Інтегроване заняття з розвитку мовлення, довкілля, образотворчої діяльності для дітей старшої групи «Кольорова книга осінніх барв»

Про матеріал
Дана розробка заняття допоможе знайомити дітей із розмаїттям кольорів у навколишньому світі. Дати інформацію про сполучення основних та складених кольорів. Навчити дітей відчувати характер кожного кольору, визначити зв'язок між кольором, настроєм, запахом, смаком. Продовжувати вчити дітей висловлювати свою думку за методом «Мікрофону» по типу мислення свого кольору. Формувати здатність емоційно оцінювати явища довкілля і вдосконалювати процес творчого мислення дитини. Розвивати пам'ять, уяву, творчі здібності. Виховувати почуття краси, естетичний смак, бажання творити прекрасне.
Перегляд файлу

Комунальний заклад дошкільної освіти (ясла-садок)  №7 «Соколятко»

Львівська обл.

м. Сокаль

Вихователь – методист  Войтко Мирослава Йосипівна

 

Інтегроване  заняття з розвитку мовлення, довкілля,                   образотворчої діяльності

для дітей старшої групи  «Кольорова книга осінніх барв»

 

Завдання: Ознайомити дітей із розмаїттям кольорів у навколишньому світі. Дати інформацію про сполучення основних та складених кольорів. Навчити дітей відчувати характер кожного кольору, визначити зв'язок між кольором, настроєм, запахом, смаком. Продовжувати вчити дітей висловлювати свою думку за методом «Мікрофону» по типу мислення свого кольору. Формувати здатність емоційно оцінювати явища довкілля і вдосконалювати процес творчого мислення дитини. Розвивати пам'ять, уяву, творчі здібності. Виховувати почуття краси, естетичний смак, бажання творити прекрасне.

Матеріал: гуашеві та акварельні  фарби, пензлі, ганчірки, кольоровий папір, картон;  лялька-Художник, склянки для змішування фарб, природний матеріал, ноутбук з мультимедійною презентацією,  паперові форми листочків білого кольору, дитячий мікрофон.

Попередня робота: спостереження в природі, екскурсії, розгляд художніх картин про осінь, вивчення віршів про осінь, збирання осіннього листя.

Хід заняття

Вихователь.   Сьогодні, коли я йшла у наш садочок по дорозі  зустріла художника, який милувався красою навколишньої природи, адже на вулиці чарівна осінь, яка розфарбувала довкілля яскравими кольорами. Я запросила його до нас у садочок.

Художник. Добрий день, малята! На дворі найпрекрасніша пора року. Краса, яка оточує навколо нас надихнула мене  створити  кольорову книгу Осені. Але для цього мені потрібні фарби. Я хочу, щоб ви  мені допомогли.

  • Якими фарбами ви хочете стати? (Діти обирають собі кружечок відповідного кольору)

Психогімнастика «Знайомство» (Діти висловлюють свою думку за методом «Мікрофону» типом мислення свого кольору)

Біла фарба Я – біла фарба . Я схожа на сніг. Маю запах весняного підсніжника.. Здаюся солодкою, наче цукор. Я завжди маю святковий та урочистий настрій.

Жовта фарба. Я тепла, спокійна. Я схожа на сонечко, маю запах стиглої груші. Знаю пісеньку Осіннього листочка. Я дуже люблю товаришувати, завжди з усіма привітна.

Червона фарба. Я найкраща. Я дуже гаряча, смілива, вольова. Завжди всіх звеселяю. Маю смак та запах осіннього яблука. Хочу дружити з усіма фарбами.

Синя фарба. Я спокійна, холодна, трішечки сумна. Маю голос морських хвиль та запах дощу. Дружу з струмочками. Маю смак сливи та винограду. Дуже люблю товаришувати, але трішки соромлюся.

Зелена фарба Я спокійна та м’яка. Я схожа на травичку.  Маю запах огірочка. Товаришую із рослинками та жабенятами.

Оранжева фарба. Я весела. Маю смак моркви. Моя найкраща подруга Лисичка. Я дуже люблю хитрувати.

Вихователь. Малята, погляньте, скільки у нас багато кольорів, усі вони важливі. Давайте підійдемо до віконечка і поглянемо та трішки поспостерігаємо за  осінню. 

  • Що ви можете розповісти про  осінь, яка вона? (Тепла, сонячна, барвиста, золота, різнокольорова дощова, похмура, лагідна, щедра, багата, чарівна…). Дуже гарні слова ви сказали про осінь, я теж скажу:

Осінь мрійна, осінь мила,

Все багрянцем притрусила,

І сама в барвистім листі

Ще й в калиновім намисті.

Художник. А які основні кольори осені? (Жовтий, червоний, жовтогарячий, багровий, золотистий)

  • Але у нас немає деяких фарб.
  • Щоб вони з’явилися ви повинні створити нові відтінки.

Гра експеримент «Свято осінніх кольорів»

Мета. Активізувати діяльність дітей з фарбами; спонукати їх спостерігати зі взаємодією одного кольора із кольорами спектра та утворенням нових відтінків. Розвивати здатність бачити схожість та відмінність певних кольорових відтінків; розвивати уяву під час розглядання колірних плям та домальовування їх.

Діти діляться по підгрупах та експериментують, утворюючи нові відтінки.

Червоний + жовтий = оранжевий              Червоний + зелений = коричневий

Синій + жовтий = зелений            Червоний + коричневий = червоно-коричневий

Жовтий + червоний = оранжевий      Жовтий + коричневий = жовто-коричневий

Білий + оранжевий = жовтий

Художник. Скільки відтінків утворилося?

Вихователь. Давайте ми з вами уявимо себе осінніми листочками

Гра – медитація «Я  осінній  листочок»

Я – маленький листочок, позолочений осінню. Мене гойдає вітерець і ніби кличе за собою. І ось я відриваюсь від гілочки, злітаю. Як хороше кружляти над землею! Коли я втомлююсь – спущуся на неї

Вихователь. Художнику, запрошуємо тебе на перегляд наших осінніх спогадів

Перегляд мультимедійної презентації «Наші спогади про осінь»

(Фото екскурсій, найкращий осінній листочок, осіннє дерево, кущ……)

Художник. Малята, я бачу, що ви багато знаєте про осінь, вмієте створювати нові відтінки, тож прошу вас допомогти мені створити кольорову книгу осінніх барв

Діти під музичну добірку класичної музики відтворюють в образотворчій діяльності свої враження про осінь

Обирають самостійно

(малювання відбитком листка (флористика), посипання кольоровою манкою, малювання + кольорове гарбузове насіння дитина малює стовбур дерева, замість листочків приклеює  гарбузове насіння жовто-червоного кольору(колаж) , малювання жмаканим папером, малювання тичком та долонею, малювання на вологому папері, паперопластика ( об’ємна аплікація), використання кольорової шкарлупи яєць, стрічкова аплікація (смужка складена гармошкою, або спіралькою), аплікація із засушених листочків..

Оцінка робіт дітей, підсумок.

Сьогодні у нас із вами було надзвичайне заняття. Ми з художником переконалися,  що ви справжні творці. Ви багато знаєте, багато вмієте, і ми з вами створили кольорову книгу осінніх барв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку