Іван Франко. Літературний диктант до твору "Мойсей"

Про матеріал
ІВАН ФРАНКО. «МОЙСЕЙ» ЛІТЕРАТУРНИЙ ДИКТАНТ 1. Такі «Дивні іграшки зводить» дітвора по степу… («То воює, мурує міста, То городи городить») 2. Бог у творі названий іменем… (Єгова) 3. Автор у творі згадує такі річки… (Йордан, Ніл) 4. Коли вигнаний своїм народом Мойсей вийшов у степ, то назустріч йому вибігли… (діти) 5. Поштовхом до написання твору Іваном Франком стало… (революція 1905 року й побачена в Італії у 1904 році скульптура Мойсея, виконана Мікеланджело Буонаротті) 6. Датан звинувачує Мойсея в тому, що… (він начебто спеціально їх водить так довго пустинею, щоб обезсилити й зробити покірними для фараона) 7. «Ви корону мені принесли? Що мені се за шана! Я й без неї окраса землі І корона Лівана», – мова йде про… (кедра) 8. Азазель – це (спокусник, темний голос пустині) 9. Хорив – це гора, місце, де Мойсей… (побачив терновий кущ, що горів і не згорав, а з куща почув голос Бога) 10. «Майстер він говорити казки, Миляну пускать баньку, Тож приставмо його до дітей За громадськую няньку», – так сказав (хто й про кого?)… (Авірон про Мойсея) 11. В пісні про Оріона йдеться про те, як він… (йшов до сонця, щоби стати зрячим. Ніс на собі хлопчика-поводиря, який жартував із нього, кожного разу повертав його в різні сторони) 12. Притчу про дерева Мойсей розповідає народові у зв’язку з тим, що… (вони не хотіли вже його слухати, йти за ним) 1. Твір написаний (коли?)… (у 1905 році) 2. Мойсей водить народ по пустині ось уже (скільки літ?)… (40) «Здобуватиму поле для вас, Хоч самому не треба, І стелитися буду внизу, Ви ж буяйте до неба», так звернувся (хто й до кого?)… (терен до дерев) 3. Азазель з’явився Мойсеєві у вигляді… (його матері) 4. Життя Авірона й Датана обірвалося таким чином… (Авірона камінням поб’ють, А Датана повісять) «А забув, що тісна і вузька І найбільша колиска!» – сказав Єгова Мойсеєві. Прокоментуйте Для довідки Астарта - У міфології семітських народів богиня родючості, материнства й кохання. Відповідає грецькій Афродіті і римській Венері Ваал -семітський бог родючості , чоловік Астарти СЕМІ́ТИ, ів, мн. (одн. семіт, а, чол.; семітка, и, жін.). Група народів, що населяють або населяли Північну та Східну Африку й Передню Азію, до яких належать стародавні вавілоняни, ассірійці, фінікійці та інші, а також сучасні народи: араби, сірійці, євреї, ефіопи. Маммон – арамейське – жадоба до збагачення
Перегляд файлу

ІВАН ФРАНКО. «МОЙСЕЙ»

ЛІТЕРАТУРНИЙ ДИКТАНТ

1. Такі «Дивні іграшки зводить» дітвора по степу… («То воює, мурує міста, То городи городить»)

2. Бог у творі названий іменем… (Єгова)

3. Автор у творі згадує такі річки… (Йордан, Ніл)

4. Коли вигнаний своїм народом Мойсей вийшов у степ, то назустріч йому вибігли… (діти)

5. Поштовхом до написання твору Іваном Франком стало… (революція 1905 року й побачена в Італії у 1904 році скульптура Мойсея, виконана Мікеланджело Буонаротті)

6. Датан звинувачує Мойсея в тому, що… (він начебто спеціально їх водить так довго пустинею, щоб обезсилити й зробити покірними для фараона)

7. «Ви корону мені принесли?

Що мені се за шана!

Я й без неї окраса землі

І корона Лівана», – мова йде про… (кедра)

8. Азазель – це (спокусник, темний голос пустині)

9. Хорив це гора, місце, де Мойсей… (побачив терновий кущ, що горів і не згорав, а з куща почув голос Бога)

10. «Майстер він говорити казки,

Миляну пускать баньку,

Тож приставмо його до дітей

За громадськую няньку», – так сказав (хто й про кого?)… (Авірон про Мойсея)

11. В пісні про Оріона йдеться про те, як він… (йшов до сонця, щоби стати зрячим. Ніс на собі хлопчика-поводиря, який жартував із нього, кожного разу повертав його в різні сторони)

12. Притчу про дерева Мойсей розповідає народові у зв’язку з тим, що… (вони не хотіли вже його слухати, йти за ним)

 

 

 

 

 

1. Твір написаний (коли?)… (у 1905 році)

2. Мойсей водить народ по пустині ось уже (скільки літ?)… (40)

«Здобуватиму поле для вас,

Хоч самому не треба,

І стелитися буду внизу,

Ви ж буяйте до неба», так звернувся (хто й до кого?)… (терен до дерев)

3. Азазель з’явився Мойсеєві у вигляді… (його матері)

4. Життя Авірона й Датана обірвалося таким чином… (Авірона камінням поб’ють, А Датана повісять)

 

«А забув, що тісна і вузька

І найбільша колиска!»  сказав Єгова Мойсеєві. Прокоментуйте

Для довідки

Астарта -  У міфології семітських народів богиня родючості, материнства й кохання. Відповідає грецькій Афродіті і римській Венері

Ваал -семітський бог родючості , чоловік Астарти

СЕМІ́ТИ, ів, мн. (одн. семіт, а, чол.; семітка, и, жін.). Група народів, що населяють або населяли Північну та Східну Африку й Передню Азію, до яких належать стародавні вавілоняни, ассірійці, фінікійці та інші, а також сучасні народи: араби, сірійці, євреї, ефіопи.

Маммон – арамейське – жадоба до збагачення

docx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
1642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку