Інтелектуальна гра "За 30 днів навколо світу"

Про матеріал
Матеріал містить завдання (конкурси ) інтелектуальногохарактеру з різних галузей наук.
Перегляд файлу

Інтелектуальна гра «За 30 днів навколо світу»

Мета: виявляти здібності учнів з різних предметів; розвивати кмітливість, увагу вихованців, узагальнити й перевірити знання і вміння учнів, розвивати логічне мислення,  ерудицію, мовлення, спостережливість, кмітливість; виховувати у дітей бажання вчитися, пошуковий інтерес.

Звучать позивні

Ведуча:  Доброго дня, усім присутнім! Я вітаю всіх розумників та розумниць на нашій інтелектуальній грі. Кожного дня на заняттях, вдома, по телебаченню, на заняттях гуртка  и дізнаєтеся щось нове та цікаве, захоплююче про навколишній світ, життя тварин, природу, природні катаклізми, мистецтво, спорт.  І мабуть ви помічали, що людина, яка багато працює над собою, багато читає, вона є ерудованою, обізнаною, є цікавим співрозмовником.

Ведуча: Отож сьогодні ми подивимося на скільки ви є обізнаними, ерудованими, кмітливими, винахідливими. А називається наша інтелектуальна гра «За 30 днів навколо світу».

Звучить музика

Ведуча: Тож давайте привітаємо гучними оплесками наших учасників і подаруємо їм приємну посмішку.

Звучить музика

Ведуча: Вітайте оплесками команду «Тріумф», у складі якої (прізвища та імена вихованців). Займайте свої місця. А зараз вітайте оплесками  команду «Джентельмени» , у складі якої (прізвища та імена вихованців). (команди підіймаються з залу на сцену).

Ведуча: Давайте ще раз привітаємо оплесками наших учасників інтелектуальної гри «За 30 днів навколо світу».

Ведуча: А зараз я хочу вам представити наше компетентне журі, яке буде оцінювати наших учасників.

(представлення журі)

Ведуча: Отож ми починаємо. Але перш за все треба визначити, яка команда першою буде розпочинати. Тому зараз я пропоную таке завдання:

Розшифруй прислів’я. Під кожним номером є частинка слова, потрібно відповідному порядку цифр розшифрувати вислів.

«Сильний той, хто може, може той, хто знає, в знаннях сила!»

  1. знаннях,  2-може, 3 – знає, 4 – сильний, 5 – в, 6 – хто, 7 – той, 8 – сила.

4    7,   6   2,    2   7,    6   3,   5  1  8!

(команда, яка перша виконає піднімає червону картку).

Ведуча: Ваші оплески нашим учасникам команд. (визначається, яка команда перша буде починати гру).

Ведуча: Перш, ніж перейти до завдання першого конкурсу, я хочу познайомитися з нашими учасниками. (запитання для учасників).

Запитання:

  1. Який в тебе настрій?
  2. Яке твоє хобі?
  3. Твій улюблений предмет у школі?
  4. Чи багато в тебе друзів?

Ведуча: Ну що ж починаємо нашу гру і я бажаю вам тільки перемог!

(звучить музика)

Ведуча: І перший наш конкурс називається «Запитання-відповідь». Завдання: кожному із вас я задаю питання, а ви повинні мені дати відповідь. За кожну правильну відповідь ви отримуєте 1 бал.

Запитання для 1 команди:

  1. На трьох дубах по 6 яблук. Скільки всього яблук? (на дубах яблука не ростуть).
  2. Якого кольору хамелеон? (різного)
  3. Як називається зображення людини на картині. (портрет)
  4. Яким гребінцем не розчешеш волосся? (півнячим)
  5. Найменша в світі пташка. (колібрі)

Запитання для 2 команди:

  1. У якого дерева білий стовбур? (у берези)
  2. Що означає слово «фініш»? (кінець)
  3. Що можна побачити із заплющеними очима? (сон)
  4. Сонце – це планета? (ні)
  5. Урочиста пісня держави. (гімн)

Ведуча: Ваші оплески командам. Я прошу журі підрахувати бали першого конкурсу. А ми продовжуємо далі.

Ведуча: А зараз я хочу запитати, які страви ви найбільше полюбляєте готувати? Які продукти потрібно для цієї страви?

Ведуча: Ну що ж, а зараз я оголошую наступний конкурс, що має назву «Смачна страва».

Завдання: один із учасників команди обирає картку з назвою страви. Потрібно обговорити з командою, що це за страва і як її готують.

Страви: борщ, вареники, плов, кисіль, окрошка, хачапурі, жульєн.

Борщ – основне перше блюдо української кухні. Склад: картопля, капуста, томати, м’ясо, перець, квасоля, лавровий лист, вода, цибуля, морква.

Вареники – представлене у вигляді відварених виробів з прісного тіста з начинкою з рубленого м'яса, овочів, грибів, фруктів і ягід, сиру. Склад: мука, сіль, сода, кефір,яйця.

Плов – варений або тушкований рис з м’ясом. Склад: рис, вода, сіль, перець, цибуля, морква.

Кисіль - страва з ягідного або фруктового сиропу, молока тощо з домішкою крохмалю.

Окрошка - традиційна страва російської національної кухні, холодний суп. Склад: відварена картопля, редька, морква, свіжі огірки, пряні трави (дрібно нарізаний зелений лук, петрушка, кріп), варені яйця, заправлену спеціальною окрошковою заправкою з розтертих в невеликій кількості квасу або огіркового розсолу, гірчиці, зеленої цибулі, чорного перцю, хрону і жовтків яєць, залиту знову ж спеціальним окрошковим квасом або окрошковим квасом навпіл з звичайним хлібним, і заправленим сметаною.

Хачапурі - представляє собою корж з сиром, м'ясом або парною рибою. Склад: прісне тісто, сир.

Жульєн - теплі закуски, приготовані на основі ніжного вершкового соусу(соусу бешамель). Їх готують і подають порційно, у спеціальних невеликих формочках - кокотницях. Склад: з грибів (курятини, морепродуктів тощо), які запікають у вершках, чи бешамелі, під сиром.

Ведуча: Поки наші учасники команд готуються, на цю сцену запрошується ансамбль народної пісні «Віночок» пісня «Свято казки».

Виступ ансамблю «Віночок»

Ведуча: Ваші оплески. А ми продовжуємо нашу інтелектуальну гру. Наші команди вже готові дати відповідь, тож слово надається капітанам команд. (капітани команд дають відповідь, що за страва і з чого її готують).

Ведуча: Ваші оплески учасникам. А зараз ми надаємо слово нашому журі. (журі оголошує бали за 2 конкурси).

Ведуча: А ми продовжуємо нашу гру. В мене до вас таке запитання: чи полюбляєте ви слухати музику? Яку музику ви любите слухати, яких виконавців? Добре. Тож ми переходимо до 3-го конкурсу, що має назву «Відгадай виконавця»

Завдання: звучить по черзі 10 мелодій. Яка команда знає виконавця цієї пісні піднімає червону картку, яка команда швидше її підняла і дала правильну відповідь, тій зараховується бал.

  1. Ані Лорак «Оранжевые сны»
  2. Натали «О, Боже, какой мужчина»
  3. Артуп Пирожков (Александр Рева) «Я звезда»
  4. Потап и Настя «Все пучком»
  5. А-студио «Папа, мама»
  6. Тина Кароль «Жизнь продолжается»
  7. Дзідзьо «Каділак»
  8. Григорий Лепс «Я счастливый»
  9. Оля Полякова «Шлепки»
  10.  Бьянка «Алле, Танзен»

Ведуча: Молодці! Я прошу наше журі підрахувати бали. Як виявилося, ви добре знаєтесь на музиці. А ми продовжуємо. Говорять, що інтелектуал – людина, у якої добре розвинена пам’ять, мислення, увага, уява.  Тож у наступному конкурсі ми перевіримо, як наших гравців добре розвинене мислення. Я оголошую наступний конкурс, що має назву «Склади слово».

Завдання: За 2 хвилини із слова КОМУНІКАБЕЛЬНІСТЬ скласти якомога більше інших слів.

Ведуча: Я хочу запитати у наших учасників, чи відомо вам це слово? Що воно означає?  (здатність людини до плідної взаємодії з іншими людьми; товариський)

Ведуча: Отож 2 хвилини вже закінчилося і команди по черзі називають слова, які вони склали, але не повторюючись. (команди називають слова, за кожне назване слово команда отримує бал).

Ведуча: А зараз поки наші команди відпочивають для вас музичний подарунок підготувала Олена Церковна

Виступ Олени Церковної

Ведуча: Давайте оплесками підтримаємо наші команди. Інтелектуальна гра приносить завжди не тільки гарний настрій, але і приємні враження. Я гадаю, що наступний конкурс залишить у вашій пам’яті приємні спогади, бо він має назву «Підказка». (звертаюся до учасників) Як ви гадаєте, що потрібно буде зробити  в цьому конкурсі?

Ведуча: Завдання: кожній команді буде запропоновано по 5 картинок із зображення якогось героя, перша команда показує мімікою, жестами, але не називає слова, команда суперник має відгадати слово. Команди змагаються по черзі.

1 команда

Гарі Поттер, король лев, шрек, русалка, лунтік.

2 команда

Спанч Боб , рататуй, Маша, Мікі Маус, кіт Графілд.

Ведуча: Ваші оплески нашим командам.

Ведуча: Скажіть мені, будь ласка, яке свято ми незабаром будемо святкувати? (Новий рік). Так, це довгоочікуване свято, його чекають всі: і дорослі, і малі.  А які асоціації у вас виникають, коли ви чуєте слово Новий рік? (відповіді дітей).

Ведуча: Отож,  наступний конкурс «Асоціації».

Завдання: на картках в одній колонці написані слова, а в іншій – те, що воно означає. Наприклад, гольф – це гра. Ви повинні кожному слову правильно вибрати у 2-ій колонці його значення за 1 хвилину.

Картка 1

Абрикос – фрукт,

Салют – явище,

Рибалка – хобі,

Телефон – апарат,

Сфінкс – міфічна істота,

Туя – дерево,

Перерва – відпочинок,

Земля – планета.

Картка 2

Бадмінтон – гра,

Кавун – ягода,

Груша – фрукт,

Сани – транспорт,

Олівець – предмет,

Полювання – хобі,

Світильник – прилад,

Стадіон – споруда.

(перевірка правильності виконання)

Ведуча: Команди по черзі називають відповіді. Матеріали конкурсу ми надаємо суддям. А вони підрахують кількість правильних відповідей.

Ведуча: Ось ми вже підійшли до останнього конкурсу.  Він має назву «Дуель». Для цього конкурсу я запрошую капітанів обох команд.

Завдання: капітан команди повинен скласти пазл і сказати, з якого мультфільму ця картинка.

Команда 1-«Шевели ластами»

Команда 2 – «Ріо»

Ведуча: Поки наші судді підраховують бали за всі конкурси. Вас вітає ансамбль народної пісні «Віночок» пісня «У моєму краї».

Виступ ансамблю «Віночок»

Ведуча:Ваші оплески. Отож наше компетентне журі вже готове оголосити результати та визначити переможців гри. Слово надається Ірині Григорівні Краснвоській.

Виступ журі

Нагородження грамотами та солодкими призами

Ведуча: Щойно ви мали змогу ще раз пересвідчитись: наскільки важливо добре навчатися, мати гарні знання, як це може знадобитися в житті. Сьогодні наша інтелектуальна гра підійшла до кінця. Протягом гри ви були ерудованими, кмітливими, обізнаними. Тож я бажаю, що ви завжди були такими ж активними, як сьогодні, і бути допитливими, здібними. А найголовніше застосовувати свої знання і навички на практиці. Як говориться в прислів’ї: «Те що знаєш і вмієш, за плечима не носи». До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку