"Кицівська пустеля", матеріал до уроку

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку з географії для 8 класу про пустелю, яка знаходиться в Харківській області
Перегляд файлу

Жилін Сергій Валерійович,

в.о. директора КЗ «ХНВК №106», учитель географії

Кицівська пустеля

        17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами, 1994 року  була прийнята Конвенція ООН щодо цього дня. В рамках Конвенції, ця проблема розглядається як будь-яка деградація земель під впливом природних чи антропогенних чинників.

        Спутелювання – це деградація засушливих ґрунтів, через яку гинуть родючі землі, пасовища та ліси. На сьогодні воно є однією з найбільш глобальних економічних проблем світу в цілому та України зокрема. Причиною жахливої деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів тощо. Від неї страждає 70% засушливих територій світу.

        Харківська область знаходиться у зоні середньої небезпеки вітрової ерозії.  Щодо відтворення родючості ґрунтів проводиться інформування населення та суб’єктів сільськогосподарського виробництва щодо проведення заходів, направлених на недопущення деградації земель. 

Необхідно захищати і самі пустелі, бо вони є важливими екосистемами, пустелі - це місце існування деяких видів тварин та рослин. На Харківщині є унікальне місце, а саме Харківська пустеля, яка знаходиться в Печенізькому районі біля села Кицівка. Її називають Кицівська пустяла або Бугристі піски. Це мальовниче та дуже особливе місце, яке знаходиться в 40 км. від Харкова,  адже такий ландшафт не притаманний ні Харківській області ні взагалі Україні в цілому. Також фауна Бугристих пісків вражає своїми мешканцями. Деякі види комах зустрінуться лише в Кицівській пустелі.  За часів Радянського Союзу тут був розташований полігон, на якому проводилися танкові вчення, тому серед дюн та барханів можна зустріти танкові снаряди. 

        Кицівська пустеля – єдина в Харківській області напівпустеля, іноді її називають Харківською пустелею.

        Еолові піщані відкладення, схожі на дюни, виникли на місці танкового полігону під Чугуєвим, який експлуатувався з 1960-х по 1990-і рр. Піщані пагорби місцями покриті мохом, лишайником, травою і чагарником. Пустелю облюбували лисиці і ховрахи, під каменями ховаються ящірки, а в небі над пустелею вишукують здобич хижі птахи. Довжина Кицівської пустелі близько 5 км, ширина — 2,3 км. Перепад висот — приблизно 50 м. Степова та напівпустельна місцевість є домівкою для рідкісних видів комах.

        Кицівська пустеля – це смуга піску зі справжніми барханами. Незважаючи на свою надзвичайність, місце досить небезпечне: посеред піску часто знаходять боєприпаси часів Другої світової війни.

       «Пустеля» приваблює любителів екстремальних гонок (джиперів-екстремалів) по бездоріжжю, а також тих, хто віддає перевагу пішим походам.

 

docx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку