Історичний інтелектуальний бій

Про матеріал
Даний матеріал містить інтелектуальні ігри з історії (зокрема й такі, що є аналогами телевізійних). Ігри покликані зацікавити учнів вивченням історії як навчального предмета, розвинути творчі здібності, вдосконалити комунікативні навички, само реалізувати як особистість.
Перегляд файлу

10-11 класи

 

          Ігрове поле з 25 клітинок (Як у грі «Морський бій»), по горизонталі «ОЛІМП», по вертикалі «1,2,3,4,5». У 21 квадратику приховані № запитання та цифра, яка вказує його вартість, у двох квадратиках міститься «перехід ходу», в одному – призовий бонус – 5 балів, і в одному – знак «?». Цей знак надає право команді поставити запитання супернику. Якщо команда суперник дає правильну відповідь, то отримує 4 бали, якщо ні – ці бали отримує команда-автор.

        У часники: дві команди по 5 осіб.

       На початку гри розігрується право першого ходу. Це право отримує команда, яка дала найближчу до правильної відповідь. Перед грою командам пропонується 5 тем, вони на вибір можуть відкинути 2.

      Якщо по ходу гри команда не дає правильної відповіді, її може дати суперник. Навіть якщо суперник дав неправильну відповідь, за ним зберігається право наступного ходу.

 

  І. Запитання для розіграшу права першого ходу

Найважливішими орденами рицарів-хрестоносців були тамплієри і рицарі Святого Іоанна, або госпітальєри. Вони збудували в Єрусалимі шпиталь для прочан, а тамплієри охороняли місце давнього Єрусалимського храму. Коли був заснований орден тамплієрів?

 

                                                                                                    (Відповідь: 1118р.)

 

 

 

 

  1. Цей канал був відкритий у 1869р. Побудований французом Фердинандом де Лессепсом, він дав змогу скоротити час плавання з Британії до Індії з трьох місяців до трьох тижнів. (3 бали).

Суецький канал

  1. Цей штат США купили у Росії в 1867р., скориставшись ослабленням Росії після Кримської війни, за 12 млн. доларів, по 5 копійок за квадратний кілометр (1 бал).

Аляска

  1. Перевезення злочинців на цей материк почалося під час правління Єлизавети І і тривало аж до 1868р. За цей час сюди було перевезено понад 174 тисячі злочинців для відбування покарання в робітничих бригадах на строк від кількох років до по життєвого. Про який материк ідеться?

Австралія

  1. Одна з війн ХІХ ст.., у ході якої відбулися Інкерманська битва на річці Альмі, Балаклавська битва та одинадцятимісячна облога Севастополя, дістала назву за назвою півострова, на якому відбувалися основні події війни. Який півострів дав назву цій війні? (2 бали).

Кримський півострів

  1. Напередодні Першої світової війни на півдні Європи відбулися дві війни, названі на честь півострова, що став ареною бойових дій. Згодом цей півострів назвуть «пороховою бочкою» Європи. Як називали ці війни? (2 бали).

Балканські війни

 

 

  1.  Статуя Свободи виготовлена з мідних листів на сталевому каркасі за проектом Густава Ейфеля. Її висота до вершини смолоскипа складає 93,5 м.,  маса – 254 тонн. Ця статуя була подарована США у 1884 р. на честь сторіччя незалежності. Яка європейська країна зробила цей щедрий дарунок? (2 бали).

Франція

  1. Представник індійської династії Великих Моголів Шах-Джахан збудував цей шедевр архітектури поблизу м. Агри  як мавзолей своєї улюбленої дружини Мумтаз-Махал, що померла 1630р. під час пологів. Будівництво дивовижного мавзолею з білого мармуру, оздобленого напівкоштовного каміння, велося 11 років, а всього комплексу – 22 роки. Яку назву має цей мавзолей? (1 бал).

Тадж-Махал

  1. Збудована для Паризької виставки в 1889р., ця вежа названа на честь її творця. Її висота – 312 м., а в зєднаннях використано 2,5 млн. заклепок. І нині вона є окрасою французької столиці. Що це за вежа? (2 бали)

Ейфелева вежа

  1. Цю молекулу, що складається з подвійної спіралі, відкрили в 1953р. Френсіс Крік і Джеймс Ватсон. Вона містить «проект» усього життя. Її відкриття дало змогу вченим зрозуміти причини виникнення багатьох хвороб. З цим відкриттям пов’язана і нова сторінка в науці – генна інженерія. Назвіть цю молекулу (1 бал).

Молекула ДНК

  1. Повітряні кулі використовувалися для спостереження за противником під час Громадянської війни у США. Одним із спостерігачів був офіцер німецької армії у відставці на ім’я Цепелін. Він винайшов літальні апарати, які на його честь іноді називають «цепелінами». Цепеліни замінили повітряні кулі, тому що могли самостійно переміщуватись у просторі. Під якою назвою цей винахід більш відомий? (3 бали).

Дирижабль

 

 

 

  1. Петро ІІІ царював лише півроку. Цей онук Петра І за характером не міг бути царем і не користувався популярністю. Він був слабкою людиною, і навіть дружина його зневажала. Через шість місяців після коронації він був убитий, а його дружина проголосила себе імператрицею. Вона була розумною й освіченою, але водночас безжальною і жорстокою. Навіть європейські монархи остерігалися її сили. Правила Росією 34 роки Що це за імператриця? (1 бал)

Катерина ІІ

  1. Капітан здійснив три подорожі Тихим океаном. Під час першої подорожі він обігнув Нову Зеландію, висадився на берег затоки Ботані-Бей і заявив на неї права Британії. Цією подорожжю він довів, що між Південною Америкою та Новою Зеландією немає жодного континенту. Під час другої подорожі він дослідив багато островів у Тихому океані й Антарктиду. Остання подорож почалась у 1776р.: він відвідав Нову Зеландію, острови Тонга, Таїті та Гавайї, де був убитий після сутички з тубільцями. Назвіть цього мореплавця. (4 бали).

Джеймс Кук

 3.Про цього німецького імператора сучасники говорили, що він хотів   бути новонародженим на кожних хрестинах, нареченим на кожному весіллі, покійником на кожних поминках. Назвіть ім’я цього імператора. (3 бали)

Вільгельм ІІ

4.Головний міністр Пруссії спровокував Францію на війну, так змінивши доповідь про розмову між прусським королем і французьким послом, що вона видалась зневажливою для Франції. У 1870р. цей документ – «Емська телеграма» - був опублікований, і розлючений Наполеон ІІІ оголосив Пруссії війну . Війна закінчилась перемогою Пруссії і завершенням об’єднання Німеччини, а прусський міністр став канцлером Німецької імперії. Назвіть цього канцлера. (2 бали)

Отто фон Бісмарк

5. Лідер комуністичної партії Китаю, правив країною з 1949 по 1976 рр. Провів «культурну революцію», спрямовану проти інтелігенції. У 1969р. цей «Великий кормчий» був оголошений по життєвим вождем компартії Китаю. Нині підприємливі китайці на його імені організовують туристичний бізнес. (3 бали)

Мао Цзедун

 

 

  1. У 1914 р. завод Форда виготовляв автомобіль кожні 90 хвилин. За 19 років виробництва було продано близько 15 мільйонів автомобілів «Моделі Т». Впровадження якого винаходу дало змогу Генрі Форду почати масове виробництво автомобілів? (1 бал)

Конвеєр

  1. У наш час ця річ – обов’язків атрибут школяра і один з основних товарів шкульних базарів. Сконструював її у 1938р. Ласло Біро. Що це за річ? (3 бали)

Кулькова ручка

3.Цей препарат відкрито у 1929р. Александром Флемінгом. Учений помітив, що пліснява вбиває всі розміщені поруч бактерії. Лише в 1940-х рр.. було одержано доволі стабільний препарат. А в наш час цей медичний препарат є на полицях кожної аптеки. Назвіть його. (4 бали).

Пеніцилін

4.Вихідці з Ханаану – фінікійців – не зацікавило землеробство, їх вабило мореплавство, ремесла і торгівля. На суші вони скуповували товари у купців з Індії і навіть Китаю, й доправляли їх морем до Єгипту, Греції, Італії та Північної Африки. Торгівля зробила Фінікію процвітаючою й могутньою. Фінікійці були і чудовими ремісниками. Порт Тір славився виробництвом барвника, одяг якого кольору вважався ознакою високого становища в Греції та Римі. Який барвник збагачував фінікійців? (3 бали).

Пурпуровий барвник

5.Вздовж однієї з річкових артерій України в давні часи лягав важливий торговельний шлях. Як він називався? (1 бал)

«Із варяг у греки» (по Дніпру)

             

              ІІ. Підбиття підсумків. Нагородження переможців

 

docx
Додано
7 травня 2023
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку