Календарно-тематичне планування. Фізкультура 10 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування. Фізкультура 10 клас на 2022-2023 н.р (105 годин – 3 години на тиждень) з ключовими компетентностями.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

 Фізкультура 10 клас

на 2022-2023 н.р

 (105 годин – 3 години на тиждень)

 

Ключові компетентності

Компоненти

1

Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами

Уміння:правильно використовувати термінологічний апарат, спілкуватися в різних ситуаціях під час занять фізичною культурою і спортом, за допомогою спілкування розв’язувати конфлікти, популяризувати ідеї фізичної культури і спорту мовними засобами.

Ставлення:усвідомлення ролі фізичної культури для гармонійного розвитку особистості, пошанування національних традицій у фізичному вихованні, українському спортивному русі.

Навчальні ресурси:інформація про історію спортивного руху в Україні та українську спортивну термінологію.

2

Спілкування іноземними мовами.

Уміння:за допомогою іноземної мови спілкуватися про фізичну культуру, її значення для самореалізації людини, писати тексти іноземною мовою про власні спортивні захоплення, шукати інформацію в іноземних джерелах про ефективні оздоровчі програми, спортивні новини.

Ставлення:усвідомлення ролі іноземної мови як мови міжнародного спілкування у спорті.

Навчальні ресурси: спортивні новини іноземною мовою, спортивна термінологія.

3

Математична компетентність.

Уміння:використовувати математичні методи під час занять фізичною культурою, для створення індивідуальних фізкультурно-оздоровчих програм, здійснення самооцінювання власного фізичного стану, вести рахунок при проведенні змагань у різних видах спорту, здійснювати підрахунок та аналізувати частоту серцевих скорочень у стані спокою та під час фізичних навантажень, розраховувати зусилля для досягнення мети, аналізуючи швидкість, відстань, траєкторію, тощо.

Ставлення:усвідомлення важливості математичного мислення для фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності.

Навчальні ресурси:завдання на подолання відстані, створення меню раціонального харчування.

4

Основні компетентності у природничих науках і технологіях.

Уміння:організовувати та здійснювати туристичні мандрівки;застосовувати інноваційні технології для покращення здоров’я;виконувати різні фізичні вправи в умовах природного середовища, використовувати сили природи в процесі занять із фізичної культури.

Ставлення:розуміння гармонійної взаємодії людини і природи, сприймання екологічного довкілля як ідеального простору для реалізації фізичної активності людини, ціннісне ставлення до навколишнього середовища як до потенційного джерела здоров’я, усвідомлення важливості бережливого природокористування.

Навчальні ресурси:туристичні мандрівки, фізичні вправи на свіжому повітрі, засоби загартовування, сучасні фітнес-технології.

5

Інформаційно-цифрова компетентність

Уміння:

використовувати цифрові пристрої для навчання техніки рухових навичок, фізичних вправ, оцінювання власного фізичного стану, моніторингу рухової активності.

Ставлення:

усвідомлення впливу інформаційних та комунікаційних технологій і пристроїв на здоров’я людини, переваг та ризиків їх застосування; розуміння проблем та наслідків комп'ютерної залежності.

Навчальні ресурси:

комп’ютерні програми для корекції фізичного стану, майстер-класи з різних видів спорту, відеоуроки та відеоролики про проведення різних форм фізкультурно-оздоровчих занять.

6

Уміння вчитися впродовж життя

Уміння:

розв’язувати проблемні завдання у сфері фізичної культури і спорту;

досягати конкретних цілей у фізичному самовдосконаленні; розробляти індивідуальні оздоровчі програми з урахуванням власних можливостей, мотивів та потреб;

шукати, аналізувати та систематизувати інформацію у сфері фізичної культури та спорту.

Ставлення:

розуміння потреби постійного фізичного вдосконалення.

Навчальні ресурси:

приклади індивідуальних фізкультурно-оздоровчих програм.

7

Ініціативність і підприємливість

Уміння:

боротися, здобувати чесну перемогу та з гідністю приймати поразку, контролювати свої емоції, організовувати свій час і мобілізувати ресурси, оцінювати власні можливості в процесі рухової діяльності, реалізовувати різні ролі в ігрових ситуаціях, відповідати за власні рішення, користуватися власними перевагами і визнавати недоліки у тактичних діях у різних видах спорту, планувати та реалізовувати спортивні проекти (турніри, змагання тощо).

Ставлення:

ініціативність, активність у фізкультурній діяльності, відповідальність, відвага,

усвідомлення важливості співпраці під час ігрових ситуацій.

Навчальні ресурси:

спортивні змагання з різних видів спорту.

8

Соціальна та громадянська компетентності

Уміння:

організовувати гру чи інший вид командної рухової діяльності;

спілкуватися в різних ситуаціях, нівелювати конфлікти;

дотримуватися: правил чесної гри (Fair Play): поважати суперника, здобувати перемогу чесним шляхом за рахунок ретельної підготовки, з гідністю приймати поразку, пам’ятати, що головна перемога – це перемога над собою;  санітарно-гігієнічних вимог та правил безпечної поведінки під час виконання фізичних вправ, контролювати свій стан у процесі занять фізичною культурою.

Ставлення:

поцінування підтримки, альтернативних думок і поглядів; толерантність;

розуміння зв’язку між руховою активністю та здоров’ям, свідоме ставлення до власного здоров’я та здоров’я інших.

Навчальні ресурси:

командні види спорту.

9

Обізнаність та самовираження у сфері культури

Уміння:

виражати свій культурний потенціал через рухову діяльність;

удосконалювати культуру рухів.

Ставлення:

усвідомлення можливостей самовираження та самореалізації через фізичну культуру та спорт;

дотримання мовленнєвого етикету.

Навчальні ресурси:

форми фізичного виховання: спортивні свята, змагання, рухливі перерви, фізкультпаузи.

10

Екологічна грамотність і здорове життя.

Уміння:

свідомо ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших; організувати гру чи інший вид рухової діяльності, спілкуватися в різних ситуаціях фізкультурно-спортивної діяльності,

Ставлення:

усвідомлення важливості дотримання санітарно-гігієнічних вимог при виконанні фізичних вправ, значення рухової активності в житті людини для покращення здоров’я, самоконтролю в процесі занять фізичною культурою, дотриматися правил безпечної поведінки під час уроків, змагань та інших форм фізичного виховання.

Навчальні ресурси:

форми фізичного виховання: спортивні свята, змагання, рухливі ігри.

 

 

Змістова лінія

Призначення змістових ліній.

 

1.

Екологічна безпека та сталий розвиток

       Націлена на формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. 

Використовувати знання про особливості фізичного стану та  адаптацію організму до фізичних навантажень в процесі  фізкультурно-оздоровчих занять, використовувати інноваційні технології для покращення здоров’я, усвідомлювати людину як частину природи, її взаємодію з природнім середовищем у процесі фізкультурно-оздоровчої діяльності, використовувати сили природи в процесі занять з фізичної культури, вміти проводити різні форми рухової активності в умовах природного середовища тощо.

 

2.

Громадянська відповідальність

         Сприятиме формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства.

Вміти ефективно співпрацювати з іншими у процесі фізичного виховання, виявляти солідарність та зацікавлення у спільному розв’язанні проблем, здійснювати критичну і практичну рефлексію, в ухваленні спільних рішень в досягненнях мети, формування відповідальності та розуміння цінностей фізичної культури, дотримання демократичних принципів у фізкультурній діяльності.

 

3.

Здоров'я і безпека

        Сформувати учня/ученицю як духовно, емоційно, соціально і фізично повноцінного члена суспільства, який/яка здатний/на дотримуватися здорового способу життя і формувати безпечне життєве середовище.

Розуміти, що фізична культура є складовою частиною загальної культури суспільства, спрямована на зміцнення здоров’я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних якостей людини з метою гармонійного формування її як особистості. Усвідомлювати, що фізична культура є важливим засобом підвищення соціальної активності людей, задоволення їх моральних, естетичних та творчих запитів, життєво важливої потреби взаємного спілкування, розвиток дружніх стосунків тощо. Свідомо ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших; вміти організувати гру чи інший вид рухової діяльності, спілкуватися в різних ситуаціях фізкультурно-спортивної діяльності, нівелювати конфлікти, здобувати чесну перемогу та з гідністю приймати поразку, дотримуватися правил чесної гри, усвідомлювати важливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог при виконанні фізичних вправ, розуміти значення рухової активності в житті людини для покращення здоров’я, формувати навички самоконтролю в процесі занять фізичною культурою, дотриматися правил безпечної поведінки під час уроків, змагань та інших форм фізичного виховання.

4.

Підприємливість та фінансова грамотність

         Націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння молодим поколінням українців практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).

Формувати уміння надавати фізкультурно-оздоровчі послуги з урахуванням особливостей конкретного підприємства, організації тощо. Сприяти формуванню здатності до оцінювання власних можливостей в процесі рухової діяльності, вміти працювати в команді, формувати навички співробітництва, реалізовувати різні ролі в ігрових ситуаціях, відповідати за прийняті рішення, усвідомлювати важливість співпраці під час ігрових ситуацій, власних позитивних сторін та визнавати свої недоліки у тактичних діях в різних видах спорту, проявляти ініціативність та активність у фізкультурній діяльності, вміти планувати змагання між класами, школами тощо та укладати кошторис запланованих змагань.

Предметна компетентність є багатокомпонентним утворенням, основними компонентами є знаннєвий, діяльнісний і ціннісний. Зміст цих компонентів розкрито в рубриці програми «Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів/учениць».

 

 

 

 

1 семестр

Легка атлетика – 24 год.

Баскетбол - 24 год.

Всього – 48 год.

 

п/п

по темі

Дата

Теми уроків

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів

Наскрізні змістові лінії

 Ключові компетентності

 

 

 

Легка атлетика (24 год)

 

 

 

1

1

 

Техніка безпеки. Організуючі та загальнорозвивальні вправи; ВСТУПНИЙ УРОК

 

 

-Теоретичні відомості:

 характеризує ознаки настання втоми під час легкоатлетичних видів;

Знаннєвий і діяльнісний компонент

знає та виконує правила надання домедичної допомоги при різних травмах; правила безпеки під час занять легкою атлетикою;

-Спеціальна фізична підготовка:  

 Учень, учениця:

виконує:    спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань, вправи з набивними м’ячами;

-Біг : Діяльнісний компонент

 Учень, учениця:

Виконує   біг 30, 60 м, біг 100 м, серії бігу 3х30 м, 2х100 м, 2х200 м, човниковий біг 4Х9 м, спортивну ходьбу на 1000м. Рівномірний біг 1500м, повільний біг 6 хв

 

 Екологічна безпека та сталий розвиток-

  Націлена на формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. 

Використовувати знання про особливості фізичного стану та  адаптацію організму до фізичних навантажень в процесі  фізкультурно-оздоровчих занять, використовувати інноваційні технології для покращення здоров’я, усвідомлювати людину як частину природи, її взаємодію з природнім середовищем у процесі фізкультурно-оздоровчої діяльності, використовувати сили природи в процесі занять з фізичної культури, вміти проводити різні форми рухової активності в умовах природного середовища тощо.

 

Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами –

Уміння:правильно використовувати термінологічний апарат, спілкуватися в різних ситуаціях під час занять фізичною культурою і спортом, за допомогою спілкування розв’язувати конфлікти, популяризувати ідеї фізичної культури і спорту мовними засобами.

Ставлення:усвідомлення ролі фізичної культури для гармонійного розвитку особистості, пошанування національних традицій у фізичному вихованні, українському спортивному русі.

Навчальні ресурси:інформація про історію спортивного руху в Україні та українську спортивну термінологію.

Спілкування іноземними мовами-

Уміння:за допомогою іноземної мови спілкуватися про фізичну культуру, її значення для самореалізації людини, писати тексти іноземною мовою про власні спортивні захоплення, шукати інформацію в іноземних джерелах про ефективні оздоровчі програми, спортивні новини.

Ставлення:усвідомлення ролі іноземної мови як мови міжнародного спілкування у спорті.

Навчальні ресурси: спортивні новини іноземною мовою, спортивна термінологія.

2

2

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

3

3

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

4

4

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

5

5

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

6

6

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

7

7

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

-Стрибки:

 Учень, учениця:

Виконує стрибки в довжину та висоту: стрибки в довжину з місця, стрибки в довжину з розбігу способом «зігнувши ноги», стрибки у висоту з розбігу способом «переступання»

-Метання:

 Діяльнісний компонент

Учень, учениця:

Виконує метання малого м’яча, гранати на дальність з розбігу.

8

8

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

9

9

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

10

10

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

11

11

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,біг 100м,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

12

12

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,біг 100м,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

13

13

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,біг 100м,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

14

14

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; спеціальні бігові вправи,стрибкові вправи

біг на короткі дистанції:  низький старт; вихід зі старту; стартовий розбіг,біг 100м,стрибок у довжину: стрибок способом «прогнувшись»: постановка поштовхової ноги на місце відштовхування; відштовхування у поєднанні з розбігом. Вправи на відновлення

 

 

 

15

 

 

15

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;ОНН- Біг на 100 м. Вправи на відговлення

 

 

16

16

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;ОНН- Стрибок у довжину з розбігу. Вправи на відговлення

 

 

 

17

17

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; вправи для розвитку гнучкості та рухливості у суглобах;

стрибкові вправи;біг на середні та довгі дистанції: високий старт; вихід зі старту; стартовий розбіг; біг по віражу; фінішування;кросовий біг до 3–5 км; Вправи на відновлення

18

18

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; вправи для розвитку гнучкості та рухливості у суглобах;

стрибкові вправи;біг на середні та довгі дистанції: високий старт; вихід зі старту; стартовий розбіг; біг по віражу; фінішування;кросовий біг до 3–5 км; Вправи на відновлення

19

19

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; вправи для розвитку гнучкості та рухливості у суглобах;

стрибкові вправи;біг на середні та довгі дистанції: високий старт; вихід зі старту; стартовий розбіг; біг по віражу; фінішування;кросовий біг до 3–5 км; Вправи на відновлення

20

20

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; вправи для розвитку гнучкості та рухливості у суглобах;

стрибкові вправи;біг на середні та довгі дистанції: високий старт; вихід зі старту; стартовий розбіг; біг по віражу; фінішування;кросовий біг до 3–5 км; Вправи на відновлення

21

21

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;ОНН- Біг на, хв., сек.:юнаки 3000 м.,дівчата 1500 м. Вправи на відговлення

22

22

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; стрибкові вправи,стрибок у висоту: стрибок способом «переступання». Вправи на відновлення

 

 

23

23

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; стрибкові вправи,стрибок у висоту: стрибок способом «переступання». Вправи на відновлення

 

 

 

24

24

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи; стрибкові вправи,стрибок у висоту: стрибок способом «переступання». Вправи на відновлення. Підведення підсумків.

 

 

 

 

 

Баскетбол 24 год

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів

Наскрізні змістові лінії

 Ключові компетентності

25

1

 

Техніка безпеки. Теорія. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,

легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкості;вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вступний урок

Теретичні відомості -

 організацію варіантів техніко-тактичних дій у процесі гри; особливості проведення та суддівство змагань; методику самостійних занять.

Спеціальна фізична підготовка - діяльнісний компонент

  Учень, учениця:

виконує:  прискорення на 5, 10, 15, 20м з різних стартових положень різними способами в змаганні з партнерами і з веденням м’яча; «човниковий біг» 4х9м; серійні стрибки з діставанням високо підвішених предметів та зістрибуванням у глибину.

Громадянська відповідальність –  сприятиме формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства,

 

Математична компетентність-

Уміння:

використовувати математичні методи під час занять фізичною культурою, для створення індивідуальних фізкультурно-оздоровчих програм, здійснення самооцінювання власного фізичного стану, вести рахунок при проведенні змагань у різних видах спорту, здійснювати підрахунок та аналізувати частоту серцевих скорочень у стані спокою та під час фізичних навантажень, розраховувати зусилля для досягнення мети, аналізуючи швидкість, відстань, траєкторію, тощо.

Ставлення:

усвідомлення важливості математичного мислення для фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності.

Навчальні ресурси:

завдання на подолання відстані, створення меню раціонального харчування.

Основні компетентності у природничих науках і технологіях- Уміння:

організовувати та здійснювати туристичні мандрівки;

застосовувати інноваційні технології для покращення здоров’я;

виконувати різні фізичні вправи в умовах природного середовища, використовувати сили природи в процесі занять із фізичної культури.

Ставлення:

розуміння гармонійної взаємодії людини і природи, сприймання екологічного довкілля як ідеального простору для реалізації фізичної активності людини, ціннісне ставлення до навколишнього середовища як до потенційного джерела здоров’я, усвідомлення важливості бережливого природокористування.

Навчальні ресурси:

туристичні мандрівки, фізичні вправи на свіжому повітрі, засоби загартовування, сучасні фітнес-технології.

26

2

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП  вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; : чергування способів переміщень, зміни напрямків бігу;

передачі м’яча двома руками зверху на точність (з поступовим збільшенням відстані до цілі); передачі м’яча однією рукою підкиданням з рук у руки; передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі

ведення м’яча без зорового контролю; ведення м’яча з максимальною швидкістю; обведення перешкод із зміною висоти відскоку м’яча;

кидки м’яча вивченими способами під кутом до щита з середніх відстаней; кидки м’яча паралельно до щита з близької відстані; Вправи на відновлення

Вміти ефективно співпрацювати з іншими у процесі фізичного виховання, виявляти солідарність та зацікавлення у спільному розв’язанні проблем, здійснювати критичну і практичну рефлексію, в ухваленні спільних рішень в досягненнях мети, формування відповідальності та розуміння цінностей фізичної культури, дотримання демократичних принципів у фізкультурній діяльності.

 

27

3

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; : чергування способів переміщень, зміни напрямків бігу;

передачі м’яча двома руками зверху на точність (з поступовим збільшенням відстані до цілі); передачі м’яча однією рукою підкиданням з рук у руки; передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі

ведення м’яча без зорового контролю; ведення м’яча з максимальною швидкістю; обведення перешкод із зміною висоти відскоку м’яча;

кидки м’яча вивченими способами під кутом до щита з середніх відстаней; кидки м’яча паралельно до щита з близької відстані; Вправи на відновлення

28

4

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; : чергування способів переміщень, зміни напрямків бігу;

передачі м’яча двома руками зверху на точність (з поступовим збільшенням відстані до цілі); передачі м’яча однією рукою підкиданням з рук у руки; передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі

ведення м’яча без зорового контролю; ведення м’яча з максимальною швидкістю; обведення перешкод із зміною висоти відскоку м’яча;

кидки м’яча вивченими способами під кутом до щита з середніх відстаней; кидки м’яча паралельно до щита з близької відстані; Вправи на відновлення

29

5

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; : чергування способів переміщень, зміни напрямків бігу;

передачі м’яча двома руками зверху на точність (з поступовим збільшенням відстані до цілі); передачі м’яча однією рукою підкиданням з рук у руки; передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі

ведення м’яча без зорового контролю; ведення м’яча з максимальною швидкістю; обведення перешкод із зміною висоти відскоку м’яча;

кидки м’яча вивченими способами під кутом до щита з середніх відстаней; кидки м’яча паралельно до щита з близької відстані; Вправи на відновлення

30

6

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; : чергування способів переміщень, зміни напрямків бігу;

передачі м’яча двома руками зверху на точність (з поступовим збільшенням відстані до цілі); передачі м’яча однією рукою підкиданням з рук у руки; передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі

ведення м’яча без зорового контролю; ведення м’яча з максимальною швидкістю; обведення перешкод із зміною висоти відскоку м’яча;

кидки м’яча вивченими способами під кутом до щита з середніх відстаней; кидки м’яча паралельно до щита з близької відстані; Вправи на відновлення

31

7

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

 

 

32

8

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

33

9

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

Техніко – тактична підготовка

Діяльнісний компонент

Учень, учениця:

Виконує чергування різних: стійок, пересувань, зупинок, поворотів у нападі і захисту; ловлі та передачу м'яча одною і двома руками зверху на велику відстань; чергування різних способів ловлі, передач і ведень м'яча без зорового контролю, в умовах опору захисників; 

застосовує серійні кидки з різних точок середньої і далекої відстані при активному опорі захисника, після виконання технічних прийомів нападу, фінтів і з опором захисника; відбивання м'яча; накривання кидка і організація боротьби за м'яч, що відскочив від щита; добивання м'яча однією та двома руками в стрибку при відскоку його від щита; штрафний кидок і дії гравців при його виконанні; вихід та протидії виходу на вільне місця для взаємодій між гравцями; взаємодії та протидії заслонам;

Ціннісний компонент

приймає участь в організації і протидіях варіантів позиційного нападу і швидкого прориву.

 

 

34

10

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

 

 

35

11

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

 

 

36

12

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

 

 

37

13

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

передачі м’яча у стрибку однією  рукою зверху у русі; передачі м’яча з рук в руки на високій швидкості; відволікальні рухи при виконанні передач;

відволікаючі рухи при низькому веденні; поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки м’яча з середньої відстані з наступним рухом за кидком для добивання однією рукою; кидки м’яча у стрибку з близьких та середніх відстаней з відскоком і без відскоку від щита; Вправи на відновлення

 

 

38

14

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців Вправи на відновлення

 

 

39

15

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців .Вправи на відновлення

 

 

 

40

16

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців.Вправи на відновлення

 

 

 

41

17

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців.Вправи на відновлення

 

 

 

42

18

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців.Вправи на відновлення

 

 

 

43

19

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку швидкісно-силових якостей;

вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання способів пересування з вивченими прийомами гри у нападі

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

фінт – прохід з веденням – кидок однією рукою зверху-кидок «гаком» з правого (лівого) боку від щита

накривання м’яча під час кидка у стрибку;

взаємодії гравців.Вправи на відновлення

 

 

 

44

20

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку спеціальної координації;вправи для розвитку якостей, необхідних при ловлі, передачах і кидках м’яча; вправи для розвитку спеціальної координації

поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

поєднання способів переміщення, зупинок, поворотів з прийомами гри у захисті;

оволодіння м’ячем у боротьбі за відскок біля свого щита;

групові дії;

командні дії

Вправи на відновлення

 

 

 

45

21

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку спеціальної координації;вправи для розвитку якостей, необхідних при ловлі, передачах і кидках м’яча; поєднання передач з різними способами переміщення;

поєднання ведення з іншими прийомами гри;

кидки однією рукою зверху у стрибку з обертанням м’яча; штрафні кидки;

поєднання способів переміщення, зупинок, поворотів з прийомами гри у захисті;

оволодіння м’ячем у боротьбі за відскок біля свого щита;

групові дії;

командні дії

Вправи на відновлення

 

 

 

46

22

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку спеціальної координації;вправи для розвитку якостей, необхідних при ловлі, передачах і кидках м’яча;

ОНН- Перемінний швидкісний біг 98 м, сек

 

 

 

47

23

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи,легкоатлетичні вправи;СФП вправи для розвитку спеціальної координації;вправи для розвитку якостей, необхідних при ловлі, передачах і кидках м’яча;

ОНН - Штрафні кидки, % влучень. Вправи на відновлення

 

 

 

48

24

 

Підсумковий урок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 семестр

  1. Волейбол – 28 год.
  2. Футбол – 29 год.

Всього – 57 год.

Разом – 105 год.

 

п/п

по темі

Дата

Теми уроків

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів

Наскрізні змістові лінії

 Ключові компетентності

 

 

 

Волейбол ( 28 год)

Теоретичні відомості -   Знаннєвий компонент

Учень, учениця:

характеризує та аналізує досягнення Українських волейболістів на міжнародній арені; волейбол як засіб фізичного виховання; характерні травми волейболіста, правила безпеки;

називає та пояснює фактори, які визначають ефект змагальної діяльності гравців; склад та обов’язки суддівської бригади; основні поняття та правила гри у волейбол;

Цінніснийі і діяльнісний компонент

виконує показ основних суддівських жестів; ведення спрощеного протоколу гри;

дотримується правил безпеки життєдіяльності.

Спеціальна фізична підготовка - Діяльнісний компонент-

    Учень, учениця:

виконує:  повторне пробігання відрізків 5, 10, 15 м із різних вихідних положень, зі зміною напрямку та швидкості руху за зоровим та голосовим сигналом.

Стрибки у довжину, стрибки через скакалку, багатоскоки. Зістрибування з висоти 30 см з наступним стрибком у гору.

Згинання та розгинання рук в упорі лежачи, переміщення в упорі лежачи вправо, вліво, по колу;

Багаторазові кидки набивного м’яча (до 1 кг) від грудей двома руками вперед, над собою; багаторазові передачі м’яча в стіну; передача м’яча в парах, в трійках, в русі; кидки тенісного м’яча через сітку в ціль, в задану зону.

Пересування уздовж сітки приставним кроком правим та лівим боком, зупинки та обрання вихідного положення для блокування.

Техніко-тактична підготовка -  Учень, учениця:

виконує   верхні прямі подачі до лівої та правої частини майданчика, чергування нижніх та верхніх прямих подач. Верхню бокову подачу в межах майданчика;

володіє: технікою переміщень (приставним кроком, зупинка кроком та стрибком, поєднання переміщення і зупинки); прийом м’яча двома руками знизу після переміщення; прийом м’яча при передньому падінні;

виконує: передачу м’яча двома руками зверху для нападаючого удару; зустрічні передачі двома руками зверху в парах;  

застосовує: нападаючий удар по ходу сильнішою рукою з місця та розбігу; нападаючий удар з короткої передачі; прямий нападаючий удар з переводом; боковий нападаючий  удар; уміння пом’якшити прийом сильно посланого м’яча; подачу на гравця, що погано володіє навичками прийому м’яча;

володіє: технікою блокування з наступною страховкою; технікою зонного блокування; умінням послати м’яч в задану зону, змінювати способи подачі, виконувати силові подачі обраним способом;

здійснює: чергування подач в праву та ліву частини майданчика; взаємодію гравців під час прийому подачі, розташування гравців у момент прийому м’яча від суперника в побудові “кутом вперед”;

уміє: обирати місця для другої передачі; вибирати атакуючого партнера та передавати йому м’яч; узгоджувати свої дії згідно з характером передачі; самостійно визначати найнебезпечніший напрямок удару при здійсненні індивідуального блокування

Здоров'я і безпека» прагнуть сформувати учня/ученицю як духовно, емоційно, соціально і фізично повноцінного члена суспільства, який/яка здатний/на дотримуватися здорового способу життя і формувати безпечне життєве середовище.

Розуміти, що фізична культура є складовою частиною загальної культури суспільства, спрямована на зміцнення здоров’я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних якостей людини з метою гармонійного формування її як особистості. Усвідомлювати, що фізична культура є важливим засобом підвищення соціальної активності людей, задоволення їх моральних, естетичних та творчих запитів, життєво важливої потреби взаємного спілкування, розвиток дружніх стосунків тощо. Свідомо ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших; вміти організувати гру чи інший вид рухової діяльності, спілкуватися в різних ситуаціях фізкультурно-спортивної діяльності, нівелювати конфлікти, здобувати чесну перемогу та з гідністю приймати поразку, дотримуватися правил чесної гри, усвідомлювати важливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог при виконанні фізичних вправ, розуміти значення рухової активності в житті людини для покращення здоров’я, формувати навички самоконтролю в процесі занять фізичною культурою, дотриматися правил безпечної поведінки під час уроків, змагань та інших форм фізичного виховання.

 

Інформаційно-цифрова компетентність

Уміння:

використовувати цифрові пристрої для навчання техніки рухових навичок, фізичних вправ, оцінювання власного фізичного стану, моніторингу рухової активності.

Ставлення:

усвідомлення впливу інформаційних та комунікаційних технологій і пристроїв на здоров’я людини, переваг та ризиків їх застосування; розуміння проблем та наслідків комп'ютерної залежності.

Навчальні ресурси:

комп’ютерні програми для корекції фізичного стану, майстер-класи з різних видів спорту, відеоуроки та відеоролики про проведення різних форм фізкультурно-оздоровчих занять.

Уміння вчитись впродовж життя

Уміння:

розв’язувати проблемні завдання у сфері фізичної культури і спорту;

досягати конкретних цілей у фізичному самовдосконаленні; розробляти індивідуальні оздоровчі програми з урахуванням власних можливостей, мотивів та потреб;

шукати, аналізувати та систематизувати інформацію у сфері фізичної культури та спорту.

Ставлення:

розуміння потреби постійного фізичного вдосконалення.

Навчальні ресурси:

приклади індивідуальних фізкультурно-одоровчих програм.

 

 

 

49

1

 

  Завдання на семестр. Вправи професійно-відновлювальної спрямованості. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пробігання коротких відрізків із різних вихідних положень. Пересування вздовж сітки приставним кроком правим і лівим боком із імітацією блокування. Взаємодія гравців, які приймають м'яч, із гравцем, який перебуває в зоні 4, 3, 2. Ходьба з вправами на відновлення дихання

50

2

 

Роль та місце спортивних ігор у вихованні морально-вольових якостей особистості. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Кидки набивного м'яча з-за голови обома руками при активному рухові кистей рук зверху до низу, стоячи на місці. Націлена подача м'яча. Взаємодія гравців, які приймають м'яч, із гравцем, який перебуваєв зоні 4, 3, 2. Вправи для формування та корекції постави

51

3

 

Волейбол у сучасному Олімпійському русі. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Багаторазові передачі м'яча в стіну при повільному збільшені відстані до неї. Націлена подача м'яча. Взаємодія з гравцем, який виконує другу передачу. Ходьба зі зміною ритму

52

4

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Пересування приставним кроком із наступним поворотом на 180° і прискоренням. Передача м'яча для нападального удару. Націлена подача м'яча. Навчальна гра. Вправи для запобігання плоскостопості

 

 

53

 

 

5

 

Фізична підготовленість волейболіста. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Стрибки з просуванням уперед. Силова подача м'яча. Передача м'яча зв'язковому гравцеві. Гра на зосередження уваги

54

6

 

Суддівство змагань. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Кидки набивного м'яча з-за голови обома руками при активному рухові кистей рук зверху до низу, стоячи на місці. Силова подача м'яча. Передача м'яча зв'язковому гравцеві. Вправи для розслаблення

55

7

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки з просуванням назад. Пересування уздовж сітки приставним кроком правим і лівим боком спиною до сітки з поворотом на 180° з імітацією блокування. Прямий нападальний удар з коротких і середніх передач. Силова подача м'яча. Гра на координацію рухів

56

8

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки з подоланням перешкод. Скорочені передачі м'яча. Прийом м'яча після сильних верхніх подач. Навчальна гра. Вправи для розслаблення

57

9

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пробігання коротких відрізків із різних вихідних положень. Передача м'яча у стрибку. Силова подача м'яча. Прямий нападальний удар із коротких і середніх передач. Вправи, для збільшення еластичності м'язів

58

10

 

Чинники, які визначають ефективність змагальної діяльності гравців. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Передача м'яча у стрибку. Прийом м'яча після сильних верхніх подач. Прямий нападальний удар акоротких і середніх передач. Вправи для позбавлення напруження з очей

59

11

 

Матеріально-технічне забезпечення змагань і тренувань. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із гімнастичними лавами. Багаторазові передачі м'яча в стіну при повільному збільшення відстані до неї. Скорочена верхня пряма подача м'яча. Прийом м'яча, що летить збоку. Самомасаж і струшування руками та ногами

60

12

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із гімнастичними лавами. Пересування приставним кроком із наступним падінням і перекатом. Скорочена верхня пряма подача м'яча. Прийом м'яча, що летить збоку. Передача м'яча із задньої лінії. Вправи для формування та корекції постави

61

13

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із гімнастичними лавами. Стрибки з діставанням підвішених предметів. Передача м'яча для нападального удару з другої лінії. Прямий нападальний удар із переводом. Одиночне блокування в зонах 3, 2, 4. Ходьба з вправами на відновлення дихання

62

14

 

Прийоми самоконтролю за фізичним навантаженням. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із гімнастичними лавами. Кидки набивного м'яча з-за голови обома руками при активному рухові кистей рук зверху до низу у стрибку. Передача м'яча для ійшадального удару з другої лінії. Групове блокування в зонах 3, 2, 4. Вправи для запобігання плоскостопості

63

15

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пересування приставним кроком із наступною імітацією нападального удару. Планеруюча в межах майданчика подача. Прямий нападальний удар із другої лінії. Контроль за суперником. Ходьба зі зміною ритму

64

16

 

Правила першої допомоги в разі травмування. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пересування вздовж сітки приставним кроком дравим і лівим боком спиною до сітки з поворотом на 180° з імітацією блокування. Прийом м'яча після швидкого переміщення. Планеруюча в межах майданчика подача. Гра на координацію рухів

65

17

 

Методика самостійних занять. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пробіганая коротких відрізків із різних вихідних положень. Імітація нападаючоого удару з наступними обманливими діями. Прийом м'яча після швидкого переміщення. Вправи для розслаблення

66

18

 

Поняття про втому та перевтому. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Кидки набивного м'яча з-за голови обома руками при активному рухові кистей рук зверху до низу у стрибку. Прямий нападальний удар слабшою рукою. Обирання місця для блокування. Вправи для збільшення еластичності м'язів

67

19

 

Функціональні можливості організму. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Багаторазові передачі м'яча в стіну при повільному збільшення відстані до неї. Взаємодія з партнером по блоку. Контрольний норматив із прямих верхніх подач на точність в зазначену зону (хлопці) та ігровий майданчик (дівчата). Самомасаж і струшування руками та ногами

68

20

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Пересування приставним кроком із наступною імітацією блокування. Контрольний норматив із передач м'яча на точність через сітку із зони 2, 3, 4 у зазначену зону. Навчальна гра. Ходьба з вправами на відновлення дихання. 

69

21

 

Методика самостійних занять. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пробіганая коротких відрізків із різних вихідних положень. Імітація нападаючоого удару з наступними обманливими діями. Прийом м'яча після швидкого переміщення. Вправи для розслаблення

70

22

 

Функціональні можливості організму. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Багаторазові передачі м'яча в стіну при повільному збільшення відстані до неї. Взаємодія з партнером по блоку. Контрольний норматив із прямих верхніх подач на точність в зазначену зону (хлопці) та ігровий майданчик (дівчата). Самомасаж і струшування руками та ногами

71

23

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Пересування приставним кроком із наступною імітацією блокування. Контрольний норматив із передач м'яча на точність через сітку із зони 2, 3, 4 у зазначену зону. Навчальна гра. Ходьба з вправами на відновлення дихання. 

72

24

 

Методика самостійних занять. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Пробіганая коротких відрізків із різних вихідних положень. Імітація нападаючоого удару з наступними обманливими діями. Прийом м'яча після швидкого переміщення. Вправи для розслаблення

73

25

 

Поняття про втому та перевтому. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Кидки набивного м'яча з-за голови обома руками при активному рухові кистей рук зверху до низу у стрибку. Прямий нападальний удар слабшою рукою. Обирання місця для блокування. Вправи для збільшення еластичності м'язів

 

 

Ініціативність і підприємливість

Уміння:

боротися, здобувати чесну перемогу та з гідністю приймати поразку, контролювати свої емоції, організовувати свій час і мобілізувати ресурси, оцінювати власні можливості в процесі рухової діяльності, реалізовувати різні ролі в ігрових ситуаціях, відповідати за власні рішення, користуватися власними перевагами і визнавати недоліки у тактичних діях у різних видах спорту, планувати та реалізовувати спортивні проекти (турніри, змагання тощо).

Ставлення:

ініціативність, активність у фізкультурній діяльності, відповідальність, відвага,

усвідомлення важливості співпраці під час ігрових ситуацій.

Навчальні ресурси:

спортивні змагання з різних видів спорту.

74

26

 

Функціональні можливості організму. Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Багаторазові передачі м'яча в стіну при повільному збільшення відстані до неї. Взаємодія з партнером по блоку. Контрольний норматив із прямих верхніх подач на точність в зазначену зону (хлопці) та ігровий майданчик (дівчата). Самомасаж і струшування руками та ногами

75

27

 

Організаційні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ із набивними м'ячами. Пересування приставним кроком із наступною імітацією блокування. Контрольний норматив із передач м'яча на точність через сітку із зони 2, 3, 4 у зазначену зону. Навчальна гра. Ходьба з вправами на відновлення дихання. 

 

 

 

 

 

 

 

 

76

28

 

Підвелення підсумків

 

 

 

 

 

 

Футбол 29год

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів

Наскрізні змістові лінії

 Ключові компетентності

77

1

 

Техніка безпеки. Теорія. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

Теоретичні відомості-    Учень, учениця:

характеризує  розвиток футболу в Україні та за кордоном, фізичну підготовку юного футболіста, особливості підготовки дівчат у футболі, основні правила гри та основні засади арбітражу.

Спеціальна фізична підготовка - Діяльнісний компонент  Учень, учениця:

володіє технікою виконання вправ;

виконує: стрибки з місця і з розбігу з імітуванням удару головою чи ногою по м’ячах, підвішених на різній висоті;  рухливі та спортивні ігри за спрощеними правилами з елементами футболу;  удари по футбольному і набивному м’ячах на дальність; кидки набивного м’яча ногою на дальність за рахунок енергійного маху ногою вперед; біг з максимальною швидкістю після імітування удару ногою чи головою у стрибку, після подолання перешкод (бар’єр, рів тощо); біг боком і спиною вперед наввипередки; швидкий перехід від бігу спиною вперед на звичайний та ін.; прискорення та ривки з м’ячем на 30-60 м; елементи техніки з наступним ривком і ударом у ціль.

 

Техніко-тактична підготовка-

Діяльнісний компонент

 Учень, учениця:

виконує:      Учень, учениця:

виконує:

пересування: різні прийоми пересування у поєднанні з технікою володіння м’ячем;

удари по м’ячу ногою: вдосконалення ударів на точність (у ціль, у ворота, партнеру, що рухається);

удари по м’ячу головою: удари лобом, виконуючи їх з активним опором, звертаючи при цьому увагу на високий стрибок;

зупинки м’яча: зупинки м’яча різними способами з найменшою витратою часу, на високій швидкості руху;

ведення м’яча: ведення м’яча різними способами на високій швидкості, змінюючи напрямок і ритм руху, застосовуючи відволікальні дії (фінти);

відволікальні дії (фінти): вдосконалення фінтів з урахуванням розвитку власних рухових якостей, враховуючи ігрове місце у складі команди;

відбирання м’яча: відбирання м’яча у підкаті; визначення  задуму суперника, що володіє м’ячем;

вкидання м’яча: вкидання м’яча на точність і дальність, змінюючи відстань до цілі;

жонглювання м’ячем: жонглювання м’ячем ногою (правою, лівою), стегном (правим, лівим), головою;

елементи гри воротаря: ловіння та відбивання різних м’ячів, знаходячись у воротах і на виході з воріт; кидки руками та вибивання м’яча ногами на точність і дальність;

застосовує: несподіване та своєчасне «відкривання», доцільне ведення й обведення, раціональні передачі, ефективні удари; повздовжні, діагональні, середні та довгі передачі; своєчасне «закривання», ефективну протидію веденню, обведенню, передачі, удару;

Цінніснийі і діяльнісний компонент

здійснює: організацію швидкого та поступового нападу; підсилення захисту за рахунок збільшення кількості гравців, що обороняються; узгоджені дії в обороні; організацію оборони проти швидкого та поступового нападу; визначення напрямку можливого удару;

гру на виходах, швидку організацію атаки, керування грою партнерів по обороні (для воротарів).

дотримується правил навчальних ігор; правил безпеки під час занять футболом.

Підприємливість та фінансова грамотність. Націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння молодим поколінням українців практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).

Формувати уміння надавати фізкультурно-оздоровчі послуги з урахуванням особливостей конкретного підприємства, організації тощо. Сприяти формуванню здатності до оцінювання власних можливостей в процесі рухової діяльності, вміти працювати в команді, формувати навички співробітництва, реалізовувати різні ролі в ігрових ситуаціях, відповідати за прийняті рішення, усвідомлювати важливість співпраці під час ігрових ситуацій, власних позитивних сторін та визнавати свої недоліки у тактичних діях в різних видах спорту, проявляти ініціативність та активність у фізкультурній діяльності, вміти планувати змагання між класами, школами тощо та укладати кошторис запланованих змагань.

Предметна компетентність є багатокомпонентним утворенням, основними компонентами є знаннєвий, діяльнісний і ціннісний. Зміст цих компонентів розкрито в рубриці програми «Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів/учениць».

 

 Соціальна та громадянська компетентності.

Уміння:

організовувати гру чи інший вид командної рухової діяльності;

спілкуватися в різних ситуаціях, нівелювати конфлікти;

дотримуватися: правил чесної гри (Fair Play): поважати суперника, здобувати перемогу чесним шляхом за рахунок ретельної підготовки, з гідністю приймати поразку, пам’ятати, що головна перемога – це перемога над собою;  санітарно-гігієнічних вимог та правил безпечної поведінки під час виконання фізичних вправ, контролювати свій стан у процесі занять фізичною культурою.

Ставлення:

поцінування підтримки, альтернативних думок і поглядів; толерантність;

розуміння зв’язку між руховою активністю та здоров’ям, свідоме ставлення до власного здоров’я та здоров’я інших.

Навчальні ресурси:

командні види спорту.

 

78

2

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

79

3

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

80

4

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

81

5

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

82

6

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

83

7

 

. Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

84

8

 

Організуючі та загальнорозвивальні вправи;гімнастичні вправи: вправи для розвитку швидкості. удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою, середньою, зовнішньою частинами підйому, внутрішньою стороною ступні по нерухомому, стрибаючому та м’ячу, що котиться;

удари по м’ячу головою:удари серединою і боковою частиною лоба без стрибка і у стрибку по м’ячу, що летить з різною швидкістю та траєкторії .Зупинка м’яча: зупинка підошвою та внутрішньою стороною ступні м’яча, що котиться і опускається,  з переводом назад і убік. Тактика нападу-Індивідуальні дії. Вправи на відновлення

 

85

9

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

86

10

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

87

11

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

88

12

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

89

13

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

90

14

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

91

15

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

92

16

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

93

17

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

94

18

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

95

19

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

96

20

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

97

21

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

98

22

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

99

23

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

100

24

 

легкоатлетичні вправи

вправи для розвитку швидкісно-силових якостей

різані удари по нерухомому та м’ячу, що котиться; удари носком та п’ятою; удари з напівльоту; удари на точність  і силу після зупинок, ведення, ривків, посилаючи м’яч на короткі, середні та довгі дистанції;

удари на точність; удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією;

зупинка м’яча:

зупинка грудьми м’яча, що летить, з переводом;

ведення м’яча:

ведення зовнішньою частиною і серединою підйому,

обманні рухи (фінти): фінт «відхід» випадом і переносом ноги через м’яч,Індивідуальні дії:

без м’яча;

 

101

25

 

Вправи для розвитку спеціальної витривалості;

удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу ногою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією; 

удари по м’ячу головою-удари по м’ячу головою у єдиноборстві з пасивною і активною протидією вкидання м’яча м’яча ,ведення м’яча: закриваючи м’яч тулубом;вкидання із різних вихідних положень з місця і після розбігу; Тактика захисту:

індивідуальні дії;групові дії

 

102

26

 

ЗРВ. СФП. ОНН- Біг 30 м з веденням м’яча, сек.:

 

 

103

 

27

 

ЗРВ. СФП. ОНН- Удар по нерухомому м’ячу на точність попадання у вказану третину воріт (поділені по вертикалі) з відстані 11 м із 10 спроб (по 5 кожною ногою), кількість попадань:

 

 

 

 

 

Обізнанність та самовираженість у сфері культури. Уміння:

виражати свій культурний потенціал через рухову діяльність;

удосконалювати культуру рухів.

Ставлення:

усвідомлення можливостей самовираження та самореалізації через фізичну культуру та спорт;

дотримання мовленнєвого етикету.

Навчальні ресурси:

форми фізичного виховання: спортивні свята, змагання, рухливі перерви, фізкультпаузи.

104

28

 

ЗРВ. СФП. ОНН- Жонглювання м’ячем, кількість разів

Підведення підсумків

 

 

Екологічна грамотність та здорове життя. Уміння:

свідомо ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших; організувати гру чи інший вид рухової діяльності, спілкуватися в різних ситуаціях фізкультурно-спортивної діяльності,

Ставлення:

усвідомлення важливості дотримання санітарно-гігієнічних вимог при виконанні фізичних вправ, значення рухової активності в житті людини для покращення здоров’я, самоконтролю в процесі занять фізичною культурою, дотриматися правил безпечної поведінки під час уроків, змагань та інших форм фізичного виховання.

Навчальні ресурси:

форми фізичного виховання: спортивні свята, змагання, рухливі ігри.

 

105

29

 

Підсумковий урок

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 серпня 2022
Переглядів
10669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку