Казка про чарівне число

Про матеріал
прочитавши , учні повинні відгадати про яке число казка. назвати його властивості.
Перегляд файлу

Одного разу невідомий письменник захотів написати казку про цифри. Але перед ним постала проблема, він ніяк не міг згадати назву одної з них. Тому так і назвав свою творчу роботу «Казка про чарівне число».

Пропоную вам ознайомитися з твором і допомогти письменнику згадати назву цієї чарівної цифри.

 

КАЗКА ПРО ЧАРІВНЕ ЧИСЛО

Далеко-далеко за морями, за горами, лежала країна Цифрія. Жили в ній тільки цифри. Цифра 1 означала число 1, яке складалося із однієї одиниці. Цифра 2 означала число 2. В числі 2 було дві одиниці. Всі інші цифри означали числа, що складалися із одиниць. Тільки одна з цифр відрізнялася дивним характером,ні на кого не була схожа. Число, яке вона значила  не мало ніяких одиниць.

 Одного разу жителі Цифрії взнали, що владичиця сусідньої країни – Числяндії, королева Арифметика, кличе до себе на службу всі цифри. Цифрам дуже захотілося служити королеві Арифметиці. Шлях у Числяндію був довгим і складним. Треба було йти через пустелю і подолати дві річки, що називалися Додавання і Віднімання. А береги річок називалися Рівністю.

Зранку, як тільки сонце встало і почало світити, цифри пішли в Числяндію. Довго вони шли пустелею під пекучим сонцем поки не добралися до річки Додавання. Цифри кинулися до річки, щоб напитися води. Але річка сказала: "Перетворіться в числа, станьте парами і додайтеся. От тоді і дам вам напитися».    Всі виконали наказ річки, чарівна цифра теж стала у пару із одним із чисел, але число з яким вона стала у пару залишилося незадоволеним, оскільки річка давала рівно стільки води для пиття, скільки одиниць утворилося при додаванні. А від участі цієї цифри число ні на скільки не збільшилося, скільки її не добавляй - більше ніколи не стане.   

І пішли вони дальше. Сонце ще більше стало пекти. Цифр почала мучити спрага. Дійшли вони на кінець до річки Віднімання. Річка Віднімання теж

попросила оплату з воду: перетворитись числами , стати парами і від більшого числа відняти менше, і в кого вийде відповідь найменша - той отримає найбільше  води. І знову число, яке було у парі з чарівною цифрою залишилося незадоволеним, бо скільки б воно не пробувало відняти від себе її - нічого не змінилося і число не зменшилось.

 Образились цифри на цю цифру. Поганий із неї помічник. І число в неї безглузде. Зовсім засумувала бідолашна. Невже від неї немає ніякої користі? Може королева Арифметика і не захоче взяти її на службу? 

Але королева Арифметика дуже зраділа всім цифрам без винятку. Із них вона тепер могла скласти скільки завгодно чисел - двозначних, трьохзначних, чотирьохзначних і таких великих, яких навіть складно собі уявити. І чарівна цифра в стороні не залишилася. Королева так про неї сказала: "Вона значить дуже важливе число. Також має  дуже багато секретів, про які ви не знаєте поки що. А ось один секрет я вам відкрию. Якщо її поставити справа біля любої цифри , то число, яке значила ця цифра збільшиться зразу в десять разів і буде називатися Круглим.        

 

Завдання 2: Про яке число розповідалося? Які його властивості ви знаєте? Наведіть приклад.                  

 

docx
Додано
18 листопада 2019
Переглядів
3605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку