Інструкція з пожежної безпеки під час уроків трудового навчання для початкової ланки

Про матеріал
ІНСТРУКЦІЯ № з пожежної безпеки під час уроків трудового навчання для початкової ланки І. Загальні положення 1.1. Роботу з пожежної безпеки слід організувати у відповідності до Правил пожежної безпеки для закладів, установ і організацій системи освіти України (Наказ Міністерства освіти України і ГУДПО МВС України 30.09.98. №348/70 ) та Правил пожежної безпеки в Україні (Наказ МВС України 22.06.95.№400) (ДНАОП 001-1.01.-95).
Перегляд файлу

ЗАТВЕРДЖЕНО:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ №

з пожежної безпеки під час уроків трудового навчання для початкової ланки

 

І. Загальні положення

 

1.1. Роботу з пожежної безпеки слід організувати у відповідності до Правил пожежної безпеки для закладів, установ і організацій системи освіти України (Наказ Міністерства освіти України і ГУДПО МВС України 30.09.98. №348/70 ) та Правил пожежної безпеки в Україні (Наказ МВС України 22.06.95.№400) (ДНАОП 001-1.01.-95).

1.2. Меблі, наочність, інвентар розміщувати так, щоб не перешкоджати евакуації людей з кабінету трудового навчання.

1.3. У період перебування людей у кабінеті трудового навчання, двері евакуаційних виходів допускається замикати лише зсередини за допомогою легковідчиняємих запорів.

1.4. Утримувати наявні та справні первинні засоби пожежогасіння згідно правил їх експлуатації:

  • вогнегасники вуглекислотні, пінні або порошкові, які розміщують безпосередньо в кабінеті трудового навчання;
  • ящик або відро з піском (об’ємом близько 0,01 м куб.) і совком;
  • покривало з вогнетривкого матеріалу.

Якщо вогнегасник знаходиться в закритому місці ставиться знак інформуючий про місце зберігання вогнегасника. Вогнегасники розміщуються в легкодоступних місцях, вогнегасники вивішуються на висоту не більш 1,5 м від нижнього краю. На період заміни, перезарядки і технічного обслуговування на заміну мають бути встановлені вогнегасники з резервного фонду.

До них обов’язково необхідно забезпечити вільний доступ.

1.5. В кабінеті трудового навчання, повинен бути розроблений план евакуації учнів з кабінету трудового навчання на випадок пожежі з графічним зображенням шляхів евакуації із кабінету трудового навчання в коридор.

 

ІІ. Вимоги безпеки перед початком роботи

 

2.1. Для всіх приміщень необхідно визначати категорію вибухопожежної та пожежної небезпеки за ОНТП 24 - 86 та клас зон за Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ) та Правилами будови електроустановок.

2.2. У кабінету трудового навчання постійно дотримуватись чистоти.

2.3. Розміщення меблів обладнання та інше слід здійснювати таким чином, щоб забезпечувався вільний евакуаційний прохід до дверей виходу з кабінету трудового навчання. Навпроти дверного отвору має залишатися прохід шириною, яка дорівнює ширині дверей, але не менше 1 м.

2.4. За наявності у кабінеті трудового навчання лише одного евакуаційного виходу дозволяється розміщувати в ньому не більше 50 осіб.

2.5. Евакуаційні шляхи (проходи, коридори, вестибюлі, сходові марші тощо) і виходи повинні постійно утримуватися вільними, нічим не захаращуватися.

2.6. Кабінет трудового навчання повинен бути забезпечений необхідною кількістю вогнегасників згідно з вимогами загальнодержавних Правил пожежної безпеки в Україні, їх слід установлювати в легкодоступних та помітних місцях таким чином, щоб вони не заважали під час евакуації.

2.7. Зарядження та перезарядження вогнегасників має виконуватися відповідно до інструкції з їх експлуатації. Перезарядженню підлягають також вогнегасники із зірваними пломбами.

2.8. Перевіряти стан вогнезахисної обробки не менше одного разу на рік зі складанням акта перевірки.

2.9. У разі перепланування приміщення, зміни його функціонального призначення необхідно дотримуватись протипожежних вимог чинних нормативних документів будівельного та технологічного проектування.

У кабінеті трудового навчання матеріали, інвентар необхідно зберігати на стелажах або укладати у штабелі, залишаючи між ними проходи шириною не менше 1 м.

 

ІІІ. Вимоги безпеки під час виконання роботи

 

3.1. Приміщення кабінету трудового навчання повинні оснащуватися установками пожежної сигналізації та автоматичними установками пожежогасіння відповідно до вимог чинних нормативних документів.

3.2. Усі установки мають бути справними, утримуватися в працездатному стані і мати сертифікат відповідності.

3.3. Приміщення повинно бути обладнане системою проти димного захисту, технічними засобами оповіщення про пожежу та засобами зв'язку відповідно до вимог будівельних норм.

3.4. Мережі протипожежного водогону повинні забезпечувати потрібні за нормами витрати та напір води.

 

ІV. Вимоги безпеки після закінчення роботи

 

4.1. Після закінчення занять вчитель повинен навести порядок в кабінеті трудового навчання.

4.2. Зачинити вікна та вимкнути світло.

4.3. Оглянути приміщення, та переконатися у відсутності порушень, що можуть привести до пожежі.

 

V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

 

5.1. У разі виявлення ознак пожежі потрібно:

  • негайно повідомити про це пожежну охорони (номер телефону для виклику пожежної охорони 101), вказати при цьому адресу, місце виникнення пожежі, а також своє прізвище;
  • повідомити про пожежу керівника установи;
  • вжити заходів щодо евакуації людей та матеріальних цінностей, гасіння пожежі з використанням наявних вогнегасників та нших засобів пожежогасіння.

5.2. Керівник, якому повідомлено про виникнення пожежі, повинен:

  • перевірити, чи викликано пожежну охорону;
  • вимкнути у разі необхідності струмоприймачі та вентиляцію;
  • у разі загрози життю людей негайно організувати їх рятування (евакуацію), вивести за межі небезпечної зони всіх дітей і працівників, які не беруть участь у ліквідації пожежі;
  • перевірити здійснення оповіщення людей про пожежу;
  • забезпечити дотримання техніки безпеки працівниками, які беруть участь у гасінні пожежі;

5.3. Після прибуття на пожежу пожежних підрозділів повинен бути забезпечений безперешкодний доступ їх до місця, де виникла пожежа.

1

 

doc
Додано
18 серпня 2020
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку