Історія Дніпропетровщини періоду козацької доби XVI – середини XVIII століття.

Про матеріал
Знайомити учнів з історією рідного краю, його культурою, звичаями, традиціями. Сприяти формуванню в учнів цілісного уявлення про історичні події на території нашого краю та почуття відповідальності за взяту справу і доведення її до завершального етапу. Розвивати в учнів почуття любові до рідного краю і народу, його культури, звичаїв, традицій, викликати гордість за своїх предків, відчуття причетності до історії України.
Перегляд файлу

      Урок  «Історія рідного краю»  8  клас

 

                                       Підготувала вчитель історії

Гречко Марина Геннадіївна

 

Тема. Історія Дніпропетровщини періоду козацької

           доби  XVI – середини XVIII століття.

 

Мета. Знайомити учнів з історією рідного краю, його культурою, звичаями, традиціями. Сприяти формуванню  в учнів цілісного уявлення про  історичні події на території нашого краю та почуття відповідальності за взяту справу і доведення її до завершального етапу. Розвивати в учнів почуття любові до рідного краю і народу, його культури, звичаїв, традицій, викликати гордість за своїх предків,  відчуття  причетності до історії України.

 

Тип уроку:  комбінований, дослідницько-пошуковий з комп'ютерною підтримкою

 

Хід уроку

 

      І. Організаційний  момент.  Щиро дякуємо всім, хто завітав на урок.

«Непереможні козаки

Вам лине слава крізь віки,

Вам дякуєм за Україну.

Не дали впасти на коліна!»

Наталія Кіщук

 

   ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

У вас на столах лежать картки з реченнями, ви повинні визначити які з твердження правдиві, а які помилкові і відповідно проставити поруч з твердженням «так» або «ні» або ж «+» або «-». Отже, будь-ласка, зверху напишіть своє ім'я та прізвище і приступайте до виконання завдання

БЛІЦ-КОНТРОЛЬ «ТАК ЧИ НІ?»

1. Найдавніше поселення на території сьогоднішнього Дніпра є містечко Стара Самарь (Так)

2. В 1678 році була збудована Богородицька фортеця (Ні)

3. У 1655 році виник Кодак. Збудований урядом Речі Посполитої. (Так)

4. Доба нової Січі 1734 - 1775 (Так)

5. Дніпровські пороги – це скелі, які знаходяться на річці. (Так)

6. У козацькі часи територія сучасного м. Дніпро і області були складовою частиною земель Війська Запорізького Низового з осередком на запорізькій Січі.  (Так)

7. Протягом існування Війська Низового Запорізьких січей (із 8 існуючих) на території Дніпропетровської області розташовувалось 7 січей. (Ні)

8. У 1776 році в Катеринославі відкрили залізничний  вокзал (Ні)

9.  У 1889 році був заснований Озерний ринок на місці колишньої болотної площі.(Ні)

10. В історії України у період існування Запорізького козацтва існувало 8 січей (Так)

 (Взаємоперевірка. Перевіряють один одного. )

 

     ІIІ. Мотивація навчальної діяльності.

Увага на екран! Перегляньте слайди, назвіть, що ви бачите і доведіть, що ви не помиляєтесь.

 

     ІV. Оголошення  теми  і  мети  уроку.

Записуємо в зошити число, тему уроку.

 

    V. Вивчення нового матеріалу.

Учитель: Яскравою сторінкою в історії краю є запорізьке козацтво, виникнення якого відносять до XV ст. Це унікальне явище всесвітньої історії, яке, по суті, визначало напрямки економічного, політичного і культурного розвитку України. Завдяки козацтву український народ вижив духовно, розвинувся соціально. Історія Запоріжжя – це перехрестя драматичних подій у долі українського народу. Тут, на омитих Дніпром кручах, в єдиному куточку на землі, у часи насильства та інквізиції Середньовіччя палало вогнище волі й незалежності, людської честі й гідності, осередком якої була Запорозька Січ.

 

У козацькі часи територія сучасного міста Дніпра і області були складовою частиною земель Війська Запорозького Низового з осередком на Запорозькій Січі. Управлінський центр розташовувався у Великому Лузі на території сучасного Нікопольського району. За різних обставин в межах цього району управлінський центр Січі п’ять разів змінював місце свого розташування. У зв’язку з цим Запорозька Січ у кожному випадку отримувала іншу назву: Томаківська (80-ті рр. XVІ ст. до 1593 р.), Базавлуцька (1593-1638), Микитинська (1638-1652), Чортомлицька (1652-1709), Підпільнянська (1734-1775). Тож протягом існування Війська Низового 5 осередків Запорозьких січей (із 8 існуючих) розташовувались на території сучасної Дніпропетровської області.

                         (зачитати про Великий Луг, показати на карті)

У 1648 р. Микитинська Січ (м. Нікополь, стара частина міста) стає відправною точкою, з якої розпочалася національна визвольна революція українського народу. Богдан Хмельницький підняв козацтво на боротьбу за свої права і вольності, а отримавши підтримку всіх станів населення України, розпочав процеси з відтворення окремої національної країни.

Історія Дніпропетровщини зберігає багато пам’ятних дат і подій, пов’язаних із запорозьким козацтвом. Особливо багатий на пам’ятники козацтва Нікопольський район Дніпропетровської області. Наприклад, біля с. Капулівка, в кургані Сторожева Могила знаходиться поховання І.Д. Сірка (приблизно 1610-1680 рр.), кошового отамана Чортомлицької Січі. Розквіт його діяльності припав на 60-70-х рр. XVІІ ст. Соратник Б. Хмельницького, учасник революції 1648-1657 рр., провідник козацтва в багатьох походах проти Османської імперії і Кримського ханства, він заслужив собі славу „Славного лицаря” ще за життя, а могила його завжди була святим місцем.   

Початком багатьом населеним пунктам Дніпропетровщини поклали зимівники заможних козаків. Наприклад, зимівник Семена Карнауха, відомий у 1737 р., перетворився у с. Карнаухівку. Типовим козацьким зимівником була і нинішня Сухачівка, заснована у 1775 р. козаком Сухачем. Смт Петриківка, за переказами, бере свій початок від зимівника козака Петрика. А місто Дніпро було закладено на місці козацького поселення Половиці, як припускав Д.І. Яворницький . Свою назву поселення отримало від річки Половиця і почало заселятися із середини XVІІІ ст. 

Козацькі землі  були щасливим островом на знедоленій Україні і тяглися вздовж лівого берега Дніпра від річки Самарии аж до Ногайських степів. Тут у містах і селах , у хуторах-зимівниках жив вільний нескорений народ, сюди з надією позирала вся Україна.  

                   

        Учні 8 класу працювали над збором матеріалу про січі, які були на території нинішньої Дніпропетровської області, опрацювали їх і презентують свої проекти. Першою була створена Хортицька Січ.

 

                                 

VI. Закріплення нового матеріалу.

У вас на партах лежать назви всіх 8 Запорізьких січей. Ваше завдання, вибрати з тексту тільки 5 осередків Запорізьких січей, які розташовувались на території сучасної Дніпропетровської області.  Отриманий результат потрібно записати в зошити.

 

 VII. Підсумок уроку.

 16 червня 1775 року регулярна Армія генерала Текелія пятьма колонами скритно рухалася до Січі, оточуючи її з усіх боків. 120 тисячна армія без бою вступила в Січ. Молодь пішла за Дунай, заснувала в дельті Дунаю Задунайську Січ.  Козаків, які залишилися на Січі, російські війська жорстоко знищили. Кошового отамана Петра Калнишевського було зіслано на Соловки. Там у темниці він пробув 25 років, втратив зір і був звільнений онуком Катерини ІІ – Олександром ІІ. У монастирі чернець Калнишевський прожив ще 12 років і помер у віці 112 років.

 

           В наш час залишки всіх Січей покрили хвилі рукотворного Каховського моря, водосховище поглинуло увесь Великий Луг Запорозький –підгрунтя нашої духовності. Зникають історичні місця українського козацтва, небаченої краси дніпровські краєвиди. Реліквії козацтва і Січі потонули в запасниках музеїв Кремля, Ермітажу, за кордоном.

           Наш незабутній земляк Микола Киценко свого часу визначив: «Запорозьке козацтво – явище незвичайне, епохальне, яке при всій своїй складності ц протиріччях розвитку було і залишається одним з найцікавіших й найвизначніших в історії України».

 

 

Всього 217 років проіснувала Запорозька Січ, а нащадки пам’ятають про неї до цього часу. Бо це наша історія, наша гордість.

 

                         Вірш « Козацька  слава» -Наталка Нікуліна

 

Лицарство спить під хвилями Дніпра

Та по степах,розораних несито.

Лицарство спить. Його не воскресити,

І тільки пам’ять пучки обпіка

Пружною непокірною струною.

І встане слава. Оживе луною.

І продзвенить, мов тятива лунка.

Вона прорветься крізь розор і тлін,

Аби довіку серце пам’ятало,

Хто перед лихом не згинав колін,

З чиїх шабель нам доля виростала

І що то значить пам’ять поколінь.

 

 

VIII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Підготувати повідомлення або презентації про вулиці де ви живете.

 

 

docx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку