Китоподібні. Кит. Зовнішній вигляд та середовище існування.

Про матеріал
Цікава інформація про китів, їх види, середовище існування. Рекомендовано для ознайомлення на уроках природничих наук
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китоподібні. Кит. Зовнішній вигляд та середовище існування.

Номер слайду 2

Китоподібні - виключно водні ссавці. Вони живуть, народжують дитинчат, вигодовують їх молоком, дихають атмосферним повітрям і, коли приходить час, вмирають у водній стихії.

Номер слайду 3

Китоподібні — це морські теплокровні тварини. Вони дихають повітрям, народжують малят у воді й вигодовують їх молоком. Вони мешкають у морях та океанах у всьому світі. Живуть і біля берегів, і у відкритому морі. Найбільшими морськими тваринами є кити. Вони поділяються на вусатих і зубатих.

Номер слайду 4

У зубатих китів на щелепах є зуби. Це м’ясоїдні тварини. Вони переважно харчуються рибою. Деякі їдять тюленів та інших морських тварин. У вусатих китів, замість зубів, у роті спеціальні пластинки у вигляді гребінки. Вони називаються «китовий вус». За допомогою цієї гребінки кит відціджує з води їжу. Харчується він дрібною рибою та дрібними водяними організмами (планктоном).

Номер слайду 5

Китоподібні Тіло обтічної форми. Це дає китоподібним велику здатність до плавання. Змінені передні кінцівки. У них немає задніх кінцівок. Хвостовий плавець має горизонтальне положення. Китоподібні товариські і живуть групами. Вони швидкі і можуть досягати від 30 до 40 кілометрів на годину. Можуть пірнати на великі глибини. Також можуть стрибати над водою (від 2 до 4 метрів). Вони розумні, і деякі види, такі як дельфіни, грайливі. .

Номер слайду 6

Китоподібні Вони живуть від 25 до 30 років. Зубаті китоподібні харчуються переважно рибою та кальмарами. Вусаті фільтрують воду, живляться планктоном. У них є гостре відчуття ехолокації (біосонара) за рахунок випромінювання ультразвукових хвиль у воду. Мають шар жиру, який виконує роль теплоізолятора.

Номер слайду 7

Синій кит Найбільшою китоподібною твариною є синій кит. Він належить до вусатих китів. У нього величезне й витягнуте тіло. У довжину кит може сягати до 33 метрів. Його вага сягає 150 тонн. На тілі кита немає волосся. Від охолодження його захищає товстий шар підшкірного жиру. Забарвлення в цих китів блідого блакитно-сірого кольору. Спина — темніша, а черево — світліше.

Номер слайду 8

Синій кит, можливо, є найбільшою твариною, яка коли-небудь існувала на Землі. Постраждав і страждає від китобійного промислу, через що популяція синіх китів дуже мала. У синього кита величезне, струнке і витягнуте тіло, довжиною 26—27 м вага від 130 т і більше у дорослої особини і від 5 т до 15 т у новонародженої.

Номер слайду 9

Харчується синій кит планктоном, дрібною рибою і молюсками. Він робить величезний ковток води. У воді є дрібні організми. Потім кит відціджує воду й ковтає здобич. Доросла особина в день з’їдає до 4 тонн планктону.

Номер слайду 10

На відміну від риб, кити дихають повітрям. Кожні 10-15 хвилин кити випливають на поверхню води й видихають використане повітря. У цей час видно фонтан із суміші цього повітря та води з поверхні моря. Вдихнувши свіже повітря, кити знову пірнають на глибину.

Номер слайду 11

Це друга по довжині тварина у світі після синього кита, більше 27 метрів в довжину і вагою майже 74 тон. Має довге і струнке буро-сіре тіло з блідим низом.

Номер слайду 12

Вусатий кит, живе в полярних районах Північної півкулі. Максимальна довжина: 20 м (самки), 18 м (самці); вага дорослої тварини — від 75 до 100 т. Загальна тривалість життя — близько 40 років. Але окремі особі можуть дожити до 211 років, що є рекордом серед хребетних тварин. Пірнає на глибину до 200 м і може залишатися під водою до 40 хвилин. Середня швидкість — близько 20 км/год.

Номер слайду 13

Горбач, або горбатий кит — морський ссавець родини. Дорослий горбатий кит щодня з'їдає до 1 тонни їжі. Деякі сучасні беззубі кити є найбільшими тваринами всіх часів; наприклад, новонароджений синій кит досягає довжини 7 м і ваги 2 т, а дорослий — 33 м і 190 т. 

Номер слайду 14

Кашалот — велетень серед зубастих китів, всі інші зубаті кити набагато поступаються йому за розмірами. Кашалоти ростуть все життя, тому чим старший кит, тим він, як правило, більший; при цьому самці більші за самиць майже вдвічі. Довжина самців 18-20 м, більші особи вельми рідкісні. Маса дорослих самців — у середньому близько 40 тонн (наприклад, точно виміряний 13-метровий самець важив 39 тонн), але часто великі кашалоти важать більше, навіть до 70 тонн; вказується також середня вага в 45-57 тонн. У минулому, коли кашалоти були чисельнішими, зрідка зустрічалися екземпляри, маса яких наближалася до 100 тонн.

Номер слайду 15

Смуга сейвал - досягає 19,5 метрів в довжину і ваги до 28 тон. Самиці помітно більші, ніж самці. При народженні дитинчата зазвичай 4,4-4,5 м в довжину. Вони характеризуються струнким, витягнутим тілом сталево сірого кольору з нерівними від світло-сірого до білуватого плямами на черевній поверхні. Вони мають загострені морди, серповидні плавці.

Номер слайду 16

Самки більші за самців. Середня довжина тіла дами становить 7,5 метрів. Максимальна довжина лежить в межах від 9,1 до 10,7 метрів. У самців середній показник відповідає 6,9 метрам. У максимумі представники сильної статі доростають до 8,8-9,8 метрів. Вага в обох статей доходить до 14 тонн. У юнацтві представники даного виду важать 4-5 тонн. Спина у кита чорного або темно-сірого кольору. У північного підвиду на плавниках присутні білі смуги. Черево білого кольору.

Номер слайду 17

Довжина самців: 11,9–14,3 м, самиць: 12,8–15,2 м; вага самців: 16 тонн, вага вагітних самиць: 31–34 тонн. Забарвлення темно-сіре й тіло покрита характерними сіро-білими візерунками, шрамами від паразитів. Спинний плавник відсутній. Є дві глибокі борозенки на горлі, які дозволяють розширити рот при годуванні, і китові вуса кремово-білого кольору, які використовуються для фільтрації їжі. Самиці, як правило, більші, ніж самці, але в іншому обидві статі подібні за зовнішнім виглядом.

Номер слайду 18

Це найбільші хижі дельфіни; відрізняються від інших дельфінів контрастним чорно-білим забарвленням. Самці досягають в довжину 6-7 м, при масі до 8 т, самиці — 6 м при масі до 4 т. Крім того, спинний плавник у самців високий (до 1,5 м) і майже прямий, а у самиць — приблизно удвічі нижчий і заломлений. На відміну від більшості дельфінів, грудні ласти у косатки не загострені і не серпоподібної форми, а широкі і овальні. Голова коротка, сплощена зверху, без дзьоба; зуби масивні, завдовжки до 13 см, пристосовані до розривання великої здобичі.

Номер слайду 19

Цікаві факти Самки китів виношують дитинчат 11 місяців, "малята" народжуються довжиною близько 7,5 метра і вагою 2-3 тонни, при цьому яйцеклітина кита розмірами не перевершує яйцеклітину миші.

Номер слайду 20

Самки народжують малят близько до поверхні води. Вони це роблять так, щоб дитинча встигло вдихнути повітря. Довжина тіла новонародженого кита близько 7-8 метрів. Кити годують своїх малят молоком. Малюк за добу з’їдає близько 90 кілограмів жирного молока. Дитинчата швидко ростуть. Через пів року вони вже харчуються самостійно. Проте від самки ще тривалий час не відпливають. Вона допомагає їм харчуватися. Зганяє скупчення планктону до своєї дитини.

Номер слайду 21

На язику синього кита, який важить до 4 тонн, може вміститися близько 50 чоловік

Номер слайду 22

Кити можуть не спати три місяці, не їсти вісім, не дихати до двох годин і при цьому долати гігантські відстані до декількох тисяч кілометрів.

Номер слайду 23

Кити можуть ковтати і великих риб, одного разу в шлунку 16-метрового кашалота були виявлені дві 3-метрові акули.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

В минулому на китоподібних, особливо крупних, вівся промисел. Як наслідок такого варварського відношення більшість видів стала зникати. Особливо постраждали вусаті кити, п’ять видів яких занесено до Міжнародної Червоної книги.

Номер слайду 26

У наш час залишилося дуже мало синіх китів. Їх винищили заради м’яса й китового жиру. Зараз ці тварини занесені до Червоної книги. Полювання на них суворо заборонене!

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Домашнє завдання 1. На які групи поділяються кити? 2. Чим харчуються вусаті кити? 3. Чим харчуються зубаті кити? 4. Яка тварина є найбільшою у світі? 5. Чим годують своїх малят самки китів? 6. Що треба зробити, щоб збільшити кількість китів?

Номер слайду 29

https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/51.php https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-riznomanitnist-ssavciv-278572.html https://naurok.com.ua/prezentaciya-divovizhniy-svit-kitiv-93064.html https://ppt-online.org/455608

ppt
Додано
2 квітня
Переглядів
171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку