Інтелектуальна гра "Ерудиціон + IQ"

Про матеріал

Інтелектуальна гра "Ерудиціон + IQ" - комплексне змагання, яке увібрало в себе кращі традиції інтелектуальних ігор "Що? Де? Коли?", "Брейн-рингу", "Ерудит-квартету". У процесі гри кожний учасник зможе опинитися на перехресті різних наук: історії й географії, культури й мистецтва, краєзнавства й логіки.

Перегляд файлу

Інтелектуальна гра «Ерудиціон +IQ»

Мета: залучення учнів до різноманітних видів інтелектуальної діяльності

            й інтелектуальної творчості;

            сприяння розширенню кругозору учнів й розвитку їх пізнавальних

            здібностей;

            спонукання до самоосвіти та самовдосконалення;

            розвиток  внутрішньошкільних контактів активно налаштованого

            юнацтва.

Вступне слово.

     Гра! Скільки значень, відтінків смислу має це слово. З якими різними інтонаціями ми промовляємо його. То закидаємо кому-небудь зарозуміло-зневажливе: «Усе граєте, як діти малі», то по-філософськи цитуємо: «Что наша жизнь? Игра…». Німецький поет і драматург Фрідріх Шиллер стверджував: «Людина грає тільки тоді, коли вона є людиною у повному смислі цього слова, і тільки тоді вона є людиною, коли вона грає».

     Сьогоднішня гра – це комплексне змагання, яке увібрало в себе кращі традиції інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?», «Брейн-рингу», «Ерудит-квартету» тощо.

(Пояснення правил гри)

     У процесі гри, кожний із вас опиниться  на перехресті різних наук: історії й географії, культури й мистецтва, краєзнавства й логіки.

     Гасло нашої гри: «Знання – тільки через питання, досвід, пошук і мислення!».

Банк запитань.

1. Для привабливості міста сьогодні використовують так звані логотипи (бренди). Власні бренди мають такі міста як Дніпро, Харків, Львів, Київ, Одеса. Наприклад,

 

Описание: C:\Users\V\Desktop\скачанные файлы.jpg Описание: C:\Users\V\Desktop\87537.jpg    Описание: C:\Users\V\Desktop\f57c21f0-633d-4646-b7aa-2be161f799d2.jpg
 

Описание: C:\Users\V\Desktop\logo.jpg          

     Наш Кривий Ріг також має офіційний логотип.

Описание: C:\Users\V\Desktop\brend_kr.jpg

     Поясніть символізм й палітру кольорів логотипу нашого міста.

(Відповідь: Ріг – символ добробуту й достатку. Жовтий колір передає рух, нові ідеї й точки зору людей; червоний і його відтінки пов’язані з основною економічною діяльністю міста – видобутком й збагаченням залізної руди; бузковий і фіолетовий кольори символізують мудрість, зрілість, гармонію).

2. З його ініціативи в Парижі, в 1880 році, було створене акціонерне товариство Криворізьких залізних руд, яке почало видобуток залізної руди на Саксаганському руднику. Назвіть прізвище та ім’я чоловіка, хто дав промислове життя місту Кривий Ріг.

(Відповідь: Олександр Поль).

3. Метротрам – це різновид громадського транспорту, побудованого за всіма принципами метрополітену, однак замість вагонів метро їздять трамвайні вагони. Погляньте уважно на фото, зроблене у підземці нашого міста.

 

Описание: C:\Users\V\Desktop\17-465x348.jpg

     У чому особливість криворізького метротраму?

(Відповідь: У трамваї двері знаходяться з правої сторони, тому криворізький метротрам – єдине місце в Україні, де запроваджено лівосторонній рух). 

4. Цю рослину у середині XVI століття до Європи завезли іспанські конкістадори. У Франції, в кінці XVIII століття, вважалося особливим шармом прикрашати її скромними білими, рожевими чи фіолетовими квітами зачіски придворних дам. У Німеччині цю рослину вирощували з декоративною метою у садах аристократії. У Російську імперію її привіз цар Петро I. Проте люди довгий час відмовлялися її вирощувати, вважаючи отруйною. Запорізьким козакам вона відома як трофей, який вони здобували в походах. Що це за рослина?

(Відповідь: Картопля).

5. Усім відома картина Леонардо да Вінчі «Мона Ліза» (Джоконда).

Описание: C:\Users\V\Desktop\скачанные файлы (4).jpg

     Яка деталь зовнішності відсутня у жінки, зображеної на цьому полотні, в той час як вона є у кожної людини?

(Відповідь: У Джоконди відсутні брови).

6. За однією із легенд, людство зобов’язане її споживанню ефіопському вівчарю Калдиму, який помітив, що кози, поїдаючи її темно-червоні плоди, ставали більш рухливими й активнішими. За іншою версією, честь відкриття належить монахові одного монастиря, який давав споживати її своїм «братам», щоб ті не засинали під час довгих нічних богослужінь. Про що йдеться?

(Відповідь: Про каву).

7. Якщо аркуш паперу три рази скласти навпіл: впоперек і в довжину – по черзі, а потім відрізати чотири кути й розгорнути аркуш, то скільки у ньому буде дірок?

(Відповідь: три дірки).

8. Багато хто вважає її найкращою у своїй категорії не лише через виняткову красу й витонченість, а й за здатність захищати себе. Походить вона з Персії. Вже в епоху Парфянського царства були відомі майже всі її кольорові різновиди. Вона зіграла видатну роль у середньовічній історії Англії. За кольором її різновидів було названо тривалу в історії Британії громадянську війну за корону Англії. Її, як правило, дарують коханій людині. Про що йдеться?

(Відповідь: Про троянду).

9. Увага! Чорна скринька

     У чорній скриньці знаходиться те, що називають «зеленим верблюдом». Що лежить у чорній скриньці?

(Відповідь: Кактус).

10. Перси порадять бути веселими, у Малайзії запитають: «Куди ви йдете?», японці констатують, що настав новий день, у Гренландії  скажуть: «Чудова погода!». А яке слово скажете ви?

(Відповідь: Привіт!). 

Підбиття підсумків гри.

Нагородження переможців.

 

docx
Додано
2 березня 2018
Переглядів
793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку