Міжнародні відносини напередодні Другої Світової війни

Про матеріал

Мультимедійна презентація присвячена дуже важливій темі, яка розкриває причини та історичну закономірність розв'язання Другої Світової війни.

Рекомендується для використання вчителями ЗОШ І-ІІІ рівня акредитації та викладачами ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Актуалізація опорних знань. Дайте визначення поняттям: Пріоритет – надання переваги. Анексія – захоплення і насильне приєднання чужої території до країни-агресора.Ізоляціонізм – політика відмови США від втручання у світові справи поза межами американського континенту. Нейтралітет – відмова країни від участі у збройних конфліктах та надання допомоги воюючим сторонам. Експансія- поширення впливу.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Дайте відповідь на запитання: Коли відбулась Паризька мирна конференція?- 1919 – 1920 рр. Які обмеження отримала Німеччина після підписання Версальського миру?втратила колонії в Азії, Африці та частину власних територій;накладались величезні репарації;збройні сили країни підлягали великим скороченням і обмеженням.

Номер слайду 3

Проблемне запитання: Розв'язання ІІ світової війни було явищем випадковим чи історично закономірним?

Номер слайду 4

Міжнародні відносини напередодні ІІ світової війни

Номер слайду 5

Мета заняття: Ознайомитися з розвитком міжнародних відносин в 30-х роках ХХ ст. Розкрити причини поглиблення суперечностей між провідними країнами світу. Визначити передумови розв'язання ІІ світової війни. Навчитись визначати причинно-наслідкові зв'язки між історичними подіями.

Номер слайду 6

План заняття: Зовнішньополітичні пріоритети провідних країн світу. Виникнення двох вогнищ війни. Консолідація сил агресії. Переддень війни.

Номер слайду 7

І. Пріоритети провідних країн світу

Номер слайду 8

Сполучені Штати Америки

Номер слайду 9

Сполучені Штати Америки

Номер слайду 10

Великобританія, Франція

Номер слайду 11

Великобританія, Франція

Номер слайду 12

Німеччина

Номер слайду 13

Італія

Номер слайду 14

Японія

Номер слайду 15

СРСР

Номер слайду 16

ІІ. Виникнення двох вогнищ війни. Консолідація сил агресії

Номер слайду 17

Виникнення вогнища війни на Далекому Сході1931р. – окупація Маньчжурії1937 р. – початок війни з Китаєм1938 р. – конфлікт з СРСР поблизу озера Хасан1939 р. – конфлікт з Монголією та СРСР поблизу р. Халкін-Гол. Підготовка до війни з Великобританію та США

Номер слайду 18

Японія

Номер слайду 19

Виникнення вогнища війни в Європі1933р. – вихід Німеччини з Ліги Націй1935р. – введення у Німеччині загальної військової повинності1936р. – окупація Німеччиною Рейнської демілітаризованої зони1936р. – інтервенція Німеччини та Італії в Іспанію1935 – 1936рр. – агресія Італії проти Ефіопії1939 р. – агресія Італії проти АлбаніїНімецький плакат, який мав довести беззахисність Німеччини

Номер слайду 20

Італія

Номер слайду 21

Консолідація сил агресії 1936 р. – Німеччина та Японія створили політичний блок “Антикомінтернівський пакт”.1937 р. – до пакту приєдналась Італія.1939 р. – Німеччина та Італія створили військовий блок “Сталевий пакт”.

Номер слайду 22

запитання: Чому Ліга Націй не зупинила агресорів і допустила розв'язання нової світової війни?Опрацювати п.3 §42 (317-318 ст.)

Номер слайду 23

ПРИЧИНИневдачі “політики умиротворення”Зосередження громадськості Англії та Франції на внутрішніх проблемах породжених економічною кризою 30-х років. Стійкі пацифістські настрою у переважаючої більшості населення Англії та Франції. Боязнь повторення жахів світової війни. Недооцінка лідерів західних держав А. Гітлера. Пропозиції СРСР щодо створення системи колективної безпеки не знайшла підтримки у країн Заходу. Повне усунення США від втручання у європейські справи. Сподівання західних політиків на війну Німеччини проти СРСР

Номер слайду 24

ІІІ. Переддень війни

Номер слайду 25

Захоплення Німеччиною АвстріїБерезень 1938 р. – “Аншлюс” Австрії Німеччиною. Радянська карикатура на „аншлюс” Австрії

Номер слайду 26

Вступ німецької армії до Австрії

Номер слайду 27

Захоплення Німеччиною Чехословаччини29-30 вересня 1938 р. – Мюнхенська конференція з приводу передачі Судетської області Чехословаччини Німеччині.

Номер слайду 28

Виступ прем'єр-міністра Н. Чемберлена після повернення з Мюнхену, під час якого він заявив, що привіз мир для цілого покоління. Під час підписання Мюнхенської угоди. Зліва направо: Чемберлен, Даладьє, Гітлер, Муссоліні і Чіано

Номер слайду 29

Захоплення Німеччиною Чехословаччини14 березня 1939 р. – вихід Словаччини із Чехословаччини.15 березня 1939 р. – анексія Чехії Німеччиною.

Номер слайду 30

Німецькі претензії до Литви. Повернути порт Клайпеду (Мемель).22.03.1939р. – договір про передачу Клайпедського краю до Німеччини.

Номер слайду 31

Німецькі претензії до ПольщіПовернути м. Гданськ ( Данциг);Надання коридору для прокладання дороги до Гданська. Польща відкинула домагання Німеччини.31 березня 1939 р. Великобританія і Франція надали гарантії безпеки Польщі.

Номер слайду 32

Німеччина

Номер слайду 33

СРСРБританія. Франція. Німеччина08.05 – 02.08. 1939р1. Вимога західних країн – СРСР гарантує безпеку сусідніх країн.2. СРСР гарантує безпеку сусідніх країн при умові введення радянських військ в ці країни23.08.1939р. – укладення пакту Молотова – Ріббентропа та таємного додаткового протоколу до нього. Травень – серпень 1939р.« Климе! Коба наказав згортати шарманку»

Номер слайду 34

пакт “Молотова - Ріббентропа”Пакт про ненапад укладався на 10 років з автоматичним продовженням його дії на наступні 5 років за бажанням сторін. Пакт набуває чинності з моменту його підписання. Сторони домовилися не нападати одна на одну. Взаємний нейтралітет у разі війни однієї з країн. Відмова від участі в коаліціях держав, спрямованих проти Німеччини та СРСР. Підписання Пакту

Номер слайду 35

Таємний додатковий протокол до пакту про ненапад між Німеччиною та Союзом Радянських Соціалістичних Республік. 23 серпня 1939 р. У разі територіально-політичного переоблаштування областей, що входять до складу Польської держави, межа сфер інтересів Німеччини і СРСР пролягатиме приблизно вздовж лінії рік Нарев, Вісла і Сан. Питання, чи є в обопільних інтересах бажаним збереження незалежної Польської держави і які будуть кордони цієї держави, може бути остаточно з’ясоване лише протягом подальшого політичного розвитку. В кожному разі обидва Уряди вирішуватимуть це питання в порядку дружньої обопільної згоди. Стосовно південного сходу Європи з радянського боку підкреслюється зацікавлення СРСР у Бессарабії. З німецького боку заявляється про її повну політичну незацікавленість у цих областях. Цей протокол зберігатиметься обома сторонами в суворій таємниці. Москва, 23 серпня 1939 р. За уповноваженням Уряду СРСР В. Молотов. За Уряд Німеччини Й. Ріббентроп. Дайте моральну та історичну оцінку цього протоколу.

Номер слайду 36

СРСР

Номер слайду 37

24 грудня1989 року з'їзд народних депутатів СРСР прийняв резолюцію, в якій засудив таємний протокол.

Номер слайду 38

Проблемне запитання: Розв'язання ІІ світової війни було явищем випадковим чи історично закономірним?

Номер слайду 39

Закріплення матеріалу. Початок “Великої Китайської війни” Японіїлипень 1937 р.“Аншлюс” Австрії березень 1938 р. Мюнхенська конференція керівників урядів Англії, Франції, Німеччини та Італії29-30 вересня 1938 р. Окупація Чехословаччини Німеччиною15 березня 1939 р. Окупація Албанії Італією- березень 1939 р. Підписання “Пакту Молотова – Ріббентропа” і таємного протоколу до нього- 23 серпня 1939 р.

Номер слайду 40

Закріплення матеріалу“Політика умиротворення”дії керівництва Великобританії і Франції шляхом надання територіальних поступок Німеччині, Італії, Японії не допустити розв'язання світової війни“Система колективної безпеки”пропозиції СРСР та Франції країнам світу не допустити розв'язання нової світової війни шляхом заключення договорів про ненапад і взаємодопомогу

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Домашнє завдання. Опрацювати §§ 40 – 43 підручника. Знати опорні поняття і дати. Скласти хронологічну таблицю подій.

Номер слайду 43

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Міщук Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кожемякіна Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Спесивцева Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дубовська Олена Петрівна
    Дуже гарна і змістовна розробка уроку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
7 лютого 2018
Переглядів
21070
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку