Казка "Країна Барвінкова"

Про матеріал
Казку можна прочитати і обговорити на уроці літератури. На уроці мови текст казки можна використати під час вивчення тем "Однорідні члени речення" (8 клас) чи "Складне речення" (9 клас)
Перегляд файлу

Країна Барвінкова

 

  Діялось це в країні Барвінковій. У  цьому,  квітучому краї, де весною розквітали Проліски, Підсніжники, Медунки та Горицвіт, Ряст, водили таночки, грали в «Подоляночку» і «Просо» Лілеї; влітку співали хори Дзвіночків, витанцьовували Ромашки і Волошки, заплітали дівчатам блакитні та фіолетові кучері Кручені Паничі та сонячні Кульбабки, запрошували до школи Айстри, Чорнобривці та Жоржини; аж до самого передзим’я милували око Хризантеми та Морозець.

  І поселились тут  іноземні квіти. Вони були незвичайні, дуже красиві. Орхідеї пишались своїми тендітними пелюстками, Гербери вихвалялись перед Ромашками своїми величиною і розмаїттям кольорів, а Клематіси виштовхували із клумб Кручених Паничів. До школи уже запрошували височенні горді Гладіолуси.

  Між квітами почалися суперечки, і навіть доходило до бійок. Король Барвінок занепокоївся, зібрав своїх міністрів раду радити: «Як зміцнити країну Барвінкову? Як зарадити війні?»

  Тендітна Незабудка прибігла в сад і сповістила всім своїм подругам:

- Король Барвінок видав наказ про організацію конкурсу краси. Переможницю всі квіти слухатимуть і поважатимуть, а вона буде піклуватись і дбати про них.

  Квіти-учасниці конкурсу рушили до королівського замку. Але несподівано налетів триголовий Вітер-суховій. Рідна земля-мати напоїла корінці своїх дітей-квіток: Чорнобривців, Нагідок, Красольок, а Орхідея зі своїми подругами звикли, що їх поливає Людина. Раз дихнув Вітер-суховій – обпалив пелюстки Орхідеям, другий раз – зів’яли стебельця у Гербарій, третій – запеклися корінці-цибульки.

  Закружляв Вітер-Морозенко в країну Барвінкову – поморозив стебла квіток. А прийшла весна, корінці пустили стебельця, а цибульки вимерли.

  Довгою була дорога квітів до королівського палацу. Багато не дійшли до нього. Жаль стало квітам-переможцям посохлих і замерзлих учасниць. Побудували їм теплі будиночки зі скла, із штучними дощами, а самі розлетілися по країні Барвінковій, прикрасили її, заквітчали, розвеселили.

 

docx
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку