Календарний план для 8-го класу

Про матеріал
Календарний план для 8-го класу. Варіативні модулі: легка атлетика, футбол, настільний теніс, баскетбол, волейбол.
Перегляд файлу

                                                                                                                              Відповідає програмі

Директор ______________________

   _______________________________

_______________________________

 

Календарний план, 8 клас

І семестр

Варіативний модуль ЛЕГКА АТЛЕТИКА , ІV рік вивчення (11 годин)

К-ть урок.

уроку

Дата

пров.

Зміст навчального матеріалу

 

  1.  
  1.  

 

Правила техніки безпеки під час занять легкою атлетикою. Біг 30 м. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри.

  1.  
  1.  

 

Особливості бігу на короткі дистанції. Біг 60 м. Спеціальні бігові вправи.  Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Особливості дихання при заняттях легкою атлетикою. Біг до 300 м. Вправи для розвитку швидкості. Рухливі  ігри.

  1.  
  1.  

 

Особливості бігу на середні дистанції. Повторний біг 2х200 м. Естафети з бігом і стрибками.

  1.  
  1.  

 

Особливості бігу на довгі дистанції. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (хлопці). Розвиток витривалості. Рухливі  ігри.

  1.  
  1.  

 

Зовнішні ознаки втоми. Спеціальні  вправи для метань. Метання малого м’яча на дальність з розбігу. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Суддівство змагань. Метання м’ячів різного діаметра на дальність. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Питний режим при заняттях легкою атлетикою. Стрибки в довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Стрибкові вправи. Естафети з бігом і стрибками.

  1.  
  1.  

 

Одяг, спортивна форма. Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». Стрибкові вправи. Рухливі  ігри.

  1.  
  1.  

 

Профілактика травматизму. Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». Повільний біг до 1500 м. Естафети з бігом і стрибками.

  1.  
  1.  

 

Стадії та біологічне значення втоми. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (хлопці). Розвиток витривалості. Рухливі  ігри.

 

Варіативний модуль ФУТБОЛ, ІV рік вивчення (11 год.)

  1.  
  1.  

 

Техніка безпеки під час уроків футболу. Жонглювання м’ячем ногою, стегном, головою. Поєднання прийомів пересування з технікою володіння м’ячем. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Правила гри у футбол. Зупинки  м’яча підошвою, внутрішньою стороною стопи, стегном  та грудьми (для хлопців) у русі.  Прискорення та ривки з м’ячем. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Суддівство змагань. Зупинки м’яча, що опускається, з поворотом до 180о внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Ривки до м’яча з наступним ударом по воротах. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Спортивний режим  юного футболіста. Стрибки з імітуванням удару головою та ногою. Удари по м’ячу середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку. «Човниковий» біг 49 м. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Харчування юного футболіста. Визначення моменту для виходу з воріт. Діставання підвішеного м’яча головою та ногою, у стрибку з місця і з розбігу. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Правила контролю під час занять. «Перехоплення».  Спортивні   ігри гандбол, баскетбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Розвиток витривалості. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Основні поняття арбітражу. Вкидання м’яча з різних вихідних положень з місця і після розбігу на дальність і точність. Прискорення та ривки з м’ячем. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Українські футбольні клуби. Гра в один дотик. Діставання підвішеного м’яча головою та ногою, у стрибку з місця і з розбігу. «Човниковий» біг 49 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Зарубіжні футбольні клуби. Взаємодія з партнерами під час організації атаки. Керування грою партнерів по обороні. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Навчальний норматив (5 ударів по нерухомому м’ячу одним із вивчених способів у гандбольні ворота з 11 м). Протидія передачі, веденню та удару по воротах. Вправи для розвитку швидкості. Естафети.

  1.  
  1.  

 

Склад суддівської бригади. «Відкривання» для прийому м’яча, відволікання суперника, створення чисельної переваги на окремій ділянці поля. Прискорення та ривки з м’ячем. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС, ІV рік вивчення (11 год.)

  1.  
  1.  

 

Правила техніки безпеки під час занять настільним тенісом. Виконання комбінаційних серій захисних  прийомів техніки гри. Вправи для розвитку швидкості. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Основи організації та проведення змагань з настільного тенісу. Гра захисника проти захисника. «Човниковий» біг 43 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Особливості фізичної підготовки тенісистів з урахуванням віку та статі. Гра  захисника проти атакуючого. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Виконання атакуючих прийомів техніки гри: топ-спін. Вправи для розвитку спритності. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Профілактика спортивного травматизму. Подачі з верхнім обертом м’яча. Удар, контрудар. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Правила контролю під час занять настільним тенісом. Виконання серій атакуючих прийомів техніки гри по діагоналі. «Човниковий» біг 43 м. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Основні поняття арбітражу. Подачі з нижнім обертом м’яча. Прискорення з місця на 6, 9, 12 м з різних вихідних положень. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Удосконалення прийому подач з нижнім та змішаним обертом м’яча. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Профілактика спортивного травматизму. Удосконалення подач з нижнім обертом м’яча. Виконання комбінаційних серій захисних та атакуючих прийомів техніки гри. Естафети.

  1.  
  1.  

 

Суддівство змагань. Навчальний норматив (виконання подачі з нижнім боковим обертом м’яча (кількість влучень з 10 подач у ближню зону подачі)). Зупинки, повороти, біг зі зміною напрямку за зоровим сигналом. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Правила самоконтролю під час занять. Виконання комбінаційних серій захисних та атакуючих прийомів техніки гри. Піднімання тулуба в сід. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль БАСКЕТБОЛ, ІV рік вивчення (11 год.)

  1.  
  1.  

 

Правила  безпеки під час занять баскетболом. Кидки однією, двома руками зверху. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри  з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Спеціальна фізична підготовка баскетболіста. Кидки однією рукою зверху. «Човниковий» біг 49 м. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. Передачі м’яча у стрибку. Серійні стрибки поштовхом двох і однієї ноги з діставанням високих предметів. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Жести судді. Кидки м’яча однією рукою зверху в стрибку, двома руками зверху (дівчата) з місця та у русі. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Методика виховання спритності. Асинхронне ведення м’яча без зорового контролю. Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Спеціальна фізична підготовка баскетболіста. Кидки однією рукою зверху в стрибку, двома руками зверху (дівчата) з місця та у русі з опором захисника. Накривання м’яча. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

 Склад суддівської бригади.  «Перекладання» м’яча при опорі захисника. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей. Боротьба  за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Навчальна гра.

  1.  
  1.  

 

Техніка безпеки. Поєднання різних способів пересування, зупинок, стійок із технічними прийомами нападу й захисту. «Човниковий» біг 49 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Навчальний норматив: 6 кидків однією рукою зверху на відстані 3 м від щита(хлопці); кидки двома руками зверху на відстані 3 м від щита(дівчата). Серійні стрибки поштовхом двох і однієї ноги з діставанням високих предметів. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

 Суддівство змагань. Технічні  прийоми нападу й захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Навчальна гра.

 

 

                                                                                                                              Відповідає програмі

Директор ______________________

   _______________________________

_______________________________

 

ІІ семестр

Варіативний модуль ВОЛЕЙБОЛ, ІV рік вивчення (11 год.)

1.

45.

 

Правила техніки безпеки на ігровому майданчику. Передачі м’яча двома руками зверху в парах через сітку. Стрибкові вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

2.

46.

 

Особливості фізичної підготовки волейболістів з урахуванням віку і статі. Передача м’яча двома руками зверху за спину в парах, трійках. Вправи для розвитку швидкості. Навчальна гра.

3.

47.

 

Правила контролю під час занять волейболом. Прийом та передача м’яча двома руками знизу через сітку в парах. «Човниковий» біг 46 м. Естафети.

4.

48.

 

Склад суддівської бригади. Нижня пряма подача із-за лицьової лінії. Вправи на розтягування. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

5.

49.

 

Правила самоконтролю під час занять волейболом. Навчальний норматив (передача м’яча двома руками зверху через сітку в парах). Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами. Навчальна гра волейбол.

6.

50.

 

Значення спеціальної фізичної підготовки волейболістів. Верхня пряма подача. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м.  Рухливі ігри з м’ячем.

7.

51.

 

Загартовування організму. Прийом м’яча, що відскочив від сітки. Підвідні вправи для нападаючого удару. Спеціальні вправи для розвитку  черевного пресу. Естафети з м’ячем.

8.

52.

 

Суддівство змагань. Верхня пряма подача на партнера. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Спеціальні вправи волейболіста. Навчальна гра волейбол.

9.

53.

 

Профілактика спортивного травматизму. Нападаючий удар з власного підкидання. Одиночне блокування нападаючого удару. Стрибкові вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

10.

54.

 

Одяг, спортивна форма. Взаємодії гравців передньої та задньої ліній під час прийому м’яча після подачі. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Естафети з м’ячем.

11.

55.

 

Навчальний норматив (прийом та передача м’яча двома руками знизу в парах). Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Навчальна гра волейбол.

 

Варіативний модуль БАСКЕТБОЛ, ІV рік вивчення (10 год.)

  1.  

56.

 

Правила  безпеки під час занять баскетболом. Штрафний  кидок. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

57.

 

Спеціальна фізична підготовка баскетболіста. Асинхронне  ведення м’яча без зорового контролю. Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами. Естафети з м’ячем.

  1.  

58.

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. «Перекладання» м’яча при опорі захисника. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Навчальна гра.

  1.  

59.

 

Основні поняття арбітражу. Різні способи пересувань, зупинок, ведень м’яча. Штрафний кидок. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

  1.  

60.

 

Спеціальна фізична підготовка баскетболіста. Протидія атакуючим діям суперників. Серійні стрибки поштовхом двох і однієї ноги з діставанням високих предметів. Естафети з м’ячем.

  1.  

61.

 

Правила гри. Накривання  і відбивання м’яча. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи з попередніх класів. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

62.

 

Жести судді. Різні способи передач, кидків м’яча. Боротьба за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Естафети.

  1.  

63.

 

Склад суддівської бригади. Поєднання різних способів пересування, зупинок, стійок із технічними прийомами нападу й захисту. Вправи для розвитку сили м’язів плечового поясу та кистей рук. Навчальна гра.

  1.  

64.

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. Навчальний норматив (штрафні кидки). «Човниковий» біг 49 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

65.

 

 Методика виховання спритності. Технічні прийоми нападу й захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль ВОЛЕЙБОЛ, ІV рік вивчення (10 год.)

  1.  

76.

 

Правила техніки безпеки на ігровому майданчику. Передача м’яча двома руками зверху за спину в парах, трійках. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі  ігри.

2.

77.

 

Значення спеціальної фізичної підготовки волейболістів. Друга передача через гравця зони № 3. Спеціальні вправи для розвитку гнучкості  плечового поясу. Естафети з м’ячем.

3.

78.

 

Загартовування організму. Дії гравців під сіткою в зоні № 3. Вправи для розвитку  швидкісно-силових якостей. Навчальна гра.

4.

79.

 

Суддівство змагань. Верхня пряма подача на партнера. Спеціальні вправи для розвитку сили верхніх та нижніх кінцівок. Рухливі ігри з м’ячем.

5.

80.

 

Склад суддівської бригади. Верхня пряма подача на партнера. Кидання набивного м’яча двома руками зверху в парах з положення стоячи (0,5–1 кг). Естафети.

6.

81.

 

Правила центральної, задньої ліній. Система гри «кутом уперед». Спеціальні вправи для розвитку  черевного пресу. Навчальна гра.

7.

82.

 

Жести судді. Передача м’яча двома руками зверху за спину в парах, трійках. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. «Човниковий» біг 46 м. Рухливі ігри  з м’ячем.

8.

83.

 

Правила контролю під час занять волейболом. Верхня пряма подача через сітку. Дії гравців під сіткою в зоні № 3. Вправи для розвитку сили спини. Навчальна гра у волейбол.

9.

84.

 

Попередження травматизму. Навчальний норматив: верхня пряма подача (7 спроб). Вправи для розвитку сили м’язів плечового поясу та кистей рук. Навчальна гра у волейбол.

10.

85.

 

Правила самоконтролю під час занять волейболом. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Вправи на розтягування. Акробатичні вправи з попередніх класів. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС, ІV рік вивчення (10 год.)

1.

66.

 

 

 

Правила техніки безпеки під час занять настільним тенісом. Виконання комбінаційних серій захисних прийомів техніки гри. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри з м’ячем.

2.

67.

 

Основи організації та проведення змагань з настільного тенісу. Гра захисника проти захисника. «Човниковий» біг 43 м. Естафети.

3.

68.

 

Особливості фізичної підготовки тенісистів з урахуванням віку та статі. Гра  захисника проти атакуючого. Піднімання тулуба в сід. Навчальна гра.

4.

69.

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Виконання атакуючих прийомів техніки гри: топ-спін. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Навчальна гра.

5.

70.

 

Суддівство змагань. Подачі з верхнім обертом м’яча. Удар, контрудар. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

6.

71.

 

Профілактика спортивного травматизму. Виконання серій атакуючих прийомів техніки гри по діагоналі. Прискорення з місця на 6, 9, 12 м з різних вихідних положень. Рухливі  ігри.

7.

72.

 

 Правила контролю під час занять настільним тенісом. Удосконалення прийому подач з нижнім та змішаним обертом м’яча. Вистрибування з присіду. Естафети з м’ячем.

8.

73.

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Виконання серій атакуючих прийомів техніки гри по прямій та діагоналі. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

9.

74.

 

Правила самоконтролю під час занять настільним тенісом. Удосконалення подач з нижнім обертом м’яча. Виконання комбінаційних серій атакуючих прийомів техніки гри. Вправи для розвитку спритності. Навчальна гра.

10.

75.

 

Профілактика спортивного травматизму. Навчальний норматив (виконання серії ударів з партнером по діагоналі). Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль ФУТБОЛ, ІV рік вивчення (10 год.)

  1.  

86.

 

Техніка безпеки під час уроків футболу. Ведення м’яча вивченими способами, збільшуючи швидкість руху, виконуючи ривки та обведення й  контролюючи м’яч. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м.  Естафети з м’ячем.

  1.  

87.

 

Основні поняття арбітражу. Відбирання м’яча вивченими прийомами, атакуючи суперника спереду, збоку, ззаду, в умовах ігрових вправ та навчальних ігор. Стрибки з імітуванням удару головою та ногою. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

88.

 

Спортивний режим  юного футболіста. Уміння протидіяти передачі, веденню та удару по воротах. «Закривання».  «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

  1.  

89.

 

 Харчування юного футболіста. Фінти  «відходом», «ударом», «зупинкою» в умовах ігрових вправ з активним двобоєм. Вправи для розвитку швидкості. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

90.

 

Українські футбольні клуби. Удари на точність і дальність з оцінюванням тактичної обстановки перед виконанням удару. Момент для виходу з воріт (для воротарів). Розвиток витривалості. Естафети з м’ячем.

  1.  

91.

 

Зарубіжні футбольні клуби. Вибір правильної  позиції та страхування під час організації протидії атакувальним діям. Ривки до м’яча з наступним ударом по воротах. Рухливі ігри.

  1.  

92.

 

Склад суддівської бригади. Удари різними способами по м’ячу, що котиться й летить у різних напрямках. Керування грою партнерів по обороні (для воротарів). Навчальна гра.

  1.  

93.

 

Жести судді. Елементи гри воротаря: вибивання м’яча ногою з землі та з рук на дальність і точність. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

94.

 

Суддівство змагань. Навчальний норматив  (5 спроб обведення стійок (фішок)). Правильна взаємодія на останній стадії розвитку атаки поблизу воріт суперника. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

  1.  

95.

 

Правила самоконтролю під час занять. Удари на точність і дальність з оцінюванням тактичної обстановки. Розвиток витривалості. Спортивні ігри за спрощеними правилами з елементами футболу.

 

 

Варіативний модуль ЛЕГКА АТЛЕТИКА, ІV рік вивчення (10 год.)

  1.  

96.

 

Правила техніки безпеки під час занять легкою атлетикою. Біг 30 м.  Спеціальні бігові вправи. Естафети з бігом і стрибками.

  1.  

97.

 

Особливості бігу на короткі дистанції. Біг 60 м. Спеціальні бігові вправи.  Естафети.

  1.  

98.

 

Стадії та біологічне значення втоми. Навчальний норматив (біг 30 м).  Вправи для розвитку швидкості. Рухливі  ігри.

  1.  

99.

 

Зовнішні ознаки втоми. Стрибки в довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Стрибкові вправи.  Естафети з бігом і стрибками.

  1.  

100.

 

Питний режим при заняттях легкою атлетикою. Стрибки в довжину з місця. Багатоскоки. Рухливі  ігри.

  1.  

101.

 

Суддівство змагань. Навчальний норматив (стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги»). «Човниковий»  біг 49 м. Рухливі  ігри.

  1.  

102.

 

Стадії та біологічне значення втоми. Метання малого м’яча на дальність з розбігу. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

103.

 

Попередження травматизму. Метання м’ячів різного діаметра на дальність. Рівномірний біг до 1000 м. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Рухливі ігри.

  1.  

104.

 

Особливості бігу на довгі дистанції. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (хлопці). Розвиток витривалості. Естафети.

  1.  

105.

 

Правила самоконтролю під час занять. Навчальний норматив (метання малого м’яча на дальність з розбігу). Рухливі ігри з м’ячем.

 

 

docx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку