Кейс для батьків «Лихо десь поруч!» ( для старшокласників )

Про матеріал
Кейс «Лихо десь поруч!» є прикладом виховного заходу для класних керівників, який може використовуватися у програмі профілактики ВІЛ/СНІДу і ризикованої поведінки підлітків. Можна використовувати для учнів 8 -11 класів
Перегляд файлу

Кейс «Лихо десь поруч!»

 

http://libr.rv.ua/images/pages/virtual/nodrugs1.jpg

Автор кейсуЮсуфова Л.А.

учитель біології вищої категорії,

старший вчителя Брилівської,

касний керівник 9-Б класу

загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Цюрупинської районної ради

 

Мета: включення батьків у активне обговорення і осмислення проблеми  небезпеки вживання наркотиків дітьми. Ознайомити батьків з основними видами наркотичних речовин, їх дії на організм людини та шляхами профілактики наркозалежності. Обговорити проблеми наркоманії в моральному, правовому, медичному аспектах.

Завдання

  • Виявлення знань і думки батьків з питань наркоманії.
  • Включення батьків у творчу діяльність по заданій тематиці
  • Знайомство з тематичними матеріалами з проблем наркоманії
  • Обговорення шляхів попередження наркоманії
  • Показати батькам основні прийоми й способи роботи з дітьми по запобіганню наркотичної залежності.
  • Виробити план спільної роботи класного керівника й батьків по запобіганню вживання наркотиків дітьми.

Наркоманія – це не проведення вільного часу в товаристві друзів, а небезпечна хвороба. І далеко не кожному вдається її перемогти.

 

Проблема

Рятуйте!  Мені здається, моя дитина спробувала якийсь наркотик! Допоможіть! З моєю дитиною коїться щось дивне! Це, напевно,наркотики?

1.Що я можу зробити,щоб допомогти моїм дітям жити без наркотиків?

2.Це моя проблема, чи цим повині займатися школа, лікарі і міліція?

ВИ РИЗИКУЄТЕ ВТРАТИТИ СВОЮ ЧАСТО ЄДИНУ ДИТИНУ? ДІЗНАЙТЕСЯ ПОБІЛЬШЕ ПРО НАРКОТИКИ, ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ ЇХ УЖИВАННЯ Діти думають, що вони знають про наркотичні речовини все, але багато з того, що вони чули, є неправдою. Навколо наркотиків створено безліч міфів, які при детальнішому обговоренні розсіюються. Чим більше Ви знаєте, тим більше дитина буде довіряти Вам. Ви, як мінімум, повинні: - знати про основні види наркотичних речовин і пов'язані з ними небезпеки; -знати, як обговорювати з дитиною проблеми вживання людьми наркотичних речовин; - знати ознаки вживання наркотичних речовин і пов'язані з цим зміни в поведінці та зовнішньому вигляді людини; - знати, куди в разі необхідності звернутися за допомогою.

  • Що таке наркотичні речовини?(Додаток 1)
  • Як діють наркотичні речовини? (Додаток 2)
  • Чому діти пробують наркотичні речовини? Який вік дитини самий небезпечний вік для експериментування з наркотичними речовинами.? (Додаток 3)
  • Як говорити зі своєю дитиною про наркотики? Як підготуватися до такої розмови? (Додаток 4)
  • Ознаки і симптоми, які можуть свідчити про споживання наркотичних речовин? (Додаток 5)
  • Як допомогти дитині, яка приймає наркотики? (Додаток 6)
  • Аукціон запитань і відповідей(Додаток 7)
  • Тести


Додаток 1

ЩО ТАКЕ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ?

Слово наркотик має декілька значень. У юридичному значенні—це всі речовини, визнані такими (тобто наркотичними) законодавчо. У медичному значенні — це психоактивна речовина, що викликає залежність, яка призводить до приймання даної речовини в небезпечних для здоров'я дозах і може мати несприятливі соціальні наслідки. Тому медичний перелік наркотичних речовин ширший, ніж юридичний, і включає такі речовини як алкоголь і тютюн, які є легальними, на відміну від нелегальних наркотиків, як-от: героїн, марихуана тощо. Точно кажучи, згідно з існуючим законодавством, нелегальною є не сама наркотична речовина, а її виробництво, продаж або використання в особливих обставинах. Наприклад, для водіїв алкоголь фактично є нелегальним наркотиком, оскільки їх карають за вживання спиртних напоїв. Згідно з українським законодавством, особам, молодшим за 18 років, заборонено продавати і купувати алкогольні й тютюнові вироби. Тому для підлітків алкоголь і тютюн також є нелегальними наркотиками.

 

Додаток 2

ЯК ДІЮТЬ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ?

Усі наркотичні речовини здатні відчутно впливати на клітини головного мозку. Але відчуття конкретного споживача наркотиків залежать не тільки від властивостей самої речовини, а й від таких чинників, як очікування й обставини. Якщо негативні наслідки вживання зумовлені речовиною як такою, то приємні відчуття, що їх зазнають споживачі наркотиків (так звані кайф, ейфорія, балдьож тощо), заради яких власне і приймають наркотики, залежать в основному від очікувань і обставин. При цьому однакова кількість тієї самої речовини може діяти на одну й ту ж людину абсолютно по-різному. Наприклад, алкоголь в тихому кафе може розслабляти, а на дискотеці — збуджувати. Відомо багато випадків, коли споживачі наркотиків (наприклад, екстазі) переживали ті самі відчуття, якщо отримували зовсім іншу речовину. Якщо людина не знає, що дана їй речовина є наркотиком, то вона, як правило, буде переживати тільки неприємні відчуття. Ейфорія ж є наслідком соціального навчання, а не природною властивістю наркотиків. Тому найперспективнішим напрямом профілактики виявляється не залякування негативними сторонами, а руйнування міфів, які існують навколо позитивних сторін наркотиків

 

Додаток 3

 

ЧОМУ ДІТИ ПРОБУЮТЬ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ?

Зростаючи, діти постійно пробують робити щось нове, чого вони раніше не робили. Їм доводиться долати страх, наприклад, коли вони вперше самостійно йдуть із школи додому. Вони куштують їжу, яка здається їм бридкою, наприклад хрін або гірчицю. Вони роблять це, щоб стати дорослішими. На жаль, одними з атрибутів світу дорослих є алкоголь, тютюн та інші наркотики. Тому виникнення бажання спробувати, що це таке, практично неминуче. Ця думка явно виникне в тому випадку, якщо будь-хто у вашій сім'ї п'є або курить. Питання лише в тому, чи реалізується ця думка в дію, і якщо так, до чого це призведе. До того ж діти не можуть існувати самі по собі, їм треба спілкуватися не тільки з Вами, а й зі своїми однолітками. На жаль, іноді серед них трапляються й такі, хто вже вживає наркотики, мало того, атрибутом молодіжної компанії може бути, наприклад, куріння марихуани. Крім куріння, ця група володіє ще багатьма привабливими для Вашої дитини рисами і, бажаючи приєднатися до цієї групи, вона намагається курити, навіть якщо це їй і гидко. До того ж однолітки, як правило, не байдужі до того, курить член їхньої групи чи ні, і тому різноманітними способами (прикидаючись щедрими друзями, насміхаючись тощо) примушують новачка закурити. Якщо Ваша дитина не знає, як чинити опір цьому тиску, вона практично приречена на куріння. Іноді підлітки мають психологічні проблеми, відчувають себе невдахами або нікому не потрібними. Тому, коли хтось повідомляє їм, що наркотики можуть полегшити їхній стан, вони охоче вірять цим розповідям і пробують наркотики. Крім того, вони можуть свідомо або підсвідомо відчувати, що проблемне вживання наркотиків — це вірний спосіб звернути на себе увагу вічно зайнятих батьків. У підлітковому віці часто буває так, що захоплення підлітка різко розходяться з уявленнями і можливостями його батьків. Хочеться зробити щось на знак протесту проти батьківського гніту. І наркотики цілком можуть служити таким способом протесту. До того ж таємне вживання наркотиків може здаватися захоплюючою грою, повною ризику і небезпек, що робить її ще привабливішою.

 

Додаток 4

 

 ПОГОВОРІТЬ ЗІ СВОЇМИ ДІТЬМИ ПРО НАРКОТИКИ

Тема наркотичних речовин часто викликає в дітей розгубленість. Якщо таблетки, які продають на дискотеках, такі небезпечні, то чому мама, коли вона не в настрої, ковтає всякі таблетки, які ховає від дітей? Якщо алкоголь такий шкідливий, чому тато п'є горілку на святах або за вечерею? Діти отримують суперечливу інформацію не тільки від батьків. Хоч профілактичні служби кажуть про небезпечність алкоголю, тютюну та інших речовин, на вулицях, у засобах масової інформації, в піснях популярних співаків діти бачать і чують, як ці ж речовини всіляко прикрашаються. У дітей ще недостатньо знань і досвіду, щоб самим розібратися в цих протиріччях. Якщо вони не отримають цю інформацію від Вас, вони можуть отримати її від тих, хто хоче отримати Ваші гроші за допомогою Ваших дітей. Не думайте, що ще дуже рано починати. Деякі діти вперше пробують сигарети, алкогольні напої і навіть нелегальні наркотики у віці 10 років. Багато хто починає цікавитися цими питаннями в ще більш ранньому віці. Тому почнемо зараз. Не виключено, що ця розмова може врятувати життя Вашій дитині.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ТАКОЇ РОЗМОВИ? Вам треба добре ознайомитися з фактичним матеріалом, щоб дати своїм дітям правильну інформацію. Будьте чесні зі своїми дітьми. Якщо Ви не знаєте, що відповісти на якесь запитання, скажіть про це. І потім спробуйте знайти відповідь разом! (див. розділ «ВАЖКІ ЗАПИТАННЯ»). Вам треба чітко визначити свою позицію щодо вживання наркотичних речовин. Дайте дуже ясно зрозуміти своїм дітям, що Ви проти того, щоб вони пробували наркотичні речовини. Поясніть, що Вас хвилює не стільки сам факт уживання наркотиків, скільки здоров'я і безпека Ваших дітей. АЛЕ МОЯ ДИТИНА НЕ ХОЧЕ ГОВОРИТИ

ТАК ЯК ЖЕ МЕНІ З НЕЮ ГОВОРИТИ ПРО НАРКОТИКИ? Те, ЯК Ви говорите зі своєю дитиною, часто має більше значення, ніж те, ЩО Ви говорите. Є декілька простих правил ведення подібних розмов.

 СЛУХАЙТЕ:

• уважно;

• не перебивайте;

• не готуйте свою відповідь у той час, поки говорить дитина;

• залиште свої думки при собі, доки Ваша дитина не кінчить говорити і не попросить Вас відповісти;

• якщо щось у висловлюванні дитини Вас розсердило або роздратувало, не відповідайте відразу, краще зробіть коротку перерву, щоб заспокоїтися.

ДИВІТЬСЯ:

• спостерігайте за виразом обличчя і рухами дитини. Можливо, Ваша дитина відчуває себе нервово або незатишно — смикається, барабанить пальцями, дивиться в стелю? Або сидить розслабившись, посміхається і дивиться Вам у вічі? Уважний погляд допоможе зрозуміти істинні почуття дитини;

• під час розмови виказуйте увагу до того, що скаже дитина; нахиліть Ваше тіло до неї, якщо Ви сидите, торкніться плеча, якщо Ви гуляєте, кивайте головою і дивіться на неї. І ВІДПОВІДАЙТЕ:

• фрази типу «Мене хвилює, що ти...» або «Я розумію, що іноді досить важко...» набагато краще підходять для початку речення, ніж такі фрази, як «Ти зобов'язаний...», «Я б на твоєму місці...» або «Та я у твоєму віці...»;

• якщо Ваша дитина сказала щось, що Ви вважаєте неприйнятним, не залишайте це без відповіді;

• не намагайтеся давати пораду з приводу будь-якого висловлювання Вашої дитини, краще уважно слухайте і спробуйте зрозуміти почуття, які стоять за словами;

• пересвідчіться в тому, що розумієте, що має на увазі Ваша дитина; не бійтеся перепитати, наприклад, використовуючи фрази типу «чи правильно я зрозумів, що ти...»;

• ясно висловлюйте Вашу власну позицію з даного питання, але визнавайте, що дитина може мати іншу думку; навіть якщо ця думка Вам не подобається, Ви зможете її змінити, тільки якщо зрозумієте, на чому вона ґрунтується.

ОБГОВОРІТЬ З ДИТИНОЮ, ЧОМУ ОДНОЛІТКИ ПРОПОНУЮТЬ ЇЙ НАРКОТИКИ • Така пропозиція є щирою турботою про підлітка або насильством з метою нав'язати своє уявлення про життя? • Чи не викликане пропонування нелегальних наркотиків бажанням залучити до мережі збуту? • Поясніть, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. • Обговоріть інші можливі причини, з яких одна людина пропонує наркотики іншій. НАВЧІТЬ її ЗНАХОДИТИ ПІДТРИМКУ ПРИ ВІДМОВІ ВІД НАРКОТИКІВ У СВОЄМУ КОЛІ • Поговоріть з нею про те, що таке справжній друг. • Порадьте їй придивитися, хто ще в її колі відмовляється від наркотиків, і обговорити з ними те, як вони можуть допомогти один одному. • Якщо споживачі наркотиків в їхній компанії складають меншість, Ваша дитина може спробувати разом зі своїми друзями переконати їх відмовитися від наркотиків. • Покажіть їй, що її позиція не обов'язково повинна полягати в пасивній відмові. Якщо споживачам наркотиків удається змінити ставлення членів компанії до наркотиків, чому б і їй не зробити те ж саме, адже життя без наркотиків краще. ТА НЕ РОЗУМІ

БУДЬТЕ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ СВОЇХ ДІТЕЙ Звичайно, ідеально було б, якби Ваша сім'я вела повністю безнаркотичний спосіб життя і ніхто з вас не вживав би ні тютюн, ні алкоголь, не кажучи вже про інші наркотики. Хоч комусь це може здаватися неймовірним, але такі сім'ї є, і їх не так мало. Ваша родина також може стати тверезою, нехай це буде хоч би короткочасний експеримент. Спробуйте, Вам сподобається! Якщо Ви постійно використовуєте якісь медичні препарати, щоб розслабитися або для стимуляції, якщо таблетка видається Вам засобом вирішення всіх проблем, то буде недивно, якщо дитина засвоїть цю ідею. Тільки як такий засіб вона може вибрати набагато небезпечнішу речовину. Тому спробуйте обмежити використання ліків у сім'ї тільки випадками хвороби. Не випадково ж англійське слово drug можна перекласти і як «наркотик», і як «ліки».

ЩОДНЯ ПОВОДЬТЕСЯ ТАК, ЩОБ МАКСИМАЛЬНО СПРИЯТИ ЗДОРОВОМУ ВИБОРУ ВАШОЇ ДИТИНИ Виховуйте в дитині незалежність. Навчіть її саму приймати рішення і відповідати за них. Якщо дитина бачить, що Ви часто чините всупереч своїм бажанням тільки тому що «всі так роблять», її буде набагато легше переконати в тому, що вона повинна вживати наркотики «як усі». Хваліть дитину. Хваліть за добре виконану роботу, хваліть за спроби зробити щось важке, хваліть за старанність. Якщо критикуєте, то критикуйте вчинок, а не людину («По-моєму, ти тут помилився», а не «Ну і дурень же ти»). Якщо ми більше хвалимо, ніж критикуємо, у дитини розвивається почуття впевненості в собі і вона вчиться покладатися на себе і свої відчуття. Будьте завжди готові обговорити з дитиною питання, які її гостро хвилюють. Діти повинні знати, що вони завжди можуть звернутися до своїх батьків за надійною інформацією і допомогою. Цікавтеся справами і захопленнями своєї дитини. Познайомтеся з її друзями і заохочуйте її до контактів з різними групами підлітків. Утому разі, якщо одна з груп почне примушувати дитину спробувати наркотики, вона зможе піти в іншу групу, а не залишиться самотньою.

Дуже важливо поговорити з підлітком у той час, коли він почав експериментувати, і детально розпитати його про ті відчуття, які він пережив. Одноліткам він може сказати, що все було класно, але якщо Ви по-доброму розпитаєте його, він розкаже Вам істинну реакцію. І тоді спробуйте спрямувати його міркування в тому напрямі, щоб він став довіряти не словам (чиї б вони ні були, Ваші чи його однолітків), а собі, своєму організму. Як той, хто не курить, не отримує ніякого задоволення від тютюнового диму, так і людина, яка не вірить у те, що наркотики викликають «кайф», ніколи не відчує такого кайфу. Але така розмова буде корисна, тільки якщо дитина буде готова на відвертість із Вами.

ВИ НЕ ОТРИМАЄТЕ ТОЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ, ЯКЩО БУДЕТЕ:

• агресивно пред'являти їй докази її експериментів;

• загрожувати їй стеженням та іншими покараннями;

• читати мораль (пригадайте, як Ви любили, коли Вам читали мораль Ваші батьки);

• робити далекоглядні страшні висновки (наприклад, кричати, що дитина стане алкоголіком від пляшки пива).

 

Додаток  5

 

Ознаки вживання наркотиків

Про те, що людина вживає наркотики, незаперечно свідчать три ознаки: наявність сильного потягу до препаратів, які містять наркотичні речовини, стан наркотичного сп'яніння, абстинентний синдром («ламання»). Але підліток ретельно приховує від дорослих свояю пристрасть до наркотиків. Він постарається в стані сп'яніння не з'являтися ні в школі, ні вдома. Крім того, хвороба в нього ще не така запущена, як у дорослого наркомана, і ознаки її ще не настільки явні. Тому постараємося звернути увагу на самі, здавалося б, незначні відхилення в поведінці підлітка й у його зовнішньому вигляді: а раптом цей початок трагедії?

Так, уважних батьків і педагогів не може не турбувати наростаюча скритність дитини, а також те, що підліток іде з будинку в той час, що раніше проводив у сім'ї. Можна розцінити ці явища як цілком нормальні для перехідного віку, але не зайвим буде все-таки переконатися, що підстав для занепокоєння дійсно немає.

Насторожитеся, якщо підліток занадто пізно лягає спати й усе довше залежується в постелі ранком, якщо падає його інтерес до навчання або до звичних захоплень і хобі, знижується успішність, якщо з'явилися прогули шкільних занять.

Якщо підліток випрошує в матері або батька гроші в усі зростаючих кількостях, а тим більше, якщо почали пропадати гроші з батьківських гаманців або коштовні речі з будинку, - це дуже тривожна ознака!

Підліток завів нових друзів не зовсім звичайного виду й поводження? Майте на увазі, що якщо це наркоман з більшим стажем, те його можна розпізнати по таких ознаках: довгі рукави одягу завжди, незалежно від погоди й обстановки (адже треба приховувати синці від уколів); неприродно вузькі або широкі зіниці, незалежно від висвітлення; часто - неохайний вид, сухі волосся, що набрякли кисті рук; темні, «зруйновані», «обламані» зуби у вигляді «пеньків», невиразна, «розтягнута» мовлення або незграбні рухи при відсутності заходу алкоголю з рота. Він, як правило, прагне уникати зустрічей зі старшими членами сім'ї підлітка, різкий і нешанобливий у відповідях на їхні питання. Після його появи в будинку можуть пропасти речі або гроші.

Якщо підліток почав уживати наркотики, його настрій міняється по незрозумілих причинах. Дуже часто воно не відповідає ситуації: можуть проявлятися добродушність і млявість у момент скандалу або, навпаки, дратівливість у спокійній ситуації.

Нарешті, ви можете помітити сліди від ін'єкцій (уколовши) по ходу вен на руках.

Може бути, вам випадково помітите в дитини шприц, яку-небудь сушену траву, незрозумілий порошок, різнобарвні таблетки з видавленими на поверхні картинками, марки, які не схожі на поштові. Не слухайте ніяких виправдань, пояснень і запевнень, що це потрібно для уроків хімії (або біології) у школі, що належить другові, - ведіть дитину до нарколога, щоб не втратити час.

 • підвищена брехливість та інші ознаки таємної поведінки; • незвичайна дратівливість і агресивність;

• депресія або ворожість до всього аж до розмов про самогубство;

• втрата інтересу до колишніх своїх захоплень, спорту, школи тощо;

• часті пропуски занять у школі. Безумовно, більшість із цих ознак можуть пояснюватися і зовсім іншими причинами, і не треба робити скороспішних висновків лише за однією з них. Але також не варто їх лишати поза увагою.

 

Додаток 6

 

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ, ЯКА ПРИЙМАЄ НАРКОТИКИ

 • Не панікуйте і не звинувачуйте себе в усьому. Треба спокійно розібратися і діяти в ситуації, в якій Ви опинилися. МОЖНА ДОПОМОГТИ ПРИПИНИТИ СПОЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ. НАРКОТИЧНА ЗАЛЕЖНІСТЬ ВИЛІКОВНА. Чим раніше проблему буде виявлено і розглянуто, тим більше шансів надати дієву допомогу Вашій дитині.

 • Не сперечайтеся з дитиною, якщо вона прийшла в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Дочекайтеся, коли вона протверезіє і заспокоїться, і тоді поговоріть з нею.

• Не приймайте споживання наркотичних речовин як виправдання неприйнятної поведінки. Якщо Ви домовилися, що за певну поведінку дитина повинна понести покарання, покарайте її незалежно від того, була вона п'яною чи тверезою. В іншому разі виправдання стане додатковою причиною для вживання наркотиків.

• Скажіть їй, що розумієте можливі причини, які штовхають людей до наркотиків. Це не заохочення пияцтва і наркоманії, а спосіб донести до Ваших дітей те, що Ви розумієте очевидне і готові до відкритої дискусії з даного питання.

• Спробуйте зрозуміти істинні причини, які підштовхнули Вашу дитину до вживання наркотиків, і дійте більше в напрямі усунення цих причин, а не споживання наркотиків як такого.

• Дайте дитині ясно зрозуміти, що, хоч Вам не подобається, те, що вона робить, Ви любите її і надасте їй усю необхідну для її здоров'я і безпеки підтримку.

• Проводьте більше часу зі своєю дитиною. Деякі батьки вважають, що досить дивитися телевізор разом з дитиною. Але це не те проведення часу, яке потрібне Вашій дитині! Беріть участь у її справах. Допомагайте їй робити домашні завдання. Спробуйте розділити її хобі. Вигадайте нову цікаву справу, якою Ви зможете займатися разом.

• Відвідайте місця, де любить проводити час Ваша дитина, нехай навіть це буде прокурений бар. Спробуйте зрозуміти, чим її це місце так приваблює, і тоді Ви зможете запропонувати їй інші способи задоволення подібних потреб.

• Не намагайтеся задобрити її грошима. Ви не зможете купити власну дитину, а наркоділки дуже люблять дітей з грошима.

• Познайомтеся з її друзями. Можливо, хтось із них настроєний проти наркотиків, і Ви зможете разом впливати на Вашу дитину.

• Підтримуйте контакти з тими батьками, котрі також дійсно хочуть допомогти своїм дітям, які вживають наркотики.

• Спробуйте встановити, який саме наркотик уживає Ваша дитина. Іноді діти кажуть, що вони всього-на-всього лише курять марихуану, але вони можуть уживати й інші наркотики.

• Ознайомтеся з тими службами у Вашій місцевості, які надають допомогу і лікування споживачам наркотиків, щоб у той момент, коли Ваша дитина вирішить звернутися за такою допомогою, Ви разом змогли вибрати те, що їй найбільше підійде.

• Зверніться за допомогою для самого себе. Усвідомлення того, що Ваша дитина наражається на небезпеку наркотиків, є досить важким випробуванням, і Ви безпосередньо потребуєте допомоги. Деякі наркологічні служби і громадські організації проводять спеціальні програми допомоги родичам споживачів наркотиків. Якщо Ви самі отримаєте там допомогу, Вам буде набагато легше допомагати Вашій дитині.

 

Додаток7

 

ДИТЯЧІ ЗАПИТАННЯ

Чому одні таблетки, порошки та уколи корисні, а інші шкідливі?

Коли ти захворюєш, лікар приписує тобі певні таблетки, порошки та уколи, які допомагають видужати. Але якщо спробувати ці ж препарати, коли ти здоровий, можна навпаки захворіти. А є такі речовини, які називають наркотиками, вони допомагають тільки захворіти. Щоб бути в безпеці, ніколи не використовуй ніяких таблеток, порошків і уколів, за винятком тих випадків, коли тобі їх дають батьки або лікар.

Чому люди вживають наркотики, якщо вони такі шкідливі?

Цьому може бути багато причин. Можливо, люди не знають, наскільки небезпечні наркотики. Або ж люди поганої думки про себе і не знають, як справитися зі своїми проблемами. Або ж вони не поговорили про це зі своїми батьками. А ти як думаєш, чому?

Якщо курити так шкідливо, чому ж мама курить?

На жаль, мама в юності з цікавості спробувала покурити, а тепер була б рада кинути, але не може. Тому краще і не пробувати, адже відмовитися від цієї шкідливої звички дуже важко дорослим. Але і дорослому зовсім не обов'язково вживати алкоголь. Ти можеш все життя залишатися тверезим, якщо захочеш.

Чому в робочі дні Ви не п'єте алкоголь, а на свято на столі завжди стоїть і вино, і горілка?

Алкоголь знижує працездатність людей, тому ті, хто хочуть добре працювати, повинні залишатися тверезими. У свято ж зниження працездатності не настільки небезпечне, звичайно, якщо не треба вести автомобіль або робити іншу складну роботу. На святковому столі горілка і вино стоять в основному як символи, і люди збираються не для того, щоб випити, а щоб поспілкуватися. І алкоголь тут зовсім не обов'язковий, просто це традиція і, чесно кажучи, ми і самі погано розуміємо, чому ми дотримуємо її.

СЕРЙОЗНІ ЗАПИТАННЯ

Що робити в екстрених випадках?

Якщо Ви знайшли свою дитину млявою або без свідомості, важливо, щоб Ви знали, що робити. Це може зберегти їй життя. Спочатку забезпечте доступ свіжого повітря. Потім поверніть її на бік і не залишайте її саму (інакше, якщо її почне нудити, то вона може задихнутися блювотною масою). Телефонуйте 03 і викликайте швидку допомогу. У випадку зупинки дихання починайте робити штучне дихання. Якщо зупинилося серце непрямий масаж серця. Останнє. Зберіть використані порошки, таблетки або що-небудь ще, що може допомогти визначити, яку речовину було використано, і віддайте лікареві швидкої допомоги.

Що робити, якщо я виявив наркотики?

Якщо Ви знайшли щось, що, на Вашу думку, є нелегальним наркотиком, то повинні вибирати між тим, передати це в міліцію або знищити, щоб запобігти здійсненню правопорушення іншими людьми або самому мимовільно не стати правопорушником.

Чи зобов'язаний я повідомляти в міліцію?

Батьки не зобов'язані заявляти в міліцію, якщо вони знають або підозрюють своїх дітей у тому, що ті використовують або постачають нелегальні наркотики.

Чи несу я відповідальність за дії моїх дітей з наркотиками?

Якщо Ваші діти виготовляють або зберігають у Вас удома нелегальні наркотики, а Ви знали про це, але не зробили належних дій, щоб припинити це, Ви можете розглядатися як правопорушник.

Чи треба платити за надання наркологічної допомоги?

Якщо хворого в стані гострої наркотичної інтоксикації привезуть до наркологічної клініки, то допомогу буде надано безкоштовно. В інших випадках допомога звичайно є платною.

ЦЕ НЕ МОЯ СПРАВА, ЦИМ ПОВИННІ ЗАЙМАТИСЯ ШКОЛА, ЛІКАРІ І МІЛІЦІЯ!

Зараз у багатьох школах дійсно проводяться антинаркотичні уроки. На жаль, ці уроки звичайно використовують традиційні моделі, засновані на залякуванні й інформації про властивості наркотичних речовин. Як показав досвід, у тому числі й західних країн, такі програми малоефективні, а іноді дають протилежний ефект, тобто в тих класах, де проводилися подібні програми, рівень споживання наркотичних речовин був більшим, ніж у класах, де не було ніяких антинаркотичних програм. ВИ МОЖЕТЕ спробувати вплинути на те, щоб у школі, де вчиться ваша дитина, проводилися ефективніші антинаркотичні програми, наприклад, засновані на моделі «навчання однолітків», але поки це станеться, ВИ МОЖЕТЕ діяти самі. Лікарі можуть допомогти, але, на жаль, лише на стадії, коли у Вашої дитини будуть серйозні медичні проблеми. Медикам не оплачують профілактичної роботи, а найголовніше — їх не вчать методів проведення коротких і ефективних профілактичних консультацій. Може виявитися, що Ваш дільничний лікар досить розумний і освічений, щоб допомогти Вашій дитині до того, як вона стикнеться з наркотиками. Якщо ж це не так, ВИ МОЖЕТЕ діяти самі. Міліція може покарати Вашу дитину за зберігання нелегальних наркотиків та інші правопорушення, поставити п на облік, надовго приклеївши ярлик «наркоман», і зробити ще багато іншого в рамках покладених на неї обов'язків. Якщо Вашою дитиною будуть займатися чесні і професійні працівники міліції, вони зможуть запобігти здійсненню нею більш важких правопорушень, але вони не можуть уберегти її від знайомства з наркотиками. Якщо ж Ви не хочете, щоб проблеми Вашої дитини стали настільки серйозні, щоб було потрібне втручання міліції, ВИ МОЖЕТЕ діяти самі. Школа ризикує втратити одного з сотень учнів, міліція — одного з сотень правопорушників, лікарі — одного з сотень клієнтів. Ви ж ризикуєте більше всіх. ВИ РИЗИКУЄТЕ ВТРАТИТИ СВОЮ ЧАСТО ЄДИНУ ДИТИНУ.

Законодавством встановлені чіткі міри криміналь­ної відповідальності за незаконне виготовлення, збе­реження, перевезення або пересилку наркотиків з метою збуту. В нашій країні строго регламентований порядок виробництва наркотичних засобів, здійснюється контроль за їх оборотом.

Кримінальна відповідальність передбачена за такі дії:

— доведення неповнолітніх до стану сп'яніння (до 2-х років);

— втягнений неповнолітніх у немедичне вживан­ня ліків та ін. засобів, що викликають одурманення (5 років);

— незаконне збереження, виготовлення і поши­рення наркотиків (20 років);

— посів або вирощування снодійного маку чи ко­ноплі;

— схильність до вживання наркотичних засобів (до 10 років).

Запитання. А якщо наркоман здійснює злочин у стані наркозалежності?

Державою передбачається лікування (іноді приму­сове) і покарання тих, хто ухиляється від лікування.

 

Доповідь - Вік і наркотики

Дані, що нижче наведені, є лише обережну спробу побудувати усереднену картину відношення дітей, підлітків і молоді до наркотиків залежно від приналежності до тієї або іншої вікової групи.

Увага! На жаль, перша з вікових границь, що наведена тут, має тенденцію до постійного зниження.

8-11 років. Дітей цікавить усе, що пов'язане з наркотиками - їхня дія, способи вживання. Наркотики - це невідомий і заборонний світ й, як все невідоме й заборонене. Викликає особлива цікавість. За даними діагностичних досліджень, діти цього віку про наслідки вживання наркотиків або нічого не чули, або чули, але нічого не зрозуміли, або не сприйняли всерйоз. Знання про наркотики часткові, найчастіше отримані зі слів друзів і випадкових приятелів. Наркотики пробували вживати одиниці, вікових угруповань, що приймають наркотики як норму, поки ще ні, активне вживання чаші всього пов'язане з токсичними речовинами. Часто дітей цього віку втягує в більш дорослі співтовариства на правах розповсюджувачів.

11-13 років - основний вік початку «наркоманії». Інтерес викликає можливість уживання «легенів» наркотиків через широко розповсюджену оману про їхнє існування. Про наркотики підлітки цього віку знають багато чого, інформація черпається з розповідей знайомих. Знання часто носять недостовірний характер. Відношення до наркотику якщо не позитивне, то із присутністю певного «ореола привабливості». Небезпека вживання наркотиків недооцінюється. Говорять про проблему тільки між собою. Перші епізоди наркотизації й алкоголізації в підлітків 11 -13 років зв'язані, як правило, з важкою сімейною або шкільною ситуацією, бездоглядністю, критичним відношенням до поведінки навколишніх. Тому що в цьому віці найбільш доступні лікарські й побутові речовини й у той же час є омана, що вони менш шкідливі й небезпечні, ті саме ці засоби й виявляються проте, із чого починається вживання психоактивних речовин.

14-17 років - найнебезпечніший вік для початку експериментування з будь-якими психоактивними речовинами. Його часто називають віком незалежності. Досвід знайомства з наркотиками відбувається на дискотеці, молодіжній вечірці, у компанії друзів, у підворітті - в ізольованих від впливу дорослих просторах. У більшості виникає або особистий досвід уживання того або іншого наркотику, або опосередкований - через близьких знайомих і друзів. Разом з розширенням й об'єктивізацією інформації й наркотиках і ризику зловживання ними формується й усе більше й більше певне відношення до наркотику.

 

Додаток №2

Тест «Оцінка ступеня ризику у вашої дитини»:

1.         Після стресових ситуацій підліток випробовує сильну утому, дратівливість, стає байдужним або перезбудженим (так - 5 балів, немає - 0 балів).

2.         Підліток піддається впливу, соромливий, невпевнений у собі (так - 5 балів, немає - 0 балів).

3.         Знижена самооцінка (вважає себе нецікавим, нерозумним, непривабливим і т.д.) (так - 5 балів, немає -0 балів).

4.         Зазнає труднощів у спілкуванні з однолітками (тривожний, напружений, невпевнений)  у школі (так - 5 балів немає - 0 балів).

5.         Зазнає труднощів у спілкуванні з однолітками на вулиці (так - 5 балів, немає -0 балів).

6.         Прагне до одержання нових вражень, відчуттів, і задоволень (якнайшвидше й будь-яким шляхом), любить ризикувати (так - 10 балів, немає - 0 балів).

7.         Залежить від думки знайомих або друзів, легко піддається їхньому впливу, наслідує стиль життя приятелів (так -1 0 балів, немає - 0 балів).

8.         Має відхилення в поведінці, пов'язані із травмами або інфекціями мозку (так -1 0 балів, немає -0 балів).

9.         Важко переносить розчарування, нудьгу, конфлікти й труднощі (так - 10 балів, немає - 0 балів).

10.       Є залежності від солодощів, комп'ютера, телевізора й інше (так - 10 балів, немає - 0 балів).

11.       Курить або іноді вживає алкоголь (навіть якщо тільки пиво) (так -15 балів, немає -0 балів).

12.       У найближчому оточенні (батьки, брати, друзі або сусіди) є люди, що зловживають алкоголем, або  вживають наркотики, (так - 15 балів, немає -0 балів).

13.       У родині дитини конфлікт між батьками, або родина на грані розпаду, розлучення (так - 10 балів, немає - 0 балів).

Оцінка результатів:

Сума менше 25 балів – підліток у групу ризику не входить.

Сума балів від 25 до 50 балів – середній ступінь ризику бути залученим в експериментування з наркотичними речовинами. Батькам необхідно бути уважними до поведінки підлітка.

Сума вище 50 балів – ризик залучення в ситуацію, пов'язану із уживанням наркотиків, великий. Необхідно порадитися із психологами або психотерапевтом.

 

Додаток №3

Тест для учнів

1.         Перевищив би ти швидкість при їзді на автомобілі, якби людині була потрібна твоя допомога?

2.         Погодився б ти на небезпечний експеримент заради гарного заробітку?

3.         Устав би ти на шлях наркомана?

4.         Зміг би ти їхати на підніжці товарного поїзда, що мчиться на великій швидкості?

5.         Чи можеш ти не спати всю ніч і спілкуватися із друзями?

6.         Став би ти переходити першим бурхливу ріку?

7.         Дав би ти в борг гроші другові, знаючи, що прийде взяти гроші в батьків тайкома?

8.         Увійшов би ти  в клітку до тигра?

9.         Чи можеш ти залізти на трощу високого будинку, що б  помилуватися видом?

10.       Міг би ти без тренування управляти човном?

11.       Ризикнув би ти  зупинити, схопити за вуздечку коня, що скакає?

12.       Зміг би ти пройти по колоді через бурхливу ріку?

13.       Зміг би ти зробити стрибок з парашутом?

14.       Зміг би ти проїхати без квитка велика відстань?

15.       Сіл би  ти за машину з водієм, що п'яний?

16.       Зміг би  ти стрибнути з гори в ріку?

17.       Погодився б ти робити небезпечну й складну операцію?

18.       Зміг би ти прокотитися на підніжці трамвая?

19.       Зміг би ти здійнятися на ліфті з більшою кількістю людей?

20.       Зміг би ти  за більші гроші зробити безрозсудний учинок?

21.       Міг би ти виконувати роботу з ризиком для життя?

22.       Зміг би  ти на парі стрибнути в крижану воду?

23.       Зміг би ти що- або робити за вказівкою авторитетної людини, знаючи, що це небезпечно для життя?

24.       Зміг би ти виконати яку - або роботу з інструкції?

25.       Міг би ти  поїхати в небезпечну подорож з ризиком для життя?

 

Шкала відповідей:

Немає -2

Скоріше ні, чим так -1

Важко сказати 0

Скоріше так, чим немає +1

Так +2

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Україна. Верховна Рада. Постанова: Про інформацію Кабінету Міністрів України про посилення боротьби з наркоманією в Україні // Відомості Верховної Ради України. — 2005.-28груд.(№ 48).-С.2557-2559.Постанова від 22 вересня 2005 р. № 2895-IV
  2. Україна. Верховна Рада. Постанова Верховної Ради України: Про інформацію Кабінету Міністрів України про посилення боротьби з наркоманією в Україні // Голос України. — 2005.- 11 жовт.(№ 191). — С.12.
  3. Барсукова, І. Стара платівка довго грає… // Урядовий кур’єр. — 2006. — 23 лют.(№ 37). — С.19.
  4. Борисова, С. Можно ли соскочитть с иглы? // Комсомольская правда. — 2005.- 16 июня (№ 108). — С.4.
  5. Власенко, І. Триголовий змій великої загрози // Урядовий кур’єр. — 2006. — 13 трав.(№ 88). — С.6.
  6. Іващенко, В. Міжнародні питання боротьби із злочинами у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів // Підприємництво, господарство і право. — 2005.- № 9. — С.135
  7. Кокіна В.// Урядовий кур’єр. — 2004.- 28 жовт. (№ 205). — С.17. Днями у столиці відкрилася спеціалізована соціальна служба „Центр допомоги сім’ям з проблемами наркоманії та ВІЛ/СНІДу“
  8. Крук В. Плоды «реформы» буржуазной власти // Киев. вестн. — 2005. — 16 июня. — С.1.
  9. Левкова О. Прозріння колишнього наркомана // Молодь України. — 2003.- 24 січ.(№ 9-10). -С.4.
  10. Ломакин, Ю. Как вылечить наркоманию: // АиФ здоровье. — 2005.- окт.(№ 41). — С.12. Розмова з головним лікарем Медичного центру, де лікують хворих на наркоманію, М. Л. Зобіним.
  11. Лубенский, А. Наркомания начинается с семьи / А. Лубенский // Киев. ведом. — 2002.- 21 мая (№ 105). — С.6. — Реабiлiтацiйна програма допомоги наркоманам.
  12. Млинченко В. Вихід. В які двері постукати? // Столиця. — 2005.- 28 січ.(№ 4). — С.23.
  13. Наркоманів в Україні більшає: Виступ міністра охорони здоров’я України М. Поліщука під час проведення Дня уряду у Верховній Раді України на тему: «Про посилення боротьби з наркоманією»// Сіл. вісті. — 2005. — 16 черв. — С.1.
  14. Підвисоцький, В. «Косяк» під корінь косить. / В. Підвисоцький // Голос України. — 2003.-17 квіт.(№ 74). — С.16.
  15. Піщенко, Г. Кримінологічна характеристика наркоманії в Україні / Г. Піщенко, С. Мінченко // Право України. — 2005.- № 9. — С.63-66.
  16. Салєй, К. Навчіть дитину казати «ні» // Хрещатик. — 2003.- 24 жовт. (№ 158). — С.4.
  17. Салига, В. Наступ на «наркоту» // Столиця. — 2005.- 1-7 квіт.(№ 13). — С.24.
  18. Самойленко, Л. «Ширка» по-нашому // Вечірній Київ. — 2004.- 26 жовт. (№ 177). — С.7.
  19. Стасевич, І. Хімічний спрут // Хрещатик. — 2004.- 24 груд.(№ 192). — С.10.
  20. Трифонова, О. Мертві душі — наркомани // Столиця. — 2003.- 14-20 лют. (№ 7). — С.23.
  21. Як розпізнати наркомана // Безпека життєдіяльності. — 2003.- № 11. — С.32-34.

 

 

 

 

docx
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
1146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку