Відповідно до МОДЕЛЬНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ 5-6 КЛАСІВ (автори Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, І. В. Лаврентьєва, О. Л. Хомич) (35 год – 1година на тиждень)
Автори підручника: Воронцова Т.В., Пономаренко В.С., Лаврентьєва І.В., Хомич О.Л.
№ з/п |
дата |
Зміст уроку |
прим |
|
|
ВСТУП. БАЗОВІ ПОНЯТТЯ (6 годин) |
|
1 |
|
Безпека і ризики. Ознаки безпеки і небезпеки. Ризики. Види і рівні ризику. Щоденні ризики. Причини й наслідки небезпечних ситуацій Виправдані і невиправдані ризики. Оцінка ризиків у щоденному житті. |
|
2-3 |
|
Безпека і ризики. Екстремальні і надзвичайні ситуації. Алгоритм дій в екстремальних ситуаціях. |
|
4 |
|
Навколишнє середовище. |
|
5 |
|
Природа і здоров’я. Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Акліматизація. Погодні умови і одяг. |
|
6 |
|
Технічний прогрес і здоров’я. Розвиток технологій. Вплив техногенного середовища на здоров’я людей. Екологічні проблеми довкілля. Як подбати про добробут наступних поколінь. Екологічні проблеми довкілля. Як подбати про добробут наступних поколінь. |
|
|
|
РОЗДІЛ 1. ФІЗИЧНЕ ЗДОРОВ’Я (6 годин) |
|
7 |
|
Харчування і здоров’я. Поживність і калорійність продуктів харчування. Особливості харчування підлітків. |
|
8 |
|
Збалансоване харчування.
Як формуються харчові звички. Ознаки збалансованого харчування. Харчова піраміда. Калорійність харчування та енерговитрати залежно |
|
9 |
|
Наслідки неправильного харчування. Практичне завдання: Відпрацювання алгоритму надання допомоги при харчових отруєннях. Аналіз маркування харчових продуктів. Вибір за показниками якості та безпечності. |
|
10 |
|
Особиста гігієна. Складові особистої гігієни. Засоби гігієни. Догляд за шкірою. Особиста гігієна під час занять спортом. Гігієна ротової порожнини. |
|
11 |
|
Особиста гігієна. Особиста гігієна під час занять спортом. Гігієна ротової порожнини. |
|
12 |
|
Профілактика інфекційних захворювань Епідемії інфекційних захворювань в історії людства. Епідемії нашого часу: ВІЛ-інфекція, туберкульоз, ковід-19. Шляхи інфікування та методи захисту. Профілактичні щеплення. Шляхи інфікування та методи захисту. Профілактичні щеплення |
|
|
|
РОЗДІЛ 2. ПСИХІЧНЕ І ДУХОВНЕ ЗДОРОВ’Я (7 годин) |
|
13 |
|
Розвиток підлітка. |
|
14 |
|
Самооцінка і здоров’я. Поняття самооцінки. Види самооцінки. Вплив самооцінки на поведінку і здоров’я людини. Формування адекватної самооцінки. |
|
15 |
|
Ухвалення рішень. Види рішень. Алгоритм ухвалення зважених рішень. Рішення, важливі для здоров’я. |
|
16 |
|
Протидія соціальному тиску. |
|
17 |
|
Тютюн і здоров’я. Міфи і факти про тютюн. Негайні наслідки куріння. Середньострокові і віддалені наслідки куріння. Нікотинова залежність. Вартість шкідливої звички. |
|
18 |
|
Небезпека алкоголю і наркотиків. Психоактивні речовини і здоров’я. Міфи і факти про алкоголь і наркотики. Вплив алкоголю на організм. Наслідки зловживання алкоголем. Наслідки зловживання алкоголем. Чому люди обирають тверезе життя. |
|
|
|
РОЗДІЛ 3. СОЦІАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я (6 годин) |
|
19 |
|
Спілкування і здоров’я. Засоби комунікації. Ефективне спілкування. Вербальне і невербальне спілкування. Стилі спілкування: пасивний, агресивний, упевнений. Переваги і недоліки різних стилів спілкування. Ознаки і наслідки різних стилів спілкування. Переваги упевненої поведінки. Спілкування та особистий простір |
|
20 |
|
Навички ефективного спілкування. Активне слухання. Способи уникнення непорозумінь. Як спілкуватися у незнайомій компанії. Як робити компліменти. Уміння, необхідні для ефективного спілкування. Безпечне спілкування в інтернеті. |
|
21 |
|
Стосунки і здоров’я. Види стосунків. Ознаки здорових стосунків. Як стати командою. Способи покращення стосунків. |
|
22 |
|
Стосунки з однолітками. Позитивні й негативні впливи однолітків. Способи маніпуляцій. Як долати тиск однолітків. Підліткові компанії. |
|
23 |
|
Стосунки з однолітками. Попередження булінгу та кібербулінгу. Протидія булінгу. Допомога жертвам булінгу. |
|
24 |
|
Види і наслідки конфліктів. Поняття конфлікту. Види і способи розв’язання конфліктів. Запобігання ескалації конфліктів. Конфліктогени. Самоконтроль у конфліктних ситуаціях. Алгоритм конструктивного розв’язання конфліктів. |
|
|
|
РОЗДІЛ 4. БЕЗПЕКА В ПОБУТІ І ДОВКІЛЛІ (7 годин) |
|
25 |
|
Безпека оселі. Правила користування газовими приладами, електроприладами, водогоном, тепловими мережами. Безпека при користуванні засобами побутової хімії. |
|
26 |
|
Пожежна безпека оселі. Умови і причини виникнення пожеж. Пожежна охорона. Профілактика пожеж. План евакуації з будинку. |
|
27 |
|
Поведінка під час пожежі. Стадії розвитку пожежі. Гасіння пожежі на початковій стадії. Засоби пожежогасіння. Захист органів дихання в зоні пожежі. Дії в разі загоряння одягу. |
|
28 |
|
Аварії на підприємствах. Види небезпечних промислових об’єктів. Дії учнівства під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Підручні засоби захисту. |
|
29 |
|
Безпека велосипедиста. Історія велосипеда. Елементи конструкції велосипеда, що впливають на безпеку руху. Одяг для велосипедиста. Засоби безпеки велосипедиста. |
|
30 |
|
Дорожня безпека велосипедиста. Безпечні місця для прогулянок велосипедом. Правила дорожнього руху для велосипедистів. Правила перевезення вантажів і виконання маневрів на велосипеді. |
|
|
|
РОЗДІЛ 5. ДОБРОБУТ (3 години) |
|
31 |
|
Фінансова грамотність.
Економічна діяльність. Потреби та ресурси. Гроші. Ринок товарів і послуг. |
|
32 |
|
Підприємливість і волонтерство. Ознаки добробуту. Складники підприємливості. Творчість і власна діяльність для успішного майбутнього. Ефективна співпраця. |
|
33 |
|
Підприємливість і волонтерство. Життєві навички для розвитку підприємливості. Етика підприємницької діяльності. Доброчинність і волонтерство. |
|
34-35 |
|
Узагальнення |
|