Історія розвитку англійської мови

Про матеріал

Методична розробка містить в собі історію вивчення англійської мови,етапи становлення та зміни в сучасній англійській мові.Розглядається англійська мова в різних аспектах діяльності та актуальність її вивчення в сучасному світі популяризація та заохочення для вивчення серед учнівської молоді

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Методична розробка на тему:

 

             «Історія  розвитоку англійської мови»

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           Викладач англійської мови:Масленко Надія Іванівна

 

                                               ДНЗ»Ржищівський професійний ліцей»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Список  використаної літератури:


  1. Англійська мова - школярам і студентам. / За ред. 3. Брема І.Мейнке. - М.: Дрохва, 1999. - 299с. 

  2. Англійська мова: викладання в школі. / За ред. акад. В.Н. Сукачєва. - М.: Наука, 1994. - 298с. 

  3. Англійська мова в середній школі. / За ред. проф. Н.П. Наумова. - М.: Освіта, 1993. - 305с. 

  4. Ауербах Ш. Методичні рекомендації по вивченню іноземних мов в загальноосвітній середній школі. - М.: Атоміздат, 1998. - 365с. 

  5. Вивчення англійської мови в загальноосвітній середній школі. / За ред. А.О.Рувінського. - М.: Освіта, 1993. - 345с. 

  6. Вивчення англійської мови в середній школі. / За ред. Н.В.Чебишева в 3 томах. - М.: 000 «Видавництво Нова Хвиля», 2002. - 300с. 

  7. Воронцов Н.Н., Сухорукова Л.Н. Англійська мова в середній школі. Факультативний курс. - М.: Наука, 1996. - 360с. 

  8. Грін Н., Тейлор Д. Английский мова: викладання в школі. - М.: Світ, 1990. - 302с. 

  9. Захаров В.Б., Мамонтов С.Г., Сивоглазов В.И. Методичні рекомендації по вивченню іноземних мов в загальноосвітній середній школі. - М.: Школа-Прес, 1996. - 265с. 

  10. Мамонотов С.Г. Методичні рекомендації по викладанню англійської мови в загальноосвітній середній школі. 5-е вид.., стереотип. - М.: Дрохва, 2002. - 295с. 

  11. Маховко В.В. Англійська мова - школярам і студентам. Практикум. - M.: Школа, 1998. - 278с. 

  12. Мєдніков Б.М. Англійська мова в середній школі. - М.: Освіта, 1994. - 390с. 

  13. Мєдніков Б.М. Англійська мова: викладання в школі. - М.: Росія, 1995. - 305с. 

  14. Методичні рекомендації по викладанню англійської мови в загальноосвітній середній школі. / За ред. В.Н. Яригіна. - 3-е вид. - М.: Вища школа, 1998. - 405с. 

  15. Нестурх М.Ф. Методичні рекомендації по вивченню іноземних мов в загальноосвітній середній школі. - М.: Вид-во АН СРСР, 1958. - 422с. 

  16. Огнев С.І. Методичні рекомендації по викладанню англійської мови в загальноосвітній середній школі. - М.: Наука, 1995. - 365с. 

  17. Орлов В.Н. Англійська мова - школярам і студентам. - М.: Наука, 1994. - 278с. 

  18. Павловський Є.Н. Методичні рекомендації по вивченню іноземних мов в загальноосвітній середній школі. - Л.: Школа, 1951. - 422с. 

  19. Парин В.В., Космолинський В.В., Душков В.В. Методичні рекомендації по викладанню англійської мови в загальноосвітній середній школі. - М.: Освіта, 1990. - 365с. 

  20. Пикерінг В.Р. Вивчення англійської мови в середній школі. - М.: АСТ-Пресс, 1999. - 295с. 

  21. Резанов А.Г. Англійська мова - школярам і студентам. - М.: Школа 2000, 2002. - 307с. 

  22. Рейвн П., Еверт Р., Айкхорн С. Английский мова в середній школі. - М.: Світ, 1990. - 405с. 

  23. Родман Л.С. Англійська мова: викладання в школі. - М.: Колос, 2001. - 340с. 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ.

Мова – коштовний скарб народ(Іван Франко)

“Culture is framework in which we communicate”(Stephen Roberts)

Мова –це історія народу.

Мова –це шлях цивілізації і культури (Олександр Купрін)

. If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart(Mark Amidon)

Цитуючи Івана Франка» Мова – це скарб народу» не можна не погодитися із глибокими словами великого каменяра всіх часів. Мова – це неоціненний скарб, коштовний дарунок який треба плекати і зберігати. Знання мов це багатство, яке не можна втратити чи віддати, ним тільки можна поділитись, навчаючи інших і передаючи свої знання, які не вичирпаються не пропадуть, а навпаки подвоються,примножаться.

Говорячи про роль англійської мови в сучасному світі ми не можем не згадати в першу чергу, що це мова великого Шекспіра, Твена, Джоан Колінз та інших великих людей , які зробили свій неоціненний внесок людству.На сьогоднішній час англійська мова – це мова міжнародного спілкування, мова бізнесу,культури та інших сфер життя.

Вона вважається найбільш часто вживаною мовою. Більше 450 мільйонів людей вважають її рідною. Ще 600-650 мільйонів громадян використовують англійську мову в якості другої мови. Будь-яка освідчення людина просто зобов’язана володіти англійською мовою, тому це є ключем до самоосвіти та самовдосконалення.

 Англійська визначена офіційною і робочою мовою Організації Об'єднаних Націй. Всілякі саміти і зустрічі глав держав, підписання законів і указів, переговори і дебати – все це проводиться англійською мовою. Міжнародна торгівля, робота банківської системи, діяльність транспортної системи на суші, на морі і в повітрі здійснюється англійською мовою. Ця мова є живим інструментом спілкування для академіків, докторів наук, вчених усього світу. Адже міжнародні конференції, вивчення світового досвіду та обмін інформацією наукових умов відбувається лише з використанням англійської мови. Та що там говорити – олімпійські ігри і всілякі змагання між країнами вибрали офіційною мовою саме англійську

 Більшість міжнародних документів, статей, літературних творів, інструкцій написано саме англійською. І ми ще не враховували кіноіндустрію та музичний олімп. Фільми американського виробництва міцно увійшли в наше життя, а будь-який поп-виконавець вважає престижним заспівати не менше однієї пісні англійською мовою.

Знання англійської мови в сучасному світі є своєрідним вікном у світ. Володіючи цією мовою міжнародного спілкування, ви зможете досягти поставлених цілей за допомогою нових можливостей. І ви обов'язково зрозумієте, що значення англійської мови не перебільшено.

 

  II. Історія виникнення і розвиток іноземної мови

Щоб усвідомити роль англійської мови в сучасному світі, в першу чергу, необхідно знати історію її створення

Походження англійської мови безпосередньо пов’язане з розвитком Англії. Коли римляни пішли з Британських островів у далекому 410 р., в тих землях залишилися тільки корінні мешканці острова – бритти. Вони використовували для спілкування кельтські мови.

Вже в 449 році на острови зробили набіг предки сучасних англійців – англи, сакси і Юти. Всі вони розмовляли на різних діалектах нижньогерманській мови. Мови корінних жителів і завойовників змішалися і вийшов англо-саксонський діалект.

Можна тільки припустити як розвивалася б історія англійської мови, якби нащадки цих племен не переймалися часті напади, так як вторгнення вікінгів і норманів разом з місіонерським рухом значною мірою змінили її. У результаті цього англійська мова набула найчисленніший словниковий запас, а в граматиці провідну роль стали грати не закінчення слів, а конструкція самого пропозиції.

У 8 столітті нашої ери на Британські острови зазіхнули вікінги. Вони використовували північнонімецький мову і приходили з Данії, Швеції та Норвегії. Їх спосіб спілкування відрізнявся від англо-саксонського настільки ж, наскільки відрізняється сучасний іспанський від італійського. Незважаючи на наявність розбіжностей у закінченнях і вимові, обидва мали спільне коріння.

Після невеликого битви вікінги стали мирно співіснувати з місцевими жителями на території Англії. Мови поступово змішалися, утворюючи новий, позбавлений більшості закінчень. Він придбав назву староанглийского.

Вже в 1066 історія англійської мови придбала продовження в особі норманського війська. Вони розмовляли на одному з французьких діалектів. Їх вторгнення принесло з собою французький в якості державної, але англосакси не сприйняли таке нововведення і продовжували використовувати давньоанглійська мову.

Саме нормани зіграли найважливішу роль в утворенні англійців, так найрізноманітнішим німецьким і кельтським племенам необхідно було знайти спосіб для спілкування. Зі злиття існуючих говірок і за допомогою спрощення граматики і виник англійську мову.

Він не обмежувався у розвитку писемністю, через що дуже швидко змінювався і спрощувався. Кілька закінчень витіснилися стандартним порядком слів у реченні, а також посиленням значення функціональних слів. При цьому в нього увійшло безліч запозичень з французької мови, які стали більш делікатними і ввічливими варіантами англосаксонських аналогів.

В епоху середньовіччя повсюдне поширення латини відбилося і на становленні англійської. Безліч латинських слів, запозичених у священиків-християн, потрапило в розмовну мову. Часто вчені не знаходили відповідних способів для вираження своєї ідеї в англійській мові і використовували в роботах латинські слова. Завдяки цьому розглянутий мова набула значну кількість грецьких і латинських слів.

Історія англійської мови отримала значний поштовх з винаходом книгодрукування. Особливу популярність отримав лондонський діалект, за допомогою якого створювалися манускрипти і в цілому писемність.

Перша граматика була написана в 1586 році спеціально для іноземців та англомовних студентів, які збиралися вивчати латинь. При цьому їх не використовували для навчання самих носіїв мови. Перші спроби до цього були зроблені вже в 1750 році.

На жаль, лінгвісти 18 століття грунтувалися на невірних теоріях, вважаючи відмирання закінчень ознакою деградації. Вони не змогли повернути в мову давно втрачені закінчення, але досягли успіху на терені збереження нині існуючих. Якби не їх безпосередній вплив, сучасна мова не рясніла б такою кількістю неправильних дієслів.

Історія англійської мови в наші дні налічує безліч різних діалектів і споріднених мов, що утворилися в результаті спроби навчання колоній. Він є офіційним у Великобританії, США та Австралії, а також на прилеглих островах.

Історія розвитку англійської мови дозволила вивести його на другу позицію за кількістю носіїв (після китайської). Він є головним для більш ніж 400 мільйонів чоловік, а близько мільярда людей використовують його в якості «другого». Також англійська мова набула статусу найбільш досліджуваного в Європі.

Англійська належить до тих мов, що має найширший словниковий запас: (близько 250 000 відмінних слів; Оксфордський Словник Англійської мови налічує близько 600 000 слів, а Словник Вебстера — 475 000).

Цікаво, що саме англійською мовою друкують найбільше у світі!

Етапи формування англійської мови

Традиційно вважають, що англійська мова пройшла через чотири стадії протягом останніх півтори тисячі років:

  • староанглійська або англосаксонська (500—1050), корені якої відносять до діалектів поселенців (ютів, саксів, англів і фризів), які захопили територію сучасної Англії;
  • середньоанглійська (1050—1550), яка перебувала під впливом норманської французької мови (після завоювання в 1066 році) і церковної латини;
  • рання сучасна англійська (1550—1700), що стандартизувала широкі зміни середньоанглійської;
  • пізня сучасна англійська (починаючи з 1700) містить часткові зміни при поширенні сучасної англійської мови.

Давньоанглійський період (V—XI ст.)

У давньоанглійський період формування мови англійської народності (V—XI ст.) на території Британії внаслідок розвитку діалектів північно-германських племен (англів, саксів і ютів), що переселилися в V ст. до Британії і злилися з кельтським населенням, виникає староанглійська мова. В Англії зароджуються феодальні відносини, виникають окремі королівства й формуються місцеві діалекти.

Найдавніші писемні пам'ятки (рунічні написи на Рутвельському хресті, поема «Беовульф» та ін.) вчені датують 7—8 ст. З проникненням до Англії християнства (6 ст.) латинський алфавіт заміняє руни.

Староанглійська мова характеризується розвиненою системою голосних, дифтонгів, палаталізацією приголосних, флективною будовою, вільним порядком слів, морфологічною диференціацією частин мови, добре розвиненою системою словотворчих афіксів, продуктивним словоскладанням. Лексичний склад — в основному давньо-германський, з незначними кельтськими і латинськими запозиченнями.

Після завоювання Англії Данією (1017) англійська мова поповнюється скандинавськими географічними назвами, військовими термінами, суспільно-побутовою лексики

Новоанглійський період (XVII—XXI ст.)

У цей період відбулося остаточне формування і розвиток національної англійської мови. Закріпленню сталих норм літературної мови сприяє художня література і численні граматичні праці («Коротка граматика англійської мови» У. Буллокара, «Граматика англійської мови» Б. Джонсона і низка словників).

Зусилля мовознавців були спрямовані на створення нормативної граматики і розв'язання орфографічної проблеми (остання реформа була проведена у 18 ст.).

Внаслідок колоніальної експансії Англії її мова проникала (з 17 ст.) до Америки, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії та ін. країн.

В англійській мові далі розвиваються основні риси попереднього періоду, удосконалюється її аналітична будова, відношення між повнозначними словами в реченні виражаються за допомогою сталого порядку слів; слово майже не змінюється морфологічно, наприклад, прикметники змінюються лише за ступенями порівняння і цілком втратили ознаки узгодження з іменниками.

Отже, на перше місце стає синтаксичний зв'язок слів у реченні.

Поприте що англійська мова протягом тривалого розвитку зазнала значних змін, вона й тепер зберігає всі основні риси групи германських мов.

Англійська мова поширилася по всьому світу, починаючи з 17 століття, і залишається основною міжнародною мовою торгівлі і техніки.

Основні характерні особливості мови того часу: розвиваються основні риси попереднього періоду, удосконалюється її аналітична будова, відношення між повнозначними словами в реченні виражаються за допомогою сталого порядку слів; слово майже не змінюється морфологічно, наприклад, прикметники змінюються лише за ступенями порівняння і цілком втратили ознаки узгодження з іменниками, на перше місце стає синтаксичний зв'язок слів у реченні.

Хоч протягом тривалого розвитку англійська мова зазнавала значних змін, проте й досі зберігає всі основні риси групи германських мов.

Історія розвитку англійської мови

Свій міжнародний статус англійська мова заслужила по праву. Для того, щоб перетворитися на міжнародну мову їй довелося пройти тривалий шлях розвитку.

Упродовж всього свого розвитку англійська мова формувалася як суміш мов різних племен і народів. Основою для неї послужили мови стародавніх германських племен, англів і саксів, які переселилися до Англії. Ці племена належали до групи нижньогерманських племен - стародавніх вояків, піратів, моряків, лісовиків, рибалок і торгівців, володарів узбережжя Північного і Балтійського морів.

Нащадками і духовними спадкоємцями цих племен крім сучасного англомовного населення Великобританії, США і Австралії є також населення сучасних Нідерландів, північної Германії і скандинавських країн (Швеції, Норвегії і Данії). Таким чином ще у стародавні часи населення узбережжя Північного і Балтійського морів виявилося повязаним великою кількістю різноманітних звязків, що відігравало велике значення на протязі всієї історії даного регіону.

В місцевостях, де знаходяться сучасні Великобританія і Нідерланди землі вищезгаданих стародавніх германомовних племен межували з кельтськими племенами (галлами або гелами) - стародавнім населенням південної і західної Європи, людьми, нащадками яких себе вважає населення сучасної Франції, Бельгії, Ірландії, Шотландії тощо.

Таким чином, після переселення англів і саксів до Англії англійська мова почала своє формування на межі двох різних груп племен і культур.

Наступним важливим періодом у розвитку англійської мови став період тісної взаємодії населення Британії з Римською імперією і отже англійської мови з латинською, який практично тривав до кінця XIX ст. (коли після розвалу Священної Римської імперії і занепаду її спадкоємиці Австро-Угорської імперії, латина остаточно втратила свій статус мови міжнародного спілкування, адміністрації, науки і культури в країнах Європи).

Результатом цього періоду стало включення величезної кількості латинських слів і коренів до англійської мови, які на даний час становлять по деяким оцінкам близько третини словниково запасу.

В епоху Середньовіччя і Відродження, Англія, яка знаходиться на перетині морських шляхів з Північної Європи до Середземного моря зазнала впливу завойовників в образі вікінгів і французів, торгівців міст Ганзи (в першу чергу голландців і жителів півночі Германії - узбережжя Північного і Балтійського морів). Це відобразилося на тому, що з одного боку до англійської мови потрапило багато слів з французської мови, а з іншого англійська мова продовжувала розвиватися у тісному звязку з нідерландською, нижньонімецькою і скандинавськими мовами.

Бурхливий розвиток і поширення англійської мови в світі почалося після занепаду Священної Римської імперії і переходу важілів впливу на розвиток глобального суспільства до Британської імперії, а від неї до США, перетворення Британії і США на світові фінансові центри, а отже важливі геополітичні центри глобального суспільства.

В ці часи англійська мова почала поповнювати свій словниковий запас за рахунок слів з різних мов світу.

Сучасна англійська мова

Британська англійська є основою всіх видів англійської мови в сучасному світі.

Де британці поширювали свій вплив, там їх мову брали за основу. Як і багато інших мов, ця отримувала також нові слова, поступово видозмінювалася, після чого і почали утворюватися різні її варіанти.

Сучасні люди, з розвитком інтернету і комп'ютерних технологій стали вважати, що сучасний варіант цієї мови прийшов до нас від американців, але це всього лише помилки.

Базова британська англійська - це спільний варіант всіх діалектів. Англійці називають свою мову у мовних школах - Мова Підручників, тобто базова англійська мова. Відвідуючи такі курси, будь-хто зможе вивчити мову, але сказати, що можна наблизитися до досконалого володіння, не можна.

Сучасна англійська мовараннього варіанта зародилася в 1500 році. Поступово відбувався великий перехід голосних, тобто мова змінювався у вимові. Вирази скорочувалися - це тільки початок зміни мови.

Починаючи з 16 століття, англійці почали контактувати з багатьма народами світу, внаслідок чого поступово стали в мові з'являтися нові фрази і слова.

На британську друкарського виду сильно вплинуло поява друкарства. Так в Англії книги стали коштувати менше, а людей, які навчилися читати, стало значно більше. Завдяки появі друку, англійська мова стандартизувалася. Граматика і орфографія склалися, а лондонський діалект став стандартом. Напевно, це тому, що більшість друкованих видавництв розташовувалися в Лондоні.

Перший тлумачний словник британці надрукували в 1604 році. А рання сучасна і пізня сучасна мова відрізнялися лише складом словника.

З 1600 року Англія намагалася колонізувати Північну Америку, внаслідок чого в британську англійська пішли вливання американських слів. Вимовляти деякі англійські слова перестали, а їм на зміну прийшли американські.

Англійська мова шотландців мало змінювався і вони досі легко прочитають, наприклад, Шекспіра в оригіналі, а англійці від видозмін мови будуть довго вникати, перегортаючи різні словники. Так як в Англії мова була такого варіанту, як зберігся в наш час в Шотландії, американська сьогодні більше нагадує шотландську. В ті часи, коли в колоніях зберігалися оригінальні вирази британського мови, сама Великобританія їх втрачала

Сучасна англійська мова пізнього варіанту стала розвиватися з 1800 років і по сьогодні. У словнику з'явилося більше слів завдяки двом чинникам:

 

 


 

Роль англійської при отриманні освіти

Роль англійської мови в сучасному світі очевидна студентам, які бажають отримати гідну освіту,отримати пристижну роботу знання дозволяє пройти навчання в абсолютно будь-якому навчальному закладі. Отриманий документ про освіту, яка котирується у всіх країнах. Не секрет, що маючи, наприклад, диплом Лондонського університету, випускник може влаштуватися на престижну роботу в будь-якій точці світу.

Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови

Майже в будь-якій великій бібліотеці присутні книги англійською мовою. Детективи, романи, вірші та інші твори можна читати в оригіналі, знаючи іноземну мову. Не секрет, що переклад книг не завжди є точним і дослівним. Не менш цінними вважаються і оригінали технічної літератури. Завдяки знанню англійської можна більш поглиблено вивчити потрібну техніку або обладнання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роль англійської мови у світі технологій

Актуальність вивчення англійської мови можна пояснити стрімким розвитком технологій. Щорічно фахівці з усього світу створюють нові винаходи. Їм дають назви, які найбільш часто є англомовними. Дивно, але звичні для нас слова, такі як ноутбук, комп'ютер, сканер, мобільний та інші, прийшли в мову з англійської. 
Завдяки стрімкого розвитку інтернету представники різних націй почали тісно спілкуватися в Мережі. Для того щоб зрозуміти один одного, вони використовують англійську мову.

Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови

Роль англійської мови в житті молоді

Англійська мова відіграє важливу роль в життя підлітків і молодих людей. Комп'ютерні ігри на англійській мові мають величезну популярність серед ігроманів. Не секрет, що багато молоді люди проводять чималу кількість вільного часу, використовуючи їх. Як правило, нові закордонні ігри в перший час не мають українського перекладу. У цей момент ігроману може допомогти тільки знання іноземної мови. Завдяки цьому він зможе випробувати новинку, не відчуваючи при цьому дискомфорту. Існують також корисні програми англійською мовою. Знання іноземної дозволяє без труднощів використовувати не тільки ігри, але і додатки. Велика кількість англійських слів присутній у молодіжному мовленні. Фахівці вважають, що це пов'язано зі стереотипами і ідеалами, які були створені в підлітковому суспільстві. Молоді люди впевнені, що рівень життя в Америці значно вище, ніж у нас. Використовуючи у своїй промові англійські запозичення, вони певним чином наближаються до свого ідеалу. До англицизмам можна віднести наступні слова:

   шузи;

   бутси;

   комп;

   френд;

   фейс.

Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови

Робота для людей, які володіють англійською мовою

Знання англійської мови відіграє важливу роль у багатьох сферах. Багато студенти недооцінюють його важливість. Найбільш часто фахівці зі знанням іноземної необхідні у сфері освіти і науки та сфері послуг. Найвищий рівень володіння англійською повинні мати студенти, які бажають пов'язати своє життя з інформаційними технологіями та обслуговуванні. Робота для володіють англійською мовою майже завжди є у великих компаніях пристижних ресторанах, кафе,піцеріях. Всюди потрібні потрібні спеціалісти які володіють іноземною мовою на достатньому рівні. Не обійтися без знання іноземної водіям, адже з розвитком машино- будування це являється не тільки потребою, ф й необхідністю.

Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови

 

 

 

Актуальність вивчення

Роль англійської мови в сучасному світі очевидна. Він є найважливішим комунікативним засобом на міжнародному рівні. Сучасна людина без певних лінгвістичних знань не може використовувати новітні блага цивілізації. Усі сфери нашої життєдіяльності в тій чи іншій мірі вимагають знань англійської мови. Вивчення англійської мови стає з кожним роком більш затребувані. Будь-який сучасний чоловік повинен володіти ним хоча б на початковому рівні.

Як вивчити іноземну мову?

Сьогодні англійської мови починають навчати ще в дошкільному віці. Майже всі батьки усвідомлюють, що знання іноземної мови надзвичайно важливо. Саме тому вони посилено займаються зі своєю дитиною саме в цьому напрямку. Для навчання школяра або дошкільника вони наймають репетитора або відправляють його на спеціальні курси.

Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови

Останнім часом багато дорослі люди також бажають вивчити англійську мову. Для досягнення даної мети можна скористатися послугами репетитора або записатися на відповідні курси. Однак можна вивчити англійську самостійно. Для цього рекомендуємо скористатися навчальною літературою або спеціальними відео - і аудіокурс.

Підводимо підсумки

Англійська мова відіграє важливу роль в нашому житті. Його знання необхідно людям всіх віків. Англійська мова пов'язаний з усіма сферами життєдіяльності. Без нього не обійтися тим, хто бажає отримати престижну освіту або знайти високооплачувану роботу. Згідно інформації, наданої в нашій статті, можна зробити висновок, що співробітники, які володіють англійською мовою, заробляють більше, ніж ті, які його не знають. Такий факт може служити відмінним стимулом для вивчення іноземної лексики і граматики.

 

 

П’ять причин, навіщо потрібно вивчяти англійську мову:

 

Культура. Маємо надихаючий вплив театру Шекспіра, кіно, лондонських мюзиклів, п'єс Бернарда Шоу, новел Джойса, і навіть американських кинотриллеров - "бо не хлібом єдиним людина". Знання мов розвиває і збагачує особистість, дозволяючи, вивчення нової мови, це хіба що розраховувати на "другу душу". Ще   для кількох поколінь зберігаються пісні Beatles англійською, які мають великий вплив на музичну культуру ХХ століття. У кожному будинку, від Сантьяго до Бангкока, сьогодні є мультфільми, навчальні комп'ютерні програми чи комп'ютерні ігри з англійським інтерфейсом.

Економіка. У будь-якій області нашої діяльності - промисловості, комерції, дипломатії та культури, міжнародному туризмі, науці, і комп'ютерних технологіях, інтернеті та електронної пошті - знання англійської потрібно щодня кожної робочої ситуації. Знання англійської необхідне ефективного навчання, наступної праці та поліпшення якості нашому житті.

Бізнес. У світі бізнес у значною мірою контролюється наднаціональними консорціумами з численними дочірніми компаніями у різних країн світу. Умовою прийому персоналу працювати є здатність вільно розмовляти англійською мовою. У ХХІ столітті просто неможливо процвітати, не знаючи англійської, який сьогодні є засобом міжнародного спілкування. Англійською кажуть співробітники Інтерполу, авіадиспетчери й учасники рятувальних робіт у зонах стихійних лих, де точність передачі має першочергового значення.

Освіта. Освіта є найголовнішим чинником у необхідності вивчення англійської мови, адже як правило мова вивчається а школах та інших навчальних закладах.Це мова новітніх освітніх програм ,тренінгів Майже всі важливі книжечки або статті з'являються друком чи англійській, чи переводяться англійською.

Доступність. Чи важко опанувати англійською мовою? Можна сміливо сказати, що дуже просто. Два важливих чинники сприяють легкості вивчення англійської: по-перше, скрізь у реклами й поспутниковому телебаченню ми й чуємо новини і рекламу англійською, а по-друге, методи викладання англійської іноземцям найкраще розроблено.

Англійська мова - всесвітньо визнаний мову ділових відносин. На ньому кажуть політики, підприємці і із різних країн світла. Але й школяр чудово знає, що кожного мови, зазвичай, кілька діалектів. І англійська мова не виняток. Найвідомішими іраспространенними варіантами є британський і американський англійський. У чому з-поміж них різниця і який із них віддати перевагу?

Вони різняться незначно: вимовою і вживанням деяких слів чи окремих звуків, деякими граматичними особливостями. Не можна сказати, щоб котрійсь із цих діалектів був правильним. Фахівці радять одне: коли стали вчити будь-якої англійська мова, слід дотримуватися його. Навіть якщо його інший діалект раптом видався Вам чомусь привабливішим. Суміш різних діалектів у мові - безсумнівно самий неправильний варіант.

Яка ж англійська мова нині є популярним іраспространенним? Безперечно, це американський варіант. Він завоював свої і мав міжнародне значення після Другої Першої світової.

Сучасні засоби навчання англійської мови

Нині неабияк актуальною проблемою є розгляд методик викладання іноземної мов, зокрема, англійського, і навіть основних тенденцій її розвитку.

Методика навчання іноземних мов відбулася досить важкий шлях становлення, і має розвиватися далі, оскільки застій згубний для будь-який науки.

Порівняння сучасних методів навчання відіграє, оскільки виникаючі нові методики є основі хотілося б, щоб був тих мінусів і повним вад, властивих сучасних методів.

Порівняльна характеристика важлива також і вибору роботи викладачем. За такої різноманітті дуже важко зробити вибір, не знаючи особливостей та специфіки методів.

На сучасному розвитку викладання іноземної мов під час виборів методу навчання необхідно виходити із особливостей колективу, коли він використовуватиметься, необхідно враховувати особистісні особливості учнів, їх вік, інтереси, рівень підготовки, період, протягом якого "буде проходитимуть навчання, а як і технічну оснащеність навчального закладу.

Теоретичне значення дослідження у тому, що його висновки та основні тези можна залучити до процесі викладання англійської як засіб його удосконалення до плані методичного забезпечення викладання англійської мови середньої школи.

 Укладання

«>Doyouspeak English» — фраза, знайома нас іще зі школи. Набір слів, якому ми колись не надавали особливого значення. Але як сумно вона звучить тепер, коли, перебуваючи відпочинку по закордонах, ми раптом заблукали. Нам намагаються допомогти, пояснюючи щось англійською. А просто не розуміємо, бо ні розмовляємо етой мовє! Або на ділових переговорах ми можемо вести діалог із іноземним партнером. Так гірко, так приречено доводиться відповідати усі те ж «No».

Англійська мова — мову міжнародного спілкування. І на володіє їм у досконало відкрито всі двері світу. Подорожі, спілкування з іншими друзями по інтернетові, ділові переговори англійською, освіту у найпрестижніших вузах як Росії, а й світу! Ви продовжуватимете впевнені, що зрозумієте що і зрозуміють вас. Для вас це не триватиме такий проблеми, як мовний бар'єр.

 

 

 

 


Розвиток та значення англійської мови

Походження англійської мови безпосередньо пов’язане з розвитком Англії. Коли римляни пішли з Британських островів у далекому 410 р., в тих землях залишилися тільки корінні мешканці острова – бритти. Вони використовували для спілкування кельтські мови.

Вже в 449 році на острови зробили набіг предки сучасних англійців – англи, сакси і Юти. Всі вони розмовляли на різних діалектах нижньогерманській мови. Мови корінних жителів і завойовників змішалися і вийшов англо-саксонський діалект.

Можна тільки припустити як розвивалася б історія англійської мови, якби нащадки цих племен не переймалися часті напади, так як вторгнення вікінгів і норманів разом з місіонерським рухом значною мірою змінили її. У результаті цього англійська мова набула найчисленніший словниковий запас, а в граматиці провідну роль стали грати не закінчення слів, а конструкція самого пропозиції.

У 8 столітті нашої ери на Британські острови зазіхнули вікінги. Вони використовували північнонімецький мову і приходили з Данії, Швеції та Норвегії. Їх спосіб спілкування відрізнявся від англо-саксонського настільки ж, наскільки відрізняється сучасний іспанський від італійського. Незважаючи на наявність розбіжностей у закінченнях і вимові, обидва мали спільне коріння.

Після невеликого битви вікінги стали мирно співіснувати з місцевими жителями на території Англії. Мови поступово змішалися, утворюючи новий, позбавлений більшості закінчень. Він придбав назву староанглийского.

Вже в 1066 історія англійської мови придбала продовження в особі норманського війська. Вони розмовляли на одному з французьких діалектів. Їх вторгнення принесло з собою французький в якості державної, але англосакси не сприйняли таке нововведення і продовжували використовувати давньоанглійська мову.

Саме нормани зіграли найважливішу роль в утворенні англійців, так найрізноманітнішим німецьким і кельтським племенам необхідно було знайти спосіб для спілкування. Зі злиття існуючих говірок і за допомогою спрощення граматики і виник англійську мову.

Він не обмежувався у розвитку писемністю, через що дуже швидко змінювався і спрощувався. Кілька закінчень витіснилися стандартним порядком слів у реченні, а також посиленням значення функціональних слів. При цьому в нього увійшло безліч запозичень з французької мови, які стали більш делікатними і ввічливими варіантами англосаксонських аналогів.

В епоху середньовіччя повсюдне поширення латини відбилося і на становленні англійської. Безліч латинських слів, запозичених у священиків-християн, потрапило в розмовну мову. Часто вчені не знаходили відповідних способів для вираження своєї ідеї в англійській мові і використовували в роботах латинські слова. Завдяки цьому розглянутий мова набула значну кількість грецьких і латинських слів.

Історія англійської мови отримала значний поштовх з винаходом книгодрукування. Особливу популярність отримав лондонський діалект, за допомогою якого створювалися манускрипти і в цілому писемність.

Перша граматика була написана в 1586 році спеціально для іноземців та англомовних студентів, які збиралися вивчати латинь. При цьому їх не використовували для навчання самих носіїв мови. Перші спроби до цього були зроблені вже в 1750 році.

На жаль, лінгвісти 18 століття грунтувалися на невірних теоріях, вважаючи відмирання закінчень ознакою деградації. Вони не змогли повернути в мову давно втрачені закінчення, але досягли успіху на терені збереження нині існуючих. Якби не їх безпосередній вплив, сучасна мова не рясніла б такою кількістю неправильних дієслів.

Історія англійської мови в наші дні налічує безліч різних діалектів і споріднених мов, що утворилися в результаті спроби навчання колоній. Він є офіційним у Великобританії, США та Австралії, а також на прилеглих островах.

Історія розвитку англійської мови дозволила вивести його на другу позицію за кількістю носіїв (після китайської). Він є головним для більш ніж 400 мільйонів чоловік, а близько мільярда людей використовують його в якості «другого». Також англійська мова набула статусу найбільш досліджуваного в Європі.

Англійська належить до тих мов, що має найширший словниковий запас: (близько 250 000 відмінних слів; Оксфордський Словник Англійської мови налічує близько 600 000 слів, а Словник Вебстера — 475 000).

Цікаво, що саме англійською мовою друкують найбільше у світі!

Етапи формування англійської мови

Традиційно вважають, що англійська мова пройшла через чотири стадії протягом останніх півтори тисячі років:

  • староанглійська або англосаксонська (500—1050), корені якої відносять до діалектів поселенців (ютів, саксів, англів і фризів), які захопили територію сучасної Англії;
  • середньоанглійська (1050—1550), яка перебувала під впливом норманської французької мови (після завоювання в 1066 році) і церковної латини;
  • рання сучасна англійська (1550—1700), що стандартизувала широкі зміни середньоанглійської;
  • пізня сучасна англійська (починаючи з 1700) містить часткові зміни при поширенні сучасної англійської мови.

Давньоанглійський період (V—XI ст.)

У давньоанглійський період формування мови англійської народності (V—XI ст.) на території Британії внаслідок розвитку діалектів північно-германських племен (англів, саксів і ютів), що переселилися в V ст. до Британії і злилися з кельтським населенням, виникає староанглійська мова. В Англії зароджуються феодальні відносини, виникають окремі королівства й формуються місцеві діалекти.

Найдавніші писемні пам'ятки (рунічні написи на Рутвельському хресті, поема «Беовульф» та ін.) вчені датують 7—8 ст. З проникненням до Англії християнства (6 ст.) латинський алфавіт заміняє руни.

Староанглійська мова характеризується розвиненою системою голосних, дифтонгів, палаталізацією приголосних, флективною будовою, вільним порядком слів, морфологічною диференціацією частин мови, добре розвиненою системою словотворчих афіксів, продуктивним словоскладанням. Лексичний склад — в основному давньо-германський, з незначними кельтськими і латинськими запозиченнями.

Після завоювання Англії Данією (1017) англійська мова поповнюється скандинавськими географічними назвами, військовими термінами, суспільно-побутовою лексики

Новоанглійський період (XVII—XXI ст.)

У цей період відбулося остаточне формування і розвиток національної англійської мови. Закріпленню сталих норм літературної мови сприяє художня література і численні граматичні праці («Коротка граматика англійської мови» У. Буллокара, «Граматика англійської мови» Б. Джонсона і низка словників).

Зусилля мовознавців були спрямовані на створення нормативної граматики і розв'язання орфографічної проблеми (остання реформа була проведена у 18 ст.).

Внаслідок колоніальної експансії Англії її мова проникала (з 17 ст.) до Америки, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії та ін. країн.

В англійській мові далі розвиваються основні риси попереднього періоду, удосконалюється її аналітична будова, відношення між повнозначними словами в реченні виражаються за допомогою сталого порядку слів; слово майже не змінюється морфологічно, наприклад, прикметники змінюються лише за ступенями порівняння і цілком втратили ознаки узгодження з іменниками.

Отже, на перше місце стає синтаксичний зв'язок слів у реченні.

Попри те що англійська мова протягом тривалого розвитку зазнала значних змін, вона й тепер зберігає всі основні риси групи германських мов.

Англійська мова поширилася по всьому світу, починаючи з 17 століття, і залишається основною міжнародною мовою торгівлі і техніки.

Основні характерні особливості мови того часу: розвиваються основні риси попереднього періоду, удосконалюється її аналітична будова, відношення між повнозначними словами в реченні виражаються за допомогою сталого порядку слів; слово майже не змінюється морфологічно, наприклад, прикметники змінюються лише за ступенями порівняння і цілком втратили ознаки узгодження з іменниками, на перше місце стає синтаксичний зв'язок слів у реченні.

Хоч протягом тривалого розвитку англійська мова зазнавала значних змін, проте й тдосі зберігає всі основні риси групи германських мов.

Історія розвитку англійської мови

Свій міжнародний статус англійська мова заслужила по праву. Для того, щоб перетворитися на міжнародну мову їй довелося пройти тривалий шлях розвитку.

Упродовж всього свого розвитку англійська мова формувалася як суміш мов різних племен і народів. Основою для неї послужили мови стародавніх германських племен, англів і саксів, які переселилися до Англії. Ці племена належали до групи нижньогерманських племен - стародавніх вояків, піратів, моряків, лісовиків, рибалок і торгівців, володарів узбережжя Північного і Балтійського морів.

Нащадками і духовними спадкоємцями цих племен крім сучасного англомовного населення Великобританії, США і Австралії є також населення сучасних Нідерландів, північної Германії і скандинавських країн (Швеції, Норвегії і Данії). Таким чином ще у стародавні часи населення узбережжя Північного і Балтійського морів виявилося повязаним великою кількістю різноманітних звязків, що відігравало велике значення на протязі всієї історії даного регіону.

В місцевостях, де знаходяться сучасні Великобританія і Нідерланди землі вищезгаданих стародавніх германомовних племен межували з кельтськими племенами (галлами або гелами) - стародавнім населенням південної і західної Європи, людьми, нащадками яких себе вважає населення сучасної Франції, Бельгії, Ірландії, Шотландії тощо.

Таким чином, після переселення англів і саксів до Англії англійська мова почала своє формування на межі двох різних груп племен і культур.

Наступним важливим періодом у розвитку англійської мови став період тісної взаємодії населення Британії з Римською імперією і отже англійської мови з латинською, який практично тривав до кінця XIX ст. (коли після розвалу Священної Римської імперії і занепаду її спадкоємиці Австро-Угорської імперії, латина остаточно втратила свій статус мови міжнародного спілкування, адміністрації, науки і культури в країнах Європи).

Результатом цього періоду стало включення величезної кількості латинських слів і коренів до англійської мови, які на даний час становлять по деяким оцінкам близько третини словниково запасу.

В епоху Середньовіччя і Відродження, Англія, яка знаходиться на перетині морських шляхів з Північної Європи до Середземного моря зазнала впливу завойовників в образі вікінгів і французів, торгівців міст Ганзи (в першу чергу голландців і жителів півночі Германії - узбережжя Північного і Балтійського морів). Це відобразилося на тому, що з одного боку до англійської мови потрапило багато слів з французської мови, а з іншого англійська мова продовжувала розвиватися у тісному звязку з нідерландською, нижньонімецькою і скандинавськими мовами.

Бурхливий розвиток і поширення англійської мови в світі почалося після занепаду Священної Римської імперії і переходу важілів впливу на розвиток глобального суспільства до Британської імперії, а від неї до США, перетворення Британії і США на світові фінансові центри, а отже важливі геополітичні центри глобального суспільства.

В ці часи англійська мова почала поповнювати свій словниковий запас за рахунок слів з різних мов світу.

Сучасна англійська мова

Британська англійська є основою всіх видів англійської мови в сучасному світі.

Де британці поширювали свій вплив, там їх мову брали за основу. Як і багато інших мов, ця отримувала також нові слова, поступово видозмінювалася, після чого і почали утворюватися різні її варіанти.

Сучасні люди, з розвитком інтернету і комп'ютерних технологій стали вважати, що сучасний варіант цієї мови прийшов до нас від американців, але це всього лише помилки.

Базова британська англійська - це спільний варіант всіх діалектів. Англійці називають свою мову у мовних школах - Мова Підручників, тобто базова англійська мова. Відвідуючи такі курси, будь-хто зможе вивчити мову, але сказати, що можна наблизитися до досконалого володіння, не можна.

Сучасна англійська мовараннього варіанта зародилася в 1500 році. Поступово відбувався великий перехід голосних, тобто мова змінювався у вимові. Вирази скорочувалися - це тільки початок зміни мови.

Починаючи з 16 століття, англійці почали контактувати з багатьма народами світу, внаслідок чого поступово стали в мові з'являтися нові фрази і слова.

На британську друкарського виду сильно вплинуло поява друкарства. Так в Англії книги стали коштувати менше, а людей, які навчилися читати, стало значно більше. Завдяки появі друку, англійська мова стандартизувалася. Граматика і орфографія склалися, а лондонський діалект став стандартом. Напевно, це тому, що більшість друкованих видавництв розташовувалися в Лондоні.

Перший тлумачний словник британці надрукували в 1604 році. А рання сучасна і пізня сучасна мова відрізнялися лише складом словника.

З 1600 року Англія намагалася колонізувати Північну Америку, внаслідок чого в британську англійська пішли вливання американських слів. Вимовляти деякі англійські слова перестали, а їм на зміну прийшли американські.

Англійська мова шотландців мало змінювався і вони досі легко прочитають, наприклад, Шекспіра в оригіналі, а англійці від видозмін мови будуть довго вникати, перегортаючи різні словники. Так як в Англії мова була такого варіанту, як зберігся в наш час в Шотландії, американська сьогодні більше нагадує шотландську. В ті часи, коли в колоніях зберігалися оригінальні вирази британського мови, сама Великобританія їх втрачала

Сучасна англійська мова пізнього варіанту стала розвиватися з 1800 років і по сьогодні. У словнику з'явилося більше слів завдяки двом чинникам:

  • технологічний і промисловий прогрес вимагали вливання нових слів;
  • Великобританія охопила в той час одну чверть земної кулі, а значить, мова стала поповнюватися словами з інших країн

Висновок:

  • Англійська мова — мову міжнародного спілкування.Важливість її в сучасному світі важко переоцінити,адже перед людиною, яка володіє нею в  відкриті всі двері світу. Подорожі, спілкування з іншими людьми,добре оплачуванна робота,карєрне зростання та багато інших перспектив для розвитку та самовдосконалення. 
doc
Додав(-ла)
Масленко Надія
До підручника
Англійська мова (9-й рік навчання, рівень стандарту) 10 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
10348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку