Календарне планування з української літератури 8 клас (2 год на тиждень) для дітей з особливими освітніми потребами

Про матеріал

НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ 5-9 (10) КЛАСІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ДЛЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

8-10 класи (2017р)

Перегляд файлу

        Цілі навчання

Дата

Програмовий модифікований матеріал

Дидактичне обладнання.

Методи, прийоми, технології які спрямовані на досягнення мети

Оцінювання знань які учень засвоїв за І семестр

 

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ

 Удосконалення техніки читання; набуття досвіду читацької та комунікативної діяльності; розвиток пізнавальної діяльності; удосконалення навичок сприймання; формування уміння інтонувати власне мовлення, використовувати в ньому засвоєну лексику; формування вміння робити висновки з прочитаного; формування особистісних рис і якостей; розвиток уміння користуватися допомогою;

стимулювання читацького інтересу; поширення словникового запасу; виховання шанобливого ставлення до рідної мови, народної культури, традицій і звичаїв.

 

 Коригування недоліків мовлення; досягнення правильної вимови звуків рідної мови в словах і фразах; розвиток зорового сприймання під час читання; розвиток дикції на основі розвитку рухливості артикуляційного апарату, плавного дихання, гучності голосу; формування правильної орфоепічної вимови слів та правильного їх наголошування під час читання; формування навичок самоконтролю читання та власного мовлення; формування уміння уповільнювати та прискорювати темп читання; формування усвідомленості читання на основі уміння аналізувати, визначати спільне, схоже та відмінне у предметах, подіях, якостях, явищах за прочитаним; розвиток, збагачення і конкретизація предметних та образних уявлень; формування та розвиток смислового розуміння слів у тексті; виховання вміння відчувати емоційний настрій твору, емоційно реагувати на зміст прослуханого, виявляти свої почуття; формування вміння обирати і користуватися мовленнєвими, інтонаційними та немовними засобами виразності (робити паузи, логічні наголоси, обирати темп читання, інтонацію, та змінювати їх залежно від розділових знаків та змісту).

 

 Формування уявлення про цілісність прочитаного твору, його основну думку; корекція та розвиток процесів узагальнення та абстрагування; розвиток здатності до усвідомленого читання (слухання); формування вміння сприймати, аналізувати, порівнювати (визначати спільне, схоже та відмінне)  зображені у творі предмети, події, явища, називати їх словами-відповідниками; формування здатності поєднувати образи предметів зі словами, що означають їх назви; формування уміння встановлювати часові та причинно-наслідкові зв’язки на основі прочитаного (відповіді на запитання: що сталося, коли...? що сталося після того, як ...? та ін.); формування вміння висловлювати власне ставлення до прочитаного; збагачення активного словника лексикою прочитаних творів; формування вміння зосереджуватися під час виконання завдання, працювати цілеспрямовано, не відволікаючись; розвиток уміння відчувати красу образних слів;  розвиток уміння виявляти почуття задоволення, захоплення, здивування, радості, співчуття від почутого чи прочитаного.

 

 Розвиток зорового аналітичного сприймання текстів;

формування осмисленого розуміння слів у тексті на основі розвитку, збагачення і конкретизації предметних та образних уявлень; розвиток граматично і орфоепічно правильного мовлення на основі прочитаного тексту;розвиток логічно послідовного зв’язного мовлення; розвиток логічного мислення; стимулювання пошукової діяльності учнів;

формування вміння орієнтуватися у колі, тематиці та окремих жанрах дитячого читання; розвиток здатності розуміти морально-етичний зміст творів; стимулювання мовленнєвої активності;формування вміння встановлювати часові та причинно-наслідкові зв’язки на основі прочитаного; формування вміння встановлювати предметні та просторові зв’язки між описаними фактами, подіями (відповіді на запитання: що робить? куди? де? звідки? та ін.)

стимулювання здатності учнів  до вияву позитивних емоцій від прочитаного тексту; розвиток процесів узагальнення та абстрагування; формування самостійного зв’язного розгорнутого висловлювання; стимулювання читацької діяльності учнів запитаннями і завданнями для вибіркового читання, виконанням завдань підручника тощо;

формування здатності брати участь у колективній діяльності творчого спрямування;формування поетичного слуху, запам’ятовування; формування вміння сприймати та розуміти художню образність слова; використовувати засоби художньої виразності у власному мовленні під час переказу, опису, характеристик;формування уміння сприймати та розуміти художню образність слова; розвиток здатності до милування красою художнього слова;формування уміння передбачати та оцінювати наслідки власних і чужих вчинків; формування вміння застосовувати прийоми контролю та самоконтролю під час виконання завдань виховання уважності та дисциплінованості; виховання самостійності учнів при виконанні завдань.

 

 Формування навичок читацької діяльності, уміння сприймати книжку як джерело поповнення знань; формування та розвиток техніки читання; навички читання мовчки; розвиток активного словника та усного зв’язного мовлення; розвиток розуміння змісту тексту, малюнка, ілюстрації; формування вміння виконувати операції аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення, порівняння, класифікації з одиницями різних мовних рівнів;розвиток пізнавальних інтересів, допитливості;розвиток читацького інтересу;

формування умінь емоційно сприймати та реагувати на зміст прочитаного, виявляти та висловлювати свої почуття; формування навичок дотримання режиму зорового навантаження; формування вміння користуватися шкільною бібліотекою; виховання культури читання та поводження з книгою.

 

 Розвиток логічного мислення, навичок міркування; розвиток уяви; формування розумових операцій аналізу, порівняння, зіставлення, узагальнення; формування здатності ініціювати словесну взаємодію; формування інтонаційно (мімічно) виразного монологічного та діалогічного мовлення; виховання впевненості у собі; емоційного ставлення до дійсності.

 

 Формування вміння послуговуватися наочно-дійовим, наочно-образним та частково словесно-логічним мисленням; формування вміння виконувати операції аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення, порівняння, класифікації з одиницями різних мовних рівнів; розвиток уміння уявляти та відтворювати (усно і письмово) словесні еталони; формування вміння застосовувати прийоми контролю та самоконтролю під час виконання завдань.

1

03.09

Міфи і легенди українців (первісні уявлення про всесвіт). «Про зоряний віз», «Чому пес живе коло людини?».

Малюнки,картки,

бесіда, порівняння

 

2

 

07.09

 

Народні казки."Про правду і кривду",

Малюнки,картки,

Бесіда,порівняння

 

3

10.09

Народні казки.

"Мудра дівчина".

Малюнки,картки,

Бесіда.порівняння

 

4

14.09

Календарно-обрядові пісні. Традиції українського народу. Пісні літнього циклу.

Малюнки,картки,

Бесіда,порівняння

 

 

5

17.09

Пісні зимового циклу."Ой хто, хто Миколая любить", "Нова радість стала","Щедрик,щедрик щедрівочка"(на вибір).

Малюнки,картки,

бесіда,порівняння

 

6

21.09

Веснянки."Ой весна, весна-днем красна","Ой кувала зозуленька".

Малюнки,картки,

бесіда,порівняння

 

ПІСНІ ЛІТЕРАТУРНОГО ПОХОДЖЕННЯ

7

24.09

“Ще не вмерла Україна”

П. Чубинського,

 М. Вербицького

Малюнки,картки,

бесіда,прослухову-вання мелодії, порівняння

 

8

28.09

“Молитва за Україну”

О. Кониського

Малюнки,картки,

прослуховування мелодії, порівняння

 

9

01.10

“На долині туман”

В. Діденка

 

Малюнки,картки

 

ПРО ДАЛЕКІ І МИНУЛІ ЧАСИ

10

05.10

Т.Шевченко. Коротко про митця.

"І виріс я на чужині"

Малюнки,картки, бесіда,порівняння

 

11

 

 

 

 

08.10

 

 

 

 

Т.Шевченко."Село і серце відпочине","Мені однаково чи буду".

 

Малюнки,картки,

Беіда,порівняння

 

12

12.10

Контрольна робота №1.

Укр.нар.тв. Пісні літ.походження. Т.Шевченко.

Завдання на картці

 

13

15.10

Марко Вовчок. коротко про письменницю.

"Козачка". Читання твору.

Малюнки,картки,

аудіокнига

 

14

19.10

Марко Вовчок. "Козачка". Трагічна доля закріпачених селян.

Малюнки,картки,

бесіда

 

15

22.10

Марко Вовчок.

"Козачка". Головні та другорядні герої твору.

 

Малюнки,картки,

бесіда,порівняння

 

16

02.11

Іван Франко. Коротко про митця."Грицева шкільна наука".

Малюнки,картки

 

17

05.11

Іван Франко.

"Малий Мирон".

 

 

18

 

 

 

 

 

 

09.11

Михайло Стельмах. Коротко про митця.

"Гуси-лебеді летять" (автобіографічна повість, уривки з повісті).

Читання твору(скорочено)

 

Малюнки,картки,

 

 

19

12.11

Михайло Стельмах. Коротко про митця.

"Гуси-лебеді   летять" (автобіографічна повість, уривки з повісті).

Читання твору(скорочено)

Перегляд кінофільму

 

20

16.11

М.Стельмах."Гуси-лебеді летять". Головні і другорядні герої твору. Єдність світу природи і світу дитячої душі (у вчинках, поведінці, переживаннях, думках). Чутливий до краси Михайлик.

Бесіда,порівняння,малюнки

 

21

19.11

М.Стельмах."Гуси-лебеді летять". Звичаї,традиції українців. Образ гусей-лебедів.

Малюнки,порівняння,бесіда

 

22

23.11

Контрольна робота №2.

Марко Вовчок,

Михайло Стельмах

(за вивченими творами).

Завдання на картці

 

23

 

 

 

 

26.11

Григір Тютюнник.

 Коротко про митця. Повість "Климко". Читання твору (скорочено).

Бесіда,аудіокнига

 

24

30.11

Григір Тютюнник.  Повість "Климко". Читання твору(скорочено).

Бесіда,порівняння

 

25

03.12

Г.Тютюнник.

"Климко". Доля дитини в часи воєнного лихоліття.

Бесіда,малюнки,

порівняння

 

26

07.12

Г.Тютюнник.

"Климко". Головні і другорядні герої твору.

Бесіда,порівняння

 

27

10.12

 

 

 

 

 

 

Г.Тютюнник.

"Климко". Самопожертва, чуйність, доброта, турбота про рідних.

 

Бесіда,порівняння

 

28

14.12

 

Контрольна робота.№3.

Григір Тютюнник.

"Климко".

Завдання на картці

 

29

17.12

Г.Тютюнник. "Печена картопля". Читання твору.

Бесіда

 

30

 

 

21.12

Г.Тютюнник. "Печена картопля".

Аналіз твору.

Бесіда,порівняння

 

31

 

 

24.12

Узагальнення та систематизація вивченого у І семестрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                      ІІ семестр 2020/2021

      Цілі навчання

 

 

 

 

 

Дата

Програмовий модифікований матеріал

Дидактичне обладнання.

Методи, прийоми, технології які спрямовані на досягнення мети

 

Оцінювання знань які учень засвоїв за І семестр

Удосконалення техніки читання;

набуття досвіду читацької та комунікативної діяльності;

розвиток пізнавальної діяльності;

 удосконалення навичок сприймання;

формування уміння інтонувати власне мовлення, використовувати в ньому засвоєну лексику;

формування вміння робити висновки з прочитаного;

формування особистісних рис і якостей;

розвиток уміння користуватися допомогою;

стимулювання читацького інтересу;

 

Коригування недоліків мовлення;

досягнення правильної вимови звуків рідної мови в словах і фразах;

розвиток зорового сприймання під час читання;

розвиток дикції на основі розвитку рухливості артикуляційного апарату, плавного дихання, гучності голосу;

формування правильної орфоепічної вимови слів та правильного їх наголошування під час читання;

формування навичок самоконтролю читання та власного мовлення;

формування уміння уповільнювати та прискорювати темп читання;

формування усвідомленості читання на основі уміння аналізувати, визначати спільне, схоже та відмінне у предметах, подіях, якостях, явищах за прочитаним;

розвиток, збагачення і конкретизація предметних та образних уявлень;

формування та розвиток смислового розуміння слів у тексті;

виховання вміння відчувати емоційний настрій твору, емоційно реагувати на зміст прослуханого, виявляти свої почуття;

формування вміння обирати і користуватися мовленнєвими, інтонаційними та немовними засобами виразності (робити паузи, логічні наголоси, обирати темп читання, інтонацію, та змінювати їх залежно від розділових знаків та змісту).

 

Формування уявлення про цілісність прочитаного твору, його основну думку;

корекція та розвиток процесів узагальнення та абстрагування;

розвиток здатності до усвідомленого читання (слухання);

формування вміння сприймати, аналізувати, порівнювати (визначати спільне, схоже та відмінне)  зображені у творі предмети, події, явища, називати їх словами-відповідниками;

формування здатності поєднувати образи предметів зі словами, що означають їх назви;

формування уміння встановлювати часові та причинно-наслідкові зв’язки на основі прочитаного (відповіді на запитання: що сталося, коли...? що сталося після того, як ...? та ін.);

формування вміння висловлювати власне ставлення до прочитаного;

збагачення активного словника лексикою прочитаних творів;

формування вміння зосереджуватися під час виконання завдання, працювати цілеспрямовано, не відволікаючись;

розвиток уміння відчувати красу образних слів;

розвиток уміння виявляти почуття задоволення, захоплення, здивування, радості, співчуття від почутого чи прочитаного.

 

Розвиток зорового аналітичного сприймання текстів;

формування осмисленого розуміння слів у тексті на основі розвитку, збагачення і конкретизації предметних та образних уявлень;

розвиток граматично і орфоепічно правильного мовлення на основі прочитаного тексту;

розвиток логічно послідовного зв’язного мовлення;

розвиток логічного мислення;

стимулювання пошукової діяльності учнів;

формування вміння орієнтуватися у колі, тематиці та окремих жанрах дитячого читання;

розвиток здатності розуміти морально-етичний зміст творів;

стимулювання мовленнєвої активності;

формування вміння встановлювати часові та причинно-наслідкові зв’язки на основі прочитаного;

формування вміння встановлювати предметні та просторові зв’язки між описаними фактами, подіями (відповіді на запитання: що робить? куди? де? звідки? та ін.)

стимулювання здатності учнів  до вияву позитивних емоцій від прочитаного тексту;

розвиток процесів узагальнення та абстрагування;

формування самостійного зв’язного розгорнутого висловлювання;

стимулювання читацької діяльності учнів запитаннями і завданнями для вибіркового читання, виконанням завдань підручника тощо;

формування здатності брати участь у колективній діяльності творчого спрямування;

формування поетичного слуху, запам’ятовування;

формування вміння сприймати та розуміти художню образність слова; використовувати засоби художньої виразності у власному мовленні під час переказу, опису, характеристик;

формування уміння сприймати та розуміти художню образність слова;

розвиток здатності до милування красою художнього слова;

формування уміння передбачати та оцінювати наслідки власних і чужих вчинків;

формування вміння застосовувати прийоми контролю та самоконтролю під час виконання завдань.

виховання уважності та дисциплінованості;

виховання самостійності учнів при виконанні завдань.

 

Формування навичок читацької діяльності, уміння сприймати книжку як джерело поповнення знань;

формування та розвиток техніки читання; навички читання мовчки;

розвиток активного словника та усного зв’язного мовлення;

розвиток розуміння змісту тексту, малюнка, ілюстрації;

формування вміння виконувати операції аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення, порівняння, класифікації з одиницями різних мовних рівнів;

розвиток пізнавальних інтересів, допитливості;

розвиток читацького інтересу;

формування умінь емоційно сприймати та реагувати на зміст прочитаного, виявляти та висловлювати свої почуття;

формування навичок дотримання режиму зорового навантаження;

формування вміння користуватися шкільною бібліотекою;

виховання культури читання та поводження з книгою.

 

Розвиток логічного мислення, навичок міркування;

розвиток уяви;

формування мислительних операцій аналізу, порівняння, зіставлення, узагальнення;

формування здатності ініціювати словесну взаємодію;

формування інтонаційно (мімічно) виразного монологічного та діалогічного мовлення;

виховання впевненості у собі;

емоційного ставлення до дійсності.

 

Формування вміння послуговуватися наочно-дійовим, наочно образним та частково словесно-логічним мисленням;

формування вміння виконувати операції аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення, порівняння, класифікації з одиницями різних мовних рівнів;

розвиток уміння уявляти та відтворювати (усно і письмово) словесні еталони;

формування вміння застосовувати прийоми контролю та самоконтролю під час виконання завдань.

Світ української поезії

32

11.01

Павло Тичина.

Коротко про письменника.

«Слово»

 

 

 

33

14.01

Павло Тичина.

«Небував ти у наших краях!»

 

 

 

34

18.01

Павло Тичина.

«Блакить мою душу овіяла»

 

 

 

35

21.01

Володимир Сосюра.

Коротко про письменника.

«Рідна мова.»

 

 

 

36

25.01

Володимир Сосюра.

«Любіть Україну»

 

 

 

37

28.01

Володимир Сосюра.

«Зима», «Весна».

 

 

38

01.02

Володимир Сосюра. «Літо», «Осінь»

 

 

 

39

04.02

Андрій малишко. Коротко про письменника.

«Пісня про рушник»

 

 

 

40

08.02

Андрій Малишко  «Вчителька»,     «Буду я навчатись мови золотої»

 

 

 

41

11.02

Андрій Малишко

«Молоденькі сади ми посадим на кручі»

 

 

42

15.02

К.р.№4

Світ української поезії

 

 

 

43

18.02

Дмитро Білоус    Коротко про письменника.    «Хто сказав, що наша мова груба?»

 

 

 

44

22.02

Дмитро Білоус

«Дивне розмаїття». 

 

 

 

45

25.02

Дмитро Білоус

«Грицева мрія: «Хто кому брат?»

 

 

 

                                   Про навколишній світ

46

01.03

Констянтина Малицька

Розповідь про письменницю. «Соловей»

 

 

47

04.03

Василь Чухліб. Розповідь про письменника. «Прилетіли ластівки»

 

 

 

48

11.03

Василь Чухліб.

«Пісня тоненької Очеретини»

 

 

 

49

15.03

Василь Чухліб. Розповідь про письменникаю

«Лісничиха»(уривки).

 

 

 

50

18.03

Василь Чухліб.

«Лісничиха»

 

 

 

51

22.03

Василь Чабанівський. Розповідь про письменника. «Вірний»

 

 

 

52

25.03

Василь Чабанівський.

«Вірний»

 

 

 

53

05.04

Олена Пчілка. Розповідь про письменницю.

«Сосонка»

 

 

 

54

08.04

К.р.№5

Світ української поезії

Про навколишній світ.

 

 

 

                                   Пригоди і романтика

55

12.04

Всеволод Нестайко. Коротко про письменника.

«Тореадори з Васюківки»

 

 

 

56

15.04

Всеволод Нестайко.

«Тореадори з Васюківки»

Читання твору. Зміст твору.

 

 

 

57

19.04

Всеволод Нестайко.

«Тореадори з Васюківки»

Поняття романтичного і пригодницького. Жанр твору.

 

 

 

58

22.04

Всеволод Нестайко.

«Тореадори з Васюківки»

Характеристика головних героїв ,їх вчинки та поведінка.

 

 

 

59

26.04

Ярослав Стельмах

Коротко про письменника.    «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера»

Зміст твору.

 

 

 

60

29.04

Ярослав Стельмах

 «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера»

Таємничі, веселі й незвичайні пордії в творі.

 

 

 

61

06.05

Ярослав Стельмах

 «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера»

Характеристика головних героїв.

 

 

 

62

13.05

Ярослав Стельмах

 «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера»

Реальні(звичайні) та пригодницькі події. Місце фантазії, романтичності в житті людини.

 

 

 

63

17.05

К.р.№6

Пригоди і романтика

 

 

 

64

20.05

Віктор Близнець

«Звук павутинки»

 

 

 

65

24.05

Віктор Близнець

«Звук павутинки»

 

 

 

66

27.05

Повторення та узагальнення вивченого.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Українська література, Планування
Інкл
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку