"Класицизм: архітектура, скульптура, живопис."

Про матеріал
Окрему сторінку в історії мистецтва складають мистецькі досягнення класицизму. Новий стиль протистоїть та одночасно «веде діалог» з бароко. При вивченні стилю слід звернути увагу учнів, що важлива риса класицизму — раціоналізм та звернення до образів і форм античного мистецтва як ідеального естетичного еталона. Доцільно підкреслити, що мистецтво класицизму — це ідеал гармонії, довершеності й досконалості. Дана презентація дасть можливість учням прослідкувати особливості розвитку мистецтва архітектури та скульптури епохи класицизму.
Перегляд файлу



vКласицизм (латинський) classicus - зразковий), художній стиль і естетичний напрям в європейській літературі і мистецтві 17 - початок 19 ст. однією з важливих меж яких було звернення до образів і форм античної літератури і мистецтва як ідеального естетичного еталону.

vКоли у Франції встановилася необмежена влада монарха, сформувався напрямок, який охопив усі види художньої творчості, - класицизм. Цей стиль був заснований на принципах античності й строгій відповідності змісту твору його формі. Класицизм прагнув виразити піднесені, героїчні й моральні ідеали, створити ясні, органічні образи.

 

vАрхітектурний стиль класицизм більшою мірою керується правилами і канонами, представленими в античному мистецтві. Звідси і взялася простота форм, еталони гармонії, строгості й лаконічності у його монументальному зміст. Тут має місце і регулярність планування і чіткість об’єму форми. Ордер класицизму нагадує античність у своїх формах і пропорціях.

vСтиль класицизм в архітектурі супроводжується симетрично-осьовими композиціями і стриманістю декоративного оздоблення. Будівлі, виконані в класицизмі, мають масивні і досить стійкі конструктивні елементи прямокутних і арочних форм, як личить монументальності.

vЩо стосується колірних палітр, будівлі в стилі класицизм виконані в основному в зелених, рожевих, небесно-блакитному і пурпурним з золотим акцентом кольорах. Вони беруть участь як при оформленні площин стін, так і декору, і конструктивних елементів, які являють собою круглі і ребристі колони, пілястри, статуї античні орнаментні прикраси, кесонні склепіння і т. д.


 













vЯк і в живописі, в скульптурі класицизму панувало прагнення до наслідування античності.     

vЗдається, ніщо не може порушити спокій і стриманість скульптурних композицій, що прикрашають Версаль, Веймар, Петербург. Все підпорядковано раціональності: застиглі рухи, ідея скульптури і навіть її розташування в парку або палаці. 

vСкульптури класицизму, немов тривимірне втілення міфів, розповідають нам про могутню силу людської думки, про єднання народу в досягненні загальних цілей.







— В українській архітектурі помітний слід залишили такі напрями, як раціоналізм — це прагнення знайти раціональні начала в образному аспекті архітектури, максимально освоїти досягнення сучасної науки і техніки; конструктивізм — спроба створити життєвий простір за допомогою нової техніки, її логічних доцільних конструкцій, а також естетичних якостей таких матеріалів, як метал, дерево, скло. У практиці конструктивізму були частково реалізовані гасла виробничого мистецтва.











тенденції.       дедалі    більшого громадського значення

 







v  Класицизм в живописі – це перш за все поєднання античної спадщини з  сучасним художникові світом. Тут постійно протиставлявся розум людини силі природи, особисте – суспільному. Як і у всіх інших галузях мистецтва, в класичному живописі йде узагальнення образу, на перший план виходить ідея первинності потреб більшості.

















раціоналістичне протиставлення розуму, трактованого як самодостатній. Єдиний і абсолютний засіб пізнання, чуттєвим зв'язкам людини з навколишнім світом. Звідси вкрай одностороннє розуміння натхнення і творчого процесу, яке виключає присутність індивідуального досвіду, емоційних факторів, інтуїції, а головне — постійної зумовленості форми художнього твору конкретним життєвим змістом.

—  Опрацьовуємо тему «Класицизм: архітектура, скульптура, живопис»(с.122-133)

— 


Відповіді на контрольні запитання та виконання творчих завдань за підручником «Мистецтво. 8 клас».

—  Дослідіть творчість українського митця епохи класицизму, який привернув вашу увагу.

— 


Намалюй архітектурний        пейзаж        із       класичною       будівлею

(графітний олівець, гелева ручка, фломастери).  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
31 березня 2020
Переглядів
5998
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку