Інтерактивні методи навчання на уроках історії

Про матеріал
Стаття буде цікава для вчителів, які використовують або прагнуть використовувати онлайн-інструменти для ефективного та цікавого навчання як на уроках історії, так і на будь-яких інших уроках. Підбірка онлайн-сервісів, які допоможуть вам підготуватися до цікавого інтерактивного уроку.
Перегляд файлу

Інтерактивні методи навчання на уроках історії

Сучасний урок? Який він? Виклики нашого сьогодення ставлять перед нами задачу – створити цікавий, оригінальний та змістовний урок, який дасть можливість учням сприймати нову інформацію легко та вмотивовано.

Кожен вчитель намагається стимулювати учнів до навчання різними способами та формами. Саме тому будь-який урок, зокрема урок історії, може перетворитись на цікаву подорож або екскурсію; інтерактивну гру з використанням тестів, вікторин чи квізів; загадковим квестом з різними видами вправ та інше.

Для того, щоб ваш урок запам’ятався учням, пройшов цікаво та результативно, пропоную добірку онлайн-ресурсів, які точно стануть у пригоді.

  1.               Перший ресурс, з яким ми познайомимось – це Learningapps.org

Даний онлайн-сервіс є різнобічним та підходить для будь-якого типу та етапу уроку, адже тут є багато різнопланових видів вправ, які ви можете створити самостійно або використати вже готову. Ось декілька прикладів таких вправ:

 

  1.               Наступний сервіс – Кahoot.

Ресурс, на якому можна створювати безкоштовно тести та вікторини. Особливість в тому, що виможете проводити тести в реальному часі, управляючи швидкістю проходження та створювати рейтинг учнів, які беруть участь у його проходженні. Крім того, можливо задавати домашнє завдання, із зазначенням терміну проходження. Декілька прикладів тесту з історії:

 

  1.               Цікаве опитування - Мenti.com

Дає можливість провести цікаве опитування, зібрати статистичну інформацію, дізнатися враження від уроку або з’ясувати на скільки добре засвоєно матеріал за допомогою ключових слів. Декілька прикладів:

  • C:\Users\daref\OneDrive\Изображения\Снимки экрана\2022-11-06 (1).png

 

  • C:\Users\daref\OneDrive\Изображения\Снимки экрана\2022-11-06.png

 

 

 

  1.               Генератор ребусів.

Цікавий та простий у використанні ресурс, на якому готуючись до уроку, ви можете замінити ключові слова теми на ребуси, які діти залюбки та активно розгадують. Створити можна із будь-якого слова. Ось декілька прикладів:

http://rebus1.com/ua/download/download.php?&skip=6&mode=0&slovo=%D3%CA%D0%C0%AF%CD%C0C:\Users\daref\Downloads\rebus.png

 

C:\Users\daref\Downloads\rebus (1).png

 

  1.               Інтерактивна дошка - Jamboard

Дошка, яку можна використовувати з будь-якою ціллю, адже це онлайн-аналог класної дошки, до якої ми так звикли. Тут можна записувати основні моменти уроку (дату, тему, нову інформацію, створювати схеми, копіювати будь-які таблиці та зображення). Приклади використання на уроках історії:

 

  1.               І на останок, всім відомі сервіси – На Урок та Всеосвіта.

Крім того, що на даних онлайн-платформах вчителі можуть почерпати для себе безліч корисної інформації, покращити свої знання, можна також перевірити знання учнів за допомогою тестових завдань, флеш-карток та вправ на відповідність. Ви можете створити власні тести або використати вже готові.  До вашої уваги декілька прикладів:

 

Отже, наведені вище онлайн-сервіси допоможуть створити цікавий, змістовний та інтерактивний урок як історії, так і будь-який інший. Використавши хоча б один із цих сервісів, ви перетворите свій урок (реальний чи дистанційний) на незабутню подорож, яка дасть гарний результат у навчанні та налагодженні конекту з учнями.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
3764
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку