Інструкційні картки з технологій.

Про матеріал
Трудове навчання. Обслуговуючі види праці. Технології. Інструкційні картки 10-11кл. А також додаються фото робіт моїх учнів.
Перегляд файлу

 

В інструкційних картках використовуються такі ЗАСТЕРЕЖУВАЛЬНІ ПОЗНАЧКИ:

 

робота з електроприладами. Щоб не отримати електротравму, користуйтеся діелектричним килимком, вмикайте і вимикайте прилади в електромережу тільки сухими руками. Щоб не отримати опіків, не торкайтеся підошви електропраски та  розжареної спіралі електроплитки. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки: закінчивши роботу, обов`язково вимикніть електроприлади з електромережі!

Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"

 

гарячі предмети, гаряча пара. Будьте обережні, якщо треба переставити гарячу каструлю або сковорідку – користуйтесь прихватками! Під час приготування гарячої страви кришку з каструлі відкривайте у напрямку від себе.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"

 

механізми, що обертаються. Приступаючи до роботи зі швейною машинкою, приберіть волосся під косинку, застебніть манжети рукавів. Заправляти шпульний ковпачок, верхню нитку можна тільки установивши швейну машину на холостий хід.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

 

 

гострі предмети. Під час виконання кулінарних робіт обережно поводиться з ножами і виделками: подавати ці предмети можна тільки держаками вперед. Нарізаючи продукти, користуйтесь добре наточеними ножами та Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"обробними дошками. Під час виконання швейних робіт користуйтеся наперстком, ножиці зберігайте у спеціально відведеному місці із зімкненими ріжучими частинами.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"Інструкційна картка № 1.

Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір.

№ з/п                       Порядок виконання                                                                                                                          Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "замочить желатин"Продукти: желатин – 60 г; цукор – 1 кг; лимонна кислота – 1 ч. л.; сода 0,5 ч. л.

Знаряддя: каструля, склянка, ложка, міксер, калька дерев'яних дошок,  кондитерський мішок, ніж.

  1.  Замочіть желатин так, як вказано на упаковці.

 

 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "варити сироп на медленном огне"Сироп. Цукор  залийте  склянкою холодної води. Поставте каструлю на середній вогонь.    Доведіть до кипіння, постійно помішуючи.

 

3.  Зніміть сироп  з вогню, додайте желатин і мішайте суміш до повного розчинення желатину.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Збийте міксером сироп у касрулі"4.  Збийте суміш міксером на середній швидкості. Збивайте 5 хвилин, зробіть перерву на 1-2 хвилини, ще раз збивайте 5 хвилин.


 

5. Додайте в суміш лимонну кислоту, соду та збивайте ще протягом 10 хвилин. Дайте зефірній масі настоятися протягом 20 хвилин.

Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"

Інструкційна картка № 1.

Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір (продовження).

№ з/п                       Порядок виконання                                                                                                                          Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "Викладіть на них зефірну масу на дошки"

6. Дерев'яні дошки злегка змочіть водою. Викладіть на них зефірну масу за допомогою кондитерського мішка.

 

 

 

 

 

Як приготувати зефір: рецепт приготування  в домашніх умовах

7. Коли охолоне, зніміть зефір з дошки ножем, з`єднайте дві між собою за допомогою повидла.

 

 

 

 

 

Пов’язане зображенняСловник.

Гастрономічні желе́ (від фр. gelée  — холодець, гель, желе; пол. Galaretka), також драглі́ продукт харчування з драглистою консистенцією, яку забезпечують гелеутворюючі  властивості добавки  желатину, пектину. 

Желатиновий десерт завжди подається в холодному вигляді, бо спека розріджує желе. В цій прозорій драглеподібній масі інколи заливаються натуральні, відварні або консервовані ягоди і плоди. 

Як замінник желатину використовують крохмаль (як загущувач), але він не має бажаних властивостей — продукт втрачає свою прозорість та концентрацію, які є основоположною особливістю естетичності желе. 

Желе бувають солодкі і солоні. Їх готують з соків, фруктово-ягідних відварів, сиропу, варення, екстракцій, есенцій, молока, сметани. Желе можуть бути багатошарові чи мозаїчні.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"

Інструкційна картка № 2. 

Сервірування святкового столу.

 № з/п                        Порядок виконання                                                                                                                Малюнки

  1. Як грамотно сервірувати святковий стілНакрийте стіл відпрасованою скатертиною.
  2. Спочатку на центральне місце, на відстані не менше двох сантиметрів від краю столу, поміщається декоративна тарілка сервірування.
  3. На неї ставлять тарілку для закуски або супу.
  4. Для супу-пюре подають супову тарілку, а для прозорих супів і бульйонів – чашку.
  5. Зліва вгорі, у восьми сантиметрах від декоративної, ставлять маленьку пиріжкову тарілку для хліба та масла.
  6. Столові прибори, які знадобляться під час їжі, розкладають по краях тарілки сервіровки. Виделки кладуть ліворуч ріжками вгору, а ножі – праворуч  лезом до тарілки. Крайнім від тарілки лежить прилад, який знадобиться першим, тому за ними кладуть закусочні виделку і ніж, потім рибні та столові.
  7. Пов’язане зображенняЛожка для супу розміщується зверху від тарілки сервіровки, якщо ж десерт запланований – праворуч від ряду ножів. Десертні і фруктові прилади розташовують над закусочною тарілкою – паралельно краю столу.
  8. Келихи розташовуються праворуч і зверху від тарілки сервіровки. На відстані півтора сантиметра від кінчика ножа ставиться келих для мінеральної води або соку. Потім під кутом 45 градусів від краю столу – келих для інших напоїв. Тут працює той же порядок, що і з приладами: першим  використовують дальній  від тарілки  келих.
  9. У кожного гостя повинна бути індивідуальна серветка, яку потрібно красиво скласти і в кінці сервіровки  покласти на закусочну тарілку.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"Інструкційна картка № 3.

Закусочний стіл. Профітролі з сирним кремом.

№ з/п                                  Порядок виконання                                                                                                        Малюнки

нагріваємо молокоПродукти для заварного тіста: молоко (3,5%) – 60 г; вода чиста – 60 г; масло вершкове –     50 г; борошно (пшеничне в/ґ) – 9 столових ложок; яйця курячі – 3 шт.; сіль – щіпка.

Для начинки: сир (9%) – 200 г; вершки (10%) – 60 г; цукор ванільний -  1 пакетик; цукор –      3 столові ложки; цукрова пудра.

Знаряддя: деко; пергаментний папір; каструля; ніж; лопатка дерев'яна; міксер; кондитерський шприц (або мішечок); сервірувальне блюдо.

Приготування профітролей з сирним кремом:

1 крок: Готуємо заварне тісто.

відокремлюємо білки Ставимо на середній вогонь каструлю з водою, додаємо молоко, дрібку солі. Як тільки почне 

кипіти,  викладаємо шматочки вершкового масла і чекаємо, коли воно розтопиться.

 Потім акуратно добавляємо пшеничне борошно, постійно помішуємо до утворення 

однорідної маси.

Тісто треба вимішувати дерев'яною лопаткою близько хвилини.

Після цього знімаємо каструлю з вогню. У нас повинно вийти пружне тісто.

додаємо жовткиУ яєць відокремлюємо білки від жовтків.

Нам знадобиться приблизно 3 жовтки і 2 білки.  

Точну кількість яєць сказати не можна, так як все залежить від якості борошна і розміру яєць .

Вводимо в тісто по одному жовтки, збиваючи  міксером, а потім додаємо білки і ретельно

перемішуємо.

 

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"

 

Інструкційна картка № 3.

Закусочний стіл. Профітролі з сирним кремом (продовження).

№ з/п                                  Порядок виконання                                                                                                        Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "запікаємо профітролі"2 крок: Запікаємо профітролі.

Ставимо розігрівати духовку до температури 150 градусів.

Беремо деко і застеляємо його пергаментним папером.

збиваємо до однорідної масиЗаварне тісто перекладаємо в кондитерський шприц або мішечок, а потім викладаємо його на деко; профітролі повинні бути розміром з волоський горіх, а відстань між ними повинна бути приблизно 3-4 см. Ставимо запікати в духовку приблизно на 20 хвилин.

 

3 крок: Готуємо сирний крем.

За допомогою міксера перемішуємо сир з вершками, потім додаємо цукор і ванілін,  збиваємо до утворення однорідної сирної маси.

додаємо цукорПотім перекладаємо крем у кондитерський шприц і відправляємо в холодильник на пару хвилин.

 

4 крок: Готуємо профітролі з сирним кремом.

Дістаємо готові профітролі з духовки, чекаємо, коли  вони трохи охолонуть. Потім кожен злегка надрізаємо ножем і випускаємо повітря.

Через цей отвір наповнюємо профітролі сирним кремом і викладаємо на сервірувальне блюдо.

 

подаємонаповнюємо кремом5  крок: Подаємо профітролі з сирним кремом.

Зверху профітролі можна посипати цукровою пудрою або полити шоколадною глазур'ю. Заварюйте ароматний чай або каву і кличте гостей до столу.

 

 

Словник

Закусочний стіл - закусочні кульки, шпажки, профітролі, тарталетки, бутерброди, асорті тощо.

Профітролі (фр. profiterole, profit — «вигода», «користь») — невеликі (менше 4 см у діаметрі) кулінарні вироби французької кухні із заварного тіста з різними начинками: заварний крем, салат, гриби, м'ясо.

 

 

Пов’язане зображенняПов’язане зображення

 

   Пов’язане зображення                                                       Пов’язане зображення

   

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"

Інструкційна картка № 4. 

Корисні страви. Смузі з йогуртом та чорницями.

 № з/п                                  Порядок виконання                                                                                                         Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "блендер для смузі"Продукти: 3 столових ложки чорниць (або чорної смородини);

1 склянка апельсинового або ананасового соку;

250 грамів  нежирного йогурту; 1 чайна ложка дикого меду.

Знаряддя: блендер, ложки, склянка.

Змішуєте всі інгредієнти  блендером до консистенції смузі.

 

Смузі з полуницями та пшеничними проростками

 

Продукти: 1 склянка нежирного молока або кефіру; 4 столові ложки нежирного йогурту

без добавок; 3-5 ягід полуниці; 2 чайні ложки пшеничних проростків;

2 чайні ложки дикого меду.

 

  1. Все змішуємо блендером.

 

smuzi-2.jpg (79.54 Kb)Творче завдання. Вигадайте свій рецепт і приготуйте смузі для схуднення. Це дуже просто і цікаво.

Не обмежуйтеся запропонованими рецептами, придумуйте свої, експериментуйте, додавайте інгредієнти, які Вам більше смакують.

Словник

 

Корисні страви  -  фіто батончики, корисні напої, соки, смузі, молочні коктейлі.

 

Смузі – це коктейль, який є поживним сніданком, ситним обідом, легкою вечерею і неповторним десертом. Схуднути за допомогою смузі легко та смачно.

 ÐŸÐ¾Ð²â€™ÑÐ·Ð°Ð½Ðµ зображення            Пов’язане зображення

 

Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"Інструкційна картка № 5. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "нож столовий"

Корисні страви. Фіто батончики. 

 № з/п               Порядок виконання                                                                                      Малюнки

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/1.jpgПродукти: сухофрукти: курага, родзинки, чорнослив, фініки,

інжир — загальна вага — 150 г; волоські горіхи — ½ склянки;

 вівсяні пластівці — 1 склянка; 1 стиглий банан; мед — 1—2 ч.л.

 

 

 

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/2.jpg

Приготування:

 

1. Підготувати сухофрукти: промити в холодній воді, потім — у гарячій.

 

2. Нарізати сухофрукти, подрібнити горіхи.

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/3.jpg

 

3. Почистити банан і приготувати пюре (розім'яти виделкою).

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/4.jpg

Інструкційна картка № 5.

   Корисні страви.  Фіто батончики (продовження).

 № з/п                 Порядок виконання                                                                           Малюнки

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/5.jpg

4. Змішати пюре, сухофрукти, горіхи, мед.

 

5. Додаючи по ложці вівсяні пластівці, замісити масу.

 

6. Масу викласти на пергаментний папір, розрівняти на листі шаром 1—1,5 см.

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/6.jpg

7. Поставити в духовку на найменший вогонь.

 

 

8. Через 30—40 хв., коли з маси випарується зайва волога, лист вийняти з духовки.

Результат пошуку зображень за запитом "фіто батончик приготування"Після охолодження нарізати на батончики.

 

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/05-2016/9.jpg

9. Загорнути батончики у кондитерський папір. Найкраще зберігати батончики в холодильнику. Зберігаються вони дуже довго.

Результат пошуку зображень за запитом "кастрюля на плиті рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "нож столовий"

Інструкційна картка № 6

Страви до свят (до Різдва).  Кутя.  

 № з/п                 Порядок виконання                                                                                 Малюнки

Кутя рецепт

Продукти: пшениця, мак, волоські горіхи, мед, родзинки, вода або узвар.

 

Знаряддя: миска, ложка, каструля, ступка, виделка. 

 

 

Приготування:

 

  1. Пшеницю відварюємо так, щоб вона була м’якою, але не розвареною.

Фото приготовления рецепта: Кутья на Рождество - шаг №6Розминаємо мак, щоб з нього "пішло молочко".

 

 

 

 

 

  1. Тим часом подрібнюємо волоські горіхи і розпарюємо родзинки.

Змішуємо все, додаємо кілька ложок меду і ретельно перемішуємо.

Фото приготовления рецепта: Кутья на Рождество - шаг №5

 

 

  1. Заливаємо отриману кутю невеликою кількістю теплої кип’яченої води або узваром.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"Фото приготовления рецепта: Кутья на Рождество - шаг №8Інструкційна картка № 7.

Еко-торбинка в етнічному стилі. 

 № з/п                 Порядок виконання                                                                             Малюнки

 

https://mozok.click/uploads/9-trudove-navchannia-pelageychenko/9-trudove-navchannia-pelageychenko-310.jpgМатеріали та інструменти: лляна тканина, матеріал для підкладки, нитки для шиття, шпильки, ножиці, лінійка.

Знаряддя: олівець, ножиці, швейна машина, голки, шпильки, булавки.

 

 

 

  1. На папері зробити викрійку деталей майбутнього виробу: основної частини (полотно 700 х 400) та ручки (800 х 60).

 

https://mozok.click/uploads/9-trudove-navchannia-pelageychenko/9-trudove-navchannia-pelageychenko-311.jpg

  1.  Задню і передню сторони торбинки потрібно зшити між собою.

 

 

  1. Тканину для ручки слід скласти, загинаючи краї всередину, прострочити по всій довжині і пришити до торбинки.

 

 

  1. Всередину у виріб вшивають підкладку подвійною строчкою зверху.

 

 

  1. Оздобити торбинку можна вишивкою, аплікацією чи іншими декоративними елементами і техніками в обраному етнічному стилі.

Пов’язане зображення

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Інструкційна картка № 8.

Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг. Листівка. 

 № з/п                          Порядок виконання                                                                                 Малюнки

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 1Знаряддя: скрап-папір; кольоровий картон; акварельний папір; фарби; стрічки; блискітки чи  ґудзики; паперовий метелик; діркопробивач; ножиці; чорна ручка; пензлик; олівець; лінійка; клей-олівець; термоклей.

 

 

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 2Майстер-клас: виготовляємо листівку крок за кроком

 

1. Візьми акварельний папір та розмалюй його фарбами. Краще підійде акварель, але можеш використати також гуаш або акрил.

 

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 3

2. Отриманий кольоровий аркуш зігни навпіл.

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 4Інструкційна картка № 8.

Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                             Малюнки

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 5

 

  1. Зі скрап-паперу виріж два прямокутники: 12х18 см та 12х6,5 см.

 

 

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 6

 

  1. На акварельний аркуш наклей прямокутник 12х18 см.

 

 

 

 

  1. Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 7На більший прямокутник наклей менший.

 

 

 

 

  1. Наклей ширшу стрічку.

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 8

 

 

  1. Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 8Розмісти вузьку стрічку. Прикрась її бантиком.

 

Інструкційна картка № 8.

Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг (продовження). Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

 № з/п                          Порядок виконання                                                                Малюнки

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 108. З кольорового картону виріж квадрат 6х6 см, а з акварельного паперу -  квадрат 5х5 см. Менший квадрат розмалюй.

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 119. На більший квадрат наклей менший, на ньому чорною ручкою напиши «Happy Birthday».

10. Наклей цей квадрат на листівку.

 

Скрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 1211. Діркопробивачем виріж фігурки,  якими ти прикрасиш листівку.

 

 

Пов’язане зображенняСкрапбукінг, майстер клас: листівка з днем народження своїми руками. Фото 1312. Наклей ґудзики, блискітки, паперового метелика або фігурки, зроблені діркопробивачем, на листівку за допомогою термоклею.

 

Словник

Скрапбукінг - це вид ручної творчості, що полягає у виготовленні та оформленні сімейних чи особистих фотоальбомів. 

 

Скрапбукінг - це своєрідний спосіб збереження і передачі окремих історій за допомогою особливих візуальних і тактильних прийомів замість звичайного оповідання, що передається «з уст в уста».

 

       Результат пошуку зображень за запитом "Скрапбукінг"         Пов’язане зображення

 

 

Інструкційна картка № 9.

Вироби в етнічному стилі. Кракелюр. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

 № з/п                          Порядок виконання                                                                   Малюнки

Картинка на серветціЧиста, суха дошкаЗнаряддя: обробна дощечка, серветки, акрилова фарба;  лак захисний, будь-який акриловий; клей ПВА, губка, марля, праска, фен, наждачний папір; по бажанню: желатин, оцет, яєчний білок.

  1. Серветка складається з трьох шарів. Акуратно відокремлюємо верхній.

І руками  обриваємо-відщипуємо рівний край, щоб став нерівним, приміряємо до дощечки. І робимо швидкий декупаж:

А) намазуємо дощечку клеєм ПВА;

ПріміркаФон картинкиБ) охайно викладаємо зверху картинку;

В) зверху кладемо шар марлі і прасуємо праскою.

Г) зверху ще шар ПВА, сушимо.

2. Робимо фон. Беремо на палітру найтемніший колір, який присутній на зображенні. Для нашої африканки  це темний теракот. Губкою робимо фон навколо картинки відтисками.

Контраст тріщин3. Коли фарба висохне, покриваємо всю поверхню товстим шаром ПВА. І чекаємо, поки він майже висохне.

Ефект кракле4. Коли клей   майже висох, покриваємо його тонким шаром фарби. Вона повинна бути контрастною по відношенню до попередньої (теракот  світло-жовтий).

5. І вже можемо досушувати феном. Через  кілька хвилин поверхня покриється тріщинами.

6. Ефект кракле з ПВА буде, як на фото. Залишилося пройтися наждачним папером, щоб вирівняти поверхню, потім покрити захисним лаком. Перед тим, як покривати фінішним лаком, можна втерти злегка в тріщини більш темний відтінок того ж теракота (чорний + червоний).

    

Словник

 

 

Кракелю́р (фр. craquelure, від craquelé — «потрісканий», «порепаний»; італ. crettatura) — тріщинки, які з часом утворюються на витворах мистецтва, переважно в олійному живописі, а також на кераміці. Окрім випадків старіння творів мистецтва, можливе також свідоме нанесення кракелюру з естетичною метою.

 

 

Пов’язане зображенняПов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "Кракелю́р"

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Інструкційна картка № 10.

Вироби в етнічному стилі. Апсайклінг.  Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок" 

 № з/п                          Порядок виконання                                                                       Малюнки

спідниця з джинсівЗнадобиться: 2 пари джинсів; швейні матеріали: нитки, голка,  ножиці, шпильки; швейна машина; оверлок.

1. Крокові шви у джинсів потрібно акуратно розпороти. 

2. У  першої пари відрізати верхню частину, трохи нижче задньої  кишені – вийде 2 деталі.

3. Друга пара джинсів буде служити основою для спідниці. Штанини по крокових зрізах потрібно загнути як на фото.

спідниця з джинсів своїми руками4. А під штанини (спереду і ззаду) підкласти деталі від першої пари джинсів таким чином, щоб бічні шви цих деталей стали центрами. Вирівняти деталі і сколоти шпильками.

5. Далі необхідно прострочити скріплені деталі спідниці на швейній машинці оздоблювальною строчкою на 0,1 мм від згину. Після цього виріб треба вивернути і все зайве відрізати таким чином, щоб припуски на шви з виворітнього боку були 1,5 см. Відкриті зрізи слід обметати на оверлоці або обробити зигзагоподібним рядком.

6. Перераховані дії слід виконати для передньої і задньої частин спідниці. Залишилося приміряти спідницю, намітити лінію підшивання низу, заметати і підшити низ. Тепер можна приміряти обновку. Див. на фото, які спідниці можна зшити, використовуючи в якості декору оборки, вишивання або в'язання.

 

Словник

 

Апсайклінг - це вид  творчості, що дарує «друге життя» старим речам.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "розкрій деталей спідниці розширеної донизу"

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Інструкційна картка № 11.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан.

 № з/п                          Порядок виконання                                                                     Малюнки

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 

 

Для плетіння ґердану за даною схемою нам знадобиться бісер 5-ти кольорів: два контрастних кольори (у мене темно-зелений і білий) і три кольори для плавного переходу від одного кольору до іншого (у мене: зелений, блакитний і блідо-блакитний).

Витрата бісеру: близько 10 грамів  білого, блакитного, блідо-блакитного і зеленого і 20 грамів  темно-зеленого.

Крім того, для плетіння нам знадобиться спеціальна голка для бісероплетіння і мононитка.


 

Техніка плетіння ґердану.

 

  1. Почнемо з плетіння медальйона по схемі.

 

 

 

 

Інструкційна картка № 11.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження). Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

 № з/п                          Порядок виконання                                                                        Малюнки

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 Отже, наберемо на голку бісеринки першого ряду.

 

 

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

  1. Наберіть на голку одну бісеринку другого ряду, протягніть голку через останню бісеринку першого ряду і знову через першу бісерину другого ряду.

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 

  1. Ми сплели два ряди. Бісеринки поки ще лягають не дуже рівно, на початку низання найчастіше так і буває. Але потім бісеринки будуть орієнтуватися в одному напрямку.

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Інструкційна картка № 11.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                       Малюнки

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

  1. Переходимо до нанизування третього ряду. Робимо в такому ж порядку, як і другий.

 

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

Три ряди готові.

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

  1. Далі плетемо, згідно схеми,  до 20 ряду. Як бачите, бісерини лягають рівно.

 

  1. У 20 ряду починаємо зменшувати кількість бісеринок. Для цього першу бісерину 20 ряду прикріплюємо до передостанньої бісерини 19 ряду і плетемо далі за схемою.

 

 

 

Інструкційна картка № 11.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження). Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

 № з/п                          Порядок виконання                                                       Малюнки

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 

 

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 

  1. Коли медальйон готовий, можна до нього прикріпити бісерні китиці.

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

 

 

  1. Сплетіть за схемою 2 бісерні стрічки.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Інструкційна картка № 11.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                    Малюнки

 

 

  1. З'єднайте  деталі між собою. 

 

 

 

 

 

Плетем гердан (гайтан) из бисера без станка. Схема плетения и мастер-класс.

  1. Протягніть між ними нитки з нанизаним бісером.

 

 

 

 

 

 

  1. Так як у стрічок підстава трикутна, то і кількість бісеринок на нитках буде змінюватися: зменшується на одну в кожній наступній нитці, а від центру додається по одній.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Інструкційна картка № 12.

Вироби з бісеру. Прикраси. Ґердан. 

 № з/п                          Порядок виконання                                                               Малюнки

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/gerdan_iz_bisera_shema.jpg         Знаряддя: бісер чорного, білого, зеленого, жовтого, блакитного, червоного, синього кольорів; стеклярус бірюзового тону; нитка для бісеру або волосінь; голка; верстат.

 

1. Порізати ниточку білого кольору на 28 частин.

2. Їх об'єднати в зв'язку, натягнути на другому краї верстата для бісеру. Просунути всі нитки в отвір з одного боку опори і підтягнути в зворотному, стягнути їх і закріпити, як демонструє схема.

3. Зав'язати основну волосінь на проміжку 12 см від внутрішньої лінійки. Далі можна ткати медальйон з бісеру за малюнком (рис. 15 а).

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/gerdan_iz_bisera_shema_1.jpg4. Вставити дві ниточки крізь зовнішню лінію медальйона, а також затягнути їх у верстат опори для ґерданів (рис.16).

5. Всі ниточки підстави розкласти на дві секції, в кожній по 16 штук бісерин. Нанизати на кожні дві нитки по 9 штучок стеклярусу, що чергується з бісером: ґердан слід починати, а також закінчувати намистинами (їх повинно бути по 10 примірників на будь-яку пару волосіні).

 6. Стягнути ниточки і починати  плести бісерну нашивку на кожній зв'язці ниток, як описують схеми (рис. 15 б). З усіх боків необхідно з'єднати парами 4 нитки і порахувати 2 волосіні за 1.

7. Коли робота з орнаментами бісеру буде закінчена, всі ниточки можна розділити на 12 видів - по 6 над будь-якою прикрасою. На кожну категорію ниток потрібно надіти по 9шт. стеклярусу, змінюючи чорним бісером (починаючи і закінчуючи намистинками  попереднього ступеню).

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Інструкційна картка № 12.

Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                  Малюнки

  1. https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/gerdan_iz_bisera_shema_1.jpgЗавершити ґердан шляхом плетіння двома шматочками тканої стрічки потрібної довжини (десь 60 рядів - рис. 17), які по закінченню плетіння потрібно прибрати з верстата і обережно зметати. Краї необхідно добре підрівняти.

 

 

 

 

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/gerdan_iz_bisera.jpg9. Прикрашаємо наш ґердан. Тепер волосінь низу медальйона слід декорувати тасьмою. Для цього потрібно протягнути ниточку в голку, нанизати трохи різного бісеру, а також стеклярус для бахроми. Просунути нитку наверх на декілька ліній ґердан в довжину підстави і стягнути їх поруч з ниткою для плетіння. Потім можна пропустити волосінь через бісер і знову зав'язати, кінчики зрізати. Бісерне рукоділля ґерданів нарешті завершилося. Тепер тільки залишилося підібрати під них відповідний одяг.


 

 

Словник.

 

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/gerdan_iz_bisera.jpgҐерда́н (від тур. gerdan — «шия») — шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну чи волосяну основу, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент. Синоніми  ґерда́ник, ґерда́нка, ґе́рда, лу́чка, си́лянка, сильо́ванка, силенка, плете́нка, плеті́нка, драби́нка, о́чко, га́лочка, пу́пчики, ла́нка.

Мононитка - це одиночна нитка, яка не може бути поділена на більш дрібні елементи у поздовжньому напрямку без її руйнування, та придатна для безпосереднього використання у текстильному виробництві.

Підстава - головне, на чому базується, основується що-небудь.

Рису́нок, скорочнено Рис. — геометричний (або схематичний) малюнок, виконаний переважно олівцем або за допомогою комп'ютера. Зазвичай технічні креслення в роботах описуються як рисунок, а не малюнок.

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"

Інструкційна картка №13.

Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта.   

 № з/п                          Порядок виконання                                                                           Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "знімання мірок для спідниці"Знаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір, тканина, оздоблювальні матеріали, швейна машина, крейда.

Для спрощення записів мірок застосовуються  умовні позначення.

1. Обхват талії (От).

2. Обхват стегон (Ос).

3. Півобхват талії (Ст). Вимірюють повний обхват талії горизонтально по найвужчому місцю тулуба. Результат записують у половинному розмірі.

4. Півобхват стегон (Сс). Вимірюють повний обхват стегон горизонтально по виступаючим точкам сідниць та з урахуванням виступу живота. Результат записують у половинному розмірі.

5. Довжина виробу (Дв). Сантиметрова стрічка проходить по правому боку від лінії талії до рівня бажаної довжини виробу. Результат записують у повному розмірі.

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок".

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Інструкційна картка №13.

Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                             Малюнки

https://history.vn.ua/pidruchniki/tytashinskii-technologies-10-class-2018/tytashinskii-technologies-10-class-2018.files/image161.jpgЗнаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір, гумка.

Послідовність побудови кресленика прямої спідниці.

https://history.vn.ua/pidruchniki/tytashinskii-technologies-10-class-2018/tytashinskii-technologies-10-class-2018.files/image160.jpg

https://history.vn.ua/pidruchniki/tytashinskii-technologies-10-class-2018/tytashinskii-technologies-10-class-2018.files/image162.jpg

Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"

Інструкційна картка №13.

Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                         Малюнки

Знаряддя: сантиметрова стрічка, ножиці, лінійка, косинець, олівець, папір.

 

Результат пошуку зображень за запитом "моделювання спідниці розширеної донизу"Виконати за схемою:

 

  1. Розрізати.

 

  1. Розсунути, зафіксувати нову модель спідниці.

 

  1. Підписати назви ліній за зразком:

 

Результат пошуку зображень за запитом "схема розкладки на тканині спідниці трапеція"

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"

Інструкційна картка №13.

Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                         Малюнки

Результат пошуку зображень за запитом "розкрій деталей спідниці розширеної донизу"Знаряддя:  ножиці, лінійка, косинець, олівець, викрійка, тканина,  крейда,  шпильки.

 

 

  1. Приколоти деталі викрійки спідниці до тканини.

 

 

http://ito.vspu.net/duplomni_rob/html/blank_version/Dokumentu/diplomu/braslavec.files/image057.gif

  1. Обкрейдувати деталі викрійки. Врахувати припуски на шви.

 

 

  1. Розкроїти плахту.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ножиці, ніж графічний рисунок"Результат пошуку зображень за запитом "шестерня графічний рисунок"

Інструкційна картка №13.

Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта (продовження).

 № з/п                          Порядок виконання                                                                         Малюнки

 

          Знаряддя:  деталі крою, оздоблювальні матеріали, швейна машина.

https://history.vn.ua/pidruchniki/tytashinskii-technologies-10-class-2018/tytashinskii-technologies-10-class-2018.files/image159.jpg

 

  1. Деталі плахти обробити навскісною бейкою.

 

  1. Верхній зріз та пояс обробити бейкою.

 

 

  1. ВТО готового виробу.

 

 

 

 

 

 

Словник.

 

https://history.vn.ua/pidruchniki/tytashinskii-technologies-10-class-2018/tytashinskii-technologies-10-class-2018.files/image159.jpgПла́хта — незшита поясна частина жіночого українського національного вбрання в Східній, Південній, Центральній Україні.

 

З часом цей вид одягу замінили спідниці.

 

Виготовлялася з полотнищ барвистої клітчатої вовняної тканини.

 

Плахта — це полотнище довжиною до 4 метрів (довжина 3,6 метри, ширина - 0,71 метри), виткане з пофарбованої вовни. Може бути вишита руками.

 

 

 

 

 

Кресленик — це графічний конструкторський документ, що визначає конструкцію виробу, а також містить відомості, необхідні для розроблення, виготовлення, контролю, монтажу й експлуатації виробу, включаючи його ремонт.

 

Результат пошуку зображень за запитом "схема розкладки на тканині спідниці трапеція"

 

 

 

Зміст

 

Інструкційна карта № 1. Інструкційна картка № 1. Кенді бар (кондитерські вироби). Зефір…………………………………………………1

 

Інструкційна картка № 2. Сервірування святкового столу………………………………………………………………………………………4

 

Інструкційна картка № 3. Закусочний стіл. Профітролі з сирним кремом……………………………………………………………………...5

 

Інструкційна картка № 4. Корисні страви. Смузі з йогуртом та чорницями……………………………………………………………………8

 

Інструкційна картка № 5. Корисні страви. Фіто батончики…………………………………………………………………………………….10

 

Інструкційна картка № 6. Страви до свят (до Різдва).  Кутя……………………………………………………………………………………12

 

Фото приготовления рецепта: Кутья на Рождество - шаг №8Інструкційна картка № 7. Еко-торбинка в етнічному стилі…………………………………………………………………………………….13

 

Інструкційна картка № 8. Вироби в етнічному стилі. Скрапбукінг. Листівка………………………………………………………………...14

 

Інструкційна картка № 9. Вироби в етнічному стилі. Кракелюр………………………………………………………………………………18

 

Інструкційна картка № 10. Вироби в етнічному стилі. Апсайклінг……………………………………………………………………………20

 

Інструкційна картка № 11. Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан…………………………………………………………………….22

 

Інструкційна картка № 12. Вироби в етнічному стилі. Прикраси. Ґердан…………………………………………………………………….27

Інструкційна картка №13. Дизайн сучасного одягу. Одяг в етностилі. Плахта……………………………………………………………….30

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "Корисні страви"

 

 

                        Фото-виставка робіт моїх учнів.

 

            E:\Camera\IMG_20180322_141544.jpg            E:\Camera\IMG_20180221_120959.jpg

                                                                  Джима Юлія. Сорочка: вишивка бісером, пошиття.       

                                          Фото-виставка робіт моїх учнів.

 

  E:\ФОТО-збірник\Camera\IMG_20180524_084951.jpg  E:\фотогр\Camera\IMG_20170411_140859.jpg  E:\Camera\IMG_20171013_141921.jpg

Шелемба Альона. Рушник - вишивка бісером.  Сорочка - вишивка тамбурним швом.  Пошиття хлопчачих,  українських костюмів.

 

                     Фото-виставка робіт моїх учнів.

 

             https://i.mycdn.me/image?t=3&bid=803388529070&id=803388529070&plc=WEB&tkn=*4AIe1kN11KGszVj9_OlsrgLcS58     https://i.mycdn.me/image?t=3&bid=803388529326&id=803388529326&plc=WEB&tkn=*tEIaBqYKozyswDKW3-y1zZW2b3w   

               Виготовлення  українських костюмів.   Колективна робота.    Ці костюми користують попитом, як у дітей так і у дорослих.

               Фото-виставка робіт моїх учнів.

E:\ФОТО-збірник\Camera\IMG_20180524_083837.jpg   E:\ФОТО-збірник\Camera\IMG_20180524_084303.jpg   E:\фото з камери  новоготелефону\Camera\IMG_20170519_124212.jpg

        Артеменко Анжела, Янок Олександр,  Джима Анастасія. Картинки, рушничок - вишивки бісером. 

1

 

docx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
1759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку