“Карстовий рельєф як приклад взаємодії геосфер”

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 11 класу на тему "Карстовий рельєф як приклад взаємодії геосфер”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Карстовий рельєф як приклад взаємодії геосфер”Зубкович Тетяна Леонідівна Студентка ППФ, кафедра екології, географії та туризму, група МГ-51 (заочна форма навчання)

Номер слайду 2

Мета дослідження: Актуалізувати знання про карст;Дати уявлення про гірські породи, які піддаються карстуванню;Дати уявлення про специфічний (поверхневий і підземний)рельєф та умови його утворення.

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ: Пригадати, що таке карст;З’ясувати, які гірські породи піддаються карстуванню і за яких умов;Зібрати відомості про специфічний (поверхневий і підземний) карстовий рельєф України;Довести, що карстовий рельєф є прикладом взаємодії геосфер;У висновку вказати умови утворення й характерні риси карстового рельєфу.

Номер слайду 4

Карст - це процес розчинення водою гірських порід, таких як вапняки, гіпс, доломіти, солі, крейда, і навіть мергелі. Наслідком такого процесу є утворення величезної різноманітності форм рельєфу, зокрема печери, озера, колодязі, лійки, кар'єри, понори, та шахти. В Україні поширений там, де є вапнякові гірські породи, зокрема в Криму, на Волині та на Донбасі, а також там, де є гіпсові породи (захід Подільської височини). Звісно що карст представлений і там, де є солі, зокрема в Карпатах (Солотвино) та на Донбасі (Слов'янськ). Що таке карст

Номер слайду 5

Розчинними гірськими породами, на яких розвивається карстовий рельєф, є вапняки, доломіт, гіпс, кам'яна сіль, які мають різну розчинність. Найменшу розчинність мають вапняки і найбільшу — кам’яна сіль. Карстовий рельєф розвивається в рівній мірі в породах з різною розчинністю. Проте не всі розчинні породи за особливостями свого розповсюдження мають однакове географічне значення для карстових форм. Для розвитку карсту необхідні такі фізичні умови: • хімічна агресивність підземних вод і газів; • рівна або похила поверхня; • значна товщина порід, що карстуються; • низький рівень підземних вод; • наявність окремих тріщин і тріщинуватих зон в розчинних породах Які гірські породи піддаються карстуванню і за яких умов

Номер слайду 6

Поверхневий (голий) карст -  форма рельєфу, що виникла в процесі карстування земної поверхні. Породи, що карстуються, лежать безпосередньо на поверхні, тому швидко розмиваються потоками вод від атмосферних опадів. Форми рельєфу поверхневого карсту: Карстова лійка. Карстовий колодязь. Карстова шахта. Карстові карри. Карстові понори. Специфічний (поверхневий і підземний) карстовий рельєф України. Виділяють поверхневий (голий) та підземний (похований, покритий) карст. Карстова лійка. Крим. Бабуган-яйла. Карстовий колодязь. Урочище Вербівці (Івано-Франківська обл.)Карстова ша́хта Солда́тська на Карабі́-Яйл. Крим. Понор, що поглинає річку Лес (притока Мааса). Бельгія. Карри в Франції

Номер слайду 7

Підземний (похований, покритий) карст - тип карсту, який розвивається в місцях, де карстові відклади покриті товщею пухких утворень різного генезису. Карст з покривом елювію і ґрунту іноді називають карстом середньоєвропейського типу. Форми рельєфу покритого карсту: Печери. Підземні канали. Підземні порожнини. Печера Оптимістична – найдовша карстова печера Євразії ( Тернопільська обл.)Печера Довбуша (вхід). Чернівецька обл.

Номер слайду 8

Райони поширення карсту в Україні

Номер слайду 9

В Україні карст поширений у Карпатах, на Поділлі, Донбасі, Криму. Загалом карстові процеси розвиваються на 60 % території України. В деяких областях України рівень ураження карстовими процесами сягає 60-100 % території. При цьому характерними є явища карбонатного, сульфатного, соляного карсту. Особливу небезпеку викликають ділянки розвитку відкритого карсту (лійки, колодязі, провалля), що становить 27 % від всієї площі карстоутворення. Найбільш розвинутий відкритий карст на території Волинської області на площі 594 км², Рівненської — 14 км².

Номер слайду 10

Карстові форми рельєфу утворюються в результаті поєднання складових різних оболонок (геосфер) Землі: Гідросфери : хімічна агресивність підземних вод і газів та низький рівень підземних вод . Атмосфери: клімат з достатньою кількістю опадів. Літосфери : рівна або слабо нахилена земна поверхня з значною товщею розчинних гірських порід , які мають тріщини. Біосфери : потужний рослинний покрив забезпечує надходження до внутрішніх вод значної кількості вуглекислоти, що сприяє розвитку карсту. Вивчення карстових явищ має велике значення для вирішення питань водопостачання, розробки корисних копалин, проектуванні будівель, транспортних шляхів , розвитку туризму , медицини.

Номер слайду 11

Висновок Рельєф, утворення якого пов'язане з розчинними і водопроникними породами, називають карстовим рельєфом. Назва типу рельєфу походить від плоскогір'я «Карст», яке складене вапняками і знаходиться на північно-східному побережжі Адріатичного моря, біля Трієста в Словенії, де карстові утворення представлені найтиповіше й раніше всього тут були вивчені. Карст утворюється в процесі розчинення чи вилуговування гірських порід поверхневими чи підземними водами. Геологічний процес, пов'язаний із діяльністю природних вод, проявляється руйнуванням структури гірських порід, утворенням у них порожнин різноманітних форм і розмірів та формуванням рідинного (хімічного) стоку.

Номер слайду 12

Використані ресурсиhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Карстhttp://www.geograf.com.ua/geomorphology/922-karst-ta-umovi-jogo-rozvitku / Карст та умови його розвиткуhttps://www.google.com/maps/place/Мамонтова+печера/@37.1954995,-86.2106362,12z/data=!3m1! / карти Googlehttps://pidru4niki.com/1414102541951/turizm/vikoristannya_karstovih_pecher_dlya_speleoturizmu_speleoterapiyi_inshih_tsiley / Використання карстових печер для спелеотеризму, спелеотерапії та інших цілейhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Список_найдовших_печер_світуwww.google.com.ua › mapshttps://geodictionary.com.ua/node/2791 / Геологічний словникhttp://geoinf.kiev.ua/ekzohenni-heolohichni-protsesy/ / Екзогенні геологічні процеси

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
9020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку