Календарно-тематичне планування
розділу
«Гостьовий та столовий етикет»
курсу «Я досліджую світ»
4 клас
35 год (1 год. на тиждень)
№ п\п |
Дата |
Кількість годин |
Тема уроку |
Примітки |
1 |
|
1 |
I Семестр Вступ.
Мандрівка в глибину століть. Гостинність, побут, історія виникнення продуктів харчування у трипільців, скіфів, в Київській Русі та у козаків. Перегляд фото страв, притаманних нашим предкам. |
|
|
|
|
|
|
2 |
|
1 |
Тема 1 Етикет гостинності.
Види запрошень в гості, підготовка оселі до свята, програма свята.
Практикум вдома №1: Розробка програми свята та меню для гостей. |
|
3 |
|
1 |
Види прийомів: фуршет, шведський стіл, коктейль, чай.
Практикум вдома№ 2: Приготувати страви до фуршету.
|
|
4 |
|
1 |
Етикет знайомства. Ефект першого враження. Мистецтво компліменту.
Практикум вдома №3: Підготувати власні компліменти для близьких та рідних. |
|
5 |
|
1 |
Форми подяки гостей: подарунки та квіти. Види подарунків. Оформлення букетів, символізм квіток. . Етикет дарування. Практикум вдома№4: Композиція квітів для близької людині. |
|
6 |
|
1 |
Правила гарного тону під час застілля. Теми для обговорення, табу у бесіді. Слова схвалення та подяки за гостинність.
Практикум вдома № 5: Написати та продекламувати тост-привітання для рідних та близьких.
|
|
7 |
|
1 |
Тестова перевірка №1. Тема: Етикет гостинності |
|
8 |
|
1 |
Тема 2 Основи столового етикету Правила сервірування столу: сніданок, обід, вечеря. Вимоги до посуду, приборів, серветок, скатертини.
Практикум вдома№ 6: Приготування млинців, сирників, пан-кейків (за вибором). |
|
9 |
|
1 |
Етикет розсадки гостей за столом. Місця для почесних гостей. Правила етикету за столом, в гостях, в кафе та ресторані. |
|
10 |
|
1 |
Спілкування під час застілля та поведінка гостей. Теми бесід під час застілля, табу у бесіді. Поведінка дітей на святі.
|
|
11 |
|
1 |
Історія столових приборів, перші столові прибори: ніж, ложка, виделка.
Практикум вдома №7: Написання есе на тему «Столові прибори моєї родини, що дісталось мені у спадок: раритет чи антикваріат?». |
|
12 |
|
1 |
Історія китайського, японського та мессінського фарфору, технологія виготовлення. Поняття «фарфор», «фаянс» (на основі зразків). Історія фарфору в Україні. Перегляд та обговорення відео: «Віртуальна подорож по музеям посуду світу».
|
|
13 |
|
1 |
Що чим їсти? Етикет цільового призначення столових приборів, демонстрація їх використання під час прийому їжі.
Тестова перевірка №2. Тема: Історія та види столових приборів.
|
|
14 |
|
1 |
Тема 3 Етикет вживання м’ясних, рибних страв, десертів, фруктів, яєць.
Популярні страви з м’яса. Види стейків. Види екзотичного м’яса (крокодил, змія, жаба, тапір, кенгуру, голуб, нутрія тощо). Равлики, етикет вживання. Види столових приборів для м’ясних страв.
Практикум вдома №8: «Відмінність вегетаріанства від веганства».
|
|
15 |
|
1 |
II Семестр
Етикет вживання рибних страв та морепродуктів. Відмінність лобстера від лангуста, види устриць, морський гребінець, морський їжак, мідії, трепанги, столові прибори для риби та молюсків. Види столових приборів для риби, морепродуктів.
|
|
16 |
|
1 |
Етикет вживання десертів. Популярні десерти народів світу, способи подачі, норми вживання. Столові прибори для десертного столу.
Практикум вдома № 9: Приготування улюбленого десерту. |
|
17 |
|
1 |
Етикет вживання фруктів та ягід, вибір посуду для подачі на стіл. Столові прибори.
|
|
18 |
|
1 |
Корисні солодощі. Види та норми вживання. Історія українського цукрового буряку та цукрової тростини, технології виготовлення.
Практикум вдома №10: Приготувати десерти з сухофруктів та горіхів.
|
|
19 |
|
1 |
Етикет вживання яєць. Користь перепелиних яєць. Способи приготування яєць. Подача страв з яєць по правилам етикету.
Практикум вдома №11: приготувати «яйце пашот», шакшуку, французський омлет (за вибором).
Тестова перевірка № 3 Тема: Етикет вживання м’ясних та рибних страв, десертів та фруктів, яєць. |
|
20 |
|
1 |
Тема 4 Специфіка української кухні.
Історія виникнення борщу-української страви ЮНЕСКО. Види борщу по регіонам України, історія овочів (картоплі, буряку, капусти). Українські традиції готування в печі, традиції частування.
Проект класу №1: «Книга рецептів борщу моєї родини».
|
|
21 |
|
1 |
Історія виникнення хліба. Каша - «праматір» хліба, перші печі та пекарі. Замінники хліба в країнах світу (рис, маїс, амарант, тритікале). Перегляд та обговорення слайдів з Музею Хліба в місті Переяславі-Хмельницькому.
|
|
22 |
|
1 |
Специфіка кухні Закарпаття та Прикарпаття. Етикет вживання страв, характерних для певного регіону.
|
|
23 |
|
1 |
Поняття про старовинний спосіб зберігання продуктів: квашення. Спостереження процесу квашення огірків на основі дослідів Пуше. Українські продукти квашення: капуста, огірки, яблука, буряк. Дегустування квашених огірків, капусти, яблук на смак. Льох, як приміщення для зберігання соління Тестова перевірка №4. Тема: Специфіка української кухні. |
|
24 |
|
1 |
Тема 5 Етикет вживання шоколаду, кави, традиції чаювання.
Історія какао-зерна від племені Майя до Європи. Процес виготовлення гарячого шоколаду. Перші шоколатерії в Європі. Популярні десерти з шоколаду, норми вживання. Дегустування видів шоколаду на смак.
Практикум вдома№ 12: Проект » Цікавинки про шоколад» |
|
25 |
|
1 |
Історія кави. Зерна арабіки, робусти. Види напоїв із кави. Цівета - хто вона? Кава «Лювак». Кава по - турецьки. Перші кав’ярні України.
Практична робота в класі: Етикет сервірування до кави, кавовий посуд, десерти до кави.
|
|
27 |
|
1 |
Все про горіхи. Види горіхів: бразильський, кеш’ю, арахіс, макадамія, пекан, волоський. Калорійність, користь, норми вживання.
Практикум вдома №13: Добути кокосове молоко з кокосового горіха та використати в приготуванні страви.
Тестова перевірка №5 Тема: Етикет вживання шоколаду, кави, традиції чаювання.
|
|
28 |
|
1 |
Тема 6 Етикет вживання дитячих смаколиків.
Історія виникнення піци «Маргарита» Інгредієнти для піци та їх зв’язок з прапором Італії. Хто такі піцайоли? Етикет вживання піци.
Практикум вдома №14: Приготувати піцу за авторським рецептом. |
|
29 |
|
1 |
Круасан, як символ Франції. Історія виникнення форми пів-місяця, етикет вживання. |
|
30 |
|
1 |
Морозиво - улюблений десерт, якому 5000 років. Історія морозива від Китаю до Італії. Сорбет - рецепт приготування. Морозиво – спагеті: історія виникнення.
Практикум вдома № 15: приготувати домашній сорбет із ягід.
|
|
33 |
|
1 |
Національні страви та продукти австралійських аборигенів: чатні, баракуда, пиріг «Пай», м’ясо кенгуру, страуса, десерт «Павлової».
Етикет вживання національних страв народу маорі, Нової Зеландії. Печі-хангі, специфіка приготування їжі.
Практикум вдома №16: Дізнатись рецепт пиріжків «Куку»
|
|
34 |
|
1 |
Кухня країн Азії. Традиційні страви: «Суп фо», «Спрінг роли», «Лагман», «Кімчі», суп «Том ям». Специфіка вуличної їжі. Кухня Японії: роли, суші, сашимі. Ризики вживання сирої риби. Риба фугу-особливість вживання.
Практична робота в класі: етикет користування паличками, для вживання азійської їжі.
|
|
35 |
|
1 |
Ознайомлення з традиційні спеціями та прянощами: перець горошок, ваніль, кориця, лавровий лист, розмарин, чабрець, бадьян, шафран, куркума, імбир, барбарис. Країна походження, зовнішній вигляд, застосування.
Практична робота в класі: наочне ознайомлення з набором спецій.
Тестова перевірка № 7 Тема: Страви народів світу. Підсумкове узагальнення вивченого матеріалу.
|
|