Історія сироти Джейн Ейр на тлі суспільства в романі Шарлоти Бронте «Джейн Ейр»

Про матеріал
Дана розробка уроку стане корисною при вивченні твору Ш. Бронте "Джейн Ейр»; допоможе учням повторити зміст роману «Джейн Ейр»; старшокласники зможуть спостерігати динаміку образу головної героїні, формувати навички критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів; розвивати зв'язне мовлення; учитель матиме виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях.
Перегляд файлу

Зарубіжна література   9 клас

Тема: Історія сироти Джейн Ейр на тлі суспільства в романі Шарлоти Бронте  «Джейн Ейр»

Мета: повторити  зміст роману «Джейн Ейр»; показати динаміку образу головної  героїні;  формувати  навички  критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів;   розвивати   зв'язне мовлення; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях.

Тип уроку: урок опанування нових знань.

 

Зміст  уроку

І. Організаційний момент. Оголошення теми й мети уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

  1. Вступне слово вчителя.

   Письменниця   Шарлотта Бронте безмежно   вірила  у всепереможну силу людяності й справедливості. Романи   Бронте мають і сьогодні не тільки пізнавальне й виховне значення, а й зберігають силу емоційного й естетичного впливу на читача.                                                   

  1. Повідомлення учнів

Бібліограф

  Хочу ознайомити вас із романом англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джейн Ейр». Це – класичний роман, один з найвідоміших у Великій Британії.

         Біограф

Події, де осиротіла Джейн відправляється в сувору школу, засновані на особистому досвіді письменниці. Дві її сестри померли в дитинстві у результаті поганих умов у інтернаті. Засновник школи – прототип преподобного Вільяма Каруса Вілсона, а Елен Бернс – це  Марія Бронте, сестра письменниці. Ці факти були опубліковані в книзі «The Life of Charlotte Bronte» (1857), автором  якої  є Елізабет Гаскелл, подруга письменниці. У  романі «Джейн Ейр» багато автобіографічного: жахливі умови життя в притулку та епідемія, Елен Бернс та її смерть у школі; історія кохання Джейн і Рочестера нагадує кохання Шарлотти й месьє Егера.

   Публікатор…..

Уперше роман був опублікований у Лондоні в 1847 році «Смітом Елдером і Ко» (Smith, Elder & Company), із заголовком «Jane Eyre: An Autobiography» під псевдонімом Коррер Біль (Currer Bell). Відразу ж після публікації, книга отримала любов читачів і гарні відгуки критиків, включаючи Вільяма Теккерея, якому Бронте присвятила друге видання.

      Літератор

Твір розповідає про непросту долю сироти із сильним, незалежним характером, про її дитинство, дорослішання, пошук свого шляху й подолання перешкод, що виникають на життєвому шляху.

      Головна героїня Джейн Ейр – бідна дівчина, маленька й непоказна, яка  не пам'ятає своїх батьків, її поневіряння дають можливість письменниці показати  різні прошарки суспільства й піддати гострій критиці англійську буржуазію.

    Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність.  

Перекладач

    В Україні переклад роману «Джейн Ейр» вперше  здійснено М. Рудницьким і надруковано у Львові в 1902 році під назвою «Ідеалістка». Найбільш вдалим є переклад П. Соколовського

Кінорежисер

   Відомо, що роман було неодноразово екранізовано. Чи бачили ви хоча б одну з кіноверсій?Джейн Ейр» (телесеріал,1983); «Джейн Ейр» (телефільм,1994) ,   «Джейн Ейр» (фільм, 1996); «Джейн Ейр» (мінісеріал, 2006); «Джейн Ейр» (фільм, 2011)).

ІІІ. Застосування  знань, формування вмінь і навичок.

  1. Бесіда за запитаннями.

--- Скільки років було Джейн Ейр  на початку оповіді? (Джейн Ейр  дев*ять років, дівчина розповідає події свого життя).

--- Що відомо про дівчинку? (Джейн була сиротою, її батьки померли. Мати – з багатої родини, а батько – бідний священик. Джейн жила у тітки Рід, яка без задоволення й радості виконувала прохання свого брата не кидати дівчинку).

--- Як жилося дівчинці у тітки? (Дуже погано. Місіс Рід, її діти (Джон, Еліза, Джорджіана), і навіть прислуга намагалися нагадати дівчинці, що її утримують тут з великої милості. Джейн вважали жорстокою, злою, брехливою, хоча саме Ріди були такими. Особливо Джон полюбляв ображати Джейн, а потім звинуватив її в усьому).

--- Яка подія найбільше вразила Джейн під час перебування в родині Рідів? (Коли її зачинили Червоній кімнаті, де ніхто не жив, в якій колись помер містер Рід. Джейн побачила привид небіжчика,  знепритомніла і  захворіла).

--- Чому тітка вирішила відправити дівчинку до сирітського притулку? (Місіс Рід не хотілося  займатися дівчинкою. Вона з радістю позбулася Джейн).

--- Як жилося дівчині у притулку?( Набагато краще, ніж у тітки)

--- Що різко змінило життя Джейн? (Одного дня у вісімнадцять років Джейн зрозуміла, що більше не може залишатися в Ловуді. Вона дала оголошення і отримала запрошення працювати  до маєтку Торнфілд).

--- Що відомо про господаря маєтку? (Він дуже рідко відвідував Торнфілд, більшу частину часу проводив на континенті.  Джейн мала бути гувернанткою маленької Адель, доньки коханки містера Рочестера, власника маєтку).

--- Як жилося Джейн у Торнфілді? (Вона ніколи не знала домашнього затишку, а тут до неї ставилися дуже добре, хоча іноді дівчина й відчувала тугу).

--- Що хвилювало Джен? (Вона відчувала, що в маєтку приховують якусь таємницю, пов’язану, на її думку, із жінкою на ім’я Грейс Пул. Іноді вночі дівчина чула нелюдський сміх, таємничі кроки).

--- Що перешкодило здійсненню щасливих мрій Джейн? (Між Джейн і Рочестером майже відразу зародилася глибока симпатія, яку кожен з них старанно приховував. Вона – за прохолодною шанобливістю, він — за грубувато-глузливим тоном звертання).

--- Як Рочестеру вдалося викликати ревнощі Джейн? (Він віддавав перевагу міс Бланш, дивовижній красуні. Сусіди почали говорити навіть про їхнє весілля. Та й сам Рочестер не відмовлявся від цього. У помісті готувалися до весілля, проте Роччестер не кохав міс Бланш. Під час зустрічі у саду із Джейн, він запропонував дівчині  заміж. Під час церемонії вінчання виявилося, що Рочестер одружений).

--- Як ви думаєте, чому Джейн не хотіла залишитися з Едвардом? Вона його не кохала? (Ні, вона щиро кохала Едварда, але бути на правах коханки не могла. Це суперечило її принципам).

--- Де знайшла притулок Джейн після втечі з Торнфілда? (Доля подарувала їй

зустріч із чудовими людьми: сім’єю Ріверсів — місцевим священиком Сент-Джоном, його сестрами Діаною та Мері. Виявилося, що всі вони родичі. Джейн знайшла рідню).

--- Чи розлюбила вона Рочестера? (Ні, вона кохала, навіть розуміючи, що вже ніколи його не побачить).

--- Про що свідчить той факт, що Джейн розділила свій спадок між усіма Ріверсами? (Це ще одне підтвердження благородства її душі).

--- Як Джейн сприйняла пропозицію Сент-Джона? (Вона відмовилася стати його дружиною, бо кохала Рочестера).

--- Чому дівчина вирішила відвідати Торнфілд? (Джейн почувся голос Рочестера, який кликав її. Вона  зібралася і поїхала).

2. Виразне читання уривків роману «Джейн Ейр»( учителем розділу І, ІІІ; інсценування учнями  епілогу).

3.  Прослухання уривку зустрічі в саду Джен і Роччестера ( у виконанні артистів Б. Ступки та Ірини Дуки ) .

IV. Закріплення вивченого матеріалу


  1. Коментар учителя

 Шарлотті Бронте  були притаманні захоплення сентименталізмом, романтизмом, готичними романами.

--- У  творі є містика у готичному дусі?( Поява привида дядька Ріда, голос Рочестера, що його чує Джейн, хоча й знаходиться на відстані багатьох кілометрів від коханого, таємниці помістя Торнфілд, страшна таємниця Рочестера, яка відкривається в день весілля).

--- Не дивлячись на те, що роман написаний у той період, коли романтизм уже зійшов з англійської літературної сцени, у ньому багато романтичних елементів. Приведіть приклади. (Таємнича поява Рочестера, пейзажі, романтичні почуття героїв тощо).

--- У творі також багато елементів сентименталізму (Чутливість натури головної героїні, психологізм образів тощо).

2. Словесне малювання «Джейн Ейр – найдивовижніша жінка».


Учитель

     Джейн Ейр — це людина, яка має

*  вроджене високе почуття моралі,

*  відчуття власної гідності,

*  вірність моральним принципам,

*  стійко витримує всі складнощі долі й пробиває собі дорогу в життя власними силами.

V.  Підведення підсумків уроку.

--- Отже, як сприймається щастя Джейн Ейр? ( У кінці роману щастя  Джейн Ейр сприймається як гідна нагорода за всі її страждання й муки).

---Чим цікавий роман? (Роман цікавий тим, що Шарлотта Бронте однією з перших в англійській літературі насмілилася так щиро, пристрасно, правдиво розповісти про кохання, віру, обов’язок, звичайні людські почуття)

 --- У чому новизна змісту роману?  (Авторка сміливо заговорила про рівність жінки й чоловіка, прагнення жінки до щастя, кохання, нормального життя.  Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність. Це поки ще не політична рівноправність, але вже  йдеться  про рівність жінки з чоловіком у трудовій діяльності й родині).

VІ. Домашнє завдання.

На вибір:

  • Підготуйте афішу до кінофільму «Джейн Ейр».
  • Складіть  анкету роману «Джейн Ейр».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лєвтєрова Марина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
8522
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку