"Ірландське питання" в 20-30-х роках ХХ століття

Про матеріал

Дану презентацію доцільно використати при вивченні теми "Велика Британія в 20-30 роки ХХ століття" на уроці всесвітньої історії в 10 класі. При перегляді презентації в школярів формуються просторова, хронологічка, картографічна компетентності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ївженко Вікторія Олександрівнавчитель історії та правознавства. Кропивнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Золотоніської районної ради. Черкаської області Тема. «Ірландське питання»в 20-30-х роках ХХ століття

Номер слайду 2

«Ірландське питання» – процес багатовікової дискримінації ірландців як у релігійній так і соціально-економічній площинах.

Номер слайду 3

24 квітня1916 р. Ірландські націоналісти, не дочекавшись від уряду Англії надання Ірландії статусу омініону, вирішили шляхом збройного повстання проголосити Ірландську республіку. Озброєні загони ірландських націоналістів на чолі з Д. Коннолі, Г. Пірсом та іншими лідерами Ірландської Республіканської Армії (ІРА) захопили Центральний поштамт у Дубліні. Джеймс Коннолі Патрик Генрі Пірс

Номер слайду 4

Будівля головпоштамту в Дубліні

Номер слайду 5

24 квітня 1916 р. – «Великоднє повстання». «Кривавий Великдень». «Довгий великодній день».

Номер слайду 6

Біля Центрального поштампу Дубліна повсталі зачитали декларацію про незалежність Ірландської республіки.

Номер слайду 7

Солдати Ірландської Республіканської армії (ІРА)

Номер слайду 8

Британці взяли у полон учасників бунту Повстання 1916 року було придушене, однак воно сприяло зростанню популярності націоналістичної партії Шин фейн.

Номер слайду 9

Грудень1918 р. На виборах партія Шин фейн здобула повну перемогу. Обрані до англійського парламенту депутати від Ірландії зібралися в Дубліні й проголосили утворенняірландського парламенту. 1919 р. На першому засіданні (1919 р.) було проголошено утворення Ірландської республіки. Цей акт призвів до громадянської війни в Ірландії (1919 р.). Загони ІРА, озброєне крило Шин фейн, атакували ірландську королівську поліцію і частини англійських добровольчих частин. ІРА намагалася силою примусити англійців визнати незалежність ІрландіїГромадянська війна в Ірландії Емблема партії Шин фейн

Номер слайду 10

1919: вони проголосили незалежність Ірландії. Група депутатів британського парламенту від Зеленого острова

Номер слайду 11

Документ про створення Ірландської держави. Першим поставив свій підпис прем’єр-міністр Великої Британії Девід Ллойд Джордж. Договір був підписаний в Лондоні 6 грудня 1921 року. Черввень 1921 р. Король звернувся до ворогуючих сторін із закликом сісти за стіл переговорів, під час яких було прийнято рішення про надання Ірландії статусу домініону (Ірландська вільна держава), а шість графств Ольстера отримали право самостійно визначитися, чи залишатися їм у складі Ірландії.

Номер слайду 12

1. Ірландія матиме той самий конституційний статус у товаристві націй, який називається Британською імперією, що й домініон Канада, Австралійський Союз, домініон Нова Зеландія й Південно-Африканський Союз, із парламентом, що має право видавати закони з метою збереження миру, порядку і доброго врядування в Ірландії, та з виконавчою владою, відповідальною перед цим парламентом; і вона називатиметься й буде Ірландською вільною державою...6. Аж до укладення такої угоди між Британським та Ірландським урядами, за якою Ірландська вільна держава візьме на себе свою власну берегову оборону, оборону Великобританії та Ірландії з боку моря візьмуть на себе імперські сили Його Величності...9. Порти Великобританії та Ірландської вільної держави будуть повністю відкриті для кораблів іншої країни зі сплатою встановленого портового та інших зборів. Запитання до документа1. Чим було викликано появу цієї угоди між Великобританією та Ірландією?2. Що мала на меті Великобританія, підписуючи цю угоду?Угода між Великобританією та Ірландією. 6 грудня 1921 р.

Номер слайду 13

1937 р. Остаточне визнання Великою Британією незалежності Ірландії

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
12 січня 2018
Переглядів
14113
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку