Урок. " Гетьманщина та Запорізька Січ у 60-80-рр ХVІІ ст." Конспект уроку з історії України для 8 класу

Про матеріал

Мета: з'ясувати становище Запорізької Січі у складі Гетьманщини, ознайомити із життям та діяльністю П.Дорошенко та розвитком Запорізької Січі ІІ половини XVII ст.;

Виховувати почуття патріотизму, гордості за минуле українського народу.

Перегляд файлу

Тема.      Гетьманщина     та    Запорізька  Січ  

                     у 60-80-рр   ХVІІ ст.

 

Мета: з’ясувати становище Запорізької Січі  у складі Гетьманщини, ознайомити із життям та діяльністю П.Дорошенко  та розвитком Запорізької Січі ІІ половини XVII ст.;

Виховувати  почуття патріотизму, гордості за минуле українського народу.

 

Обладнання: карта  атласу«Запорізька Січ у XVII ст.», історичні документи,

роздатковий матеріал до теми; хронологічні таблиці ,   презентація .

 

Ключові поняття: гетьман, рада, республіка, сердюки

Тип уроку:  комбінований

Форма уроку   віртуальна подорож

 

Структура уроку

І. Вступна частина.

1. Вітання.

2. Мотивація навчальної діяльності учнів.

3. Представлення теми уроку і очікуваних результатів.

4. Актуалізація опорних знань.

ІІ. Основні частина.

План уроку

  1.         Запорізька  Січ у складі Гетьманщини.
  2.         П.Дорошенко  --   Сонце Руїни.

ІІІ. Заключна частина.

Рефлексія. Підсумки уроку та оцінювання

ІV. Домашнє завдання.

Хід уроку

 І. Вступна частина

  1. Вітання

  2. Мотивація навчальної  діяльності учнів

 Історія будь-якого народу, як і життя людини, має героїчні і трагічні, щасливі й нещасливі сторінки. І оскільки саме  в героїзмі  найповніше виявляються національний характер народу, його душевна краса, його талант; ці сторінки особливо хвилюють і викликають почуття національної гордості. В історичному минулому  українського народу було неповторне й легендарне явище, його святиня – Запорізька Січ,що стала синонімом свободи, незалежності, людської і національної гідності. Це про неї так писав М.Гоголь: «Так ось вона Січ. Ось те гніздо звідки  вилітають усі ті горді і дужі як леви. Ось звідки розливається воля  і козацтво на всю Україну»

 

  А поет  Дмитро Павличко так сказав про козаків:

    « Забули ясні зорі козацький хоровід,

Бої на Чорнім морі, гармати Жовтих Вод

Забула вже Європа ту силу молоду,

що  біля Конотопа розбила вщент Орду.

Забули вже портати в Парижі та Москві,

Як шану віддавати козацькій хоругві.

Забули,тугодуми, як воля січова

Творила віщі думи, збирала в кров слова.

А ми заспіваймо, забути не даймо,

Що слава козацька жива.

 

 

  3. Представлення теми, мети і завдань уроку

  Мета нашого уроку-з’ясувати становище  Запорізької Січі  у складі Гетьманщини, ознайомитись з життям та діяльністю П.Дорошенко  та  розвитком Запорізької Січі цього періоду.

    4. Актуалізація опорних знань

 

 Я пропоную вам здійснити уявний політ по маршруту «Краматорськ– Запорізька Січ». Я бажаю вам щасливої дороги, аби ви ще більше поглибили знання  про минуле нашого народу.(Учні переглядають запропоновану презентацію з видами сучасної Хортиці)

  Ми наближаємося до Запорізької Січі. Скажіть, що ви побачили перелітаючи, яка картина  постала у вашій уяві? ( Відповіді учнів)Та для того, щоб увійти  до святині української історії, вам потрібна перепустка. Це – ваші знання з теми. Нагородою для вас та козаків на Січі буде бочка медовухи та макітра вареників – улюблена страва козаків. Але отримати їх ви зможете лише в тому випадку, коли відтворите  в пам’яті вивчений матеріал про козацтво.

І   Ми з вами зараз вивчаємо період 60-80х рр ХVІІ ст. Яку назву має  цей період в історії        України?(Руїна)

Назвіть причини Руїни?

           Які держави впливали на внутрішню політику Гетьманщини?

            Назвіть призвища гетьманів періода Руїни.

(під час відповідей учні отримують бали ,які вносять до листа самооцінки)

Ви варті того,щоб подорожувати далі. Ви добре знаєте час та місце, де розгортаються події.

ІІ     Але  до нас у руки потрапив уривок історичного документу. Він дуже зіпсований, багато «білих плям», але нам потрібно його поновити (Відкривається слайд з текстом )

  1. В...  р.  гетьман І.Виговський підписав у місті... угоду з Річчю Посполітою.
  2. Згідно цієї угоди Гетьманщина входить до складу  РП як.... .
  3. Український гетьман входить до складу парламента-....  .
  4. Реєстр складає ...  тис. козаків.

Про який договір часу Руїни йде мова?

ІІІ  Ми наближаємося до Січі. До нас виходять привітатися люди. Да це наші знайомі –казацькі гетьмани . Назвіть  призвища  гетьманів( учні дивляться на портрети гетьманів часів Руїни на слайдах) та одним реченням дайте їм характеристику (учні продовжують заповнювати лист самооцінки)

ІV      Для того,щоб прямувати на Січ,нам треба відповісти на запитання гетьманів.

Працюючи з картою атласів ,покажіть на карті місто,

А) біля якого відбулася найбільша битва національно – визвольної війни ( м. Берестечко)

Б)   де була підписана угода з Московією,згідно з якою Гетьманщина отримала протекторат царя  (м. Переяслав)

В)  де пройшла «Чорна рада» у 1663р.( Ніжин )

Г) ) біля якого було підписано договір  між Річчю Посполітою  та Московською державою про розділ Гетьманщини . (с. Андрусово , біля Смоленська )

 

V      Дуже добре . Але щоб відчинити ворота казацької фортеці , нам потрібен ключ .Таким ключем будуть історичні терміни –паролі ,які ми вже вивчили впродовж теми. 1 учень називає термін та вказує на учня ,який пояснює слово та вказує 3 учня ,який використовує термін в історичному контексті ( учні розбирають 4-5 термінів та продовжують заповнювати лист самооцінки  :  назвати термін-0,5 б. ,пояснити та використати в історичному контексті-1б.)

VІ Я вітаю вас, ми всі на Січі. Перед тим , як ми з вами потрапимо до оселі Гетьмана , я пропоную вам провести історичну релаксацію (учні встають та  під музику проводять фізкультхвилинку)

VІІ   Запорізька січ у складі Гетьманщини. (розповідь вчителя)

Ми з вами знаходимося на священній землі, землі козацької слави, де потягом декількох століть, жили і боролися славні лицарі – козаки. А зараз, діти, ми з’ясуємо як же складалися стосунки Запорізької Січі  з Гетьманщиною. Отже, аналізуємо перше питання нашого плану. Ваше завдання: уважно слідкувати за моєю  розповіддю і дати відповідь на питання

 

Запорізькій Січі, як ви знаєте, належала провідна роль у підготовці та розгортанні національно – визвольної війни українського народу  порти польського панування. Запорожці брали участь у військових діях проти Речі Посполитої. Досвід державного життя, який десятиліттями нагромаджувався на Запоріжжі, був творчо використаний Богданом Хмельницьким. На звільнених територіях впроваджувався козацький устрій. Однак, за умовами Зборівського договору  1648 року багато запорожців опинилися поза козацьким реєстром. Це спричинило незадоволення січовиків та  загострення їх стосунків з гетьманською владою. Не оминув запорожців тяжкий для України Білоцерківський договір. Невипадково січовики брали участь у виступах козацтва проти Гетьмана та старшини.  Напружені стосунки Запорізької Січі з гетьманом спричинили  зміну її місця розташування. У 1652 році запорожці перенесли свою столицю ближче до Дніпрових плавнів неподалік гирла річки Чортомлих.

Прояви невдоволення на Запорізькій Січі за часів Богдана Хмельницького вдавалося пригасити, вони ніколи не набували загрозливого характеру. Однак надалі стосунки Запорізької Січі з гетьманською владою  складалися непросто, часом загострювалися аж до збройних виступів, особливо після смерті Богдана Хмельницького, коли посилилося втручання іноземних держав у внутрішню політику  України, коли почалася боротьба за гетьманську булаву. Казаки говорили «Де два українця , там три гетьмани». Після Андрусівського перемир я  та вбивства казаками І.Брюховецького ,Гетьманщину очолює  П. Дорошенко .

(Група учнів працювала над складанням історичного портрету П.Дорошенко. Вони презентують свою роботу. Учні класу повинні відповісти на проблемне питання  : Чому П. Дорошенко називають «Сонце Руїни» )  Після виступу творчої групи,учні відповідають на поставлене  питання,виникає дискусія про роль П.Дорошенко у Гетьманщині та Запорізькій Січі.

 VІІІ      Рефлексія .

 Нам час покидати Січ .Але, щоб  добре запом ятати нові історичні дати, ми вирішимо історичну задачу ( задача на слайді) Перевірка  рішення.

Підбиття підсумків на листах самооцінки.

Питання до учнів:

-Що ми сьогодня  повторили на уроці?

- Що узнали нового?

-  Що дали для вас ті завдання , які ми виконували?

Для уважних та кмітливих учнів є подарунок: бочка медовухи та макітра вареників – улюблена страва козаків ( на слаіді презентації)

 

ІХПідсумки уроку та оцінювання (вчитель збирає листи самооцінки  та корегує оцінку за урок учням)

 

Д/З п 25 ,вивчити, відповісти на питання після параграфу  усно, заповнити конт. карту с.11.

 

 

 

 

doc
Додано
1 січня 2018
Переглядів
3486
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку