№ п/п
|
І семестр
|
К-ть годин
|
Дата проведення |
||
5-А 5-Б
|
|||||
|
Модуль1. Втілення задуму в готовий продукт за алгоритмом проєктно- технологічної діяльності
|
||||
Тема уроку |
Види навчальної діяльності |
|
|
||
Об’єкт проектної діяльності №1. Декоративна композиція «Ми квіти твої, Україно» Основна технологія: паперопластика |
14 |
|
|||
1-2 |
Первинний інструктаж. Ознайомлення з облаштуванням навчальної майстерні. Що таке технологія? Основні види технологічної діяльності у побуті |
Ознайомлення з інструментами, матеріалами, обладнанням, що наявні у майстерні. Ознайомлення з роботами учнів та визначення технологій,за допомогою яких вони виготовлені |
2 |
|
|
3-4 |
Поняття проектування. Вибір та обґрунтування теми проекту. Етапи роботи над проектом. Метод фантазування у проектній діяльності. |
Вибір виробу для проектування. Складання плану роботи над проектом |
2 |
|
|
5-6 |
Банк ідей. Вироби-аналоги. Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу. |
Аналіз виробів-аналогів. Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування. |
2 |
|
|
7-8 |
Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Підрахунок орієнтовної вартості виробу |
Добір матеріалів та інструментів. Виготовлення шаблонів для виготовлення виробу. Створення технологічної карти |
2 |
|
|
9-10 |
Поняття «технологічна операція». Деталь , розмічання. Особливості обробки паперу. Раціональне використання матеріалів. |
Виготовлення виробу: 1. Організація робочого місця 2. Підготовка та декорування основи виробу. 3. Виготовлення стебла та листочків квітки |
2 |
|
|
11-12 |
Способи обробки та з’єднання деталей виробу.
|
4. Виготовлення голівки квітки. 5. З’єднання стебла та голівки квітки 6. Закріплення квітки на основі 7. Опорядження виробу. |
2 |
|
|
13-14 |
Захист проекту. Оцінювання робіт |
Презентація виготовлених виробів. Самоаналіз та взаємооцінювання виконаної роботи |
2 |
|
|
Об’єкт проектної діяльності №2. Органайзер для олівців «Зайчик» Основна технологія: аплікація з текстильних матеріалів |
8 |
|
|||
15-16 |
Вибір та обґрунтування теми проєкту. Етапи роботи над проектом. Банк ідей. Вироби-аналоги. Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу. |
Аналіз практичного використання спроєктованого та виготовленого виробу на основі проведених маркетингових міні-досліджень. Аналіз виробів-аналогів. Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування |
2 |
|
|
17-18 |
Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Підрахунок орієнтовної вартості виробу |
Добір матеріалів та інструментів. Виготовлення шаблонів для виготовлення виробу. Створення технологічної карти |
2 |
|
|
19-20 |
Прийоми роботи з ріжучими інструментами. Особливості обробки тканини та пластику. Раціональне використання матеріалів. Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів
|
Виготовлення виробу: 1. Організація робочого місця 2. Підготовка основи з пластикової пляшки 3. Викроювання декоративного покриття основи з тканини за шаблоном 4. Обклеювання основи тканиною. 5. Виготовлення лапок та вушок зайчика з фоамірану за шаблоном 6. З’єднання готових деталей виробу способом склеювання 7. Опорядження виробу |
2 |
|
|
21-22 |
Захист проекту. Оцінювання робіт Тематичне оцінювання |
Презентація виготовлених виробів. Самоаналіз та взаємооцінювання виконаної роботи
|
2 |
|
|
Модуль 2. Ефективне використання техніки і матеріалів без заподіяння шкоди навколишньому середовищу
|
|||||
Об’єкт проектної діяльності №3. Новорічний чобіток для подарунків Основна технологія: Технологія обробки текстильних матеріалів машинним способом Додаткова технологія: Технологія виготовлення аплікації з текстильних матеріалів ручним способом |
10 |
|
|||
23-24 |
Використання природних матеріалів з метою збереження навколишнього середовища Відомості про механічні способи з’єднання деталей із різних конструкційних матеріалів: зшивання. Особливості роботи з ручними та механічними інструментами |
Аналіз видів конструкційних матеріалів, які застосовуються для конструювання і виготовлення виробів та їх властивості: тканина, нитки для шиття Тренувальні вправи: 1. «Зметувальний шов» 2. Шов «петельний». 3. Машинна строчка |
2 |
|
|
25-26 |
Вибір та обґрунтування теми проєкту. Етапи роботи над проектом. Проєктування виробів без заподіяння шкоди навколишньому середовищу та створення нових речей із вживаного матеріалу. Художнє конструювання. Добір технологій для виготовлення виробу. |
Аналіз виробів-аналогів. Виконання графічного зображення виробу з використанням методу фантазування. Побудова лекала, шаблону, кресленика. Розмічання деталей. Перенесення (розмічання) малюнка для оздоблення деталей виробу. |
2 |
|
|
27-28 |
Матеріали та інструменти для виготовлення виробу. Раціональне використання матеріалів. |
Добір матеріалів та інструментів. Підрахунок орієнтовної вартості виробу. Виготовлення викрійок для виготовлення виробу. Створення технологічної карти |
2 |
|
|
29-30 |
|
Виготовлення виробу: 1. Приметування деталей аплікації до основи швом «зметувальний». 2. Закріплення деталей аплікації на основі виробу швом «через петельний» 3. Зшивання деталей виробу на швейній машинці. 4. Опорядження виробу |
2 |
|
|
31-32 |
Захист проекту. Оцінювання робіт Тематичне оцінювання |
Презентація виготовлених виробів. Самоаналіз виконаної роботи та взаємооцінювання результатів роботи
|
2 |
|
№ п/п |
ІІ семестр |
К-ть годин |
Дата проведення |
||
5-А 5-Б |
|||||
Модуль 3. Турбота про власний побут, задоволення власних потреб і потреб інших осіб
|
|||||
Тема уроку
|
Види навчальної діяльності |
|
|
||
Об’єкт проектної діяльності № 4: Бутерброди Основна технологія: технологія приготування їжі Додаткова технологія: технологія придбання продуктів харчування |
8 |
|
|||
33-34 |
Приготування їжі як турбота про себе та своїх близьких. Культура споживання їжі. Етикет за столом. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання |
Вибір та обґрунтування теми проєкту та практичного використання знань для приготування страви. Складання плану роботи з виконання проєкту. |
2 |
|
|
35-36 |
Побутові електроприлади та їх роль в сучасному житті людини. Торговельні мережі. Супермаркети. Термін придатності харчових продуктів
|
Безпечне користування електроприладами Інформація на упаковці. Небезпечні речовини у продуктах харчування. Значення добору екологічно чистих та органічних продуктів для приготування іжі |
2 |
|
|
37-38 |
Технологія приготування простих відкритих бутербродів. Визначення орієнтовної собівартості виробу. |
Складання рецепту страви. Технологічна карта. Добір інгредієнтів та кухонного обладнання для роботи |
2 |
|
|
39-40 |
Приготування та подавання бутербродів. Визначення якості готових страв. Захист проекту. Оцінювання робіт Тематичне оцінювання |
1. Інструктаж з ТБ. Санітарно-гігієнічні вимоги 2. Організація робочого місця. 3. Приготування бутербродів. 4. Подача готової страви 5. Дегустація. 6. Самоаналіз виконаної роботи та взаємооцінювання результатів роботи
|
2 |
|
|
Модуль 4. Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно-ужиткового мистецтва
|
|||||
Об’єкт проектної діяльності № 5 Вироби в етнічному стилі. Лялька мотанка Основна технологія: скручування текстильних матеріалів ручним способом
|
12 |
|
|||
41-42 |
Види та техніки створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва Лялька мотанка-українська народна іграшка |
Ознайомлення з видами та техніками декоративно-ужиткового мистецтва. Особливості створення та використання ляльки мотанки |
2 |
|
|
43-44 |
Вибір та обґрунтування теми проекту. Вироби-аналоги. Проектування форми та оздоблення методом фантазування. |
Пошук зразків виробів декоративно-ужиткового мистецтва для проєкту. Аналіз подібних виробів. Створення графічного зображення виробу. Ескіз виробу |
2 |
|
|
45-46 |
Технологічна послідовність виготовлення виробу. Матеріали та інструменти, необхідні для виготовлення виробу. |
Складання технологічної карти виготовлення виробу. Добір матеріалів та інструментів. Визначення орієнтовної собівартості виробу |
2 |
|
|
47-48 |
Виготовлення виробу. Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Вимоги до готового виробу.
|
Виготовлення виробу: 1. Організація робочого місця. 2. Розкроювання деталей виробу. 3. Виготовлення голівки та тулуба ляльки. |
2 |
|
|
49-50 |
Види оздоблення відповідно до технологій та технік. |
4. Приєднання кофтинки та сукні ляльки способом змотування тканини ниткою. 5. Оформлення голівки ляльки. 6. Опорядження виробу |
2 |
|
|
51-52 |
Захист проекту. Оцінювання робіт |
Презентація виготовлених виробів. Самоаналіз виконаної роботи та взаємооцінювання результатів роботи
|
2 |
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 6 Підставка під гарячий посуд Основна технологія: Технологія в’язання гачком Додаткова технологія: склеювання |
12 |
|
|||
53-54 |
Сучасні техніки декоративно-ужиткового мистецтва. Вибір та обґрунтування теми проекту |
Аналіз виробів-аналогів. Вибір виробу для проектування |
2 |
|
|
55-56 |
Проектування форми та оздоблення методом фантазування.. Вимоги до об’єкта проектування. |
Створення графічного зображення. Створення ескізного рисунка виробу Визначення необхідних для роботи інструментів та матеріалів та їх кількість. Розрахунок орієнтовної собівартості виробу |
2 |
|
|
57-58 |
Технологічна послідовність виготовлення виробу. Технологія ручного в’язання гачком. |
Тренувальні вправи в’язання гачком: початкова петля, ланцюжок. |
2 |
|
|
59-60 |
Виготовлення ланцюжка з джгуту у техніці ручного в’язання гачком. |
Технологічна карта виробу Виготовлення ланцюжка |
2 |
|
|
61-62 |
Способи обробки та з’єднання деталей виробу. Вимоги до готового виробу. Послідовність кінцевої обробки виробу |
Виготовлення виробу 1. Організація робочого місця 2. Підготовка основи виробу. 3. Приклеювання ланцюжка до основи виробу. 4. Опорядження виробу |
2 |
|
|
63-64 |
Захист проекту. Оцінювання робіт Тематичне оцінювання |
Презентація виготовлених виробів. Самоаналіз виконаної роботи та взаємооцінювання результатів роботи |
2 |
|
|
|
Резервний час |
6 |
|
||
65-66 |
Резервний час . Основні види технологічної діяльності у побуті |
Різні способи пришивання ґудзика Ручні шви: зметувальний, назад голка, через край |
2 |
|
|
67-68 |
Резервний час Чому необхідно дбайливо та економно ставитися до природних ресурсів, які використовуються в побуті |
Як правильно помити вікна Бесіда: Чому необхідно сортувати відходи? |
2 |
|
|
69-70 |
Підсумковий урок. Рефлексія. Резервний час |
|
2 |
|
|