Іван Сірко легендарна постать козацької епохи

Про матеріал

Презентація. Історія України 8 клас. Іван Сірко є однією з найбільш легендарних і улюблених історичних постатей козацької епохи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Сірко – легендарна постать козацької епохи

Номер слайду 2

Іван Сірко є однією з найбільш легендарних і улюблених історичних постатей козацької епохи, чи не найяскравішою особистістю по смерті Богдана Хмельницького. Але на жаль про його життя відомо мало

Номер слайду 3

Вважається, що народився він між 1605 і 1610 роками. Місцем народження Івана Сірка до недавніх пір вважалася слобода Мерефа на Харківщині. Однак більш прийнятною видається сучасна версія про його народження на Вінничині. Дослідники також схильні вважати, що Іван Сірко народився у дрібній православній шляхетській, а не козацькій сім’ї. Що відомо про Сірка?

Номер слайду 4

Життєдіяльність Івана Сірка. Учасник Національно-визвольної війни українського народу середини 17 ст. під проводом Богдана Хмельницького. У 1658–1660 рр. – полковник вінницький (кальницький). За гетьманування Івана Виговського діяльність Івана Сірка, на жаль, більше перешкоджала утвердженню незалежної Української держави. Тоді він перейшов на бік гетьмана Юрія Хмельницького, але після укладення 1660 р. Слободищенського трактату виступив проти нього. Після цього з’явився на Запорозькій Січі, 1663 р. став кошовим отаманом, до кінця життя не раз обирався на цю посаду (за різними підрахунками від 8 до 20 разів). Очолював боротьбу проти Кримського ханату й Туреччини, організував кілька успішних походів.

Номер слайду 5

Іван Сірко певний час був харківським полковником, жив з родиною на своєму хуторі та в Мерефі. Коли 1668 р. на Лівобережній Україні вибухнуло повстання, організоване гетьманом Іваном Брюховецьким, Іван Сірко очолив тут виступ. Після скинення Івана Брюховецького з гетьманського уряду Іван Сірко підтримав гетьмана Петра Дорошенка, хоч невдовзі їхній союз розпався. Життєдіяльність Івана Сірка

Номер слайду 6

Боротьба Івана Сірка з татарськими ордами1668 р. Іван Сірко на деякий час залишив Січ і з'явився у Слобідській Україні. Козаки обрали його полковником Зміївського полку. У жовтні — листопаді того самого року він разом із кошовим отаманом Іваном Ждан-Рогом здійснив похід козацького війська на Кримське ханство: Запорожці розгромили татарську орду.1670 р. На Запоріжжі Івана Сірка знову обрали Сірка кошовим отаманом. Влітку він очолив похід козаків на турецьке місто-фортецю Очаків та спалив його. До його рук потрапило багато полонених та чимало худоби.1672 р. Іван Сірко і Михайло Ханенко повели об'єднані сили козаків у похід на Волощину та Білгородщину. В степу, поблизу Куяльницького лиману вони завдали нищівної поразки орді кримського хана Мехмеда IV Ґерая. У 1672 р. Івана Сірка заарештовано й заслано в Тобольськ. Турки хотіли скористатися відсутністю отамана й навесні 300-тисячна османська армія перейшла Дунай і вдерлася на Поділля. Турки погрожували спустошити не лише Україну, а й Річ Посполиту та Росію. Відсутність Сірка послаблювала тиск турецько-татарській агресії до такої міри, що вони відчували вседозволеність. При цьому дії Івана Сірка чинили такий вплив що той став головним персонажем історій якими турецькі матері лякали своїх дітей.

Номер слайду 7

Боротьба Івана Сірка з татарськими ордами. Загалом Іван Сірко виграв 65 битв проти турків та татарів. Картина І. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»

Номер слайду 8

ВисновкиІван Сірко зіграв важливу роль в історії тогочасної України, він був чудовим бійцем та стратегом, також він був захисником земель від турків та татар.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 травня 2021
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку