Інтегроване заняття на тему: Нітроген та його сполуки.

Про матеріал
Метод проведення: Ділова гра «Урок-суд». Навчальна мета: закріпити знання про будову молекули Нітрогену та поширення в природі. Узагальнити хімічні властивості Нітрогену та отриманих на його основі сполук. Показати всебічне застосування сполук Нітрогену, особливо наголосити на проблему забруднення продуктів харчування нітратами, на негативний вплив деяких сполук Нітрогену на здоров'я людини. Виховна мета: виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, формувати вміння застосовувати знання хімії у повсякденному житті. Розвиваюча мета: розвивати вміння використовувати хімічні речовини в гранично-допустимих концентраціях, які б не приносили шкоди здоров'ю. Використовувати додаткову літературу.
Перегляд файлу

Інтегроване заняття

Тема: Нітроген та його сполуки.

 

Метод проведення: Ділова гра «Урок-суд».

Навчальна мета: закріпити знання про будову молекули Нітрогену та поширення в природі. Узагальнити хімічні властивості Нітрогену та отриманих на його основі сполук. Показати всебічне застосування сполук Нітрогену, особливо наголосити на проблему забруднення продуктів харчування нітратами, на негативний вплив деяких сполук Нітрогену на здоров'я людини.

Виховна мета: виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, формувати вміння застосовувати знання хімії у повсякденному житті.

Розвиваюча мета: розвивати вміння використовувати хімічні речовини в гранично-допустимих концентраціях, які б не приносили шкоди здоров'ю. Використовувати додаткову літературу.

Обладнання: мультимедійний програвач, комп'ютер.

Між предметні зв'язки: біологія, екологія, основи медичних знань, ОБЖ, інформатика, історія.

Тип заняття: узагальнення і систематизація знань. Ділова гра «Урок-суд».

Діючи особи: Суддя, секретар, прокурор, адвокат, підсудний, свідки Гідроген, Оксиген, Карбон, Фосфор, Сульфур.

Епіграф: «Щоб удосконалювати розум, потрібно більше роздумувати, ніж заучувати».

                                                             Демокріт

 

ПЛАН ЗАНЯТТЯ:

  1. Організація групи.
  2. Оголошення теми, мети і форми проведення заняття.
  3. Ділова гра «Урок-суд».
  4. Підведення підсумків, оцінка роботи студентів.
  5. Домашнє завдання.

1. Організація групи.

  1. Оголошення теми, мети і форми проведення уроку.
  2. Ділова гра «Урок-суд».

 

Викладач. Сьогодні ми проведемо узагальнююче заняття з теми «Підгрупа Нітрогену». Вас очікує незвичайне заняття – зараз ви опинитесь в залі суду. Вам відведена роль журналістів. Щоб виконати завдання редакції необхідно заповнити таблицю «Позитивна та негативна роль Нітрогену та його сполук».

Роль нітрогену та його сполук

Позитивна

Негативна

 

 

 

До судової зали заводять підсудного Нітрогена. Заходить суддя.

Секретар суду: - Прошу всіх встати суд іде. Судове засідання веде: суддя Бінєвска Ольга Миколаївна, за участю прокурора, адвоката при секретареві.

Суддя: - Органи судового слідства передали до суду справу про звинувачення Нітрогена і його сполук у негативному впливі на живі організми в першу чергу на організм людини. -   Чи з'явилися до суду запрошені свідки?

Секретар: - Свідки з'явилися всі та попереджені про правила поведінки в суді.

Суддя: - Встаньте, будь-ласка, підсудний. Встановлюється особа підсудного Нітрогена.

Нітроген: - Я хімічний елемент головної підгрупи 5 групи ПС елементів Д.І.Менделєєва. Прописаний і постійно проживаю у другому періоді і в п'ятій групі. Я є одним із основних компонентів повітря. Об'ємна частка мене у повітрі складає понад 78%. Я входжу до складу різних неорганічних і органічних сполук. У вільному утворюю одну просту речовину - молекулярний азот N2, де цих два атоми досить міцно зв'язані між собою потрійним зв'язком.

Нежиттєвим я вважався, І в білках, і у мікробах,

Та довести постарався, І ґрунтових навіть пробах

Щоб без атомів моїх Заховався в аміак

Не було б ніде Називають мене як?

Організмів. Я в повітрі, (Нітроген. Азот)

І в кислотах, і в селітрі,

Суддя: - Розпочинаємо судове слідство. Прошу прокурора оголосити звинувачення.

Прокурор: - Підсудний Нітроген обвинувачується по статті 1/17 Кримінального кодексу України в утворенні сполук, які негативно впливають на здоров'я людини, викликаючи важкі отруєння та захворювання органів дихання; серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, шкіри, порушення транспортної дії крові, онкологічні захворювання та інші.

Суддя: - Нітроген, чи зрозуміли Ви у чому Вас звинувачують?

Підсудний Нітроген: - Так, Ваша честь, зрозумів, але насправді я нічого протизаконного не роблю, я стараюся лише принести людям користь. Я хімічний елемент, який поряд з іншими є основним, що становить основу живих організмів (амінокислоти, білки). Сполуки мої з іншими елементами широко використовуються людиною і тому їх у великій кількості виробляє хімічна промисловість. Особливо це стосується амоніаку, нітратної кислоти і її солей, мінеральних добрив, лікарських препаратів. Я є складовою частиною більшості вибухових речовин, не підтримую горіння, мною не можна дихати. І в той же час я є невід'ємним елементом життя, бо саме я - складова частина білків - основного «будівельного» матеріалу тіла кожної живої істоти на Землі. Але в тому, що деякі мої сполуки мають небажаний вплив на живі організми винен не я, а люди, які мають погані знання з хімії і не вміло використовують мої сполуки, тому завдають величезної шкоди своєму здоров'ю та навколишньому середовищу. У мене все пане суддя.

Суддя: - Переходимо до опитування свідків. Пане судовий розпоряднику, запросіть до судової зали свідка Гідрогена (до судової зали заходить Гідроген). Свідок Гідроген, я хочу Вас попередити що Ви несете кримінальну відповідальність за неправдиві і неповні свідчення. Які стосунки у Вас з підсудним Нітрогеном? Що можете сказати про його звинувачення?

Гідроген: - Я перший елемент у ПС Д.І.Менделєєва, можу перебувати у головних підгрупах першої або сьомої групи. Так, дійсно я з Нітрогеном перебуваю у дружніх стосунках. Ми утворюємо спільну сполуку - амоніак. Але скільки ми натерпілися, які тортури завдала нам людина, щоб отримати амоніак. В промисловості за екзотермічною реакцією, при температурі 450°С та тиску 30 МПа ми сполучилися в одне ціле (на дошці записує рівняння реакції N2 + ЗН2 ↔2NНз + Q). Мене вилучили розкладаючи насичені вуглеводні при високій температурі, а Нітроген - внаслідок перегонки зрідженого повітря. Утворений нами амоніак - безбарвний газ з різким запахом, при температурі -33,4°С він переходить у рідкий стан. В хімічних реакціях він активний і утворює ряд цінних сполук, корисних людині: NHз + Н20 ↔NН4ОН - аміачна вода. 10% розчин якої використовують у медицині під назвою нашатирний спирт. Крім того це засіб від мурашиних і бджолиних укусів (реакція нейтралізації). Нашатирний спирт дають вдихати коли людина знепритомніла. З кислотами амоніак утворює солі амонію, які використовують як азотні добрива:

NH3 + НСІ   NН4С1      хлорид амонію

NН3 + Н2S04(NH4)2SO4 сульфат амонію

NH3NO3NH4NOз   нітрат амонію

Але крім цього молекули амоніаку невеликі за розмірами, легко проникають крізь клітини мембран і стають конкурентами багатьох біолігандів у координації з йонами металів. Це призводить до тяжких захворювань незворотного характеру.

За ушкодженням дихальної системи в організмі розвиваються гіпоксичні зміни (нестача кисню), які призводять до порушення обміну речовин всього організму, проте найбільше ушкоджуються клітини кори великих півкуль мозку.

Пара амоніаку подразнює органи дихання, очі, шкіру. Основні ознаки отруєння: прискорене серцебиття, порушення частоти пульсу, нежить, кашель, різь у очах і сльозотеча, важке дихання, а при тяжкому отруєнні - нудота і порушення координації руху, маревний стан. При високих температурах можлива смерть.

Тому при роботі з амоніаком необхідно використовувати засоби індивідуального захисту - ватно-марлеві пов'язки змочені водою або 5% розчином лимонної кислоти. Якщо є потерпілі необхідно винести із зони зараження, шкірні покрови, очі, ніс, рот вимити водою.

Суддя: - Чи маєте запитання шановні пане адвокат і пане прокурор до свідка Гідрогена? (відповідають що ні). Прошу запросити до судової зали свідка Оксигена (заходить Оксиген). Свідок Оксиген, хочу Вас попередити за дачу неправдивих та неповних свідчень. Що Ви можете сказати відносно оксидів, що утворює Нітроген разом з Вами?

Оксиген: - Так, Ваша честь, Нітроген дуже активно спілкується зі мною, утворюючи шість кисневих сполук, у яких виявляє ступінь окислення від +1 до +5. N2О, NО, N2О3, NО2, N2О4, N2O5. Хочу розповісти Вам таку історію. Вивчаючи різні гази англійський вчений Генрі Деві якось випадково вдихнув чималу дозу Нітроген (І) оксиду і відчув надзвичайне збудження і сп'яніння. „Я танцював у лабораторії, немов божевільний". Аристократична публіка старалася подихати цим газом. Після вдихання одні джентльмени стрибали по столах і стільцях, у інших розв'язало язики, інші проявляли схильність до бійки. Тому Нітроген (І) оксид назвали «газом-веселуном». Пізніше цей оксид стали використовувати як анестезуючу речовину під час хірургічних операцій. З усіх оксидів нітрогену найбільше значення мають оксиди нітрогену (ІІ) та (IV) як проміжні продукти у виробництві нітратної кислоти.

2NO+ O2 ↔ 2NO2

4NO2 + 2Н20 + O2 ↔4НNO3

Нітроген (II) оксид- безбарвний газ, погано розчиняється у воді, а сполучаючись далі зі мною, утворює бурий газ - нітроген (IV) оксид.

Нітроген (ІІІ) оксид N2O3 - безбарвний газ (за н. у.). В твердому вигляді - синюватого кольору. Стійкий тільки при температурах нижче  -101°C. Без домішок N2O3 існує тільки в твердому стані.

Нітроген (IV) оксид- бурий газ, важчий за повітря, отруйний, дуже подразнює дихальні шляхи викликаючи бронхіт, астму, фарингіти, набряки легень. Це кислотний оксид. Добре взаємодіє з водою утворюючи нітратну і нітритну кислоти.

2NO2 + Н2O НNO2 + НNO3

4NO2 + H2O + O2 ↔ 4НNO3

Взаємодіє також з основними оксидами і лугами:

4NO2+ 2СаО    Са(NOз)2+ Са(NO2)2

      2NO2 + 2Na0Н ↔ NaN02 + NaN03 20

В лабораторії нітроген (IV) оксид можна отримати при взаємодії концентрованої нітратної кислоти з міддю:

      Си + 4НNOз    Си(NO3)2 + 2NO2↑+ 2Н20

«Лисячий хвіст» - жаргонна назва викидів в атмосферу нітроген (IV) оксиду на хімічних підприємствах (іноді - з вихлопних труб старих автомобілів).

Нітроген (V) оксид - типовий кислотний оксид. N2O5 легко летючих і вкрай нестійкий. Розкладання відбувається з вибухом, найчастіше - без видимих причин. Робота з ним вимагає обережності, оскільки реакція його розкладання сильно екзотермічна. Крім того, при розкладанні він дає отруйний NO2.

Всі оксиди нітрогену (крім N2O) – токсичні речовини.

Вони використовуються у промисловому виробництві, медицині.

  Проте у невмілих руках та при незнанні їх властивостей ці оксиди можуть нести загрозу життю і здоров’ю людини.

 Суддя: - Чи маєте запитання шановні пане адвокат і пане прокурор до свідка Оксигена? (відповідають що ні). Запрошується до судової зали свідок Фосфор (до судової зали заходить Фосфор). Ви знаходитесь у родинному відношенні з Нітрогеном, так як і він розміщені у головній підгрупі п'ятої групи і маєте однакову електронну конфігурацію останнього енергетичного рівня атомів цієї підгрупи np2 nр3, тобто Ви маєте п'ять валентних електронів і можете виявляти ступінь окислення від -3 до +5. Ви маєте право відмовитись від дачі свідчень.

Фосфор: - Ні, пане суддя, я буду свідчити.

Суддя: - Попереджую Вас, що в суді треба говорити правду і тільки правду.

Фосфор: -Я хочу розповісти Вам, що Нітроген утворює нітритну і нітратну кислоти. Нітритна кислота НNO2 є слабкою одноосновною кислотою, її солі називають нітритами. До речі, нітрити «отрутніші» за нітрати разів у 10, але їх на щастя, у чистому вигляді майже не буває, інша річ, якщо раптом нітритів «перебрати».

Нітратна кислота НNO3 - безбарвна рідина, летка, димуча, з різким запахом, добре розчинна у воді. НNO3 - дуже сильний окисник, в ній спалахують солома, папір, тирса, скипидар, вона руйнує вовну, роз'їдає шкіру, білки забарвлює у жовтий колір. Добувають нітратну кислоту у промисловості з амоніаку, внаслідок каталітичного окислення повітря киснем для добування нітроген (II) оксиду. Процес добування нітратної кислоти можна поділити на три етапи:

І . Окислення амоніаку: 4НNOз + 5О2 ↔ 4 NО + 6 Н2 О

II. Окислення N0 до NO2  : 2 NО + О2 ↔ 2 NО2

III. Поглинання NO2 водою: 4 NО2 + 2 Н2 О +О2    4 НNO3

Нітратну кислоту спочатку добували під час переробки чилійської селітри NaNОз. Але це був дорогий і малопродуктивний спосіб. Російський інженер І.І.Андрєєв у 1915 році розробив вище описаний метод внаслідок каталітичного окислення амоніаку. А у 1916 році у м. Юзівці (Донецьк) був побудований перший в Україні завод, що виробляв нітратну кислоту. Нітратна кислота взаємодіє з основними оксидами та основами, утворюючи – солі нітрати.

ВаО + 2 НNO3 ↔ Ва(NО3)2 + Н2О

Взаємодіє з солями: СаСО3 + 2 HNO3    Са(NO3)2 + СО2+ Н2 О

Концентрована і розбавлена нітратна кислота взаємодіє з металами:

Си + 4 НNO3 (конц.) ↔ Си(NO3)2 + 2 NO2 + 2Н20

ЗСи + 8 НNO3(розб.) ↔ ЗСи(NO3)2 +2NO + 4Н20

Нітратна кислота розчиняє платину і золото у «царській водці»  - суміші трьох об'ємів концентрованої хлоридної кислоти і одного об'єму концентрованої нітратної кислоти.

Аu + З НNO3 + ЗНСІ ↔ АuСІз + З NO2 + ЗН2О

Цю суміш алхіміки зобразили у символі «Лев пожирає Сонце».


Средь кислот - одна из главных, Людям я служу исправно.

Если где-то там стреляют, Поджигают и взрывают,

Это все свершила я,

Кислота нитратная.

Чтобы вырос урожай

Помидоров в поле,

Обойтись никак нельзя

Без нитратной соли.

Без меня бы не имели

Ни волокон, ни пластмасс,

И лекарств вам самых разных

Синтезирую сейчас.

 


Суддя: - Чи мають запитання прокурор та адвокат до свідка? Адвокат: - То чим же корисна нітратна кислота?

Фосфор: - Нітратну кислоту використовують для виробництва нітратних добрив, вибухових речовин, лікарських препаратів, барвників, пластмас, штучних волокон, у ракетній техніці, як окислювач ракетного палива.


Я— Кислота Нітратна,

 О, яка я ароматна!

Я злюча і активна.

Я скрізь — і тут, і там.

 

Метали роз'їдаю,

Оксиди розчиняю.

Основи, стережіться,

Дістанеться і вам!


Як бачите яка важлива нітратна кислота для хімічного виробництва.

Суддя: - Пане судовий розпоряднику запросіть слідуючого свідка Карбон (до

судової зали заходить свідок Карбон), свідок Карбон попереджую Вас, що в суді

треба говорити правду і тільки правду. Назвіть себе, де проживаєте.

Карбон: - Я зрозумів Ваша честь. Я хімічний елемент прописаний і постійно

проживаю в ПС у другому періоді в четвертій групі. Я сусід Нітрогену. Буду

говорити тільки правду.

Нітрогену в земній корі дуже мало, покладів сполук його майже не має, тільки в Чілі вже понад 150 років добувають чилійську селітру - натрій нітрат

Na NO3. А рослини засвоюють в основному зв'язаний нітроген у вигляді солей амонію чи нітратів. При гнитті рослинних залишків частина зв'язаного нітрогену залишається у вигляді амоніаку, а частина виділяється у вільному стані. На Землі існує велика кількість різноманітних видів диких і окультурених рослин. Ні одна з них не може розвиватися без нітрогену. Найбільша його кількість міститься в зернах рослин. Зерна пшениці містять 3% нітрогену, а горох - до 6%. Основні запаси нітрогену в грунтах містяться в органічних сполуках гумусу. Тільки невелика його частина - у вигляді йонів амонію (NH4+) і нітратів (NO3-). Для постійного забезпечення рослин поживними елементами необхідно, щоб концентрація їх у ґрунтових розчинах була на певному рівні за рахунок внесення мінеральних і органічних добрив. Збираючи урожай, людина втручається в обмін нітрогену в природі, порушує природну рівновагу і збіднює грунт на цей елемент. Тому слід постійно вносити його в грунт у вигляді нітратних добрив. Мінеральні добрива характеризуються вмістом поживних речовин (Нітрогену, Фосфору або Калію). Внесення одного кілограма зв'язаного нітрогену підвищує врожайність пшениці на 12-15 кілограмів, цукрових буряків на 120-160 кілограмів, картоплі на 100-150 кг. Щороку з кожного гектара виноситься в середньому 22,2 кг Нітрогену, 8,7 кг Фосфор (V) оксиду, 25,8 кг Калій оксиду.

Наприкінці 19 ст. один учений висловив побоювання, що «азотний голод» кінець кінцем обірве на Землі життя.

Проте цього не станеться. Чому? Бо запаси зв'язаного азоту в грунті поповнює сама природа. Поповнюють їх і люди, вносячи на поля різні азотні добрива. Напевне не всі знають, що кожен раз, коли вогняна стріла блискавки перетинає небо, вона «підгодовує» наші лани азотом. Отже, кожна блискавка дає Землі невеличку кількість азотних добрив від 4 до 15 кг на гектар поля.

Другий шлях поповнення грунту запасами зв'язаного азоту. На корінцях бобових рослин (горох, соя) містяться маленькі бульбочки в яких живуть

бульбочкові бактерії. Вони вловлюють з повітря вільний азот і зв'язують його у сполуки, якими охоче живляться рослини. На одному гектарі поля його за рік може зібратися від ста до чотирьохсот кілограмів.

Пане суддя нічого іншого про свого сусіда по ПС сказати не можу.

Суддя: - А все ж таки що можете додати крім сказаного.

Карбон: - Як бачите Нітроген досить цінний у природі елемент і мені шкода, що він сидить на лаві підсудних. Добавити можу, що використавши нітрати в 9 столітті китайці винайшли чорний (димний) порох. Чорний порох - це суміш калій нітрату, сірки та вугілля у молекулярному відношенні 2:1:3. Уміли виготовляти селітру і козаки. З якої вони робили якісний порох. Серед козаків унесених до Реєстру Війська Запорізького були „селітерники", „могильники" і „курганники". Такі назви вказують на місце видобутку грунту з перегноєм, що містив органічні речовини, з яких виварювали селітру.

Нітрати лужних елементів входять до складу ракетного палива.

Натрій нітрат застосовують для консервування (дотримання норми), приготування м'ясних продуктів (ковбас, шинок, риби, сирів), щоб довше зберігались та надання виробам кращого кольору, смаку та запаху.

Суддя: - Чи маєте запитання шановні пане адвокат і пане прокурор до свідка Карбона? (відповідають що ні). Прошу запросити до судової зали іншого свідка (заходить свідок Сульфур). Свідок Сульфур попереджую Вас за неправдиві та неповні свідчення.

Сульфур: - Я Сульфур проживаю у третьому періоді і в шостій групі ПС.

Суддя: - Що Ви можете повідомити судовому засіданню про Нітроген та його сполуки, які мають шкідливий вплив на природу та людину.

Сульфур: - Ваша честь скажу все що знаю.

Мінеральні добрива, які так потрібні рослинам використовуються не завжди раціонально. Часто вони вносяться без відповідного аналізу грунту, збалансування з іншими добривами або наприкінці вегетації рослин. Нітратні добрива слід вносити переважно навесні, оскільки восени атмосферні опади вимивають їх з грунту.

Якщо живлення рослин розбалансоване за нітрогеном, їм не вистачає світла, вони накопичують велику кількість нітратів. Небезпеку для навколишнього середовища становлять не тільки відходи виробництва, а й мінеральні добрива, якщо не дотримуватись строків, норм і правил внесення їх у грунт. Справа в тому, що рослини засвоюють лише 30-40% мінеральних добрив. Третина їх змивається дощем у річки.

Нітрати надходять з дощовими водами у річки і озера, а потім у питну воду. Вміст йонів у питній воді не повинен перевищувати 50 мг/л (ГДК для нітрат йонів) інакше споживання такої води негативно впливатиме на здоров'я людини.

Також добрива, які змиваються з полів у водойми викликають розвиток водоростей, що призводить до загибелі риби внаслідок втрачання розчиненого у воді кисню.

Шкода від нітратів, які викликають захворювання у людей та тварин, з'ясована ще у 1945 році.

Основна маса нітратів надходить до рослин через кореневу і рухається в напрямку до листків. Тому найбільше їх міститься: в капусті - у качані, в перушці, щавлі - в черешку, в моркві, редисці - в нижній частині коренеплоду, в огірках - в шкірці, в кабачках, моркві - в нижній частині плоду, в картоплі - всередині клубня. Тому необхідно видаляти нітрати із «зони» розміщення.

Під впливом шлункових соків нітрати відновлюються до нітритів, а потім всмоктуються в кров.

Вміст нітратів у рослині змінюється в процесі вегетації (на початку їх більше, наприкінці - менше). Рані овочі містять більше нітратів, ніж пізні. В овочах захищеного грунту (тепличних) їх концентрація вища. Пояснюється це тим, що у теплицях підвищена вологість і брак світла. У період цвітіння рослина поглинає найбільшу кількість нітрогену.

Мінімальний вміст нітратів найчастіше буває в овочах середнього розміру. Більшість плодів малих розмірів - переважно молоді рослини, для яких характерний надлишок нітратів у вигляді запасу на майбутнє. Також їх надлишок буває у надзвичайно великих плодах.

Вміст нітратів зменшується при чищені, вимочуванні, відварюванні. Чищені і замочені плоди у воді знижує концентрацію нітратів на 25 %. Цей метод ефективний лише для листкових культур.

Для картоплі, моркви, буряків ефективніше відварювання, причому відвар необхідно відціджувати гарячим, оскільки при вистиганні частина нітратів повертається до коренеплодів. Продукти з високим вмістом нітратів уражають шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну, дихальну і нервову систему.

Ознаки отруєння з'являються уже через 1-6 годин після споживання продуктів, що містять нітрати. Ознаки отруєння: нудота, блювота, болі в шлунку, його розлад, зниження тиску, порушення дихальної функції, головний біль, ціаноз губ, слизових оболонок, слабкість, тахікардія, непритомність.У дітей до 3 місяців при потраплянні до організму цих речовин з їжею та водою розвивається особливе захворювання - метгемоглобінемія. Навіть невелике перевищення норми вмісту нітратів в організмі людини може призвести до порушення транспортної функції крові, тобто постачання клітин організму киснем та поживними речовинами, спричинює набряки легень, викликає кашель, блювоту, серцеву недостатність; у кишковому тракті утворюються високотоксичні сполуки - нітрозаміни, що вражають печінку та порушують її функції. Під впливом нітратів катіони Fе 2+ перетворюються на катіони Fе 3+ внаслідок цього замість гемоглобіну крові утворюється метгемоглобін, при цьому кров стає темно-коричневого кольору. Метгемоглобін не може виконувати основну функцію крові - транспортувати кисень. В організмі порушується тканинне дихання. Виникає захворювання метгемоглобінемія, ознаки якого поява темного або фіолетового забарвлення шкіри і слизових оболонок (ціаноз), зниження кров'яного тиску, легенева та серцева недостатність.

Під дією нітратів і нітритів в організмі утворюються канцерогенні речовини. Нітрозаміни в невеликих кількостях є в забрудненому повітрі та сигаретному димі. Не завадить згадати про нітрати і нітрозаміни, перш ніж запалити чергову цигарку.

В Україні та в світі вцілому спостерігається зростання серцево-судинних та онкологічних захворювань. Однією з причин цих захворювань є підвищений вміст нітратів та отрутохімікатів в овочах та фруктах. Нітрати попавши на шкіру (під час дощу з токсичних речовин) викликають запальні процеси - свербіння, почервоніння, припухання, випадає волосся (алопеляція).

Забруднене середовище знижує здатність лейкоцитів та мікрофагів знешкоджувати мікроорганізми та віруси, блокується імуноглобулін, виникає кропивниця, бронхіальна астма та інше.

Ось такі, Ваша честь, патологічні зміни в організмі людини призводить Нітроген та його сполуки.

Суддя: - Чи є запитання до свідка?

Прокурор, адвокат: - Запитань до свідка немає.

Суддя: - Якщо немає більше запитань до свідків переходимо до судових дебатів. Слово має прокурор.

Прокурор: - Як видно із показань свідків Нітроген і його сполуки досить агресивні в оточуючому середовищі, згубно впливають на живі організми, викликаючи ряд важких отруєнь і захворювань. Тому пропоную ізолювати Нітроген по статті 1/17 ККУ на чотири роки виправних робіт у колонії суворого режиму.

Адвокат: - Високий суд, заслухавши мого підзахисного та свідків Нітроген у природі виконує значну роль. А шкідливі наслідки, які можуть бути при використанні сполук Нітрогену допускає сама людина маючи низький рівень знань з хімії. Тому прошу, пане суддя, врахувати позитивну роль мого підзахисного у природі, виправдати його і звільнити з-під варти прямо в залі суду.

Суддя: - Підсудний, Ви маєте право на останнє слово.

Нітроген: - Я себе не визнаю винним як звинувачує мене прокурор. Для того, щоб використовувати мене і мої сполуки необхідно мати глибокі знання з самого цікавого предмету хімія. А щоб мати ці знання необхідно багато працювати.

Суддя: - Для винесення вироку суд іде до нарадчої кімнати.

Секретар: - Прошу всіх встати суд іде.

Суддя: - Від імені народу України я оголошую такий вирок. Користуючись статтею №128/6 ККУ суд, враховуючи корисну роль Нітрогену і його сполук, присудив оправдати хімічний елемент Нітроген і звільнити його з-під варти прямо в залі суду. Зобов’язати його розвивати корисні якості, поширювати галузі застосування сполук нітрогену на благо людини.

  1. Підведення підсумків, оцінка роботи студентів.
  1. Домашнє завдання. Повторити по підручнику тему „ Нітроген і його сполуки". Підготуватись до тестового контролю знань по цій темі.

 

 

 

Використана література:

  1.   М.Л.Глінка „Загальна хімія" К. Вища школа - 1982 р. 702 стор.
  2.   П.В.Утевська „Вічні мандрівники" Вид."Веселка" К. - 1965 р. 158 стор.
  3. Газета для вчителів хімії. Хімія. Шкільний світ. № 21,22-23 2008р., №27 2006р., №31, 32, 36 2008р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила грамотної поведінки з нітратами, або

як можна зменшити вміст нітратів

у продуктах харчування

  1. Неухильно дотримуватися норм внесення нітратів у фунт, за­побігати їх надлишку.
  2. Перед вживанням зелень (петрушку, кріп, салат, селеру) пот­рібно протягом 2—3 год вимочувати у воді. За цей час нітрати під дією світла перейдуть у нешкідливу форму.
  3. Нітрати добре розчиняються у гарячій воді. Тому перед вжи­ванням овочі слід бланшувати, обов'язково зливаючи воду від блан­шування.
  4. Не можна варити овочі в алюмінієвому посуді. Алюміній діє як каталізатор, що пришвидшує перетворення нітратів у нітрити.
  5. Збирати овочі потрібно у період фізіологічної зрілості, оскі­льки дуже рання і дуже пізня продукція містить багато нітратів.
  6. Підчас маринування овочів нітрати переходять у рідину (розсіл), тому її не можна вживати у їжу.
  7. Найменший вміст нітратів у рослинах вранці та ввечері, тому збира­ти урожай краще саме о цій порі.
  8. Для зменшення вмісту нітратів у яблуках, грушах, огірках їх потрібно чистити від шкірки.

9.3 моркви та капусти перед вживанням потрібно видаляти сер­цевину, оскільки в цій частині найбільше нітратів.

  1. У картоплі, залитій водою на 15 хв, зменшується вміст нітратів на 30 %. Якщо під час її варіння кинути у воду зубчик часнику, то нітратів стане менше ие на 10 %.
  2. Під час варіння почищеного буряка з нього вимивається 20 % нітратів. Якщо ж після варіння буряк залити холодною водою і дати йому постояти в ній кілька хвилин, зміст у ньому нітратів зменшить­ся ще на 25 %.
  3. Якщо овочі на півгодини помістити у воду з аскорбіновою кислотою (2—3 г/л), вміст нітратів у них зменшиться до 90 %.
docx
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
1406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку