Календарно-тематичне планування 2022-2023 географія 8 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування з географії 8 клас 2022-2023 навчальний рік. Із змінами до програми. Автор підручника Довгань Г. Д., Стадник О. Г.
Перегляд файлу

Географія 8 клас «Україна у світі: природа, населення»

(70 годин, 2 години на тиждень; резерв часу – 6 год)

Тема уроку

 

Дата

 

Вступ (2 год)

 

 

1.

Об’єкти вивчення і методи досліджень фізичної та суспільної географії України. Джерела географічної інформації.

§1

 

2.

Географічні відомості про Україні в минулому. Дослідження Геродота, Гійома Боплана, Степана Рудницького. Сучасні географічні дослідження.

§2

 

РОЗДІЛ 1. Географічна карта та робота з нею(6 год)

 Тема 1. Географічна карта

3.

Елементи карти, картографічні проекції та види спотворень на географічних картах.

§3

 

4.

Класифікація карт, способи зображення об’єктів та явищ на картах.

§4

 

 5.

Зображення України в картографічних творах

Навчальні карти та атласи. Національний атлас України. Електронні карти. Картографічні інтернет джерела. Гео- інформаційні та сучасні навігаційні системи.

§5

 

Тема 2. Топографічні карти

6

Топографічні карти. Номенклатура та умовні знаки топографічних карт

§6

 

7.

Читання і практичне використання топографічних карт. Дослідження. Прокладання маршрутів за топографічною картою та їхнє  обґрунтування

§7

 

8.

Практична робота № 1.Визначення напрямків, відстаней, площ, географічних і  прямокутних координат, висот точок за топографічною картою

§6-7

 

РОЗДІЛ 2. Географічний простір  України (6 +1год)

Тема 1.  Україна на політичній  карті Європи і світу

9.

Політична карта світу, її елементи.

§8

 

10.

Географічне положення, державна територія та державні кордони, розміри території, крайні точки, географічні центри України та Європи. Практична робота № 2

Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв; визначення координат точок, протяжності  території України в градусах і кілометрах.

§9

 

11.

Дослідження. Порівняльна оцінка географічного положення України з країнами світу (2–3 на вибір)

§8,9

 

Тема2.Адміністративно–територіальний устрій України

12

Територіальні зміни кордонів України з XX ст. Особливості сучасного адміністративно – територіального устрою, його проблеми та шляхи вдосконалення на різних територіальних рівнях.

§10

 

Тема 3. Україна на карті годинних поясів

13.

Міжнародна система відліку часу. Годинні пояси. Місцевий час. Поясний час. Літній час. Особливості регулювання системи відліку часу в країнах світу. Час в Україні. П. р. № 3Аналіз карти годинних поясів світу. Розв’язування задач на визначення часу

§11

 

14.

Дослідження. Планування маршруту мандрівки країнами світу з визначенням різниці в часі в них  порівняно  з київським.

§11

 

15

Узагальнення

§1-11

 

РОЗДІЛ 3. Природні умови і ресурси  України (34 +3год)

Тема 1. Рельєф, тектонічна та геологічна будова, мінеральні ресурси

16.

Форми земної поверхні. Простягання гір, низовин, височин, річкових долин. Карта «Фізична поверхня».

§12

 

17.

Карта «Тектонічна будова». Основні тектонічні структури. Зв’язок рельєфу з тектонічними структурами. Неотектонічні рухи.

§13

 

18.

 Геологічне літочислення. Геологічні ери. Геологічна будова. Вплив геологічної будови і тектоніки на діяльність людини

§14

 

19.

Геологічна історія Землі

§15

 

20.

Формування рельєфу. Внутрішні та зовнішні рельєфотвірні чинники і процеси. Типи рельєфу за походженням. Рельєф і діяльність людини

§16

 

21.

Корисні копалини України, їх класифікація за використанням, закономірності поширення. Паливні корисні копалини. Діючі та перспективні басейни й райони видобування вугілля, нафти, природного газу, торфу.

§17

 

22.

Рудні й нерудні корисні копалини: басейни, райони залягання і видобування. Мінеральні води та грязі. Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів.

§18

 

23.

П. р. № 4 Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв’язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами в межах України.

§12-18

 

Тема 2.  Клімат і кліматичні ресурси

24.

Кліматотвірні чинники: сонячна енергія, циркуляція атмосфери і підстильна поверхня – та їхня взаємодія. Розподіл сонячної енергії в земній поверхні. Повітряні маси, що впливають на територію України. Атмосферні фронти, циклони та антициклони.

§19

 

25.

Кліматичні показники: температура, вологість повітря, опади, коефіцієнт зволоження та їх розподіл на території України. Річний та сезонний хід кліматичних показників. Кліматична карта.  П. р. № 5Визначення вологості повітря за заданими показниками

§20

 

26.

Регіональні відмінності клімату. П. р. № 6Визначення причин відмінностей кліматичних показни-ків різних регіонів України за аналізом кліматичної карти та кліматичних діаграм

§20

 

27.

Сезонні погодні умови і явища. Несприятливі погодно-кліматичні явища.

§21

 

28

Кліматичні ресурси. Метеорологічна служба. Прогноз погоди за даними синоптичної карти, народними прикметами. Дослідження. Прогнозування погоди за народними прикметами та порівняння з прогнозом в  інтернет-джерелах, ЗМІ.

§22

 

29

Узагальнення

12-22

 

Тема 3. Води суходолу і водні ресурси

30.

Склад вод суходолу. Поверхневі води. Річки. Будова річкової долини. Вплив рельєфу на річки. Характер течії. Падіння. Похил річки. Вплив клімату на формування річкової системи. Живлення і водний режим річок, густота річкової мережі. Річковий стік, витрати води.

§23

 

31.

Річкові басейни і системи. П. р. № 7.Позначення на контурній карті назв найбільших річок,  озер,водосхо- вищ, каналів, позначення боліт України       ( впродовж теми).

§24

 

32.

Озера, їх типи. Болота, їх типи і поширення, причини заболочення. Водосховища, канали.

§25

 

33.

Підземні води. Основні артезіанські басейни. Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання та охорони. Води суходолу своєї місцевості.

 

§26

 

Тема 4. Ґрунти та ґрунтові ресурси

34.

Умови ґрунтоутворення, структура, ґрунтові горизонти, родючість. Основні типи ґрунтів, закономірності їхнього поширення. Карта грунтів. П. р. № 8. Порівняльний аналіз різних типів ґрунтів України

§27

 

35.

Ґрунтові ресурси України. Грунти своєї місцевості. Зміни грунтів у результаті господарської діяльності людини. Заходи з раціонального використання й охорони грунтових ресурсів. Дослідження. Вплив людини на родючість ґрунтів своєї місцевості.

§27

 

Тема 5. Рослинність

36.

Різноманітність рослинності. Закономірності поширення рослинного покриву в Україні. Рослинні угрупування. Червона та Зелена книги України. Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення. Рослинність своєї місцевості.

§28

 

Тема 6. Тваринний світ України

37.

Різноманітність тваринного світу, закономірності поширення тваринного світу в Україні. Тварини, занесені до Червоної книги України. Вплив людини на тваринний світ. Тваринні ресурси України, заходи з їх відтворення й охорони. Тваринний світ своєї місцевості.

§29

 

38

Узагальнення

§23-29

 

Тема 7. Ландшафти України

39.

Ландшафт як просторово-цілісна система. Карта «Ландшафти України».

§30

 

40.

Районування природних ландшафтів, їх відображення на картах. Антропогенні ландшафти. Рівнинні ландшафти та їхня різноманітність.

§31

 

41.

Природні зони України. Зона мішаних і широколистих лісів

§32

 

42.

Лісостепова природна  зона

§33

 

43.

Степова природна зона

§34

 

44.

П. р. № 9.Складання порівняльної характеристики природних зон  України (за вибором) Дослідження ( на вибір).1.Ландшафти своєї місцевості, освоєння і використання їх.2.Виявлення ландшафтів у світі, що мають схожість із ландшафтами України.

§32-34

 

45.

Гірські ландшафти Українських Карпат

§35,36

 

46.

Гірські ландшафти Кримських гір

§37

 

47.

Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми раціонального використання.

§38

 

48.

Природні умови і ресурси Азовського моря, проблеми раціонального використання.

 

§39

 

Тема 8. Природокористування

49.

Використання природно-ресурсного потенціалу України. Основні види забруднення довкілля в Україні. та його використання. Вплив екологічної ситуації на життєдіяльність населення. Дослідження (на вибір)

1.Зміни природи своєї місцевості під впливом діяльності людини.2.Вплив компонентів природи на зоров’я людини.

§40

 

50.

Природно-заповідний фонд України. Національна екологічна мережа. Природно – заповідні об’єкти своєї місцевості. П. р. № 10.Позначення на контурній карті об’єктів природно-заповідного фонду України

§41

 

51.

Моніторинг навколишнього середовища. Основні заходи щодо раціонального використання природних ресурсів та охорони довкілля. Природокористування в умовах сталого розвитку.

§42

 

52

Узагальнення.

§30-42

 

Розділ 4. Населення України і світу(12 год)

 Тема 1. Демографічні процеси та статево-віковий склад населення світу та України

53.

Кількість населення в світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення, природний рух, міграції. Регіональні відмінності демографічних процесів. Демографічна політика.

§43

 

54.

Статево-віковий склад населення світу та України. Тривалість життя населення. Механічний рух населення. П. р. № 11Аналіз статево-вікових пірамід України та окремих країн світу.

§44

 

55.

Механічний рух населення: причини і види міграцій, основні напрямки міграційних потоків у світі та Україні. Українська діаспора. Міграційна політика. Внутрішньопереміщені особи. Біженці.

§45

 

Тема 2. Розселення

56.

Густота населення. Територіальні відмінності густоти населення в світі й Україні.

§46

 

57.

Міські і сільські населені пункти. Критерії їх розмежування в Україні та країнах світу. Міське і сільське населення. Урбанізація. Причини, що її зумовлюють. Міські агломерації. Мегаполіси. Світові міста. Відмінності в темпах урбанізації в Україні і світі. Субурбанізація. Хибна урбанізація.

§47

 

58.

Класифікація міст  за кількістю населення та функціями.

Сільські населені пункти

§48

 

Тема 3. Етнічний склад населення

59.

Етноси. Найпоширеніші мовні сім’ї. Однонаціональні та багатонаціональні країни

§49

 

60.

Національний склад населення України: особливості та регіональні відмінності. Національні меншини та етнічні групи, основні райони їх розселення.

§50

 

Тема 4. Релігійний склад населення

61.

Релігія як явище культури. Світові релігії. Найпоширеніші релігійні конфесії в Україні.

§51

 

Тема 5. Зайнятість населення у світі та Україні

62.

Трудові ресурси. Кількість і якість трудових ресурсів. Економічно активне населення.

§52

 

63.

Зайнятість населення. Проблеми зайнятості. Безробіття

§53

 

64.

Узагальнення

 

 

Розділ 5. Природа та населення свого адміністративного регіону (3 год)

65

Тема 1. Географічне положення,  адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку

§

 

66.

Тема 2. Природа регіону. Природні умови і ресурси області. Природокористування. Об’єкти природно-заповідного фонду.

§

 

67.

Дослідження (екскурсія) Ознайомлення з об’єктами природи своєї місцевості

§

 

68.

Тема 3. Населення регіону. Кількість і структура населення. Національний склад. Економічно активне населення. Зайнятість населення.

§

 

69.

Узагальнення

§

 

70.

Підсумковий урок

§

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Панкратьєва Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Недоступ Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Планування
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
14053
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку