Календарне планування "Фізична культура 10 клас, дівчата" І семестр

Про матеріал
Календарно-тематичне планування уроків фізичної культури у 10 класі (дівчата) на І семестр.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

10 клас

                                                І семестр

(3 години на тиждень – 48 уроки, дівчата)

 

За навчальною програмою відповідно до наказу   № 451 Міністерства освіти і науки України від 22.03.2017 р.

 

Графік розподілу навчального матеріалу на семестр

 

Теми

Уроки

Теоретико-методичні знання

У процесі уроків

Загальна фізична підготовка

У процесі уроків

Футбол

 

 

 

Легка атлетика

 

 

 

Баскетбол

 

 

 

 

 

Завдання на 1-й семестр

1. Ознайомлювати із теоретично-методичними знаннями.

2. Готувати до складання контрольних навчальних нормативів.

3. Закріплювати пересування, зупинки, ведення та удари по м’ячу ногою, вкидання м’яча, а також індивідуальні дії у нападі та захисті у футболі.

4. Закріплювати пересування, передачі, ведення та кидки м’яча, а також індивідуальні, групові та командні дії у баскетболі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовні контрольні навчальні нормативи

Модуль

Зміст навчального матеріалу

Рівень навчальних досягнень учнів

початковий

середній

достатній

високий

Футбол

6 ударів на точність одним із вивчених способів у гандбольні або задану половину футбольних воріт з відстані 16,5 м (з-за меж штрафного майданчика) після ведення м’яча

Юн

Дів

 

1 або жодного влучного удару

2

3

4-6

жодного влучного удару

1

2

3-6

6 зупинок м’яча, що опускається, одним із вивчених способів

 

Юн

Дів

 

1 або жодної правильно виконаної зупинки

 

2

 

3

 

4-6

жодної правильно виконаної зупинки

 

1

 

2

 

3-6

Баскетбол

10 кидків вивченим способом із дистанції 4,5 м

на рівній відстані між п’ятьма точками; кількість

влучень:

• хлопці

• дівчата

Жодного

влучного

кидка

Жодного

влучного

кидка

1

1

3

3

5

4

10 штрафних кидків на точність; кількість влучень:

• хлопці

• дівчата

Жодного

влучного

кидка

Жодного

влучного

кидка

2

1

3

2

5

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План проведення уроків

№ уроку

Зміст

Дата

Примітки

Модуль «Легка атлетика» (14 годин)

6 рік вивчення

 

 

 

1.

Завдання на рік, на семестр.

Особливості фізичного розвитку і функціонального стану організму в старшому шкільному віці.

ТБ під час занять легкою атлетикою.

Різновиди ходьби.

Повільний біг.ЗРВ в русі.

Спеціальні бігові вправи;

повторний біг на відрізках 30-100 м.

 

 

 

 

2.

Різновиди ходьби.

Повільний біг.ЗРВ в русі.

Спеціальні бігові вправи:

 біг з високим підняттям колін;

біг з закиданням гомілки; багато скоки;

 серії бігу 3х30м; 2х100м;

 стрибок у довжину з місця.

Повільний біг.

 

 

 

 

3.

Різновиди ходьби. Повільний біг. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові  та стрибкові вправи; повторний біг на відрізках 30-100м; прискорення до 30м з різних вихідних положень; стрибки у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги».

 

 

 

 

4.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в парах; спеціальні бігові та стрибкові вправи; повторний біг 2х100м; серії бігу по віражу; стрибки у довжину з розбігу; рівномірний біг до 9 хв.

 

 

 

 

5.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в парах; спеціальні бігові та стрибкові вправи; повторний біг по відрізках;; серії бігу 3х30м; стрибки у довжину з місця та розбігу, способом «зігнувши ноги»; метання м’яча на техніку

 

 

 

 

6.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; спеціальні бігові та стрибкові вправи; серії бігу 2х100м; спортивна ходьба 400м; метання м’яча на дальність; повільний біг до 6 хв.

 

 

 

 

7.

 Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; спеціальні бігові та стрибкові вправи; серії бігу 2х30м, 2х100м; Рівномірний біг 1500м.

 

 

 

 

8.

 Характеристика фізичної підготовленості. Методики її визначення. Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; повторний біг по відрізках 30-100м, прискорення до 30м з різних вихідних положень. Рівномірний біг 1500м

 

 

 

 

9.

 Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в парах; спеціальні бігові та стрибкові вправи; біг на 100м; біг зі зміною швидкості та напряму за сигналом; спеціальні вправи метальника; метання м’яча на дальність.

 

 

 

 

10.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в парах; спеціальні бігові та стрибкові вправи; серії бігу 2х30м, 2х100м; стрибки у довжину з розбігу способом «прогинаючись»; метання м’яча на дальність; повільний біг до 6 хв.

 

 

 

 

11.

 Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в парах; спеціальні бігові та стрибкові вправи; біг на 100 м; стрибки у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги»; метання м’яча на дальність.

 

 

 

 

12.

 Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; спеціальні стрибкові вправи та вправи для метання;стрибки у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги».  Метання м’яча на дальність та техніку

 

 

 

 

13.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; спеціальні вправи для метання;метання м’яча на дальність. Рівномірний біг 1500м

 

 

14.

Різновиди ходьби. Повільний біг. ЗРВ в русі; спеціальні вправи для метання;метання м’яча на дальність. Рівномірний біг 1500м

 

 

 

Модуль «Чирлідинг» (14 годин)

1 рік вивчення

 

15.

Історія виникнення чирлідингу. Техніка безпеки під час вивчення модуля «Чирлідинг». Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Акробатична підготовка: основні вправи стійки: стійка на лопатках, «міст» з положення лежачи. Вивчення основних позицій рук у чирлідингу. Вправи для розвитку гнучкості.

 

 

16.

Правила змагань з чирлідингу. Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Акробатична підготовка: основні вправи стійки: стійка на лопатках, «міст» з положення лежачи. Вивчення комбінації базових позицій рук у чирлідингу. Вправи для розвитку гнучкості.

 

 

17.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Техніка додаткових позицій рук у чирлідингу. Рухливі ігри. Вивчення комбінації додаткових позицій рук у чирлідингу. Рухливі ігри на увагу.

 

 

18.

Методика виконання фізичних вправ та рухливих ігор з дітьми молодшого шкільного віку. Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Акробатична підготовка: перекиди: вперед і назад. Повторення комбінацій окремо базових та додаткових позицій рук у чирлідингу. Рухливі ігри на увагу.

 

 

19.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Вивчення  комбінації у поєднанні базових та додаткових позицій рук у чирлідингу. Вправи для розвитку координації.

 

 

20.

Розвиток чирлідингу у світі та в Україні. Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Повторення комбінації у поєднанні базових та додаткових позицій рук у чирлідингу. Вправи для розвитку координації.

 

 

21.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Виконання комбінації у поєднанні базових та додаткових позицій рук у чирлідингу на оцінку. Вправи для розвитку сили рук.

 

 

22.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Основи технічної підготовки у чирлідингу. Позиції ніг та тулуба в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

 

23.

Організація змагань і правила суддівства з програми чирлідингу. Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Основи технічної підготовки у чирлідингу. Позиції ніг та тулуба в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

24.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Поєднання позицій  ніг, тулуба та рук  в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

25.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Вивчення комбінації з поєднанням  позицій  ніг, тулуба та рук  в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

26.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Повторення  комбінації з поєднанням  позицій  ніг, тулуба та рук  в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

27.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Повторення  комбінації з поєднанням  позицій  ніг, тулуба та рук  в чирлідингу. Акробатичні елементи. Рухливі ігри.

 

 

28.

Різновиди ходьби та бігу.  ЗРВ. Змагання серед самостійно організованих команд з чирлідингу. Підведення підсумків.

 

 

 

Модуль «Баскетбол» (20 годин)

6 рік вивчення

 

29.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Прискорення на 5 м із різних вихідних положень у різні способи в змаганні з партнерами. Стійки та пересування у нападі та захисті. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані. Навчальна гра. Вправи для запобігання плоскостопості

 

 

30.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Прискорення на 10 м із різних вихідних положень у різні способи в змаганні з партнерами. Пересування, зупинки та повороти у нападі та захисті. Передачі м’яча однією та обома руками зверху на велику відстань і ловіння. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані при пасивному опорі захисника. Відбивання м’яча. Вправи для формування та корекції постави

 

 

31.

Організація техніко-тактичних дій під час гри. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Пересування, зупинки та повороти у нападі та захисті. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані при пасивному опорі захисника. Вихід на вільне місце для взаємодій між гравцями. Ходьба з вправами на відновлення дихання

 

 

32.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. «Човниковий» біг 4 × 10 м. Пересування, зупинки та повороти у нападі та захисті. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані при активному опорі захисника. Протидії виходу на вільне місце. Ходьба зі зміною ритму

 

 

33.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Серійні стрибки з діставанням високо підвішених предметів. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані при активному опорі захисника. Вихід і протидії виходу на вільне місце для взаємодій між гравцями. Гра на зосередження уваги

 

 

34.

Організація техніко-тактичних дій у процесі гри. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Серійні стрибки з діставанням високо підвішених предметів. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані при активному опорі захисника. Накривання кидка. Вихід і протидії виходу на вільне місце для взаємодій між гравцями. Гра на координацію рухів

 

 

35.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прискорення на 15 м із різних вихідних положень у різні способи в змаганні з партнерами. Серійні кидки після виконання технічних прийомів нападу при пасивному опорі захисника. Організація боротьби за м’яч, що відскочив від щита. Навчальна гра. Вправи для розслаблення

 

 

36.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прискорення на 20 м із різних вихідних положень у різні способи в змаганні з партнерами. Серійні кидки після виконання технічних прийомів нападу при пасивному опорі захисника. Організація боротьби за м’яч, що відскочив від щита. Штрафний кидок. Вправи для збільшення еластичності м’язів

 

 

37.

Методика організації самостійних занять. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у русі. «Човниковий» біг 4 × 10 м. Серійні кидки після виконання технічних прийомів нападу при активному опорі захисника. Організація боротьби за м’яч, що відскочив від щита. Штрафний кидок. Вправи для позбавлення напруження очей

 

 

38.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у русі. Серійні стрибки з діставанням високо підвішених предметів. Серійні кидки після виконання технічних прийомів нападу при активному опорі захисника. Чергування різних способів ведення м’яча без зорового контролю. Штрафний кидок і дії гравців під час його виконання. Вправи для формування та корекції постави

 

 

39.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у русі. Пересування, зупинки та повороти у нападі та захисті. Серійні кидки після виконання технічних прийомів нападу при активному опорі захисника. Чергування різних способів ведення м’яча без зорового контролю. Взаємодії та протидії заслонам. Вправи для запобігання плоскостопості

 

 

40.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ . Прискорення на 5 м із різних вихідних положень у різні способи з веденням м’яча. ОКНН. Навчальна гра. Ходьба з вправами на відновлення дихання

 

 

41.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прискорення на 10 м із різних вихідних положень у різні способи з веденням м’яча. Серійні кидки після фінтів при пасивному опорі захисника. Добивання м’яча обома руками в стрибку після його відскоку від щита. Ходьба зі зміною ритму

 

 

42.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із джгутами. «Човниковий» біг 4 × 10 м. Серійні кидки після фінтів при активному опорі захисника. Чергування різних способів ведення м’яча без зорового контролю. Добивання м’яча однією та обома руками в стрибку після його відскоку від щита. Гра на координацію рухів

 

 

 

43.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Серійні стрибки із зістрибуванням у глибину. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані з опором захисника. Чергування різних способів ведення м’яча без зорового контролю в умовах опору захисників. Добивання м’яча однією та обома руками в стрибку після його відскоку від щита. Вправи для розслаблення

 

 

44.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прискорення на 15 м із різних вихідних положень у різні способи з веденням м’яча. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані з опором захисника. Протидія варіантам позиційного нападу. Навчальна гра. Самомасаж і струшування руками та ногами

 

 

45.

Особливості проведення та суддівство змагань Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прискорення на 20 м із різних вихідних положень у різні способи з веденням м’яча. Пересування, зупинки та повороти у нападі та захисті. Серійні кидки з різних точок середньої та далекої відстані з опором захисника. Штрафний кидок. Ходьба з вправами на відновлення дихання

 

 

46.

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м’ячами. «Човниковий» біг 4 × 10 м. Контрольний норматив із 10 кидків м’яча вивченим способом із дистанції 4,5 м на рівній відстані між п’ятьма точками. Організація швидкого прориву. Ходьба зі зміною ритму

 

 

47.

Методика організації самостійних занять. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м’ячами. Серійні стрибки із зістрибуванням у глибину. Відпрацювання ОКНН. Організація та протидія швидкому прориву. Вправи для розслаблення

 

 

48

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м’ячами. Чергування різних способів ловіння та передач м’яча без зорового контролю в умовах опору захисників. Навчальна гра. Вправи для збільшення еластичності м’язів. Підбиття підсумків вивчення модуля «Баскетбол» і за семестр

 

 

 

 

 

doc
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
1080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку