Інсценізація "Зустріч на галявині" (за казками «Лис Микита», «Фарбований Лис» І.Я. Франка та «Рейнеке Лис» Й. Гете)

Про матеріал
Сценарій зустрічі героїв різних часів та письменників Дійовими особами є Лис Микита, Рейнеке Лис та Фарбований Лис (за творами І. Франка та Й. Гетте).
Перегляд файлу

 Зустріч на галявині

                              (за казками «Лис Микита»,  «Фарбований Лис»

                                  І.Я. Франка та  «Рейнеке Лис» Й. Гете)

                                              Дійові особи

Допитлива

Лис Микита

Рейнеке Лис

Фарбований Лис

Допитлива  Я найбільш допитлива у школі. Хочу усе знати, усьому оцінку      дати. Я вичитала, що Іван Франко бажав чужоземні казки зробити нашими, українськими. Я думаю, що це йому вдалося.

Рейнеке Лис Я – Рейнеке Лис. Я – найстарший із європейських казкових лисів. Особливо любив мене Й. Гете – німецький письменник.

Допитлива  Може й так. Хоч ти з Європи, але ти великий брехун, і всі у лісі жалілись на тебе.

Рейнеке Лис А що я такого особливого і поганого зробив!? Ну, у собаки Вакерлоса забрав останній кусок ковбаси, а ще зайця Лямпа вбив, з’їв курочку.

Допитлива  І це ти вважаєш добре,  по правді? Як на мене, то у тебе стільки правди, що у решеті води. Ти дуже подібний на нашого Лиса Микиту та Фарбованого Лиса із казок І. Франка. Ого , очам своїм не вірю. Ось казкові Лиси перед нами.

Рейнеке Лис  Ваші Лиси теж негарно поступали, звірям жити не давали. Були зухвалі й лицемірні. Як і я , ніколи й нікому не були вірні.

Лис Микита Я – Лис Микита. Люблю жити гарно, сито. Що ж я такого зробив? Ну, Бурмила в колоду зловив, декого обдурив, декого задушив, бо ж він сам того просив.

Фарбований Лис  Я  підтверджу: це - мій брат. Дрібним звірам, птахам  він не сват. Цей Микита – найстрашніший, найспритніший,  з усіх Лисів. наймудріший.

Допитлива Але ж про таких кажуть: дивиться лисицею, а думає вовком.

Лис Микита Але мені це все на добре виходило. Цар звірів Лев зробив мене своїм найближчим помічником, я йому допомагав, лісовим  царством керував. Доводилося і грабувати.

Фарбований Лис То у тебе було багате і сите життя?

Допитлива Погані твої вчинки. Всі звірі на тебе скаржаться. Ти підступний і зрадливий, а брехливий , ой- йой, йой! Згадай тільки, як ти про скарб брехав, навіть оком не моргнув. Сам не знав, що казав.

Фарбований Лис Мені, як треба користь мати, то не жаль хоч що казати: що я чесний, побожний, вірний, лагідний, покірний.

Допитлива Досить, досить. Вмієш гарно говорити. У тебе справді  янгольський голосок, та чортова думка. Бреши, але міру знай.

Фарбований Лис  І справді, так задер носа, що й кочергою не дістанеш. Брешеш, як язиком чешеш.

Рейнеке Лис  От, от, про таких , як ми , вся Європа знає  і до трону нас уже не пускає.

Допитлива Бо погана та держава, де брехунам та дурням честь і слава.

Фарбований Лис  Я хоч теж хитрий-прехитрий, але моє життя гірше за їхнє. І стрільці мене гонили, і собаки ловили, і в смердючій бочці з фарбою сидів.

Рейнеке Лис  Я уявляю, який  ти був! Ні пава ні ґава!

Фарбований Лис  Е, там, як топишся, то й за бритву вхопишся. Ну вмирав я зі страху, як сидів у бочці. Я сам перелякався свого вигляду! Я із жаху качався у бур’янах, не знав, що робити.

Лис Микита А ти ж хвалився: я – спритний, я –сміливий, Святий Миколай мене виліпив з небесної глини. Фе-е-е  , від тебе ж дотепер смердить фарбою.

Фарбований Лис  І що з того. Але ж я хитро обманув усіх. Я ж став царем звірів, мені всі поклонялися, всі мене слухали. А скільки в мене було підлабузників, які хабарі мені носили! Ото було райське життя!

Рейнеке Лис  Дивлюсь на нас – і гордість розпирає: які ми всі хитрі, які мудрі, які спритні.

Допитлива Не хвалися, не хвалися. Запам’ятай: два хитрих мудрого не переважать, і не робіть комусь, що собі не миле.

Всі Лиси разом Але про нас знають і великі, і малі.

Допитлива Знають і роблять висновки: добре ім’я – найкраще багатство. Якби нам довелося до влади обирати таких, як ви, брехунів, здирщиків, злодіїв, шахраїв,  ми б сказали усім: « Ой, не вірте таким людям, з ними тільки лихо буде!»

 

 

docx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку