Історі України. "козацтво" 5 клас

Про матеріал
Розробка уроку, конспект. Історія України 5 клас. нова програма. за підручником Власова Історія України...
Перегляд файлу

Дата  ___________ 

Тема 4 Історія України в пам’ятках

Урок 19  Українське козацтво в походах і битвах
Мета уроку: сформувати в учнів уявлення про козацьку добу в історії України; створити умови для розуміння, які історичні джерела розповідають про козацьку добу; визначати особливості козацтва; розглянути життя козаків та їх ватажків; охарактеризувати Національно – визвольну війну українського народу; пояснити значення козацтва для відбудову української держави, висловлювати власну думку щодо ролі лідера в історії.

Компетентності: особистісна, комунікативна, пізнавальна.

Обладнання: підручник, атлас, контурна карта, стінна карта.

Очікувані результати:

 Учні зможуть:

  • Показувати на карті місце розташування Запорізької Січі;
  • Характеризувати причини утворення козацтва;
  • Застосовувати терміни, та знати їх значення «клейноди», «гетьман», «курінь», « республіка» і ін.
  • Давати відповіді на різні запитання за темою;
  • Знати козацькі символи;
  • Визначати козацькій устрій.


Тип уроку: комбінований
Основні поняття: козак, Січ, гетьман, чайка, табір, епоха морських походів, Національно-визвольна війна
Основні дати: 1489- перша згадка про козаків, 1556 - заснування Січі, 1616 - взяття фортеці Кафа, головний ринок рабів, 1648 - початок Національно-визвольної війни, 1775 - була знищення Запорізької Січі.
 

                                               ХІД УРОКУ


I. Організаційна частина
Учитель повідомляє тему і основні завдання уроку.
II. Перевірка домашнього завдання.
Дидактична гра «Історична вікторина»
(Правила гри. Учні в усній формі виконують завдання вчителя.)
Слово вчителя: Перш ніж почати вивчення нової теми ми перевіримо домашнє завдання і пограємо з вами в гру «Історична вікторина». Правила дуже прості. У мене в руках шапка Мономаха - князя Київської Русі. У цій шапці знаходяться завдання, які вам належить виконати.
1. Яка подія сталася в 1068 році? Яке це століття?
2. Яка подія сталася в 988 році? Яке це століття?
3. Яка подія сталася в 1240 році? Яке це століття?
4. Яка подія сталася в 1253 році? Яке це століття?
5. Яка подія сталася в 1037 році? Яке це століття?
6. Яка подія сталася в 1223 році? Яке це століття?
7. Яка подія сталася в 1199 році? Яке це століття?
8. Яка подія сталася в 1569 році? Яке це століття?
9. Назвіть роки правління Князя Київської Русі Олега?
10. Назвіть роки правління Князя Київської Русі Ігоря?
11. Назвіть роки правління Княгині Київської Русі Ольги?
12. Назвіть роки правління Князя Київської Русі Святослава?
13. Назвіть роки правління Князя Київської Русі Володимира Великого?
14. Назвіть роки правління Князя Київської Русі Ярослава Мудрого?
15. Назвіть ім'я князя, який був коронований Папою Римським Інокентієм IV? В якому році це було? І в якому місті?
16. Яка держава було створено після підписання Люблінської унії?
17. Назвіть кочові племена періоду Київської Русі?
18. Назвіть князівства на території України, які утворилися після розпаду Київської Русі?
19. Чи згодні ви, що під час князівства Володимира на Русі стали карбувати перші монети?
20. Чи згодні ви, що князь Ярослав Мудрий відрізнявся своєю войовничістю і все своє життя він провів у військових походах?
III. Вивчення нового матеріалу.

План

1. Хто такі козаки?
2. Запорізька Січ.
3. Морські походи козаків.
4. Військове мистецтво козаків.

5. Національно-визвольна війна. Богдан Хмельницький

Розповідь учителя.

Під час розповіді учні записують основні дати та основні поняття до зошита

  1. Хто такі козаки
    Кілька століть історії України пов'язані з козацтвом. Перші письмові згадки про козаків датуються 1489 роком. Слово «козак» означає вільний, озброєна людина. У козаки приймали всіх на одній умові, він повинен був бути православної християнської віри. У мемуарах та історичній літературі переказується процедура прийняття в Військо. Прибулого на Січ зазвичай приводили до кошового отамана, який питав: «А чи віруєш ти в Бога?» Новоприбулий відповідав: «Вірую». - «І в Богородицю віруєш?» - «І в Богородицю вірую». - «А ну, перехрестися!» Людина хрестився. Цим і обмежувалося з'ясування релігійної приналежності. У випадках, коли прибув ні православним, перед вступом до Війська він був повинен хреститися в цю віру.

 

  1. Запорізька Січ
    Життя в степу була сповнена небезпек, тому селилися козаки за Дніпровими порогами і за це українських козаків називали запорозькими, або запорожцями. Захищаючись, козаки будували укріплення з січених дерев'яних колод - січі. Звідси і пішла назва Січ - табір козаків, огороджений зміцненням з січених колод.
    Перша Січ була заснована у 1556 році за дніпровськими порогами на острові Хортиця. Її засновником був Дмитро Вишневецький, в народних думах і піснях згадується, як козак Байда.
    Запорізьку Січ вчені визначають як козацьку республіку. Правом голосу користувався кожен козак. Всі важливі питання козаки обговорювали на зборах, які називалися радами - від українського слова радити. Козацькій раді належала вся влада на раді козаки обирали ГЕТЬМАНА- головного командира війська на Січі, а також козацьку старшину. Рада збиралася по кілька разів на рік. Вона виносила рішення про війну і мир, військових походах.

 

  1. Морські походи козаків.

Перші два десятиліття XVII ст. отримали назву «період морських походів» - це найбільш вдалі морські походи проти Османської імперії (на півдні України), таку назву мало турецька держава. Козаки були неперевершеними майстрами морських походів. Козацький флот складався з легких, маневрених човнів - чайок. Чайки пливли або за допомогою весел, або вітрила, що давало можливість краще використовувати природні умови. Вони могли пришвартуватися до будь-якого берега. У чайці містилося від 50 до 70 козаків. А козацький флот налічував до 300 чайок.

Не раз турбували своїми набігами і перемогами козаки Туреччину. Битв в Чорному морі козаків і турків було безліч. Одна з легендарних битв і перемог - це взяття фортеці Кафа в 1616 році (нині місто Феодосія), найбільшого ринку рабів у Криму та звільнення невільників.

 

  1. Військове мистецтво козаків.

Козаки прославилися не тільки морськими походами, а й сухопутними. Вірною супутниці в будь-якому бою козака була шабля, а також козаки мали в свеем арсеналі вогнепальну зброю - рушницю і легка гармата. Козаки розробили власну організацію бою, який мав назву «табір» - спосіб ведення бою, за допомогою якого козацьке військо пересувалося похідним строєм у вигляді рушійною фортеці з кількох рядів возів, скріплених між собою ланцюгами, і одночасно відбивали атаки ворога. До бою козацька піхота періодично виходила з табору для нанесення удару, а потім поверталася під захист пересувних укріплень.

 

  1. Національно-визвольна війна. Богдан Хмельницький

До 1569 року майже всі землі України опинилися під владою Польщі. Король Польщі всіляко прагнув обмежити права козаків, гнобив церкви, освіту, українську мову. Це не могло не викликати обурення і протестів. Один за одним почали спалахувати антипольські повстання козаків. У 1648 році почалося наймасштабніше повстання, яке швидко перетворилося у всенародну війну, яка тривала десять років. Історики називають цю війну Національно-визвольну. Очолив її Богдан Хмельницький. Майбутній гетьман отримав чудову освіту: володів українською, польською, латинською, турецькою та татарською мовами. Уже 1620 р боровся проти турків. Брав участь в козацьких повстаннях.

Навесні 1648 р Б. Хмельницький здобув перші дві блискучі перемоги над польським військом в битвах на Жовтих Водах і під Корсунем. А далі була битва під Пилявцями, Зборів, Батіг. І на 1654 р частина українських земель була звільнена з-під польської влади.

На звільнених землях вводилися козацькі порядки, що означало утвердження Української козацької держави. Називалося це держава Військом Запорозьким.

Територія Війська Запорозького поділялася на полки і сотні, якими керували полковники і сотники. Центрами полків і сотень ставали великі міста і містечка. Територія держави охоплювала землі Чернігівщини, Полтавщини, Київщини і Східного Поділля. Столицею козацької держави за часів Хмельницького було місто ЧИГИРИН.

Верховна влада в ньому належала гетьману, проте найважливіші постанови виносили на загальну військову раду. Керувати справами гетьману допомагала генеральна старшина: писар, обозний, двоє осавулів, двоє суддів.

Проіснувало козацька держава більше 100 років. У 1760 р російські царі козацькі полки перетворили на полиці російської армії. У 1775 р була знищена Запорізька Січ.

IV. Закріплення нових знань.
1. Робота в парах
Слово вчителя: Зараз ви отримаєте конверти з картинками і написами, вам потрібно вибрати ту картинку, яка відповідає темі нашого уроку.
2. Робота на дошці
• Збираємо козака
• Збираємо Січ
• Заповнюэмо стрічку часу
3. Асоціативний кущ: (підбираємо і записуємо асоціації до слова козак)





V. Підсумок уроку
XV-XVII ст. це період славних воїнів, лицарів, захисників, вільних людей - українських козаків.
Прославилися козаки своїми морськими і сухопутними походами проти зазіхачів на наш край. Передумовами козацьких перемог в походах і битвах стало їх військову майстерність.
Козаки в період національно-визвольної війни стали на захист своєї держави, української мови і православної віри.
VI. Оцінювання + коментування
VII. Домашнє завдання: читати параграф, намалювати малюнок на тему: «Козацька Україна»

 

 

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
3537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку