бо пам 'ятайте,
що на цій планеті,
відколи сотворив її пан Бог,
ще не було епохи для поетів,
але були поети для епох.

1-й «літературний критик». Філософські роздуми про високу місію людини на землі - це біль, тривога за завтрашній день планети. Вони знайшли своє втілення у поезії «Життя іде і все без коректур...»

3-й декламатор читає напам'ять поезію «Життя іде і все без коректур...».

2-й «літературний критик». Пораду-настанову диктує читачам поетеса, людина кришталевої честі: «Людині бійся душу ошукать, бо в цьому схибиш - то уже навіки».

3-й «літературний критик». Поетесу найбільше хвилює доля України, її майбутнє, тому з повним моральним правом говорить вона своїм читачам правду про них самих і про те, у якому суспільстві вони живуть.

4-й декламатор читає напам'ять вірш «Ми атомні заложники прогресу...»

1-й «літературний критик». Золоту сторінку творчості Ліни Костенко становить її духовний діалог з матінкою-природою.

Ліна Костенко тонко відчуває красу природи, для неї це немов окремий світ у світі.

Ось який чудовий образ лісу створює Ліна Костенко у поезії «Сосновий ліс перебирає струни».
(учениця читає вірш)

Сосновий ліс перебирає струни.
Рокоче тиша на глухих басах.
Бринять берези. І блукають луни.
Людьми забуті звечора в лісах.
Це - сивий лірник. Він багато знає.
Його послухать сходяться віки.
Усе іде, але не все минає
над берегами вічної ріки.
Світає світ в терновому галуззі.
Кладуть вітри смичок на тятиву.
Десь голос мій шукає моїх друзів.
І чую - хтось кричить мені: ау!
І знову тиша. Лиш блукають луни.
Крізь день, крізь душу, крізь віки.
Сосновий ліс перебирає струни
Над берегами вічної ріки...

2-й «літературний критик». Поетична ліра авторки напоєна любов'ю до всього, що живе під небом рідної України.

3-й декламатор. (Читає вірш «Осінній день, осінній день осінній!,.», стисло коментує.) Коли читаєш цю поезію, в уяві постають чудові українські краєвиди, чується її різноголосся. Та чи тільки про природу цей вірш? Малюючи сумний пейзаж, авторка зображує осінь людського життя, прощання людини з літом - порою розквіту своїх сил. Молодість минула, печать огортає людину. Однак у кожного віку є свої радощі, тому на честь осені звучить осанна.

Хочу звернути вашу увагу на те, що після збірки «Мандрівки серця», виданої у 1961 році, наступна збірка Ліни Костенко вийшла аж у 1977 році. Шістнадцятирічне мовчання пояснюється тим, що це був період репресій, особливо проти письменників. Заборонялося розумне, самостійне слово. Ліна ж не визнавала втручання в свої рукописи цензури. Змінилися часи. Тепер не забороняється жодна тема. Талановита поетеса й зараз радує нас своїми творами.

Світ поезії Ліни Костенко - особливий і дуже різноманітний. У неї ми зайдемо і філософську лірику, і пейзажну, і звичайно ж вірші про кохання.

4-й декламатор. Вірші про кохання - це своєрідна трепетна молитва душі, прохання, щоб любов стала вічним джерелом радості, щастя для людини,

Звучить поезія «Розкажу тобі думку таємну...»

Це - один із шедеврів інтимної лірики, вірш-закликання перед болючою розлукою. Пережите викликає в ліричної героїні почуття вдячності, пам'яті, доброти. Зустріч і любов цих двох людей ніколи не звітриться з їхніх сердець:

І минатиме час, нанизавши
сотні вражень, імен і країн, -
на сьогодні, на завтра, назавжди! -
ти залишишся в серці моїм

5-й декламатор читає вірш «Моя любове! Я перед тобою...»

Моя любове! Я перед тобою.
Бери мене в свої блаженні сни.
Лиш не зроби слухняною рабою,
не ошукай і крил не обігни!
Не допусти, щоб світ зійшовся клином,
і не приспи, для чого я живу.
Даруй мені над шляхом тополиним
важкого сонця древню булаву.
Не дай мені заплутатись в дрібницях,
не розміняй на спотички доріг,
бо кості перевернуться в гробницях
гірких і гордих прадідів моїх,
І в них було кохання, як у мене,
і від любові тьмарився їм світ.
І їх жінки хапали за стремена,
та що поробиш, - тільки до воріт.
А там. а там... Жорстокий клекіт бою
і дзвін мечів до третьої весни...
Моя любове! Я перед тобою.
Бери мене в свої блаженні сни.

Про що б не писала поетеса, на першому місці завжди були проблеми морального вибору. З такими проблемами дуже часто стикаємося і ми з вами. Яким шляхом піти? Яке рішення прийняти? Як знайти своє місце у житті?

Важко передбачити, куди поведуть нас життєві дороги, але кожен із нас мусить гідно пройти свій шлях. Саме про це поезія «Життя іде і все без коректур».

(учень читає вірш)

Життя іде і все без коректур.
І час летить, не стишує галопу.
Давно нема маркізи Помпадур,
і ми живем уже після Потопу.
Не знаю я, що буде після нас,
в які природа убереться шати.
Єдиний, хто не втомлюється – час.
А ми живі, нам треба поспішати,
Зробити щось, лишити по собі.
а ми нічого, - пройдемо, як тіні,
щоб тільки неба очі голубі
цю землю завжди бачили в цвітінні.
Щоб ці ліси не вимерли, як тур,
Щоб ці слова не вичахли, як руди.
Життя іде і все без коректур,
І як напишеш, так уже і буде.
Але не бійся прикрого рядка.
Прозрінь не бійся, бо вони як ліки.
Не бійся правди, хоч яка гірка,
Не бійся смутків, хоч вони як ріки.
Людині бійся душу ошукать.
Бо в цьому схибиш - то уже навіки.

Міні-проект III

Викладач. Наші «критики» й «експерти» на своєму засіданні з'ясують, чому творчість Ліни Костенко знайшла своїх шанувальників у всьому світі.

1-й учасник. Поезію Ліни Костенко знають і « люблять мільйони людей не тільки в Україні, а й далеко за її межами, бо її поетичне слово пророче, наповнене філософською глибиною, високою духовністю, збагачене й розцвічене всіма барвами веселки

2-й учасник. Ліна Костенко досі є найпопулярнішим поетом серед українських читачів усіх вікових категорій, найбезстрашнішим сучасним митцем слова, який ніколи не зважав на кон'юнктуру, її поезії показують читачам істинні шляхи добра, зміцнюють волю, додають сили протистояти злу, активно формують високі моральні переконання.

3-й учасник. Серцеспів Ліни Костенко - це візитка поетичної України. Своїми творами поетеса збагачує читачів інтелектуально, звеличує душу і серце шляхетними почуттями, чарує несказанною красою слова.

Українців розкидала доля по всьому світові, і скрізь, де живуть наші співвітчизники, звучать слова Берегині нашої духовності. Її геній, незважаючи на всі катаклізми й катастрофи, гоніння й замовчування, був і є могутнім, потужним, і з нього постав нев'янучий поетичний сад.

4-й учасник. На мою думку, поетеса своїм читачам говорить щиру правду про них самих, і це спонукає до роздумів, дає привід зробити правильні життєві висновки.

5-й учасник. Премія Петрарки, присуджена письменниці за збірку «Інкрустації», - це висока нагорода за перлини мудрості. У дипломі, зокрема, зазначено: «Спеціальна премія світовій поетесі Ліні Костенко». Не тільки українській, а світовій, бо справжня поезія, звісно ж, належить людству.

І ще одна відзнака - медаль Святого Володимира, якою у 1998 році в Торонто Світовий конгрес українців нагородив Ліну Костенко. А через два роки, навесні 2000 року, вона стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії імені Олени Теліги. Усе це - визнання таланту, поцінування творчого подвигу Ліни Костенко. Вона обрала шлях своїх великих попередників, узявши на себе обов'язок обстоювати Правду і Україну - і з честю виконує його.

6-й учасник. Я вважаю, що секрет популярності Ліни Костенко в тому, що її поезія віддзеркалює душу українського народу. Рядками віршів до читача промовляє генна пам'ять, що прокладає місточки з минулого в сучасне і майбутнє.

Доборолися! Добалакались!
Досварилися, аж гримить!
Україно! Чи ти була колись
незалежною хоч на мить:

від кайданів, що волю сковують,
від копит, що у душу б’ють
від чужих, що тебе окуповують,
і своїх, що тебе продають?!

Популяція! Нація! Маси!
І сьогодні, і вчора, й колись
українського пекла гримаси
упеклися мені. Упеклись!

Весь цей розбрат і рейвах, і ремство,
і віки без голів’я вогонь, -
Хай він спалить усе це нікчемство,
українського пекла вогонь.

V. Закріплення вивченого.

Ось наша зустріч і добігає кінця. Який же портрет поетеси ми отримали? Якою ми її побачили?

Скажіть, будь ласка, яких проблем торкається у своїх віршах Ліна Костенко? Чи актуальні вони сьогодні. (Учні відповідають на поставленні запитання).

Сьогодні ми з вами занурились у світ поезії Ліни Костенко, зрозуміли її характер, її внутрішній світ. Думаю, що нам це вдалося. І мета нашого уроку досягнута.

І наостанок знову хочу звернутися до вас словами Ліни Костенко.

Викладач.


У житті, як на полі мінному,
Я просила у цьому сторіччі
Хоч би той магазинний мінімум:
— Люди, будьте взаємно ввічливі!
І якби на те моя воля,
Написала б я скрізь курсивами:
— Так багато на світі горя,
Люди, будьте взаємно красивими!

VI. Підбиття підсумків

Я також хочу приєднатися до слів Ліни Костенко й побажати вам бути взаємно красивими, чарівними, як зорі на небі. Сьогодні на уроці кожен із вас побув зіркою, хтось більше, хтось менше.

(Коментар оцінок учнів.)

Звичайно, на одному уроці осягнути вповні глибину й масштабність творчості Ліни Кос¬тенко неможливо, та сьогоднішня робота дала змо¬гу усвідомити її місце в літературному процесі XX століття. Подвижництво слова і думки, щирість і краса почуттів, відвертість дії і вірність власній життєвій позиції - такі життєві мірила, якими ке¬рується на творчому шляху найвизначніша поетка сучасної України. Її твори очищують душу, ошляхетнюють почуття, пробуджують у людині людське. Пам'ятаймо, що «поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».

Я хочу всім вам подякувати за співпрацю, побажа¬ти подальших успіхів. Можливо, колись ці вірші стануть вам у нагоді – дадуть життєву пораду, під¬німуть настрій, допоможуть підібрати потрібні слова.

VII. Домашнє завдання. Прочитати історичний роман у «Маруся Чурай». Опрацювати критичний матеріал за підручником.

 

 

 

Урок 2

Тема Роман у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай» - перлина української літератури ХХ століття.

Мета

Дидактична: розкрити історичну та фольклорну основу твору, багатство тем і проблематику твору; досліджувати майстерність письменниці в описі образів роману, розкрити їх неповторну індивідуальність, духовну силу і красу Марусі Чурай, сформувати навички та вміння аналізу роману у віршах.

Розвиваюча: розвивати вміння навчаються працювати з текстом, аргументовано викладати свої думки; розвивати спостережливість, уміння узагальнювати матеріал, виділяти головне; розвивати навички виразного читання віршів напам'ять, розвивати акторські здібності, спостережливість, творче мислення і здатність навчатися.

Виховна: формувати високі моральні якості, на прикладі героїв роману виховувати почуття людської гідності, порядності і вірності, доброти, милосердя, справедливості, виховувати почуття патріотизму, бажання знати свою історію, розуміти роль пісні у становленні національно свідомої особистості.

Тип уроку: лекція з використанням інтерактивних методів і прийомів навчання, з елементами інсценізації уривка твору.

  Форми і методи: Слово викладача (з мультимедійним супроводом); робота з текстом, метод «індивідуального самонавчання» (творча, дослідницька робота учнів), «Мозковий штурм», творче завдання: «Асоціативне дерево», сенкан; компаративний аналіз, інсценізація уривка твору.

Випереджальне завдання:

- прочитати роман у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай»;

- випереджувальні  індивідуальні завдання.

Методичне забезпечення:

- Обладнання: хрестоматія, книги Л. Костенко, словник літературознавчих термінів, плакат, роздатковий матеріал (анкета, картки), мультимедійна презентація, мікрофон.

- Оформлення: стіл, портрет поетеси, на дошці записані тема, епіграф.

- Технічні засоби навчання: мультимедійний проектор; комп'ютер, музичні колонки.

Структура уроку

І. Організаційний момент.

1.1. Перевірка присутності учнів.

1.2. Перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

2. 1.Оголошення  теми і мети уроку.

2. 2. Оголошення випереджальних завдань.

ІІІ. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

3.1. Вступне слово викладача (з мультимедійним супроводом)

3.2. Методичний прийом «Мозковий штурм »

3.3. Перетворення  в героя.

3.4. Робота зі словником літературознавчих термінів.

3.5. Літературне дослідження (робота в групах).

3.6. Компаративний аналіз.

3.7. Творче завдання. Асоціативне дерево

3.8. Творче завдання. Сенкан.

ІV. Узагальнення вивченого матеріалу.

4. 1. «Вільний мікрофон»

4.2. Займи позицію.

V. Підведення підсумків уроку

5.1. Етап рефлексії

5.2. Виставлення оцінок.

5.3. Підсумкове слово викладача.

VI. Домашнє завдання.

ПЕРЕБІГ ЗАНЯТТЯ

І. Організаційний момент

1. 1. Перевірка присутності учнів.

1.2. Перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

  1. Оголошення теми та мети уроку

Учні  записують тему в зошити.  Слайд 1

Проектуються на екран епіграфи Слайд 2, 3

 

 

 

2. 2. Оголошення випереджальних завдань.

ІІІ. Сприйняття і засвоєння нового матеріалу.

3.1. Слово викладача.

 

Звучить запис пісні "Засвіт встали козаченьки."

Пісня для нашого народу – це його душа, його доля, його історія, це той живий скарб, що передається із покоління в покоління, утверджуючи наш національний корінь. Багато славних майстрів слова і музики народила земля українська. Але ми рідко задумуємося над тим, що ті величезні духовні багатства нашого народу – пісні виношували у своєму серці і чимало безіменних творців. Немає сумніву, що кожна із них мала свого першотворця, першовиконавця. Бо саме спів – основний спосіб творення пісні. Хто вони? Якими були ці заховані із нашої історії творці національної української пісні? Нерідко час не зберігав їхніх імен. Але пісня продовжувала жити…

(пісня знову наростає)

3.2. Інтерактивна вправа «Мозковий штурм».

-Чи знайома Вам ця пісня?

-Чи знаєте ви і що знаєте про автора пісні, яка щойно прозвучала?

(відповіді студентів)

Слово викладача.

Так, вірно. Це напівлегендарна українська піснетвориця Маруся Чурай. Невичерпністю і величчю своєї особистості, стражданнями і злетами духу вона завжди привертала до себе увагу не лише українського читача. Доля її відкрила для вічних питань та істин. Як літературний персонаж Маруся Чурай стоїть в одному ряді з Дон Кіхотом і мадам Боварі, датським принцом Гамлетом і Джен Ейр, незрівнянною Мавкою і героїнями романів Жорж Санд… Хто вона? В яку епоху жила? Чим прислужилась своєму народові?

Ці та інші питання ми з’ясуємо сьогодні під час літературно-музичної композиції, більше знайомлячись із цією особистістю, вивчаючи роман Ліни Костенко «Маруся Чурай».

На наш урок  запрошено гостей сьогодення і минулого: Оксану Пахльовську – доньку Ліни Костенко, письменника і літературознавця Івана Дзюбу, фольклориста, О. Шкляревського, співачку Марусю Чурай, гетьмана України  Б. Хмельницького.

Отож, розпочинаємо. Безліч версій існує про життя Марусі Чурай та її родини. Першими до слова запрошую саму героїню роману Л. Костенко і фольклориста О. Шкляревського.

 

3.3. Перетворення в літературного героя. Слайд 3

Виходить Маруся Чурай.

Маруся Чурай

Уже століттями мене називають «дівчиною з легенди». Можливо, тому, що реальність мого існування ще не до кінця документально-підтверджена. Збереглася лише величезна кількість переказів, легенд та моїх власних пісень («Засвіт встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «шумить-гуде дібровонька», «Сидить голуб на березі», «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці»).

Архівних джерел про моє життя не залишилося майже жодних. Якщо узагальнити усі версії про походження моєї родини, то вийде приблизно такий сюжет.

Народилася у Полтаві в родині урядника Полтавського козацького полку Гордія Чурая. Датою народження найчастіше називають 25 січня 1625 року. Хата батьків стояла на березі Ворскли. Нині приблизно можна визначити це місце, бо знаходилось воно недалеко Хрестовоздвиженського монастиря, який зберігся до сьогодні.

Батько мій Гордій Чурай був людиною хороброю і чесною. Гордій був людиною авторитетною у рідному краї, користувався пошаною і повагою серед товаришів, гідно захищав права свого народу, брав участь у козацьких звитягах. Він палко любив свій рідний край і ненавидів його ворогів. Якось під час сварки із шляхтичем, не витримавши його знущань із народу, вихопив шаблю із піхов і зарубав насильника. Після цього змушений був податися на Січ. Брав участь у численних боях проти польської шляхти, У 1637-у потрапив у полон і був страчений у Варшаві.. Кажуть, була я такою, як і батько, запальною, правдивою, не терпіла брехні, кривди, зради.

Залишилися ми з мамою удвох. Обох нас шанували у Полтаві через нашого славного батька, а також через мій Богом даний дар складати і співати пісні. Говорять, що я мала чудовий голос, була наділена неабияким талантом імпровізації – свої думки могла викладати віршами.  Пісні мої користувалися великою популярністю в народі, їх співали і козаки, і дівчата, і всі мешканці Полтави.

Задивлялися на мене і парубки. Кохав мене син відомого гетьмана Якова Іскри-Остряниці Іван-Іскра – благородна душа. Я ж любила іншого – молодий козак, син хорунжого Полтавського полку Григорія Бобренка, свого названого брата. Але із цього кохання нічого путнього не вийшло, лише велика трагедія, відчай і смерть. Всі довідки про мене (судові акти Полтавського магістру) згоріли.

Викладач. Слово надаємо фольклористу, Олександру Шкляревському.

Олександр Шкляревський, фольклорист.

У Григорія Квітки-Основ’яненка зберігається портрет Марусі Чурай. Я побачив на ньому «справжню красуню у суто малоросійському стилі: дрібненька, худорлявенька, струнка, як струна, з маленькими ручками і ніженьками, з привітним виразом ласкавого, матового кольору, засмаглого личка, на якому виступав рум’янець. У Марусі були карі очі під густими бровами і довгими віями. Голівку дівчини покривало розкішне, чорне, як смага, волосся, заплетене в густу косу до колін. Чарівність дівчини довершував маленький ротик з білими, як перламутр, зубками та червоними, як мак, вустоньками. У Марусі було круте, трохи випукле гладеньке сухе чоло і трохи дугоподібний, енергійний з горбинкою ніс».

Викладач.

До слова запрошуємо Оксану  Пахльовську, доньку Ліни Костенко, яка розповість історію створення роману та особливості його жанру.

Оксана  Пахльовська.

«Маруся Чурай»-гордість  української літератури ХХ ст.. До осмислення феномену життя «дівчини з легенди» зверталося багато митців: Г. Квітка-Основ’яненко, М. Старицький, В. Самійленко, С. Руданський, О. Шаховський, Л. Боровиковський, О. Кобилянська.

Але надзвичайний, безпрецедентний успіх мав саме історичний, соціально-психологічний роман Ліни Костенко. Не просто роман, а роман у віршах. Цей твір не має нічого спільного з тим, що досі було написано про легендарну співачку. Це абсолютно новий жанр і історії літератури.

У  1979 р. у видавництві «Радянський письменник» з’явився історичний роман у віршах «Маруся Чурай», який писався Ліною Костенко в роки її вимушеного мовчання.За кілька днів восьмитисячний тираж було розкуплено. Ліна Костенко здійснила величезну дослідницьку роботу, щоб якомога точніше відобразити у романі Україну XVII ст. Вона відкрила її для себе, а потім і для нас – і це був величезний дарунок митця. Ми не лише знайомимося з сухими фактами, датами, подіями, а й з великою силою мистецького відображення подій. Епічний розмах історичної оповіді забарвлено багатющими ліричними відтінками. Дуже висока емоційна сфера роману, різноманітність і глибина переживань, афористичні образні міркування – ось що характерне для  роману у віршах Л. Костенко.

Історичний роман у віршах – рідкісний літературний жанр, який вимагає від автора великої майстерності у поєднанні епічної історичної оповіді з ліричними відтінками, емоційністю, глибиною переживань, афористичними образними міркуваннями.

         На історичну тему радянські письменники писали чимало. Психологічний археолог, Ліна Костенко зрізала шар за шаром брудний намул фальсифікацій з української історії – і перед очима людей ставали покручені і трагічні дороги нації, її перемоги та поразки, тяжкі мандри духу до власної суті. Поет повертав нації гідність. Адже був голод на правду, на духовність, на віру зневіреного народу. Після виходу рукописів «Марусі Чурай» - вибух національної свідомості і паталогічний опір апарату в намаганні не допустити твір до друку. 6 років його «читали» й «рецензували». Аж у 1979 році – світ побачив роман. У книгарнях стояла така черга, як в голодні роки за хлібом. Вихід цього твору став справжньою подією в нашій літературі. Приміром, у далекому Казахстані українці від руки переписували роман.

Державна премія України ім.. Тараса Шевченка – ось нагорода за роман.  За роман у віршах «Маруся Чурай» та збірку «Неповторність» Ліна Костенко в 1987 році удостоєна Державної премії імені Т.Г.Шевченка.

         Ліна Костенко сказала: «Нагороду, освячену іменем Шевченка, розглядаю так, щоб витримати суворий і вимогливий погляд великого поета нашого народу». Слайд 4

 

Викладач.

Реальні факти, місцевість, що описані у творі, нам прокоментує великий муж нашої історії Б. Хмельницький. Слайд 5

 

Хмельницький

Історична Україна… Багатостраждальне минуле народу з його трагічною героїнею… Далеке, сховане у віках коріння національно-визвольного руху, що проходив під моїм проводом, яке так намагалася викочувати тоталітарна система… Колоритні народні типи, взяті з різних верств українського життя XVII ст. – ось реальні події, які лягли в основу роману Л. Костенко.

Полтава XVII ст. Це важливе місто на терені України. Воно мало свою фортецю. Центральна частина міста оточена високими земляними валами, на яких піднімаються спостережні вежі. Кілька в’їздних воріт. Більша частина міщан жила в передмісті, яке оточувало фортецю. Полтава мала свій козачий полк. Міське козацтво, запорожці – палкі патріоти, що захищають не тільки своє місто, а всю Україну, вважаючи за честь померти у битві. Сили духу їм давали любов до рідної землі і пісні Марусі Чурай, з якими вони вирушали у походи, визволяючи свій край від поневолювачів.

Ліна Костенко об’єктивно засвідчує, що визвольна війна 1648-1654 рр. була потужною спробою утворити свою державу. Зусиллями моїх соратників і моїми власними така держава була утворена – був уряд, своє військо, свій суд, своя дипломатія. Мене називали «самовладцем і самодержавцем руським», а іноземці величали Князем Руси. Передісторія війни 1648-1654 рр. – безперервна боротьба народу за свою волю. Повстання Наливайка, Сулими, Павлюка. Все менш стихійною, більш організованою стає боротьба. І ось її апогей – Хмельниччина. Ліна Костенко змалювала мене справжнім лицарем України. Два поетичні рядки характеризують мою організаційну роль у визволені українського народу

Усі від Богдана і всі од Богдана

Із тьми виростають і в тьмі розтають.

         Кажуть, що мій розум і воля скеровували величезну енергію повсталого народу.

Синівське ставлення до України змальовувала поетеса через реальні постаті старого полковника Мартина Пушкаря та козацького старшини Івана Іскри. Останній – представник молодого покоління державницької еліти. Він вирізняється своєю духовною витонченістю, проникним інтелектом, постає людиною, що мислить державницькими категоріями «народ», «Україна». Він – не кабінетний мислитель, у його долі вже було чимало походів і битв.

Полковник Пушкар – досвідчений, мудрий, розважливий. Користується величезним авторитетом серед козацтва і має неабияку владу над ним. Мої бійці – люди високої моралі, гострого розуму, бійці-захисники.

Викладач.

Усіх цих героїв народила епоха, позначена могутнім устремлінням українського народу до волі, до власної держави.

Викладач.

-Які ж основні   особливості композиції роману визначають літературознавці?

До слова запрошуємо Івана Дзюбу.

Іван Дзюба, літературознавець

Багатотемність, поліфонізм роману Ліни Костенко потребували «багатоярусної, витонченої композиції. 9 розділів твору нагадують класичний архітектурний ансамбль, що втілює великий план, велику ідею. Кожна частина необхідна для цілості, а цілість надає кожній частині вищого значення. Все тут живе наскрізною симфонічною взаємопов'язаністю, взаємо підсиленням».

Читаючи роман, постійно відчуваєш його перегук із вчорашнім, зовсім недавнім і сьогоднішнім днем, невичерпність поетичних тем, загальнолюдської та національної проблематики. Окремі проблеми, що були гостро актуальними для України XVII ст., залишаються такими ж сьогодні.

Слайд 6

 

Композиція – книга.

Виходять  2 учні, перегортають аркуші. Читають вголос.

 

I розділ «Якби знайшлась неопалима книга». Дощенту знищена пожежею Полтава 1658 р. Суд над Марусею, яку звинувачено в отруєнні коханого Грицька Бобренка. На захист Марусі стають козаки — полковник Мартин Пушкар й Іван Іскра. Марусі виносять смертний вирок.

Монолог Івана Іскри.   Слайд 7

 

 

Слово викладача.

І розділ, у якому йдеться про суд над Чураївною, зразу ж уводить нас у змістову суть роману, знайомить майже з усіма персонажами, які діятимуть у творі. У цьому розділі започатковані головні сюжетні та смислові лінії й починається досить активне розкриття характерів персонажів, яке продовжиться в наступних розділах.

 

II розділ «Полтавський полк виходить на зорі». Полтавський полк на зорі виступає в похід боронити волю свого народу.

III розділ «Сповідь». Маруся перебуває у в’язниці, вона згадує дитинство, батьків, родинні стосунки; дитинство Гриця, його батьків і їхні сімейні стосунки; далі постає історія кохання Марусі й Гриця і його зрада з Галею Вишняківною. У кінці розділу Марусю виводять на страту.

Інсценізація уривка. Розігрується розмова Бобренчихи і Гриця.

IV розділ «Гінець до гетьмана». Іван Іскра мчить до гетьмана Богдана Хмельницького, щоб сповістити про суд над Марусею. Гетьман своїм універсалом скасовує смертний вирок Марусі.

V розділ «Страта». Марусю виводять на площу для страти, де зібралася вся Полтава, люди по-різному висловлюються щодо Марусиної трагедії. В останній момент перед стратою на площу вривається Іван Іскра з добутим універсалом, у якому наказано скасувати вирок з огляду на пісенний талант Марусі і героїзм її батька Гордія.

VI розділ «Проща». Маруся вирушає на прощу до Києва і по дорозі знайомиться з мандрівним дяком-філософом, який розповідає їй про Якова Остряницю, Северина Наливайка та Ярему Вишневецького. Маруся глибоко осмислює історію Батьківщини  з розповідей дяка й з побачених у дорозі картин зруйнованої рідної землі.

VII розділ «Дідова балка». Іван Іскра відвідує старого запорожця, колись визволеного з двадцятилітньої турецької неволі.Іван попереджає діда про наступ ворожих військ, але той вирішив не покидати свою домівку.

VIII розділ «Облога Полтави».  Полтава мужньо тримається в польській облозі вже четвертий тиждень. Іван Іскра відвідує самотню Марусю (її мати померла) і пропонує одружитися. Маруся відмовляє парубкові.

  IX розділ «Весна, і смерть, і світле воскресіння». Маруся попрощалася з Іскрою, виснажена горем і хворобою, чекає свого кінця. Облогу знято, і місто повертається до звичного життя. Повз будинок Марусі проходять козаки й співають її пісні, а далі дівчата — пісню «Ой не ходи, Грицю…»

Виконання пісні  «Ой не ходи, Грицю…» (на екрані – відеокліп на цю пісню)

Слово викладача

 У час, коли жила Маруся Чурай, українська писемна література була ще слабо розвинутою. Проте народ мав своїх митців, які були його душею, його голосом, його поводирем. Немає сумніву, що Ліна Костенко, змальовуючи образ своєї героїні, української піснетворниці XVII ст., внесла в нього багато чого зі свого часу, зі своїх особистих стосунків із українським «застійним» суспільством 70-80 рр. ХХ ст.

Така широка проблематика роману й зумовила необхідність ускладненої, «багатоярусної» композиції.

         «Маруся Чурай» - історико-філософський, соціально-психологічний роман у віршах, названий «енциклопедією духовного життя України XVIIст.»

Ви почули у нове літературне слово.

Прошу вас звернутися до «Словника літературознавчих термінів».Збагатіть свої знання з теорії літератури, записавши у зошити значення. Слайд 9

3.4. Словникова робота. Теорія літератури

Роман у віршах  - великий художній твір, якому поєднується епічний спосіб зображення життя через розгорнутий сюжет і систему подій, через змалювання сформованих характерів з глибоким ліризмом — віршованою, емоційно забарвленою мовою, з безпосереднім вираженням внутрішнього стану і почуттів автора.

Слово викладача

У романі "Маруся Чурай" Ліна Костенко змальовує, з одного боку, цілу галерею епічних образів (Маруся Чурай, Гриць Бобренко, Гордій Чурай та інші) в їх складних взаємостосунках. З іншого боку, в сюжетну тканину роману та епічної розповіді вплітаються ліричні мотиви, що висвітлюють безпосередню оцінку поетесою тих чи інших вчинків і дій героїв. Саме тому "Маруся Чурай" сприймається не лише як об'єктивна історія життя автора твору. Форма роману у віршах дала поетесі можливість показати широке тло української дійсності XVII ст. і глибоко розкрити своє ставлення до зображуваного.

  • Визначте, будь ласка, тему твору.

Слайд 10.

Багатотемність твору:

  • кохання дівчини-козачки, яке відкривається безміром душев­них граней та переживань - поетичних і трагічних;
  • багатостраждальна українська історія з її трагічною героїкою;
  • характеристика колоритних народних типів, взятих з різних «верств » українського життя XVIII ст.;
  • сповнении пристрасті роздум про місію митця та його слова, поезії в людському житті загалом, і в українській долі - зокрема.

Викладач. Яка головна думка твору?Слайд 11.

 

Ідея твору - Незнищенність українського народу та особистості з багатим духовним світом, глибока віра в її духовну силу й могутність.

 

Слайд 12. Проблематика роману

 

Серед порушених у творі проблем:

  • сила й незбагненна  часто без­жальна логіка любові;

Слово викладача. Роман Ліни Костенко дає змогу кожному зрозуміти і відкрити для себе красу і силу людського почуття, хай навіть воно зазнало зради і привело до трагічної розв’язки. «Маруся Чурай» збагачує нас своєю «філософією любові», у творі це почуття визначається як особлива духовна цінність. Проблема любові і зради вирішується як складова частина філософії любові.

 

  • батьки і діти;
  • фатальне зіткнення духовного й матеріального, піднесе­ного й приземленого в людському житті;
  • шляхетність і вірність як шлях порятунку, пристосуванство й зра­да як шлях до загибелі;
  • творець і суспільство, нелегка, але висока місія митця в історії свого народу;

Викладач. Головна героїня роману як показала Л. Костенко - це геніально обдарований митець, один із творців українських пісень, що набули найширшого розповсюдження і принесли славу нашому народові, додавши йому сили духу у боротьбі за визволення. Так Л. Костенко показує роль митця в історії, у долі народу, Батьківщини. Завдяки своєму талантові проста дівчина з Полтави стала душею України. Адже пісенним словом виражала сутність свого часу, окрилювала людей.

  • славна й трагічна боротьба народу за свою державність.

У романі створено ряд образів – персонажів, прекрасних завдяки своїм лицарським прагненням здобути волю Батьківщині. Одночасно бачимо і людей безкрилих, зосереджених на власному благополуччі, не запалених патріотичним почуттям.

А зараз ми перейдемо до характеристики образів.

   

3.5. Літературне дослідження (робота в групах). Слайд 13

Скласти тези до характеристики образів; використовуючи текст твору,  зачитати уривки з твору.

І. Іван Іскра

- полковий обозний, син Якова Острянині;

- звиклий до випробувань і битв;

- першим відгукується на поклик гетьмана;

- найперше і святе для нього – обов’язок;

- він належить не собі, а боротьбі;

- щира любов до Марусі;

- душевне благородство;

- захист дівчини на суді.

ІІ. Богдан Хмельницький

- великий державний муж;

- носій справедливості;

- гострий розум його урівноважує народні проблеми;

- авторитет серед козацтва;

- мудрість гетьмана вирішила долю Марусі.

ІІІ. Пушкар

- сивочолий полковник;

- загартований у боях і походах;

- зберіг твердість розуму і розсудливість;

- душевна гуманність;

- твердість даного слова.

Слово викладача. Марусина любов зустрілася з роздвоєною, розчахнутою душею Гриця Бобренка. Так з'являється в романі Ліни Костенко драма «нерівні душ» —поетично-максималістської та буденно-прозаїчної, в якій зникають, гинуть зачатки чогось високого й справжнього, того, що змушувало Марусю думати про козака Гриця Бобренка як про лицаря.
Важливо тільки відчути, що в цих думках—не стільки докір чи осуд, скільки скрута, зітхання, тута...
Отже, небо —і земля. Поезія —і проза. Максималізм — і прагматизм. Душевний порив—і практичний розрахунок. Безоглядність —і та «тверезість», яка багатьма якраз і розуміється як уміння жити...
І якщо для Галі Вишняківни не існує якихось моральних альтернатив (вона цілковито належить буденщині, матеріально-прозаїчній суєті, яка не передбачає якихось духовних зусиль чи напруг), то Гриць Бобренко воістину завис між «небом» і «землею». Маруся чи Галя —ось його цілком реальний вибір. І, зрештою, «земне» тяжіння бере гору,— перед нами постає драма людини, яка не відбулася.
Пригадуєте: Мавка з «Лісової пісні» Лесі Українки дорікнула Лукашеві за те, що той «життям не зміг до себе дорівнятись»?
Так і Гриць Бобренко: було йому дано якусь людську неординарность, але —характеру не вистачило; висоти злякався; світ ловив І таки впіймав... Обіймами й статками Галі Вишняківни, спокусою більш простого й зрозумілого (ніж у випадку з Марусею) життя-буття...

Згадка про «Лісову пісню» не є випадковою: історичний роман Ліни Костенко багатьма мотивами, колізіями, характерами близький до драми-феєрії Лесі Українки.

Слайд 14. Робота з таблицею.

 

3.6. Компаративний аналіз

 

 

«Маруся Чурай»
Ліна Костенко

«Лісова пісня»
Леся Українка

Жанр

Роман у віршах

Драма-феєрія (проблемно-філософська драматична поема)

Основна проблема

Незнищенність українського народу, глибока віра в його духовну силу й могутність

Боротьба за вільне, творче, гармонійне, духовно багате життя

Проблематика твору

Митець і народ; митець і суспільство; батьки і діти; проблема кохання; проблема зради

Людина й мистецтво; добро і зло; проблема кохання;

Любовний трикутник

Маруся — Гриць — Галя

Мавка — Лукаш — Килина

Образи

Гриць Бобренко

Лукаш

 

Вони обидва живуть у постійній невідповідності, конфлікті внутрішнього «я» із вчинками, власною поведінкою. І тому найпрекрасніше, наймогутніше серед почуттів, яким обдарувала людину природа,— кохання — приносить їм страждання, горе, муки і — смерть. Бо жити не можна, «втративши душі своєї цвіт», а лише існувати, розмінявши її на спокуси. Але не жити. Гриць і Лукаш мали багатий душевний потенціал, але власноруч його знищили.

 

Бобренчиха

Мати Лукаша

 

Слово викладача

 - Що вас найбільше вразило в лексиці роману?

3.7. Творче завдання. 

-Охарактеризуйте Марусю, склавши асоціативне дерево(біля дошки)

Маруся Чурай – пам'ять, Україна, патріот,душа, пісня, шляхетність, співчуття, духовність, краса, максималізм, емоційність.

 

3.8. Творчий експеримент

       Складіть сенкани до головних героїв твору.

Сенкани

Піснетвориця

Високоморальна, талановита

Любить, творить, надихає

Вона є втіленням народу

Маруся Чурай

Лицар

Гордий, благородний

Бореться, любить, захищає

Завжди готовий захистити правду

Іван Іскра

Хамелеон

Розчахнутий, ненадійний

Боїться, зраджує, лукавить

Невпевнено крокує по землі

Гриць Бобренко

 

ІV. Узагальнення вивченого матеріалу.

4.1. Інтерактивна вправа «Вільний мікрофон»

- Що поклала в основу свого роману Л. Костенко?

- Хто така М. Чурай за переказами народу?

-Який за жанром твір «Маруся Чурай»  Л.Костенко?

-  Про що цей твір і хто в ньому є головним героєм?

- Якими лініями розгортається сюжет твору?

         - Розкрити основні риси душі справжнього Гриця. Чи лицар він?

- Що, на вашу думку, є причиною роздвоєності Грицька: убогість його душі чи лише прагнення нажити Вишнякове добро?

- Розкрийте значення батьківського дому у формуванні світоглядних позицій та виборі життєвих ідеалів (Гриць Бобренко, Маруся Чурай, Іван Іскра, Галя Вишняківна). 

-  Як ви розумієте такі слова?

Моя любов сягала неба,

а Гриць ходив ногами по землі.

-   Чому, на вашу думку, Маруся Чурай не може простити Грице­ві зраду навіть після його щирого каяття?

- Як ви розумієте слова Івана Іскри, в яких висловлено його ставлення до Марусі:

Ми з нею рідні. Ми одного кореня.

Мабуть, один лелека нас приніс.

- Звертаю увагу на плакат «Ця дівчина не просто так, Маруся. Це голос наш, Це пісня, Це душа»). Хто ж дав таку оцінку Марусі Чурай?

(Іван Іскра, який розуміє високість душі Марусі і незвичайний талант).

- Що найбільше притаманне Марусі Чурай? Чи можна її порівняти з іншими образами художньої літератури?

- Прокоментуйте слова Чураївни: «Нерівня душ — це гірше,ніж майна».

- Кого ж дійсно могла б впустити в своє серце Маруся Чурай і бути щасливою? (Івана Іскру)

- Як ви розумієте слова Івана Іскри:

«Ми з нею рідні. Ми одного кореня.

Мабуть,  один лелека нас приніс?»

- Чому в шостому розділі «Проща» письменниця вводить образ мандрівного дяка?

-Тож якою перед нами  постає Маруся? Дівчина з легенди чи конкретна історично особа?

 Слово викладача.

Ліна Костенко підкреслює: Маруся й Гриць представляють дві протилежні життєнастанови, два полярні типи людей. Цільність характеру, краса душі Ма­русі виростають із гармонійних стосунків її батьків. А роздвоєність Грицевої душі — це, вочевидь, продовження життєвої поразки його батька — запорозького козака Бобренка, що «став домашніх хоругв хорунжим» й опинився під п’ятою своєї вічно незадоволеної дружини. Від життєвого вибору людини залежить і ха­рактер її смерті. Марусин батько загинув як хоробрий козак — страшною, муче­ницькою, але славною смертю, про його героїчну загибель співають кобзарі, а бать­ко Гриця згинув, як і жив (потонув у річці). Та й Гриць прийняв зовсім не козацьку смерть. Отже, людина — єдина потенційно вільна істота на землі, У будь-яку епоху, лри будь-яких обставинах вона може вибирати свій шлях.

Авторка зовсім не приховує складності проблеми: за будь-який вибір дово­диться платити. Такі люди, як Гордій Чурай, Маруся, вибирають шлях правди, честі, совісті й тому бідують, а часто й гинуть у неправедному світі, але здобувають славу. Такі ж люди, як Гриць, намагаються поєднати непоєднанне, постійно ско­чуються до компромісів із сумлінням і зрештою стають на дорогу зради.

 

4.2. Прийом «Займи позицію» (Учням пропонується висловити свою відповідь за допомогою карток «Маруся», «Гриць», «Іван», «Так», «Ні»)

- Хто з героїв роману ближчий вам за духом: Маруся, Гриць, Іван?

- Які погляди на любов і сім’ю  імпонують вам особисто після детального розгляду образів роману?

-  Якби Маруся Чурай сказала про себе, що вона щаслива людина, чи погодилися б ви з нею? Якщо так, то в якому розумінні вона щаслива?

- Чим важливий роман «Маруся Чурай» Ліни Костенко для народу у 80-х рр. ХХ ст. і в наші дні?

V. Підведення підсумків заняття.

5.1. Етап рефлексії.(студенти заповнюють анкети, за бажанням деякі з них їх зачитують)

5.2. Виставлення оцінок.

5.3.Підсумкове слово викладача.

Слово викладача. Ліна Костенко є видатною сучасною українською поетесою. Вона — одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито. Пароль творчості Ліни Костенко – безкомпромісність. Її поезія – це концентрація думки, суворість, сучасність, шляхетне служіння літературі, людинознавство.

         Поезія Ліни Костенко застерігає нас від страти своєї історичної памяті, духовності. Виразно ця думка звучить в романі «Маруся Чурай». Образ Марусі зливається з образом Батьківщини, що сигналізує через століття: пам’ятайте нащадки, свою славну історію, не розгубіть красу душі, і лише тим будете знані і сильні у світі.

         Роман "Маруся Чурай" є одним із тих творів, які через свою непроминущу мистецьку вартість назавжди залишаються в літературі. Це — твір, невичерпний своїм змістом, багатством поетичних тем, філософсько-моральних колізій, загальнолюдською та національною проблематикою. Багатьом поколінням він відкриватиме образний світ нашої непростої історії, ошляхетнюватиме душі високим патріотичним почуттям, даруватиме насолоду.

         На основі спостереження детального аналізу роману у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай» можна впевнено кон­статувати, що цей твір, створений на національному ґрунті, продовжує фольклорні и літературні традиції, у ньому письменниці пощастило скласти неповторну, глибоку, психологічну, героїчну й романтично наснажену пісню про історію легендарної пое­теси й піснярки Марусі Чурай, реально відтворити реальні події в Україні середини XVII ст., змалювати низку яскравих образів лицарів-звитяжників, які боролися за її національне визволення. Червоною ниткою через весь роман чітко проявляється позиція громадянина й патріота в особі самого автора. Використовуючи історичний досвід рідного народу, письменниця проводить ідею невмирущості духовних цінностей народу, що надає її поетичним творам досить актуального звучання сьогодні, в час національного й культур­ного відродження.

        Тож хай наш сьогоднішній діалог запалить в наших душах любов до рідної землі, до отчого дому. Маруся живе серед нас, пісня її продовжує жити! (звучить пісня «Пісня про Марусю Чурай» у виконанні Раїси Кириченко) І хай разом з цією піснею живе в нашій пам’яті і ім’я нашого славного солов’я України Раїси Кириченко, ще однієї Чураївни, що промовляє до нас воістино святії слова:

Нема її могили, земля над нею рівна,

А значить, не вмирала Маруся Чураївна 

Слайд 16.

 

VI. Домашнє завдання
Напишіть лист до Марусі Чурай.

 

 

 

ВИСНОВКИ

       Розбудова незалежної України потребує змін в структурі системи освіти з метою відтворення інтелектуального потенціалу народу. Освітні заклади повинні створювати сприятливі умови для самовираження особистості в різних видах діяльності, розкриття її нахилів, здібностей і обдарувань. Одним із шляхів розкриття творчих обдарувань в учнів є залучення до театралізації або інсценізації.

       Розширення та поглиблення прийомів театралізації веде до усвідомлення та ускладнення основних понять, пов’язаних з процесом аналізу художнього твору та віковими особливостями учнів. Театралізацію можливо розглядати як шлях інтерпретації художнього тексту путь за допомогою сцени, із внесеними елементами драматичної дії. Таким чином, процес використання театралізації художніх творів на уроках української літератури засновується на читацькій та глядацькій співтворчості учня з автором, літератури з театром.

     Соціоігрові театральні методики формують та розвивають у сучасних дітей саме ті якості, які відрізняють підготовленого театрального глядача: здатність до співпереживання і творчому відгуку, глядацька чутливість до деталі, уміння прочитувати її у виставі, пов’язувати з цілим, уважне ставлення до іншої людини, творчості, мистецтва та ін. Ще М.Бахтін, В.Всеволодський-Генгросс, Л.Розанов та інші діячі театру 1920-х років виступали  за те, щоб театральною грою був охоплений увесь навчальний процес. Так чи інакше, форми застосування театральної педагогіки в практику сучасної освіти, про які я говорила у роботі, є прикладами використання театралізованої діяльності в освітній процес.

       Уроки з елементами театралізації, рольовими іграми та іншими методами театральної педагогіки позитивно сприймаються учнями та їх батьками. Неможливо не помітити зріст інтересу в учнів до всесвітньої історії, культури, мистецтва, української літератури. Учню цікавіше комбінувати отриманні знання, переводити їх в образи, поєднувати з художньою вигадкою. Так у дитини формується нова психологія – творця, натхненника. Такий стан імпонує йому, оскільки у підлітковому віці людина прагне стати дорослою, самостійною, намагається самоствердитися.

       Важливими в цій діяльності є:

  • створення атмосфери, що сприяє зацікавленості кожного учня в роботі під час уроку;
  • стимулювання учнів до розмірковування, використання різних способів виконання завдань без страху помилитися, дати неправильну відповідь;
  • використання в процесі роботи дидактичного(театралізації) матеріалу, що дозволяє учневі обирати найбільш прийнятні для нього вид і форму навчального матеріалу;
  • оцінювання діяльності учня не тільки за кінцевим результатом, але й за процесом його досягнень;
  • створення таких педагогічних ситуацій спілкування на уроці, які дозволяють кожному учневі проявляти ініціативу;
  • створення атмосфери, що сприятиме самовираженню.

       Серед методів навчання мають превалювати самостійна робота, пошуковий і дослідницький підходи до засвоєних знань, умінь і навичок. Контроль за їх навчанням повинен стимулювати поглиблене вивчення, систематизацію, класифікацію навчального матеріалу, перенесення знань у нові ситуації, розвиток творчих елементів у їх навчанні. Домашні завдання повинні мати творчий, диференційований характер. Формами роботи можуть бути групові та індивідуальні заняття на уроках і в позаурочний час, гурткова робота.

        Такі методи і прийоми, як інсенізація збагачують і доповнюють композицію уроку, і якщо його сценарій розроблено з відповідною методичною доцільністю, вони створюють ситуації, коли вчитель може активізувати учнів згідно їхнім творчим здібностям і можливостям.

 

ЛІТЕРАТУРА:

1. Грігорова Л. Світ поезії: (Ліні Костенко – Жінці і Поету): Вірш. // Укр. мова і літ. в шк. – 2003. – № 3. – С. 43.

2. Ліна Костенко: Життєвий і творчий шлях, вірші. // Живиця: Хрестоматія укр. літ. ХХ ст.: У 2 кн. – Кн. 2 / За ред. М.М. Конончука. – К.: Твім інтер, 1998. – С. 387-422.

3. Семенюк Г.Ф., Ткачук М.П., Слоньовська О.В., Гром’як Р.Т., Вашків Л.П., Плетенчук Н.С. Українська література ( рівень стандарту, академічний рівень), 10 кл. К.: Освіта, 2010.-352 с.

4. Українська література.11 клас:Хрестоматія/Упорядники О.І.Борзенко,м.П.Сподарець-Харків:Веста:Видавництво «Ранок»,2007.-752 с.

5. Українська література: Хрестоматія для 11 кл.серед.навч.закладів/Упоряд.Р.В.Мовчан,Ю.І.Ковалів.-К.:Ірпінь:ВТФ «Перун»,2000.-576 с.

6. Інтерактивні тренінги з формування ключових і предметних компетентностей: Навчально-методичний посібник/Укл.:В.Г. Зарицька та ін..- Донецьк:Витоки,2009.-68 с.

7. Пометун О.І.Енциклопедія інтерактивного навчання.-К.,2007.-144 с.

8. Ершова А. П. и др. Театрально-творческие методы работы на уроке литературы // Театр и образование. – М., 1992 .- 67 с.

9. Колокольцев Е. Н. Искусство на уроках литературы. – Киев, 1991

10. Максимова  Н.М. Пошук напряму творчої роботи з учнями /                               Н.М. Максимова // Обдарована дитина. – 2005. – № 1. – С. 13 - 16.

11.  Савченко О. Творча особистість учня і урок літератури /                                     О. Савченко // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. – 2009. – № 9. –  С. 32 - 34.

12.Хмельницька О.Л. Розвиток творчих здібностей учнів на уроках літератури та в позаурочний час / О. Л. Хмельницька // Зарубіжна література в школі. – 2009. –  № 19. – С. 35 - 38.

13. Демчук О. Нестандартні уроки з української літератури. - Тернопіль:

     Підручники та посібники, 2000.-141с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 березня 2020
Переглядів
19772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку