Інтелектуальний конкурс "Ерудит-2018"

Про матеріал

Інтелектуальний конкурс "Ерудит-2018" розрахований для учнів 9-11 класів. Оскільки фізика - це наука що взаємоповязана з іншими, то запитання різних категорій з фізичним змістом. Рекомендується проводити у рамках тижня фізики і математики.

Перегляд файлу

Ерудит – 2018р.

(інтелектуальна гра)

 

Мета:

  • Пропагувати наукові знання і розвиток у школярів інтересу до наукової діяльності.
  • Виявити обдарованих і талановитих дітей.

Розвивати  творчу  уяву, логічне мис­лення, пізнавальний інтерес, пам’ять,  вмін­ня орієнтуватися в довкіллі;

  • Стимулювати  розвиток інтелектуальних і пізнавальних можливостей дітей.
  • Створити  умови для самопізнання й самореалізації.

 

Обладнання:    ноутбук та проектор, листки-відповіді

 

Опис гри:

Учасником гри може бути будь-хто,  кому цікаво випробовувати свої розумові здібності. Кількість учасників у команді – від 1 до 6, тобто однієї людини вже достатньо для участі як команди. Крім того, для проведення гри потрібні ведучий, помічники ведучого  та лічильна комісія.

Ведучий зачитує  теми гри, кожна з яких містить по 5-10 питань. Учасники команд на протязі 1 хвилини, після відтворення питання, його обговорюють та відповідь фіксують на листку-відповіді. Помічники ведучого їх приймають і віддають лічильній комісії.  Лише після прийняття всіх  листків-відповідей звучить відповідь на запитання. Правильні відповіді підраховує лічильна комісія.

 

 

 

C:\Users\UserPC\Desktop\Рисунок1.png

 

Людина

  1.               У якій науці вперше з’явився  термін «антена»   (Біологія)
  2.               Під час цього процесу газоподібна суміш містить 21% кисню, а на виході – 16%. Про що йдеться. (дихання)
  3.               Годинник,  що завжди з нами, - так можна  сказати про те, за допомогою чого визначив час падіння предметів з Пізанської вежі Галілей. Що це? (серце - по пульсу він і визначив)
  4.               Цим багато хто з вас займається тепер уже не лише влітку. А як ми називаємо результат посиленого утворення ферменту меланіну під дією світла?  (засмага)
  5.               Люди цієї професії зізнаються, що після своєї зміни вони часто розбивають вдома гору посуду. Скажіть, яка в них професія?
    (космонавти (після невагомості вони просто випускають посуд))
  6.               В печері Куева-де-лас-Манос є наскельне зображення рук, зроблене 2000- р. до н.е. Люди того часу ставили на стіну свою руку і випльовували через дерев'яну трубочку барвник, залишаючи на камені слід. Крім того, що вчені зробили висновок про тогочасний підхід до мистетцва, вони зрозуміли, що і у ті часи в суспільстві було приблизно 15% людей з деякими особливостями, що відповідає їхньому проценту і в наш час. Придивіться до зобращення й скажіть, про яку особливість говоримо.  ( 15% ліворуких (шульги). Люди ставили на стіну ліву долоню, бо правою тримали трубочку, з якої фарбували.)

https://pp.userapi.com/c626431/v626431205/33555/4ZRB8NkOToY.jpg

Вимірювання

  1.               Еталонними вважаються кілька сортів: «Сахаран» з Алжиру, «Мінас» з Індонезії, «Істмус» із Венесуели та Мексики, «Еребіан Лайт»  і «Дубай»  з Аравії. У міжнародній торгівлі використовують одиницю вимірювання цього, яка дорівнює 158,988 кубічних дециметрів. Яку назву має ця одиниця?  (Барель)
  2.               Негри племені акан називають їх джуда, бенеда, мунда, яуда, фида, мененеда і квасида. А як називаємо їх ми? (понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота, неділя)
  3.               Як і будь-який прилад, той, про який ми зараз ведемо мову також має похибки у вимірюваннях. Правда в нашому випадку похибка в цьому приладі ціленаправлено вноситься виробниками. При чому покази приладу є більшими, аніж реальний показник. Назвіть цей прилад. 

(Спідометр)

  1.               В цьому місті в США заборонено вішати настінні годинники. Місцева влада прийняла таке рішення через те, що наявність такого годинника напряму може зменшити доходи до міського бюджету. Скажіть, яке це місто? ( Лас-Вегас)
  2.               Вчені підрахували, що на це в середньому йде 7 хвилин. Якщо цей час значно більший, то дехто рекомендує провести математичні дії. Скажіть які?-  (треба рахувати овець)
  3.               Альбатрос - це птах найвищою горизонтальною швидкістю. У 2004 році зафіксовано, що один птах 8 годин без зупинки летів з середньою швидкістю 127 км/год. Ці птахи можуть декілька діб рухатись над морем не сповільнюючись нижче 100 км/год, але час від часу їхній політ значно повільніший - лише 40 км/год. Скажіть, для чого альбатроси сповільнюють свій рух до такої порівняно низької цифри? (щоб поспати (вони сплять на льоту))

 

 

Предмети навколо нас

  1.               Німфея, Херсонес, Ольвія, головний порт вікінгів Хедебю, порт поморських слов’ян Юлена. Назвіть знаряддя, без якого не змогли обійтися археологи при розкопках цих міст? (Акваланг)
  2.               Послухайте початок легенди «Дуже давно небо висіло так низько, що люди могли пересуватися лише рачки. Одного разу один старий  знайшов біля озера ціпок і з його допомогою відсунув небо від землі. Потім цей ціпок йому не сподобався, і він вирішив його викинути. Проте це йому не вдалося, хоч як він не намагався це зробити»  Дана легенда була записана в Австралії. А про що в легенді йде мова? (Так з’явився бумеранг)
  3.               У 1861 році німець Йоган Філіп Рейс винайшов пристрій для передачі звуків на відстані. Пристрій успішно передавав музику, але не годився для передачі мови. А яку парадоксальну назву дав своєму винаходові Рейс? (телефон)
  4.               ЙОГО винахідник, Норман Вудланд, для створення ЙОГО взяв за основу азбуку Mорзе. Найперший ВІН був не чим іншим, як продовженими символами морзянки. Назвіть ЙОГО, якщо ще додамо, що ЙОГО ви можете бачити кожен день, але далеко не завжди звертаєте на це увагу.   (штрихкод (тире та крапки Вудланд продовжив лініями вниз й отримав полоси та лінії))
  5.               Марк Твен стверджував, що це найнебезпечніше місце на світі, бо саме в ньому помирає найбільша кількість людей. Що це за місце?  (Ліжко)
  6.               ЇЇ назва до нас прийшла ще з часів Древньої Русі й цим словом (так само, як і цим предметом) ми продовжуємо користуватись і до сьогоднішнього дня.Й називається вона саме так через те, що її регулярно кладуть під вухо. Назвіть ЇЇ.  (подушка (под ушко))

 

 

 

 

Техніка

  1.               На мові африкаанс це називають словом "Ватерпоні". Скажіть, що це таке, якщо ми уточнимо: перші ватерпоні з'явились задля спорту у 1968 році.  ( Ватерпоні - це гідроцикл)
  2.               Законодавством сонячної Каліфорнії з метою захисту навколишнього середовища для продавців автотранспорту встановлено правило: на кожні 50 проданих автівок повинен бути проданий як мінімум один ВІН. Що ж  у такий спосіб просувають американські екологи? (електромобілі. Автомобілі на сонячних батареях)
  3.               Найменший – у Стамбулі, найбільший – у Ньо-Йорку, найстарший – у Лондоні. Про що мова? (Метрополітен)
  4.               Підраховано, що у 23% випадках ця техніка ламається через те, що на неї сідають. Скажіть, про який пристрій йде мова? ( про ксерокс)
  5.               Цей пристрій називається Light amplification by stimulated emission of radiation. Назвіть більш звичну для нас назву спершу добре подивившись на назву з цих декількох англійських слів. (Лазер (слово laser - це слово, складене з перших літер фрази))
  6.               З ростом популярності чорно-білого телебачення виявилось, що є деякі передачі користуються шаленою популярністю в глядачів. Там, правда, використовувася предмет темно-коричневого кольору а це дуже погано було видно в телевізорі, тому прийняли рішення замінити предмет на чорно-білий, щоб глядачі чітко бачили ситуацію.Цей предмет зараз може мати й інше забарвлення, але традиційно ми згадаємо його як чорний і білий. Скажіть, що саме полюбляли дивитись глядачі тоді, при чому й зараз ці передачі користуються неймовірною популярністю. (Футбол. М'яч був коричневим, його замінили на чб, щоб було краще видно в телевізорі.)

 

 

 

Явища

  1.               За допомогою цього акустичного ефекту лемур руконіжка вишукує собі їжу. У нього довгий палець, він ним вистукує і знаходить личинки і жуків. Назвіть цей акустичний ефект. (Луна)
  2.               У циклі книг "Принцеса Марса" Е.Р. Берроуз згадує Юпітер. Він пише, що на Юпітері густі хмари й сонячне проміння туди не добирається, тому поверхня освітлена вулканами. А ще на Юпітері значно менша за марсіанську ВОНА. Письменник пояснює це тим, що діаметр Юпітеру значно більший за діаметр Марсу. Назвіть два слова, які ми замінили словом ВОНА.  (сила тяжіння (Берроуз стверджував, що відцентрова сила на Юпітері буде більшою, а отже й тяжіння меншим))
  3.               Коли вченим-дослідникам набридло постійно робити розрахунки, вони вирішили замовити годинник з "покращенням". Так як таких годинників потрібно було небагато, великі виробники відмовились від замовлення, але одна невеличка майстерня в Каліфорнії взялась за роботу. Майстри просто прикріпили до декількох коліщат наручного годинника трохи свинцю й в результаті годинник почав іти повільніше на 2.77%. Скажіть, а що саме досліджували вчені?  ( Марс (на Марсі доба триває 24 години 39 хвили і 35 секунд, тому годинники потрібно було сповільнити))
  4.               Аргентинці говорять "віскі" (viski) , данці - "апельсин" (apelsin), французи кажуть "мавпа" (ouistiti). В Ірані - "яблуко" (саїб), в Кореї - кімчі (національний салат). А для чого вони це все говорять?   (Для того, щоб посміхатись на фотографії)
  5.               На латині це явище називається "defectus solis". Назвіть його українською. ( Сонячне затемнення)
  6.               Колись до них ставились як до послання диявола. Саме тому монахи починали бити у дзвони коли помічали їх. Й саме ці монахи з дуже високою ймовірністю могли від них загинути. Тому переконання щодо диявольского походження ще більше закріплювалось. Скажіть а від чого гинули монахи, яких згадуємо в цьому запитанні? ( від удару блискавки. (блискавка з високою ймовірністю влучала у дзвіницю))

 

Математика

  1.               У середні віки так називали готові зразки грамот, у які потрібно було лише вписати дату й імена учасників угоди. А ми одержуємо результат, підставляючи в них конкретні дані. Про що йдеться? (формули)
  2.               Шляхом простої операції Матроскін довів Пєчкіну, що в того сильний жар, оча температура в Пєчкіна була усього лише 36,6 ®С. (36+6=42)
  3.               Наведемо вам два слова з мови аборигенів, що живуть в долині річки Муррей: 1. ЕНЕА, 2. ПЕЧЕВАЛ. Коли ж аборигени говорять "Печевал печевал енеа" вони можуть сказати і "енеа енеа енеа печевал". Ту саму фразу вони можуть висловити ще декількома способами. Скажіть, а що саме вони говорять цими фразами  ("П'ять" (Енеа - це один, а печевал - два).)
  4.               Найменша вона знаходиться на території австралійського міста Вічепруф і має лише 43 метри. Жителі міста скористались тим, що ніде не сказано, а від скількох метрів починаються вони. Вам потрібно назвати американський штат, назва якого походить саме від них.  ( Монтана (від mountains - гори))
  5.               Нормальний тиск для людини: 130 на 80. Собаки: 150 на 90. Корови: 110 на 30. А в якої тварини нормою є кров'яний тиск 260 на 160 ? (у жирафа)
  6.               У 1957 р. радіостанція ВВС передала повідомлення про те, що завдяки теплій зимі швейцарські фермери виростили рекордний урожай спагеті. В 1985р. журнал «Sports illustrated» написав про бейсболіста-новачка, що подає м’яч зі швидкістю 207км/год. В 1998р. у ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що влада штату Алабама вирішила змінити значення числа π на 3,00. А в який день це було?  (1 квітня.  Перелічені першоквітневі розіграші, які ввійшли в Американський ТОП – 10)

 

Відомі люди

  1.               Як відомо з історій Францій у 30 літній війні брав участь полк козаків за полковником X, завдяки козакам і X, французи захопили порт-фортецю Дюнкер. Назвіть хто командував козаками.  (Іван Сірко)
  2.               Едісон, будучи ще молодим хлопцем зробив винахід. Дві мідні пластини він прикріпив до стіни, наче шпалери. Між ними двома була дуже маленька щілина, шириною в 0.5 міліметра. Пластини він приєднав до акумулятора. Одну до +, а іншу до -. Його винахід виявився дуже дієвим, але після того, як він попрацював, у приміщенні почало дуже погано смердіти. Скажіть, а що саме робив цей прилад? (Вбивав тарганів )
  3.               Не так давно в Інтернеті "ходили" картинки, де було видалено брови різним зірковим людям. Попри те, що всі фото місцями смішні, а місцями страшні, всі ми знаємо одне зображення, яке вважається чи не еталоном краси, але жінка на ньому також безброва. Воно й не дивно, адже в її часи у Флоренції модниці насправді повністю позбавляли себе волосся над очима. Спробуйте згадати її ім"я. (Мона  Ліза)
  4.               Цей вчений попросив свого асистента дослідити після смерті його очі. Асистент так і зробив - після того, як вчений помер, він вирізав його очі і навіть намагався подивитись крізь них на світло. Нічого не побачив, тому просто залив їх спиртовим розчином. Й лише більше ніж через сто років змогли дослідити ДНК цього вченого й точно сказати, що у цього вченого була хвороба, яка вже давно була названа в честь його ім'я. Про якого вченого ми говоримо? (про Джона Дальтона)
  5.               Коли в 1937 році Уолт Дісней отримував премію Оскара за один із своїх мультфільмів, йому вручили одну звичайну і сім маленьких статуеток. За який мультфільм був нагороджений Дісней? (Білосніжка і сім гномів)
  6.               Перебуваючи в Ліоні Франсуа Рабле залишив на видному місці в готелі пакетик з ЦИМ, на якому було написано "Отрута для короля". Письменник зачекав, коли власник готелю здасть його представникам влади. А коли його доставили в Париж і він повстав перед Франциском І, Рабле просто взяв та ЙОГО з'їв, щоб довести, що ніякої отрути немає. Він проробив весь цей спектакль для того, щоб добратись до Парижу, адже у нього просто не було грошей.  Що з’їв Рабле? (цукор)

 

Народи

  1.               Кожний народ має свої звичаї. Так в Тунісі наречений повинен подарувати перед весіллям своїй нареченій білий весільний кошик. Там знаходиться біла свічка з підсвічником, білі рукавички, біла подушка, а також два предмети – білі …., від котрих українська наречена отримала б шок. Що це за предмети?   (Білі тапочки )
  2.               У іспанців є новорічна традиція – під час 12-разового биття годинника кожен повинен встигнути з”їсти 12 виноградинок. Що виноградинки символізують разом і що може символізувати кисла виноградинка? (вони символізують 12 місяців, декілька з яких можуть стати невдалими, тобто, “кислими”. )
  3.               Те, що у нас вважається дефектом, у народу майя сприймали як прояв фізичної краси. Один з таких проявів формували в дитини з самого дитинства, прив'язуючи їй перед самісінькими очима кульку з каучуку. Що ж за ваду таку вважали майя красивою? (косоокість)
  4.               В Нігерії вважають, що худа жінка - це ознака бідної сім'ї. І навпаки, в цій країні повних дівчат вважають уособленням здоров'я та краси. Тому хоча б раз в житті попри бажання чи небажання їсти багато, кожна жінка зобов'язана набрати якнайбільше зайвих кг.  Що ж є причиною для такої дивної дієти?(весілля)
  5.               У середньовічних замках гвинтові сходи споруджувалися так, щоб підніматися по них доводилося за годинниковою стрілкою. Винятком був лише замок Валленштайна, де сходи були закручені проти годинникової стрілки. Дотримання такої технології будівництва було не даниною традиціям, а раціональним розрахунком середньовічних інженерів, що  допомагало воїнам при захисті замку. Чим  же відрізнялися воїни замку Валленнштайн? (В замку Валленштайна практично всі воїни були шульгами, і їм зручніше було вести бій на «нестандартних» сходах.)
  6.               У Канаді — вареник, у Москві — плавлений сирок «Дружба», у США — арахіс, у Сочі — гарбуз, в Астрахані — вобла, в Алмати й Курську — яблуко, а в Єрусалимі — лише його качан, у Полтаві — галушки. Який зв’язок між названими місцевостями і продуктами харчування? (Усім цим продуктам встановлено пам’ятники)

 

 

Міста світу

  1. Назва цього міста, згідно з деякими гіпотезами, походить від арабського слова «majra», що означає «джерело води». Пізніше до нього додали закінчення “it”, що означає «повнота». Назвіть це Європейське місто.  (Мадрид)
  2. В середні віки християнська церква в Європі стала черезвичайно могутньою. Християнство стало важливою частиною життя кожного Європейця. Більшу частину часу вони проводили в молитвах і в навчанні,копіюючи старі тексти. Чого добились жителі цього міста?? (Ватикан)
  3. ☻УВАГА!У СЛОВІ ЗАМІНА БУКВИ!!!☻
    На окраїнах міста підноситься вулканічного походження гора, на якій 1090 року почалось будівництво замку-фортеці (тепер у руїнах). Цей замок зображений на малюнку. Назвіть цей замок    (у слові де ми замінили букву є назва цього замку).  (Хуст)

https://pp.vk.me/c622717/v622717052/e59f/8UulTBMIsX8.jpg

  1. Всі знають, що "Велике яблуко" - це Нью-Йорк. А хто чув про таке місто, як "Великий фурункул"? Історики говорять, що  ця назва натякає на перенаселення міста, бо людей в ньому свого часу жило значно більше, ніж саме місто могло прогодувати. В наш час ситуація дещо інша, адже "Великий дим" (ще одна назва цього міста) офіційно є найбільшим за площею містом у світі. А тепер запитання: що це  за місто ?  (Лондон)
  2. Цей синдром носить назву однієї євпропейської столиці. З різних причин він може спосерігатись у кожного туриста, але чомусь найбільше синдром виявляється у японських відвідувачах цього міста. Ознаки синдрому: головокружіння, депресивний стан та навіть галюцинації. Це все виникає через невідповідність реального міста до того образу, який намальований в кіно та на фото. При чому невідповідність ця може проявитись не лише під час прогулянки вулицями, а й через те, що туристи просто дивляться у вікно з готельного номеру. Назвіть це місто. (Париж)

 

 

 

 

 

 

Про все на світі

  1.               В Чехії це називають zavinac - маринований оселедець. В Італії використовують назву chiocciola - равлик. Данія називає це snabel-a - довгоносе а. Напишіть або намалюйте це. ( @ )
  2.               В Грузії для цього декілька разів повторюють слово "піс". В Голандії повторюють слово "пуш". В Китаї повторюють слово "мі". В Болгарії - слово "мац". А яке слово використовують в Україні?  ( киць (цими звуками кличуть котів))
  3.               Перед вами картини художника намальовані, як нам може здаватись, в непритаманному йому жанрі. Хоча сніг - це також вода, і його, як бачимо, на картинах багато. Тому з впевненістю можна сказати, що цей художник в наведених картинах далеко не відступив від свого жанру. Назвіть цього художника ( Айвазовський.)

https://pp.userapi.com/c626431/v626431205/3a75f/I-ofhLWj1J0.jpghttps://pp.userapi.com/c626431/v626431205/3a767/xzk_cZ-VXCM.jpg

  1.               В історії США вона двічі ставала причиною падіння індексу NASDAQ і одного разу саме через її природу Алабамський університет на декілька днів був позбавлений електропостачання. Вона може завітати й до вас, якщо ви будете тривалий час зловживати алкоголем. Хто вона?  ( Білка. (білки двічі перегризали лінію передачі даних індекса NASDAQ))
  2.               Всі знають про традицію залишати на Алеї Слави відбитки рук і/або ніг, за умови, що ви - кінозірка. Але деякі зірки попри їхню шалену популярність і не зважаючи на те, що їхні імена можна прочитати на Алеї Слави, відбитків не залишили. Чому?  (Це зірки мультфільмів)
  3.               Пірати одягали X під час морських битв, адже дуже часто приходилось бігати з палуби в трюм, щоб набрати боєприпасів. А так як в трюмі сонячного світла не було то пірат з Х міг швидше зорієнтуватись, чим той, який був без Х. Скажіть, що таке Х?  (Пов'язка на око (в трюмі її знімали і око, яке було закрите нею бачило добре))

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондарчук Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
4420
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку