Історія виникнення функцій

Про матеріал
Цей опис дуже короткий і не охоплює всіх аспектів історії функцій. Багато математиків зробили значний внесок у цю область протягом століть. Поняття функції продовжує розвиватися і залишається одним з найважливіших інструментів математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення функцій

Номер слайду 2

«Прикладами табличного завдання функції можуть служити астрономічні таблиці вавилонян, стародавніх греків і індійців, а прикладами словесного завдання функції - теорема про сталість відносини площ кругу й квадрата на його діаметрі або античні визначення конічних перетинів, причому самі ці криві виступали як геометричні образи відповідної залежності.»Пропедевтичний період (з найдавніших часів до 17 століття)ВавилонськіСтародавніх Греків

Номер слайду 3

Введення поняття функції через механічне й геометричне подання (17 століття)Ф. Вієт. Р. Декарт

Номер слайду 4

У своїй “Геометрії” в 1637 році Декарт дає поняття функції, як зміна ординати крапки залежно від зміни її абсциси; він систематично розглядав лише ті криві, які можна точно представити за допомогою рівнянь, притім переважно алгебраїчних.

Номер слайду 5

Саме слово “функція” уперше було вжито німецьким математиком Лейбницем в 1673р. у листі до Гюйгенсу (під функцією він розумів відрізок, довжина якого міняється по якому-небудь певному законі), у пресі ввів з 1694 року. Аналітичне визначення функції (17 - початок 19 століття)Г. Лейбніц

Номер слайду 6

«Функцією змінної величини називають кількість, утворена яким завгодно спосіб із цієї змінної величини й постійних»Иоганн Бернуллі (1667-1748), 1718 р.

Номер слайду 7

«Функція змінної кількості є аналітичне вираження, складене яким-небудь образом із цієї кількості й чисел або постійних кількостей»Л. Ейлер, 1748 р.

Номер слайду 8

Одним з невирішених питань, пов'язаних з поняттям функції, із приводу якого велася запекла боротьба думок, був наступний: чи можна одну функцію задати декількома аналітичними вираженнями?

Номер слайду 9

Великий внесок у дозвіл суперечки Эйлера, Даламбера, Бернуллі й інших учених 18 століття із приводу того, що варто розуміти під функцією, вніс французький математик Жан Батист Жозеф Фур'є (1768-1830), що займався в основному математичною фізикою. У Паризьку АН представляються, що їм в, в 1807-1811 р. Мемуарах по теорії поширення тепла у твердому тілі, Фур'є привів і перші приклади функцій, які задані на різних ділянках різними аналітичними вираженнями. Жан Батист Жозеф Фур'є (1768-1830)

Номер слайду 10

У своєму “Курсі алгебраїчного аналізу”, опублікованому в 1721р., французький математик О. Коші обґрунтував висновки Фур'є. Таким чином, на відомому етапі розвитку фізики й математики стало ясно, що доводиться користуватися й такими функціями, для визначення яких дуже складно або навіть неможливо обмежитися одним лише аналітичним апаратом. О. Коші

Номер слайду 11

«Загальне поняття вимагає, щоб функцією від x називати число, що дається для кожного x і разом з x поступово змінюється. Значення функції може бути дано й аналітичним вираженням, або умовою, що подає кошти випробовувати всі числа й вибирати одне з них; або, нарешті, залежність може існувати, або залишатися невідомої... Великий погляд теорії припускає існування залежності тільки в тому розумінні, щоб числа, одні з іншими у зв'язку, приймати як би даними разом»Ідея відповідності (19 століття)Лобачевський М.

Номер слайду 12

«y є функція змінної x (на відрізку a ( x ( b)), якщо кожному значенню x на цьому відрізку відповідає зовсім певне значення y, причому байдуже яким образом установлена ця відповідність - аналітичною формулою, графіком, таблицею або навіть просто словами»Діріхле П.

Номер слайду 13

У другій половині 19 століття після створення теорії множин у поняття функції, крім ідеї відповідності була включена й ідея безлічі. Таким чином, у повному своєму обсязі загальне визначення поняття функції формулюється в такий спосіб: якщо кожному елементу x безлічі.

Номер слайду 14

Інтерактивна вправа. Переходьте за посиланням: https://learningapps.org/watch?v=pe9r4e6sj23 Або від скануйте за допомогою телефону:

Номер слайду 15

pptx
Пов’язані теми
Алгебра, 7 клас, Презентації
Додано
24 червня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку