Календарне планування уроків технологій 5 клас НУШ (дівчата)за модельною програмою І.Ходзицької

Про матеріал
Календарне планування уроків технологій для 5 класу НУШ за модельною програмою І.Ходзицької та ін. для дівчат.
Перегляд файлу

5 клас   (2 години на тиждень)

п/п

 

І семестр

 

К-ть годин

 

Дата проведення

 5-А         5-Б

 

 

 

Модуль1.  Втілення задуму в готовий продукт за алгоритмом проєктно- технологічної діяльності

 

Тема уроку

Види навчальної діяльності

 

 

              Об’єкт проектної діяльності  №1. Декоративна композиція «Ми квіти твої, Україно»

              Основна технологія: паперопластика

14

 

1-2

Первинний інструктаж.  Ознайомлення з облаштуванням навчальної майстерні.

Що таке технологія? Основні види технологічної діяльності у побуті

Ознайомлення з інструментами, матеріалами, обладнанням, що наявні у майстерні.

Ознайомлення з роботами учнів та визначення технологій,за допомогою яких вони виготовлені

2

 

3-4

Поняття проектування. Вибір та обґрунтування теми проекту. Етапи роботи над проектом.  Метод фантазування у проектній діяльності.

Вибір виробу для проектування. Складання плану роботи над проектом

2

 

5-6

Банк ідей. Вироби-аналоги.

Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу.

Аналіз виробів-аналогів.

Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування.

2

 

7-8

Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Підрахунок орієнтовної вартості виробу

Добір матеріалів та інструментів. Виготовлення шаблонів для виготовлення виробу. Створення технологічної карти

2

 

9-10

Поняття «технологічна операція». Деталь , розмічання. Особливості обробки паперу. Раціональне використання матеріалів.

Виготовлення виробу:

1. Організація робочого місця

2. Підготовка та декорування основи виробу.

3. Виготовлення стебла та листочків квітки

2

 

11-12

Способи обробки та з’єднання деталей виробу.

 

4. Виготовлення голівки квітки.

5. З’єднання стебла та голівки квітки

6. Закріплення квітки на основі

7. Опорядження виробу.

2

 

13-14

 Захист проекту. Оцінювання робіт  

Презентація виготовлених виробів.

Самоаналіз та взаємооцінювання виконаної  роботи

2

 

Об’єкт проектної діяльності  №2. Органайзер для олівців «Зайчик»

Основна технологія: аплікація з текстильних матеріалів

8

 

15-16

Вибір та обґрунтування теми проєкту. Етапи роботи над проектом.  Банк ідей. Вироби-аналоги.

Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу.

Аналіз практичного використання спроєктованого та виготовленого виробу на основі проведених маркетингових міні-досліджень. Аналіз виробів-аналогів.

Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування

2

 

17-18

Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Підрахунок орієнтовної вартості виробу

Добір матеріалів та інструментів. Виготовлення шаблонів для виготовлення виробу. Створення технологічної карти

2

 

19-20

Прийоми роботи з ріжучими інструментами. Особливості обробки тканини та пластику. Раціональне використання матеріалів.

Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів

 

Виготовлення виробу:

1. Організація робочого місця

2. Підготовка основи з пластикової пляшки

3. Викроювання декоративного покриття основи з тканини за шаблоном

4. Обклеювання основи тканиною.

5. Виготовлення лапок та вушок зайчика з фоамірану за шаблоном

6. З’єднання готових деталей виробу способом склеювання

7. Опорядження виробу

2

 

21-22

Захист проекту. Оцінювання робіт   Тематичне оцінювання

Презентація виготовлених виробів.

Самоаналіз та взаємооцінювання виконаної  роботи

 

2

 

 

Модуль 2. Ефективне використання техніки і матеріалів без заподіяння шкоди навколишньому середовищу

 

Об’єкт проектної діяльності  №3. Новорічний чобіток для подарунків

Основна технологія: Технологія обробки текстильних матеріалів машинним способом

Додаткова технологія: Технологія виготовлення аплікації з текстильних матеріалів ручним способом

10

 

23-24

Використання природних матеріалів з метою збереження навколишнього середовища

Відомості про механічні способи з’єднання деталей із різних конструкційних матеріалів: зшивання.  Особливості роботи з ручними та механічними інструментами

Аналіз видів конструкційних матеріалів, які застосовуються для конструювання і виготовлення виробів та їх властивості: тканина, нитки для шиття

Тренувальні вправи:

1. «Зметувальний шов»

2.  Шов «петельний».

3. Машинна строчка

2

 

25-26

Вибір та обґрунтування теми проєкту. Етапи роботи над проектом.  Проєктування виробів без заподіяння  шкоди навколишньому середовищу та створення нових речей із вживаного матеріалу.

Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу.

Аналіз виробів-аналогів.  Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування.

Побудова лекала, шаблону, кресленика.

Розмічання деталей.

Перенесення (розмічання) малюнка для оздоблення деталей виробу.

2

 

27-28

Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Раціональне використання матеріалів.

Добір матеріалів та інструментів. Підрахунок орієнтовної вартості виробу.

 Виготовлення  викрійок  для виготовлення виробу. Створення технологічної карти

2

 

29-30

Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Вимоги до готового виробу.

Послідовність кінцевої обробки виробу

Виготовлення виробу:

1. Приметування деталей аплікації до основи швом «зметувальний».

2. Закріплення деталей аплікації на основі виробу швом «через петельний»

3. Зшивання деталей виробу на швейній машинці.

4. Опорядження виробу

2

 

31-32

Захист проекту. Оцінювання робіт   Тематичне оцінювання

Презентація виготовлених виробів.

Самоаналіз виконаної  роботи та взаємооцінювання результатів роботи

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

п/п

ІІ семестр

К-ть годин

Дата проведення

 5-А    5-Б     

 

Модуль 3. Турбота про власний побут, задоволення власних потреб і потреб інших осіб

 

Тема уроку

 

Види навчальної діяльності

 

 

Об’єкт проектної діяльності  № 4: Бутерброди  

Основна технологія:  технологія приготування їжі

Додаткова технологія: технологія придбання продуктів харчування

8

 

33-34

Приготування їжі як турбота про себе та своїх близьких.  Культура споживання їжі. Етикет за столом. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання

Вибір та обґрунтування теми проєкту та практичного використання знань для приготування страви.

Складання плану роботи з виконання проєкту.

2

 

35-36

Побутові електроприлади та їх роль в сучасному житті людини.

Торговельні мережі. Супермаркети. Термін придатності харчових продуктів

 

Безпечне користування електроприладами

Інформація на упаковці. Небезпечні речовини у продуктах харчування.

Значення добору екологічно чистих та органічних продуктів для приготування іжі

2

 

37-38

Технологія приготування простих відкритих бутербродів. Визначення орієнтовної собівартості виробу.

Складання рецепту страви.

Технологічна карта.

Добір інгредієнтів та кухонного обладнання для роботи

2

 

39-40

Приготування та подавання бутербродів.

Визначення якості готових страв.

Захист проекту. Оцінювання робіт   Тематичне оцінювання

1. Інструктаж з ТБ. Санітарно-гігієнічні вимоги

2. Організація робочого місця.

3. Приготування бутербродів.

4. Подача готової страви

5. Дегустація.

6.  Самоаналіз виконаної  роботи та взаємооцінювання результатів роботи

 

 

 

2

 

 

Модуль 4. Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно-ужиткового мистецтва

 

Об’єкт проектної діяльності  № 5   Вироби в етнічному стилі.  Лялька мотанка

Основна технологія:  скручування текстильних матеріалів ручним способом

 

12

 

41-42

Види та техніки створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва

Лялька мотанка-українська народна іграшка

Ознайомлення з видами та техніками декоративно-ужиткового мистецтва.

Особливості створення та використання ляльки мотанки

2

 

43-44

Вибір та обґрунтування теми проекту. Вироби-аналоги.

Проектування форми та оздоблення методом фантазування.

Пошук зразків виробів декоративно-ужиткового мистецтва для проєкту.  Аналіз подібних виробів.

Створення графічного зображення виробу.

Ескіз виробу

2

 

45-46

Технологічна послідовність виготовлення виробу. Матеріали та інструменти, необхідні для виготовлення виробу.

Складання технологічної карти виготовлення виробу.

Добір матеріалів та інструментів. Визначення орієнтовної собівартості виробу

2

 

47-48

Виготовлення виробу.  Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Вимоги до готового виробу.

 

Виготовлення виробу:

1. Організація робочого місця.

2. Розкроювання  деталей виробу.

3. Виготовлення голівки та тулуба ляльки.

2

 

49-50

Види оздоблення відповідно до технологій та технік.

4. Приєднання кофтинки та сукні ляльки способом змотування тканини ниткою.

5. Оформлення голівки ляльки.

6. Опорядження виробу

2

 

51-52

 Захист проекту. Оцінювання робіт  

Презентація виготовлених виробів.

Самоаналіз виконаної  роботи та взаємооцінювання результатів роботи

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Об’єкт проектної діяльності  № 6   Підставка під гарячий посуд

Основна технологія:  Технологія в’язання гачком

Додаткова технологія:   склеювання

12

 

53-54

Сучасні техніки декоративно-ужиткового мистецтва. Вибір та обґрунтування теми проекту

 Аналіз виробів-аналогів.

Вибір виробу для проектування

2

 

55-56

Проектування форми та оздоблення методом фантазування.. Вимоги до об’єкта проектування.

Створення графічного зображення.  Створення ескізного рисунка виробу Визначення необхідних для роботи інструментів та матеріалів та їх кількість. Розрахунок орієнтовної собівартості виробу

2

 

57-58

Технологічна послідовність виготовлення виробу. Технологія ручного в’язання гачком.

Тренувальні вправи в’язання гачком: початкова петля, ланцюжок.

2

 

59-60

Виготовлення ланцюжка з джгуту у техніці ручного в’язання гачком.

Технологічна карта виробу

Виготовлення ланцюжка

2

 

61-62

Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Вимоги до готового виробу.

Послідовність кінцевої обробки виробу

Виготовлення виробу

1. Організація робочого місця

2. Підготовка основи виробу.

3. Приклеювання ланцюжка до основи виробу.

4. Опорядження виробу

2

 

63-64

Захист проекту. Оцінювання робіт   Тематичне оцінювання

Презентація виготовлених виробів.

Самоаналіз виконаної  роботи та взаємооцінювання результатів роботи

2

 

 

 

Резервний час

6

 

65-66

Резервний час . Основні види технологічної діяльності у побуті

Різні способи пришивання ґудзика

Ручні шви: зметувальний, назад голка, через край

2

 

67-68

Резервний час Чому необхідно дбайливо та економно ставитися до природних ресурсів, які використовуються в побуті

Як правильно помити вікна

Бесіда: Чому необхідно сортувати відходи?

2

 

69-70

Підсумковий урок. Рефлексія.

Резервний час

 

2

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глушко Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олена Пекна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Планування
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
11907
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку