Історіко-патріотичні задачи 5 клас Підсумкове повторення за І семестр

Про матеріал
На останньому тижні І семестру майже перед кожним вчителем стоїть питання "Як мотивувати учнів на передодні канікул? Як створити підсумкове повторення цікавим?". Пропоную презентацію уроку, де розглянуті задачи з історіко-патріотичною складовою. Сподіваюсь, що вона допоможе у організації підсумкового повторення в кінці І семестру у 5 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

грудня. Класна робота. РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ІСТОРИКО-ПАТРИОТИЧНИХ ЗАДАЧ

Номер слайду 2

Тема: Розв’язування задач Велика княгиня Ольга - перша з правителів Київської Русі, вона народилася у 920 році, прийняла християнство до Хрещення Русі у 955 році, у місті Царгороді і померла у 969 році. Скільки років прожила княгиня та була християнкою? Задача 1

Номер слайду 3

Тема: Розв’язування задач Княгиня Ольга — мудра, сильна, харизматична постать із золотих сторінок нашої багатовікової історії. Ольга була дружиною князя Ігоря, який правив тоді Київськими землями. В останні роки князювання Ігоря виник конфлікт з князівством деревлян, яке не захотіло двічі сплатити  данину. За літописами біля міста Іскоростеня 945 року деревляни здійснили розправу над князем Ігорем. Після  загибелі князя залишився малолітній син Святослав, а правління державою перейшло до дружини  Ігоря Ольги. Першою її справою стала жорстока помста деревлянам за загибель чоловіка. Після приборкання деревлян княгиня Ольга не провадила жодних воєн, а стала наводити порядок у державі, встановила норми податків, уклала торгівельну угоду з візантійським імператором. Адже завдяки шляху «з варяг у греки», який проходив через Київ по Дніпру, зростали багатство і могутність князів Русі. 

Номер слайду 4

Тема: Розв’язування задач У 988 році київський князь Володимир Великий здійснив Хрещення Русі. Скільки років християнству на Україні?Задача 2 Князь Володимир Великий по праву вважається одним з найвидатніших правителів Київської Русі. За часів його князювання були проведені кардинальні реформи у всіх сферах життя держави, він зміг не лише побудувати сильну монархію, а й нарешті поставити крапку в «цивілізаційному виборі» країни, впровадивши християнство.

Номер слайду 5

Тема: Розв’язування задач Володимир усунув від влади місцевих князів, посадивши на їхні місця своїх синів. Система «племінних князівств» була зруйнована, а всі землі поділені на 8 адміністративних округів, таким чином він домігся зосередження влади в руках однієї князівської родини. Розуміючи, що без сильного війська Київська держава не зможе захищати свої кордони, князь провів і перетворення в сфері оборони. Були ліквідовані військові об’єднання племен, тепер землі роздавалися конкретним особам за умови військової служби. Вперше за часів Київської держави почалося карбування монети – «златники» та «срібники», на яких викарбовувалось зображення князя. Ця реформа сприяла економічному піднесенню країни.

Номер слайду 6

Тема: Розв’язування задач Але найбільший вплив на розвиток країни мала релігійна реформа Великого князя. Розуміючи, що держава, яка сповідує язичництво, не сприймається на Європейській арені серйозно, він вирішив об’єднати все населення під знаменами однієї віри. Зробивши вибір, Володимир в 988 році прийняв хрещення. Нова релігія стала обов’язковою для всього населення. На місцях старовинних язичницьких капищ почали будувати християнські церкви.

Номер слайду 7

Тема: Розв’язування задач Після хрещення Русі правитель взявся за перетворення в сфері освіти – в державі почали створювати школи, перша при Десятинній церкві в Києві, до Київської держави почали приїжджати грецькі монахи та науковці, які сприяли подальшому розвитку науки.

Номер слайду 8

Тема: Розв’язування задач Сім чудес України — це сім пам’яток історії і культури України, які своєю красою і культурною цінністю завоювали визнання українців. Ці пам’ятки культури викликають справжній інтерес не лише у жителів України, але і в іноземних туристів. Для участі у всеукраїнському однойменному конкурсі «Сім чудес України» в травні 2007 року відібрали близько 1000 об’єктів. Вибір «Семи чудес України» здійснювався виходячи з Інтернет – голосування, в якому проголосувало 77 тисяч чоловік. Також зважали на думку експертів в області культури, історії, туризму. Це заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська лавра, парк «Софіївка», Софія Київська, Херсонес Таврійський, Хотинська фортеця і Хортиця. 

Номер слайду 9

Тема: Розв’язування задач

Номер слайду 10

Тема: Розв’язування задач

Номер слайду 11

Тема: Розв’язування задач З якого року Хотинська фортеця і замок стали державним історико – архітектурним заповідником можна дізнатися, якщо знайти результат числового виразу 145 ∙ 35 + 145 ∙ 165 – 30 ∙ 460 -- 30 ∙ 440. Задача 3

Номер слайду 12

Тема: Розв’язування задач Кам'янець-Подільський засноване як фортеця, що має важливе геополітичне положення на перетині сухопутних і водних маршрутів. Стара фортеця в її нинішньому вигляді була побудована в 11-18 століттях. Фортеця має форму прямокутника. Задача 4 Його ширина 56 метрів, що в 4 рази менше його довжини. Який шлях нам доведеться пройти, щоб обійти фортецю?

Номер слайду 13

Тема: Розв’язування задач. Розв’яжіть рівняння та знайдіть:дату проголошення незалежності України: ( 15952 - х) : 8 = 1991 Завдання 5

Номер слайду 14

Тема: Розв’язування задач24 серпня 1991 року було підписано Акт проголошення незалежності України – документ, у якому проголошено незалежність України та створення самостійної української держави – України

Номер слайду 15

Тема: Розв’язування задач. Розв’яжіть рівняння та знайдіть:2) День Державного Прапору України:( х + 1991) - 114 = 1900 Задача 5

Номер слайду 16

Тема: Розв’язування задач В Україні свято встановлене згідно з указом Леоніда Кучми «Про День Державного прапора України» від 23 серпня 2004 року. У 2009 році Віктор Ющенко вніс до Указу зміни, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні. А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО: Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гамму кольорів. У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищої вулкана в Андах. Його висота – 6872 метри. Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору на полотнах.

Номер слайду 17

Тема: Розв’язування задач. Розв’яжіть рівняння та знайдіть:3) День затвердження малого Державного гербу України – тризуба.( 2017 + х) – 44 = 1992 Задача 5

Номер слайду 18

Тема: Розв’язування задач19 лютого відзначається День малого державного герба України. Саме цього дня у 1992 році Верховна рада затвердила Малий герб - тризуб. Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на українській території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак та оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, оскільки він був знаком князівського роду.

Номер слайду 19

Тема: Розв’язування задач

pptx
Пов’язані теми
Математика, 5 клас, Презентації
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку