Історія виникнення термометрів

Про матеріал
Презентація "Історія виникнення термометрів" дасть можливість учням 8 класу дізнатися більше про поняття термометр, шкала термометрів, вчених, які запропонували виготовлення різних видів термометрів. Матеріал може бути використаний і для міні - проекту по темі "Теплові явища"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні – проект з фізики учнів 8 класу

Номер слайду 2

Ключове питання: Що таке термометр та які є шкали термометрів?

Номер слайду 3

Тематичні питання

Номер слайду 4

Змістовні питання

Номер слайду 5

Термометр. Історія виникнення Прилади для вимірювання температури називають термометрами (від грецького іЬегтов — теплий). Слово «термометр» уперше з'явилося 1636 р. Так називався прилад голландця К. Дреббеля — «дреббельський інструмент», який мав аж вісім цілих поділок.

Номер слайду 6

Перший термометр Уперше сконструював термометр видатний італійський учений Галілео Галілей приблизно у 1597 р.; він назвав його «термоскопом». Термометричним тілом у ньому було повітря. Цей прилад складався зі скляної кулі (розміром із куряче яйце), наповненої повітрям; від нижньої частини цієї кулі відходила скляна трубка (тонка, як пшеничне стебло), частково (до половини) заповнена підфарбованою водою.

Номер слайду 7

Перший термометр Ця трубка занурювалася нижнім кінцем у посудину, також наповнену підфарбованою водою. Внаслідок зміни температури повітря в кулі рівень рідини в трубці змінювався. За висотою рівня рідини можна було робити висновок про температуру повітря. Термометр Галілея не мав певної шкали і тому можна було користуватися ним тільки для порівняння температури тіл.

Номер слайду 8

Градус Найпоширенішою одиницею вимірювання температури є градус. Градус — латинське слово. У перекладі на українську мову воно означає «крок», «ступінь». Вимірюють градусами різні величини — кути кола, температуру, густину нафти, міцність спирту. Звісно, градус кола — це зовсім не те, що градус температури повітря або міцності спирту. Спільне в них тільки одне — позначення. Основною одиницею вимірювання температури в СІ є кельвін.

Номер слайду 9

Температурні шкали Шкала Фаренгейта була запропонована взимку 1709 р. німецьким ученим Габріелем Фаренгейтом. Шкала популярна в США і Великобританії. 0 °Ф — це температура суміші снігу з сіллю. 100 °Ф — температура людини (літера «Ф» позначає градуси Фаренгейта). Шкала Фаренгейта

Номер слайду 10

Шкала Фаренгейта Кожен градус Фаренгейта майже в 2 рази менший за градус шкали Цельсія. Тому лід в Англії і в Америці тане при 32 °Ф, а вода кипить при 212 °Ф.

Номер слайду 11

Шкала Фаренгейта Габріель Фарангейт вибрав нуль для своїх градусів не випадково, а після довгих роздумів. Він вважав, що його 0° — найнижча температура, яка може бути на світі. Хоча це всього-навсього -18 °С (літера «С» позначає градуси Цельсія). Для нього, жителя Англії і Голландії, країн із помірним морським кліматом, це здавалося неймовірним холодом. Звідки йому було знати, що в далекій Якутії -50 °С є звичною температурою взимку, що там бувають морози і близько -70 °С.

Номер слайду 12

Шкала Реомюра У 1731 р. французький учений Рене де Реомюр запропонував температурну шкалу, засновану на використанні спирту, що здатний розширюватися. За нижню точку репера була прийнята точка замерзання води. За нормальних умов точка кипіння води за цією шкалою складає 80°.

Номер слайду 13

Шкала Цельсія У 1742 р. шведський астроном Андерс Цельсій запропонував шкалу, в якій за нуль він обрав температуру суміші води і льоду, а температура кипіння води прирівнювалася до 100°. За градус Цельсій запропонував вважати соту частину інтервалу між цими точками реперів.

Номер слайду 14

Градуси Цельсія Ця шкала раціональніша, ніж шкали Фаренгейта і Реомюра, і широко використовується в науці. У більшості країн світу прийняті градуси Цельсія. У нашій країні ними почали користуватися лише після 1917 р.

Номер слайду 15

Шкала Кельвіна Шкала Кельвіна була запропонована в 1848 р. англійським ученим Уїльямом Томсоном як точніший спосіб виміру температури. За цією шкалою нульова точка, або абсолютний нуль, є найнижчою температурою, яка лише можлива, тобто якийсь теоретичний стан речовини, за якого її молекули повністю перестануть рухатися. Це значення було отримане шляхом теоретичного вивчення властивостей газу, що знаходиться під нульовим тиском. За стоградусною шкалою абсолютний нуль, або нуль Кельвіна, відповідає -273,18 °С. Отже, на практиці 0 °С може бути прирівняний до 273 К.

Номер слайду 16

Шкала Ранкіна Ще одна шкала була запропонована шотландським інженером і фізиком Уїльямом Ранкіном. Нуль її збігається з нулем термодинамічної температури, а за розміром 1 °Ка рівний 5/9 К. Тобто принцип той же, що і в шкалі Кельвіна, лише за розмірністю шкала Ранкіна збігається не зі шкалою Цельсія, а зі шкалою Фаренгейта. Дана система виміру температури поширення не отримала.

Номер слайду 17

Висновок:взнали , що таке термометр та які є види шкал?

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 1. Тепловий стан тіл.Температура та її вимірювання
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
17617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку