В інструкційних картках використовуються такі ЗАСТЕРЕЖУВАЛЬНІ ПОЗНАЧКИ:
робота з електроприладами. Щоб не отримати електротравму, користуйтеся діелектричним килимком, вмикайте і вимикайте прилади в електромережу тільки сухими руками. Щоб не отримати опіків, не торкайтеся підошви електропраски та розжареної спіралі електроплитки. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки: закінчивши роботу, обов`язково вимикніть електроприлади з електромережі!
гарячі предмети, гаряча пара. Будьте обережні, якщо треба переставити гарячу каструлю або сковорідку – користуйтесь прихватками! Під час приготування гарячої страви кришку з каструлі відкривайте у напрямку від себе.
механізми, що обертаються. Приступаючи до роботи зі швейною машинкою, приберіть волосся під косинку, застебніть манжети рукавів. Заправляти шпульний ковпачок, верхню нитку можна тільки установивши швейну машину на холостий хід.
гострі предмети. Під час виконання кулінарних робіт обережно поводиться з ножами і виделками: подавати ці предмети можна тільки держаками вперед. Нарізаючи продукти, користуйтесь добре наточеними ножами та обробними дошками. Під час виконання швейних робіт користуйтеся наперстком, ножиці зберігайте у спеціально відведеному місці із зімкненими ріжучими частинами.
Інструкційна картка № 1.
Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Продукти: желатин – 60 г; цукор – 1 кг; лимонна кислота – 1 ч. л.; сода 0,5 ч. л.
Знаряддя: каструля, склянка, ложка, міксер, калька дерев'яних дошок, кондитерський мішок, ніж.
3. Зніміть сироп з вогню, додайте желатин і мішайте суміш до повного розчинення желатину.
4. Збийте суміш міксером на середній швидкості. Збивайте 5 хвилин, зробіть перерву на 1-2 хвилини, ще раз збивайте 5 хвилин.
5. Додайте в суміш лимонну кислоту, соду та збивайте ще протягом 10 хвилин. Дайте зефірній масі настоятися протягом 20 хвилин.
Інструкційна картка № 1.
Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
6. Дерев'яні дошки злегка змочіть водою. Викладіть на них зефірну масу за допомогою кондитерського мішка.
7. Коли охолоне, зніміть зефір з дошки ножем, з`єднайте дві між собою за допомогою повидла.
Словник.
Гастрономічні желе́ (від фр. gelée — холодець, гель, желе; пол. Galaretka), також драглі́ продукт харчування з драглистою консистенцією, яку забезпечують гелеутворюючі властивості добавки — желатину, пектину.
Желатиновий десерт завжди подається в холодному вигляді, бо спека розріджує желе. В цій прозорій драглеподібній масі інколи заливаються натуральні, відварні або консервовані ягоди і плоди.
Як замінник желатину використовують крохмаль (як загущувач), але він не має бажаних властивостей — продукт втрачає свою прозорість та концентрацію, які є основоположною особливістю естетичності желе.
Желе бувають солодкі і солоні. Їх готують з соків, фруктово-ягідних відварів, сиропу, варення, екстракцій, есенцій, молока, сметани. Желе можуть бути багатошарові чи мозаїчні.
Інструкційна картка № 2.
Сервірування святкового столу.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Інструкційна картка № 3.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Ставимо на середній вогонь каструлю з водою, додаємо молоко, дрібку солі. Як тільки почне
кипіти, викладаємо шматочки вершкового масла і чекаємо, коли воно розтопиться.
Потім акуратно добавляємо пшеничне борошно, постійно помішуємо до утворення
однорідної маси.
Тісто треба вимішувати дерев'яною лопаткою близько хвилини.
Після цього знімаємо каструлю з вогню. У нас повинно вийти пружне тісто.
У яєць відокремлюємо білки від жовтків.
Нам знадобиться приблизно 3 жовтки і 2 білки.
Точну кількість яєць сказати не можна, так як все залежить від якості борошна і розміру яєць .
Вводимо в тісто по одному жовтки, збиваючи міксером, а потім додаємо білки і ретельно
перемішуємо.
Інструкційна картка № 3.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Ставимо розігрівати духовку до температури 150 градусів.
Беремо деко і застеляємо його пергаментним папером.
Заварне тісто перекладаємо в кондитерський шприц або мішечок, а потім викладаємо його на деко; профітролі повинні бути розміром з волоський горіх, а відстань між ними повинна бути приблизно 3-4 см. Ставимо запікати в духовку приблизно на 20 хвилин.
За допомогою міксера перемішуємо сир з вершками, потім додаємо цукор і ванілін, збиваємо до утворення однорідної сирної маси.
Потім перекладаємо крем у кондитерський шприц і відправляємо в холодильник на пару хвилин.
Дістаємо готові профітролі з духовки, чекаємо, коли вони трохи охолонуть. Потім кожен злегка надрізаємо ножем і випускаємо повітря.
Через цей отвір наповнюємо профітролі сирним кремом і викладаємо на сервірувальне блюдо.
Зверху профітролі можна посипати цукровою пудрою або полити шоколадною глазур'ю. Заварюйте ароматний чай або каву і кличте гостей до столу.
Словник
Закусочний стіл - закусочні кульки, шпажки, профітролі, тарталетки, бутерброди, асорті тощо.
Профітролі (фр. profiterole, profit — «вигода», «користь») — невеликі (менше 4 см у діаметрі) кулінарні вироби французької кухні із заварного тіста з різними начинками: заварний крем, салат, гриби, м'ясо.
Інструкційна картка № 4.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Змішуєте всі інгредієнти блендером до консистенції смузі.
Продукти: 1 склянка нежирного молока або кефіру; 4 столові ложки нежирного йогурту
без добавок; 3-5 ягід полуниці; 2 чайні ложки пшеничних проростків;
2 чайні ложки дикого меду.
Творче завдання. Вигадайте свій рецепт і приготуйте смузі для схуднення. Це дуже просто і цікаво.
Не обмежуйтеся запропонованими рецептами, придумуйте свої, експериментуйте, додавайте інгредієнти, які Вам більше смакують.
Словник
Корисні страви - фіто батончики, корисні напої, соки, смузі, молочні коктейлі.
Смузі – це коктейль, який є поживним сніданком, ситним обідом, легкою вечерею і неповторним десертом. Схуднути за допомогою смузі легко та смачно.
Інструкційна картка № 5.
Корисні страви. Фіто батончики.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Продукти: сухофрукти: курага, родзинки, чорнослив, фініки,
інжир — загальна вага — 150 г; волоські горіхи — ½ склянки;
вівсяні пластівці — 1 склянка; 1 стиглий банан; мед — 1—2 ч.л.
Приготування:
1. Підготувати сухофрукти: промити в холодній воді, потім — у гарячій.
2. Нарізати сухофрукти, подрібнити горіхи.
3. Почистити банан і приготувати пюре (розім'яти виделкою).
Інструкційна картка № 5.
Корисні страви. Фіто батончики (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
4. Змішати пюре, сухофрукти, горіхи, мед.
5. Додаючи по ложці вівсяні пластівці, замісити масу.
6. Масу викласти на пергаментний папір, розрівняти на листі шаром 1—1,5 см.
7. Поставити в духовку на найменший вогонь.
8. Через 30—40 хв., коли з маси випарується зайва волога, лист вийняти з духовки.
Після охолодження нарізати на батончики.
9. Загорнути батончики у кондитерський папір. Найкраще зберігати батончики в холодильнику. Зберігаються вони дуже довго.
Інструкційна картка № 6
Страви до свят (до Різдва). Кутя.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Продукти: пшениця, мак, волоські горіхи, мед, родзинки, вода або узвар.
Знаряддя: миска, ложка, каструля, ступка, виделка.
Розминаємо мак, щоб з нього "пішло молочко".
Змішуємо все, додаємо кілька ложок меду і ретельно перемішуємо.
Інструкційна картка № 7.
Еко-торбинка в етнічному стилі.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Матеріали та інструменти: лляна тканина, матеріал для підкладки, нитки для шиття, шпильки, ножиці, лінійка.
Знаряддя: олівець, ножиці, швейна машина, голки, шпильки, булавки.
Інструкційна картка № 8.
Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг. Листівка.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: скрап-папір; кольоровий картон; акварельний папір; фарби; стрічки; блискітки чи ґудзики; паперовий метелик; діркопробивач; ножиці; чорна ручка; пензлик; олівець; лінійка; клей-олівець; термоклей.
1. Візьми акварельний папір та розмалюй його фарбами. Краще підійде акварель, але можеш використати також гуаш або акрил.
2. Отриманий кольоровий аркуш зігни навпіл.
Інструкційна картка № 8.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Інструкційна картка № 8.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
8. З кольорового картону виріж квадрат 6х6 см, а з акварельного паперу - квадрат 5х5 см. Менший квадрат розмалюй.
9. На більший квадрат наклей менший, на ньому чорною ручкою напиши «Happy Birthday».
10. Наклей цей квадрат на листівку.
11. Діркопробивачем виріж фігурки, якими ти прикрасиш листівку.
12. Наклей ґудзики, блискітки, паперового метелика або фігурки, зроблені діркопробивачем, на листівку за допомогою термоклею.
Словник
Скрапбукінг - це вид ручної творчості, що полягає у виготовленні та оформленні сімейних чи особистих фотоальбомів.
Скрапбукінг - це своєрідний спосіб збереження і передачі окремих історій за допомогою особливих візуальних і тактильних прийомів замість звичайного оповідання, що передається «з уст в уста».
Інструкційна картка № 9.
Вироби в етнічному стилі. Кракелюр.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: обробна дощечка, серветки, акрилова фарба; лак захисний, будь-який акриловий; клей ПВА, губка, марля, праска, фен, наждачний папір; по бажанню: желатин, оцет, яєчний білок.
І руками обриваємо-відщипуємо рівний край, щоб став нерівним, приміряємо до дощечки. І робимо швидкий декупаж:
А) намазуємо дощечку клеєм ПВА;
Б) охайно викладаємо зверху картинку;
В) зверху кладемо шар марлі і прасуємо праскою.
Г) зверху ще шар ПВА, сушимо.
2. Робимо фон. Беремо на палітру найтемніший колір, який присутній на зображенні. Для нашої африканки — це темний теракот. Губкою робимо фон навколо картинки відтисками.
3. Коли фарба висохне, покриваємо всю поверхню товстим шаром ПВА. І чекаємо, поки він майже висохне.
4. Коли клей майже висох, покриваємо його тонким шаром фарби. Вона повинна бути контрастною по відношенню до попередньої (теракот — світло-жовтий).
5. І вже можемо досушувати феном. Через кілька хвилин поверхня покриється тріщинами.
6. Ефект кракле з ПВА буде, як на фото. Залишилося пройтися наждачним папером, щоб вирівняти поверхню, потім покрити захисним лаком. Перед тим, як покривати фінішним лаком, можна втерти злегка в тріщини більш темний відтінок того ж теракота (чорний + червоний).
Словник
Кракелю́р (фр. craquelure, від craquelé — «потрісканий», «порепаний»; італ. crettatura) — тріщинки, які з часом утворюються на витворах мистецтва, переважно в олійному живописі, а також на кераміці. Окрім випадків старіння творів мистецтва, можливе також свідоме нанесення кракелюру з естетичною метою.
Інструкційна картка № 10.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знадобиться: 2 пари джинсів; швейні матеріали: нитки, голка, ножиці, шпильки; швейна машина; оверлок.
1. Крокові шви у джинсів потрібно акуратно розпороти.
2. У першої пари відрізати верхню частину, трохи нижче задньої кишені – вийде 2 деталі.
3. Друга пара джинсів буде служити основою для спідниці. Штанини по крокових зрізах потрібно загнути як на фото.
4. А під штанини (спереду і ззаду) підкласти деталі від першої пари джинсів таким чином, щоб бічні шви цих деталей стали центрами. Вирівняти деталі і сколоти шпильками.
5. Далі необхідно прострочити скріплені деталі спідниці на швейній машинці оздоблювальною строчкою на 0,1 мм від згину. Після цього виріб треба вивернути і все зайве відрізати таким чином, щоб припуски на шви з виворітнього боку були 1,5 см. Відкриті зрізи слід обметати на оверлоці або обробити зигзагоподібним рядком.
6. Перераховані дії слід виконати для передньої і задньої частин спідниці. Залишилося приміряти спідницю, намітити лінію підшивання низу, заметати і підшити низ. Тепер можна приміряти обновку. Див. на фото, які спідниці можна зшити, використовуючи в якості декору оборки, вишивання або в'язання.
Словник
Апсайклінг - це вид творчості, що дарує «друге життя» старим речам.
Інструкційна картка № 11.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
|
Для плетіння ґердану за даною схемою нам знадобиться бісер 5-ти кольорів: два контрастних кольори (у мене темно-зелений і білий) і три кольори для плавного переходу від одного кольору до іншого (у мене: зелений, блакитний і блідо-блакитний). Витрата бісеру: близько 10 грамів білого, блакитного, блідо-блакитного і зеленого і 20 грамів темно-зеленого. Крім того, для плетіння нам знадобиться спеціальна голка для бісероплетіння і мононитка. |
|
Техніка плетіння ґердану.
Інструкційна картка № 11.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Отже, наберемо на голку бісеринки першого ряду.
Інструкційна картка № 11.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Три ряди готові.
Інструкційна картка № 11.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Інструкційна картка № 11.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Інструкційна картка № 12.
Вироби з бісеру. Прикраси. Ґердан.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
1. Порізати ниточку білого кольору на 28 частин.
2. Їх об'єднати в зв'язку, натягнути на другому краї верстата для бісеру. Просунути всі нитки в отвір з одного боку опори і підтягнути в зворотному, стягнути їх і закріпити, як демонструє схема.
3. Зав'язати основну волосінь на проміжку 12 см від внутрішньої лінійки. Далі можна ткати медальйон з бісеру за малюнком (рис. 15 а).
4. Вставити дві ниточки крізь зовнішню лінію медальйона, а також затягнути їх у верстат опори для ґерданів (рис.16).
5. Всі ниточки підстави розкласти на дві секції, в кожній по 16 штук бісерин. Нанизати на кожні дві нитки по 9 штучок стеклярусу, що чергується з бісером: ґердан слід починати, а також закінчувати намистинами (їх повинно бути по 10 примірників на будь-яку пару волосіні).
6. Стягнути ниточки і починати плести бісерну нашивку на кожній зв'язці ниток, як описують схеми (рис. 15 б). З усіх боків необхідно з'єднати парами 4 нитки і порахувати 2 волосіні за 1.
7. Коли робота з орнаментами бісеру буде закінчена, всі ниточки можна розділити на 12 видів - по 6 над будь-якою прикрасою. На кожну категорію ниток потрібно надіти по 9шт. стеклярусу, змінюючи чорним бісером (починаючи і закінчуючи намистинками попереднього ступеню).
Інструкційна картка № 12.
Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
9. Прикрашаємо наш ґердан. Тепер волосінь низу медальйона слід декорувати тасьмою. Для цього потрібно протягнути ниточку в голку, нанизати трохи різного бісеру, а також стеклярус для бахроми. Просунути нитку наверх на декілька ліній ґердан в довжину підстави і стягнути їх поруч з ниткою для плетіння. Потім можна пропустити волосінь через бісер і знову зав'язати, кінчики зрізати. Бісерне рукоділля ґерданів нарешті завершилося. Тепер тільки залишилося підібрати під них відповідний одяг.
Словник.
Ґерда́н (від тур. gerdan — «шия») — шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну чи волосяну основу, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент. Синоніми — ґерда́ник, ґерда́нка, ґе́рда, лу́чка, си́лянка, сильо́ванка, силенка, плете́нка, плеті́нка, драби́нка, о́чко, га́лочка, пу́пчики, ла́нка.
Мононитка - це одиночна нитка, яка не може бути поділена на більш дрібні елементи у поздовжньому напрямку без її руйнування, та придатна для безпосереднього використання у текстильному виробництві.
Підстава - головне, на чому базується, основується що-небудь.
Рису́нок, скорочнено Рис. — геометричний (або схематичний) малюнок, виконаний переважно олівцем або за допомогою комп'ютера. Зазвичай технічні креслення в роботах описуються як рисунок, а не малюнок.
Інструкційна картка №13.
Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта.
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір, тканина, оздоблювальні матеріали, швейна машина, крейда.
Для спрощення записів мірок застосовуються умовні позначення.
1. Обхват талії (От).
2. Обхват стегон (Ос).
3. Півобхват талії (Ст). Вимірюють повний обхват талії горизонтально по найвужчому місцю тулуба. Результат записують у половинному розмірі.
4. Півобхват стегон (Сс). Вимірюють повний обхват стегон горизонтально по виступаючим точкам сідниць та з урахуванням виступу живота. Результат записують у половинному розмірі.
5. Довжина виробу (Дв). Сантиметрова стрічка проходить по правому боку від лінії талії до рівня бажаної довжини виробу. Результат записують у повному розмірі.
.
Інструкційна картка №13.
Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір, гумка.
Послідовність побудови кресленика прямої спідниці.
Інструкційна картка №13.
Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір.
Виконати за схемою:
Інструкційна картка №13.
Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: ножиці, лінійка, косинець, олівець, викрійка, тканина, крейда, шпильки.
Інструкційна картка №13.
Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).
№ з/п Порядок виконання Малюнки |
Знаряддя: деталі крою, оздоблювальні матеріали, швейна машина.
Словник.
Пла́хта — незшита поясна частина жіночого українського національного вбрання в Східній, Південній, Центральній Україні.
З часом цей вид одягу замінили спідниці.
Виготовлялася з полотнищ барвистої клітчатої вовняної тканини.
Плахта — це полотнище довжиною до 4 метрів (довжина 3,6 метри, ширина - 0,71 метри), виткане з пофарбованої вовни. Може бути вишита руками.
Кресленик — це графічний конструкторський документ, що визначає конструкцію виробу, а також містить відомості, необхідні для розроблення, виготовлення, контролю, монтажу й експлуатації виробу, включаючи його ремонт.
Зміст
Інструкційна карта № 1. Інструкційна картка № 1. Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір…………………………………………………1
Інструкційна картка № 2. Сервірування святкового столу………………………………………………………………………………………4
Інструкційна картка № 3. Закусочний стіл. Профітролі з сирним кремом……………………………………………………………………...5
Інструкційна картка № 4. Корисні страви. Смузі з йогуртом та чорницями……………………………………………………………………8
Інструкційна картка № 5. Корисні страви. Фіто батончики…………………………………………………………………………………….10
Інструкційна картка № 6. Страви до свят (до Різдва). Кутя……………………………………………………………………………………12
Інструкційна картка № 7. Еко-торбинка в етнічному стилі…………………………………………………………………………………….13
Інструкційна картка № 8. Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг. Листівка………………………………………………………………...14
Інструкційна картка № 9. Вироби в етнічному стилі. Кракелюр………………………………………………………………………………18
Інструкційна картка № 10. Вироби в етнічному стилі. Апсайклінг……………………………………………………………………………20
Інструкційна картка № 11. Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан…………………………………………………………………….22
Інструкційна картка № 12. Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан…………………………………………………………………….27
Інструкційна картка №13. Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта……………………………………………………………….30
Фото-виставка робіт моїх учнів.
Джима Юлія. Сорочка: вишивка бісером, пошиття.
Фото-виставка робіт моїх учнів.
Шелемба Альона. Рушник - вишивка бісером. Сорочка - вишивка тамбурним швом. Пошиття хлопчачих, українських костюмів.
Фото-виставка робіт моїх учнів.
Виготовлення українських костюмів. Колективна робота. Ці костюми користують попитом, як у дітей так і у дорослих.
Фото-виставка робіт моїх учнів.
Артеменко Анжела, Янок Олександр, Джима Анастасія. Картинки, рушничок - вишивки бісером.
1